2. 7. 2016

Pan Dokonalý (Mr. Right) – Recenze – 60%

Americký film španělského režiséra Paco Cabezase Pan Dokonalý míchá romantickou komedii s komedií akční a zároveň začíná jako dva různé filmy dvou různých žánrů. Hrdinkou jednoho je Martha (Anna Kendrick), vzpamatovávající se z rozchodu s přítelem, který ji podváděl. Hrdinou druhého je ultra-profesionální bývalý agent CIA (Sam Rockwell), který dělá nájemného zabijáka, ale místo toho, aby zabíjel své cíle, tak zabíjí zadavatele, protože vražda je špatná. Oba jsou tak trochu psychopati, kdy u ní je ujetost a bláznivost charakterovou vlastností, u něj jde o lékařskou diagnózu.

Pan Dokonalý (Mr. Right) – Recenze

Ti dva se pochopitelně seznámí, on ji okamžitě pozve na rande a samozřejmě se do sebe zamilují. Jako pár působí hrozně roztomile, protože jsou vůči sobě ohromně otevření a smějí se navzájem tomu, jaké šílenosti ten druhý říká. On je navíc dokonale upřímný, takže sem tam prohodí hlášku typu: „Promiň, že jsem se zdržel, musel jsem vzadu na parkovišti zabít jednoho otravnýho chlápka,“ na což ona reaguje úsměvem, protože to mylně pokládá za humor. Pak jí dojde, že její přítel skutečně zabíjí lidi (a je v tom neuvěřitelně dobrý), ale uvědomí si, že ho miluje natolik, že jí to ani nevadí, naopak ji to celkem rajcuje.

Na to, jak originálně a svěže je vystavěn vztah mezi oběma zábavnými a sympatickými podivínskými hrdiny, je opravdu škoda, že tito jsou vrženi do poměrně standardního příběhu, v němž vystupuje zcela řadový agent FBI (Tim Roth) a zcela řadoví idiotští gangsteři, kteří jdou hlavnímu hrdinovi po krku. Kdykoli Anna Kendrick či Sam Rockwell zmizí z plátna, zábava klesá strmě dolů. Kvůli tomu je zejména prostřední třetina poněkud strnulá na mrtvém bodě a otáčky snímek nabere zas až v třetině poslední, kdy je Martha unesena bandou mafiánů, tudíž si k ní musí její nová láska prostřílet cestu skrz početnou přesilu, přičemž oba výrazně ironizují svou situaci a okázale si dělají z nepřátel legraci.

Podstatnou složkou, díky níž Pan Dokonalý získává plusové body, je na romantickou (byť akční) komedii celkem slušná porce krvavých efektů a černého humoru, díky čemuž má film říz. Zároveň mu nechybí tempo, akční scény jsou nápadité a vtipy nepříliš okoukané, dialogy se povedly a oba herci se snaží. Režírované to ale není kdovíjak geniálně a ze spousty scén by se dalo vytěžit mnohem více, neb řada z nich je skvělá a plná nevyužitého potenciálu.

Pan Dokonalý (Mr. Right) – Recenze

Místy příjemnou a nenáročnou podívanou narušují drobnosti týkající se mimořádných schopností hlavního hrdiny, který v jednom okamžiku např. podivně vyvázne jen s minimálním zraněním po výstřelu z brokovnice ze dvou metrů, nebo až podezřele snadno naučí Marthu během jedné minuty mistrovsky chytat vrhané nože.

Ačkoli se z hlavy vykouří rychle a po týdnu si pravděpodobně nebudete pamatovat jedinou hlášku, tak Pan Dokonalý stojí za návštěvu kina, ideálně v páru. Muži ocení černý humor a akci, ženám bude imponovat silná, a přesto jemná, pohledná a křehká hlavní hrdinka. Celkem příjemné, roztomilé, svěží a sympatické překvapení, u něhož je největší škoda, že nemá lepší děj, a že se ho nechopil nějaký komediálně ostřílenější režisér.



Žádné komentáře:

Okomentovat