1. 10. 2018

Mezinárodní Filmový Festival Sitges 2018 – hromada hororů a hvězd

Tento rok se poprvé vydávám do Španělska na Mezinárodní Filmový Festival Sitges, jenž je pořádán každý rok začátkem října v katalánském přímořském městečku Sitges, asi 30 kilometrů jihozápadně od Barcelony. Poprvé se tento festival konal v roce 1968, takže letošní ročník je již jedenapadesátý a bude probíhat od 4. do 14. října. Jde o jeden z největších festivalů se zaměřením na horory a fantasy filmy na světě, leč promítají se tu hojně i thrillery, sci-fi, akční filmy a různé poddruhy těchto žánrů včetně různých brutálních krváků, přiznaných béček, filmových braků, animáků a komedií.

Sitges Film Festival

V posledních letech zde v hlavní soutěži vyhrávaly filmy jako Gattaca (Andrew Niccol, 1997), Oldboy (Park Chan-wook, 2004), V pasti (David Slade, 2005), Pád (Tarsem Singh, 2007), Moon (Duncan Jones, 2009), Holy Motors (Leos Carax, 2012), Výchozí bod (Mike Cahill, 2014), Švýcarák (Daniel Kwan a Daniel Scheinert, 2016) či Měsíc Jupitera (Kornél Mundruczó, 2017). Celkem festival uděluje každý rok více než patnáct ocenění včetně ceny za nejlepšího režiséra, herce, herečku, kameru, hudbu, scénář, make-up a scénografii. O tu nejprestižnější cenu – za nejlepší film – se letos v hlavní soutěži popere celkem 33 titulů. Zahajovacím filmem je Suspiria Luca Guadagnina, zakončovat se bude nově restaurovanou verzí klasiky 2001: Vesmírná odysea na počest jejího padesátiletého výročí.

Letošními hosty festivalu jsou mimo jiné:

  • Režisér John Carpenter, který zde bude dirigovat koncert vlastní hudby.
  • Herci Nicolas Cage, Ed Harris a Ron Perlman.
  • Herečky Tilda Swinton a Pam Grier.
  • Režiséři Peter Weir (Truman Show, Master & Commander), M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený), J.A.Bayona (Sirotčinec, Jurský svět: Zánik říše), Luca Guadagnino (Dej mi své jméno), Gaspar Noé (Vejdi do prízdna, Climax), Panos Cosmatos (Mandy) a Alex Proyas (Vrána, Já, robot).

No a nyní něco k filmům, které si rozhodně nenechám ujít:

  • Suspiria – předělávka slavné hororové klasiky od italského režiséra Daria Argenta z roku 1977, jíž se ujal režisér Luca Guadagnino, v hlavní roli s Dakotou Johnson (Padesát odstínů šedi).
  • Dragged Across Concrete – policejní thriller od režiséra filmů Kosti a skalp a Blok 99, v hlavních rolích Vince Vaughn a Mel Gibson.
  • Halloween – nejnovější příspěvek do slavné hororové série, pokračování původního Halloweenu z roku 1978 po čtyřiceti letech v podání režiséra Davida Gordona Greena (Princ a pruďas).
  • Au Poste! – nová komedie od Quentina Dupieuxe, tvůrce podvratných filmů Guma, Fízlové, hajzlové a Realita.
  • Záhada Silver Lake – mysteriózní thriller s Andrew Garfieldem v hlavní roli a v režii Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).
  • Overlord – válečný sci-fi horor se zmutovanými nacisty, odehrávající se během dne D.
  • High Life – sci-fi drama od režisérky Claire Denis v hlavní roli s Robertem Pattinsonem.
  • Journal 64 – dánská krimi podle knižní předlohy Jussiho Adler-Olsena, pokračování filmů Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v láhvi.
  • Arctic – dobrodružné drama, v němž se Mads Mikkelsen v hlavní roli snaží přežít po pádu letadla v ledové pustině.
  • Mladí zabijáci – ženský akční film o novodobých honech na čarodějnice, pořádaných kvůli únikům osobních dat na internetu.
  • Apostle – okultní mysteriózní thriller od britského režiséra Garetha Evanse, tvůrce indonéských akčních filmů Zátah a Zátah 2.
  • Muž, který zabil Hitlera a pak Yettiho – už jen pro ten název.

Celkem mám těch filmů naplánovaných kolem čtyřiceti (protože 40 představení je maximum mojí novinářské akreditace), ale možná budu dělat i nějaké rozhovory s festivalovými hosty (na festival jedu pod záštitou databáze ČSFD jakožto její zaměstnanec spolu se dvěma dalšími kolegy a jejím zakladatelem Martinem Pomothym), jedno odpoledne bude napříč městem procházet průvod zombíků aka „Zombie Walk“ a také jsou tu pláže a moře, takže se uvidí, kolik toho stihnu a jestli v některé dny neodpadnu dřív. Každopádně co uvidím, k tomu budu psát krátký hodnotící komentář, a k několika filmům napíšu i standardní dlouhou recenzi. Komentáře budu průběžně publikovat na Filmspotu i na ČSFD, kde budou dohledatelné na mém osobním profilu.




Žádné komentáře:

Okomentovat