11. 9. 2016

Disneyland Paříž a Walt Disney Studios Park – Co a jak?

Tento článek výjimečně není recenze, nýbrž reportáž spojená s uživatelským manuálem k něčemu, z čeho se vyklubal jeden z největších zážitků v životě.

Text byl aktualizován 19.10.2023 po druhé návštěvě Disneylandu v září 2023.

Poprvé jsme se s přítelkyní rozhodli jet do pařížského Disneylandu v roce 2016, abychom tam oslavili naše narozeniny (které máme oba v srpnu), a kde jsme strávili dva dny, z toho první den ve Walt Disney Studios Parku (celkem 7 hodin) a druhý den v Disneyland Parku (celkem 14 hodin). Druhou návštěvu jsme podnikli již jako manželé v září 2023, kdy studio Walta Disneyho slavilo výročí 100 let od založení a samotný Disneyland slavil 30 let od otevření. Zejména napoprvé jsme byli po celou dobu za neutuchajícího nadšení nepřetržitě okouzlováni tím, jak úžasné místo Disneyland je (zvlášť pokud jste stejně jako my fanoušci Disneyho animovaných filmů a máte rádi zábavní parky). V mém případě jsem ale byl zároveň neustále konfrontován s informacemi týkajícími se chodu parku, o nichž bych celkem rád býval věděl předem, avšak nikde jsem se o nich nedočetl.

Tento text bych tedy nerad pojímal jako obvyklé rozplývání se nad všemi těmi fantastickými věcmi, které oba parky nabízejí, a nad tím nekonečným rájem zábavy a fantazie, jakým Disneyland je (což je pravda), ale především jako věcný sborník různých tipů, které by se mohly hodit každému, kdo také plánuje do Disneylandu v Paříži zajet, a rád by přišel předem k nějakým praktickým informacím, oproštěných od tradičního nánosu reklamních keců cestovních kanceláří.

Disneyland - Zámek Šípkové Růženky

Disneyland je tvořen dvěma parky – k původnímu Disneyland Parku postavenému roku 1992 přibyl ještě v roce 2002 Walt Disney Studios Park. Ten první je věnován zejména Disneyho klasikám (Sněhurka, Alenka, Petr Pan…) a filmovým žánrům (sci-fi, western…), zatímco v tom druhém převládají filmy novější a také filmy studia Pixar (Ratatouille, Toy Story…), přičemž oba parky mají vchody hned vedle sebe. Celý komplex se nachází zhruba 30 kilometrů na východ od centra Paříže. Na obří parkoviště pro auta, autobusy i karavany navazuje autobusové nádraží pro pařížskou MHD a nalézá se zde i konečná stanice vlaku/metra (cesta z centra sem zabere cca 40 minut). Pokud jedete po vlastní ose, doporučuji zajistit si ubytování někde ve snadno dostupném okolí Disneylandu (třeba v blízkosti vlakové stanice Val d´Europe, což je poslední zastávka před Disneylandem), protože ubytování v Paříži může vyjít draho a ubytování přímo v jednom z Disney hotelů (v Disney vesničce hned vedle obou parků) je opravdu hodně drahé. Pochopitelně je ale také možné jet s cestovní agenturou.

Disneyland Park i Walt Disney Studios Park jsou otevřeny denně 9:30-22:00 hod. Atrakce zavírají povětšinou ve 21 hod., některé později. Pokud zbývá 30 minut do uzavření atrakce a fronta před ní je odhadem ještě na půl hodiny, tak je fronta uzavřena a další lidé již dovnitř vpouštěni nejsou. Disneyland Park se skládá z pěti tematických částí a je podstatně rozlehlejší než ten druhý. Hned po prolezení vstupem se návštěvník ocitne na Main Street, U.S.A., což je dlouhá otevřená ulice stylizovaná do amerických dvacátých let (s krytými pasážemi po stranách, v nichž se nachází výstavy věnované dobovým vynálezů po jedné straně a Soše Svobody na straně druhé), kde je hromada obchodů a restaurací, cukrárna, holičství (kde se holí břitvou) a návštěvníky tam vozí malé hasičské auto a tramvaj tažená koněm. Ulice ústí do prostorného náměstí, jemuž vévodí čarokrásný zámek Šípkové Růženky, a odkud se dá pokračovat do ostatních částí parku. V celém areálu hraje tematická rozverná hudba, včetně všech venkovních prostor.

Sekce Frontierland je věnována divokému západu, tudíž všude samý saloon, střelnice, dostavníky a kovbojské klobouky. Adventureland se točí kolem dobrodružství, a to zejména kolem dobrodružství souvisejícím s piráty. Discoveryland je inspirován Julesem Vernem a obsahuje sci-fi atrakce. No a Fantasyland je jádro Disneylandu tvořené především těmi nejznámějšími Disneyho klasikami. Celý park se všemi atrakcemi by se dal za jeden den stihnout, pokud by měl člověk itinerář, neflákal se a na každou atrakci šel jenom jednou. S dětmi se to za den rozhodně stihnout nedá, na to je lepší strávit v parku dny dva. Další den navíc je potřeba si přibrat, chcete-li navštívit i Walt Disney Studios Park.
 
Mapa Disneyland Parku
Mapa Disneylandu z roku 2016. Klikněte pro větší verzi. © Walt Disney

Vstupné do parků je závislé na vícero faktorech. Cena standardní vstupenky je navýšena, když dorazíte v turistickém období (červenec a konec srpna + všechny víkendy v roce), a nejdražší je v super-turistickém období (první tři týdny v srpnu). Jsou různé ceny pro dospělé a děti, kdy za dospělého je považován každý, komu už bylo 12 let. Vstupné se dá pořídit na jeden i více dnů (klidně na čtyři), a to buď do jednoho nebo druhého parku, nebo do kombinace obou, přičemž se pak mezi nimi může během dne libovolně přecházet tam a zpátky (pouze skrze hlavní vchod, takže počítejte tak 15 minut na přesun).

Konkrétní ceny lze dohledat na oficiálních stránkách Disneylandu, kde se vyplatí koupit vstupenky online dost dlouho dopředu, později totiž mohou ceny narůstat i o vyšší desítky euro, zejména v pátcích a o víkendech. Vstupné je dobré pořídit vázané na konkrétní dny a podle kalendáře na stránkách vychytat nejnižší ceny. Dá se pořídit i vstupenka flexibilní s platností jeden rok, ale ta je ještě výrazně dražší. V roce 2016 jsme za dvoudenní lístek do obou parků pro dospělého zaplatili 96 euro za osobu (o víkendu), přičemž jsme jeli s cestovní kanceláří, které měla vstupenky patrně koupené dost dopředu. Pár dnů před odjezdem byla pořizovací cena vstupenky na tytéž dva dny 140 euro za osobu. V roce 2023 jsme jeli do Disneylandu na vlastní pěst a dvoudenní vstup do obou parků nás vyšel na 161 euro na osobu (ve všední dny). O víkendech se může dvoudenní vstup za osobu vyšplhat i na částku hodně přesahující 200 euro.

Děti do tří let mají vstup zdarma. Krom vodicích psů nemají žádná domácí zvířata vstup povolen, ale pokud vašeho mazlíčka nemá kdo pohlídat, můžete ho nechat před parkem ve speciálním pečovatelském centru, kde se o něj budou celý den starat. Za 15 euro jsou v parku k zapůjčení dětské kočárky. Toalety jsou zdarma a je jich dostatek. Jak jednou zaplatíte vstup, máte všechny atrakce i veškerý program zdarma, krom několika výjimek v podobě např. střelnice či oficiálních fotografií (viz dále), které jsou za příplatek. A pochopitelně platíte za jídlo a suvenýry.

Co nám neuvěřitelně pomohlo, je stáhnout si do mobilního telefonu aplikaci Disneyland Paris, v níž se nachází mapa celého areálu včetně otevírací doby jednotlivých atrakcí a s přehledem toho, které atrakce jsou zrovna uzavřené či v rekonstrukci, a hlavně, na jak dlouho jsou u jednotlivých atrakcí fronty. Prakticky po každém odchodu z nějaké atrakce jsme otevírali aplikaci, abychom se podívali, která atrakce v blízkém okolí má zrovna nejkratší frontu, a podle toho se přizpůsobili. U některých hodně populárních atrakcí se ty fronty za celý den prakticky nekrátí, a tudíž vám u nich nezbyde než si počkat, ale několikrát se nám vyplatilo atrakci s dlouhou čekací dobou přeskočit a později se k ní vrátit když už ta fronta byla výrazně kratší. Kromě toho v aplikaci naleznete otevírací doby a menu i s cenami všech restaurací v Disneylandu. Také se v ní dají koupit vstupenky nebo rezervovat stůl.
 
Walt Disney Studios mapa
Mapa Walt Disney Studios Parku z roku 2016. Klikněte pro větší verzi. © Walt Disney

Restaurací je všude plno a jsou samozřejmě tematicky stylizované v závislosti na sekci, v níž se nacházejí. Dělí se do tří cenových kategorií. V těch nejlacinějších (cca 16 euro za oběd na osobu) dostanete jídlo na tácku formou fastfoodu. Druhou kategorií jsou restaurace typu "sněz co můžeš" (cca 40 euro za osobu). Třetí variantou (45 euro za předkrm, hlavní chod a dezert) jsou luxusní podniky s kulinářskými specialitami, kde jste usazeni ke stolu a obsluhuje vás číšník. Obvyklou nabídku levnějších restaurací tvoří burgery, pizzy, hot-dogy, těstoviny, kuřecí pokrmy, tortilly, fish&chips, barbecue grill a podobně. Některé restaurace nabízejí i položky vhodné pro vegany. Asi polovina restaurací po skončení obědů zavírá a na večeře již otevřené nejsou.

Obchody se suvenýry jsou v podstatě všudypřítomné a nabízejí všechno možné od sladkostí přes hrnečky, trička, propisky a přívěsky na klíče po sošky, plyšáky a princeznovské šatičky. Všude je Mickey Mouse a všeho je všude milion. Zvláštní sekce mají suvenýry týkající se Star Wars (modely, masky, oblečení, světelné meče…) a Marvelu (hřmící Thorovo kladivo, akční figurky…). Všechno je samozřejmě drahé, takže počítejte s tím, že za přívěšek na klíče dáte průměrně 8 euro, za tričko 25, za středně velkého plyšáka 40 a za princeznovské šaty 70. Jsou i levnější suvenýry (bonbony, pohledy…), ale i dražší (kožené kabelky, westernové kabáty…), takže počítejte s tím, že v parku necháte přinejmenším takových 100 euro za osobu navíc, zvlášť když k tomu přičtete i občasné osvěžování – zmrzlina u stánku stojí přes tři eura, půllitr chlazeného nápoje také. Ještě že je v parku dostatek pítek s vodou, ty jsou zdarma.

Trivia: Kdo si stihne koupit něco do tří odpoledne, může svůj nákup nechat v některých obchodech na pokladně a později si ho vyzvednout, aby jej nemusel tahat po parku. Kdo bydlí v některém z hotelů v Disney Village, může si nákup nechat zdarma doručit do něj. Nám ale nedělalo problém koukat po suvenýrech během celého dne, rozhodovat se, co nakoupíme, a pak se do vybraných obchodů vrátit později večer (a litovat, že nejsme milionáři).

Walt Disney s Mickey Mousem ve Walt Disney Studios Parku

Každý den o půl šesté večer (resp. v závislosti na programu) projíždí parkem (hlavně po náměstí a Main Street) obrovský průvod alegorických vozů s postavičkami, který není radno nechat si ujít (a je dobré jít si někam stoupnout už půl hodiny předem, aby člověk vychytal dobrá místa). Stejně tak se rozhodně vyplatí počkat si na závěrečnou show, která začíná každý den ve 21:50, a která probíhá před zámkem Šípkové Růženky. Na zámek samotný je promítána videoprojekce (videomapping) za doprovodu laserové show, vodotryskové show, svítících dronů, promítání na vodní mlhu a ohňostrojů (a sem tam nějaký ohňový plamen). Spektakulární úžasná podívaná opravdu stojí za to a trvá asi 30 minut, průvod trvá zhruba 20 minut. Ve Walt Disney Studios Parku probíhá v tu samou dobu (21:50) podobná show promítaná na Věž hrůzy, trvající asi 20 minut a zaměřená na superhrdiny Marvelu.

U naprosté většiny atrakcí zaměstnanci usazují návštěvníky do vozíčků tak, aby páry a rodiny byly pohromadě. Každá atrakce má u svého vstupu digitální tabuli s číslem oznamujícím, jak dlouho budete muset čekat, než na vás přijde řada. Dobrá strategie je nejít zbytečně čekat frontu na 40 nebo nedej bože 60 minut, ale takovou atrakci přeskočit a vrátit se k ní později, kdy už ta fronta třeba bude menší. V tomto hodně pomůže i výše zmíněná aplikace. Vstupů je u mnoha atrakcí hned několik:

  • Standardní vstup, který zvolí většina návštěvníků.
  • Zvláštní vstup pro vozíčkáře a handicapované.
  • Vstup pro jednotlivce. Kdo se pohybuje parkem sám, může stát menší frontu s dalšími jednotlivci, jimiž jsou vozíčky doplňovány v případě lichého počtu obsazených míst, čili když zbyde jedno místo volné. Tento vstup se vyskytuje hlavně u atrakcí, jejichž vozíčky pojmou najednou větší množství lidí.
  • U nejžádanějších atrakcí existuje i zvláštní vstup pro návštěvníky s tzv. Fastpassem, tedy přednostním vstupem, který umožňuje přeskočit frontu. Před lety to fungovalo tak, že u konkrétní atrakce, která jej podporovala, jste si mohli vzít Fastpass ze speciálního automatu (něco jako automat na výdej MHD jízdenek). Po naskenování vstupenky do parku vám z něj vypadl lísteček s půlhodinovým rozmezím, kdy jste se měli k té dané atrakci vrátit a zařadit se do přednostní fronty (kde vám byl ten lísteček odebrán). Tento systém byl každopádně zrušen a nyní to funguje tak, že kdo chce mít na nějakou atrakci přednostní vstup, musí si jej koupit. Pořídit se dá v aplikaci na každou atrakci zvlášť (One Premiere Access), je jednorázový a jeho cena variuje podle typu a popularity atrakce od 5 do 18 euro za osobu (za jedno svezení na jedné atrakci!). Také je možné koupit celodenní přednostní vstup (Ultimate Premiere Access), v němž je zahrnuta jedna přednostní jízda na celkem patnácti největších atrakcích v obou parcích. Za ten ale zaplatíte skoro jako za plné dvoudenní vstupné do Disneylandu. 

U některých adrenalinovějších atrakcí (hlavně u horských drah) platí výškové omezení, kdy děti nesplňující minimální požadovanou výšku se na atrakci nedostanou (pro jejich vlastní dobro). U těch nejšílenějších jízd jsou účastníci automaticky vyfotografováni během jízdy, a kdo chce, může si pořízenou fotografii zakoupit. Stejně tak se může nechat vyfotit třeba s Mickey Mousem profesionálním fotografem, načež fotku obdrží na památku v okrasném rámečku (leč vyjde ho to třeba na 30 euro).

No a v neposlední řadě se návštěvník nevyhne překvapení nad naprostou profesionalitou veškerého, za všech okolností se usmívajícího personálu, nad dech beroucí a do detailů zpracovanou tematickou stylizací celého parku a nad dokonalou údržbou celého objektu. Všechna čest všem zahradníkům, lakýrníkům a technickým pracovníkům vůbec. Oba parky zaměstnávají celkem přes 12 000 zaměstnanců, kteří jsou také pravděpodobně nadšení Disneyho fanoušci a svou práci milují, což je na výsledku vidět.

Pravděpodobně jsem pořád nepokryl úplně všechno, ale ono se všechno poctivě pokrýt snad ani nedá, protože v Disneylandu je toho tolik, že člověk neví, kam by měl koukat dřív, a v němém úžasu nedokáže od toho všeho odlepit oči. Pokud byste si chtěli dopřát ještě další pěkné čtení o Disneylandu, okořeněné protentokrát ženským pohledem na věc a doplněné dalšími fotografiemi a videem oné závěrečné ohňostrojové show, je vám k dispozici článek na blogu mé milované přítelkyně.
 
Disneyland výhled
Výhled na Fantasyland ze zámku Srdcové královny

No a ještě stručně k jednotlivým atrakcím. Číslo u nich odpovídá číslu na mapě, filmové projekce a živá jevištní vystoupení podléhají aktuálnímu programu a tučně jsou vyznačeny ty skutečně nejzásadnější atrakce, které si opravdu za žádnou cenu nesmíte nechat ujít (i když skvělé jsou pochopitelně všechny):

Disneyland Park

  • Vlak (1, 12, 25, 38) – Vláček projíždějící kolem dokola celého parku se čtyřmi stanicemi. Nastoupit i vystoupit můžete v libovolné z nich.
  • Koňská drožka (2) – Tramvaj tažená koněm.
  • Jiné dopravní prostředky určené k dopravě cestujících po Main Street, U.S.A. (3).
  • Tablo věnované Soše Svobody (4).
  • Retro kadeřnictví a holičství, za příplatek (5).
  • Zámek přízraků (6) – Strašidelný zámek, kde projdete úvodní část ve větší skupince a hlavní část zámku následně projedete ve vozíčcích.
  • Projížďky na kolesovém parníku kolem Hromové hory (7).
  • Westernová střelnice (8), střílí se vzduchovkami na mechanické terče, co se po zasažení hýbou. Za příplatek 2 eura.
  • Velká Hromová hora (9) – Horská dráha vinoucí se kolem umělé hory uprostřed jezera (a částečně v podzemí pod jezerem).
  • Pocahontas vesnička (10) – Dětské hřiště pro děti ve věku 4-8.
  • Divadlo Chaparral (11) – Divadlo, které dříve uvádělo cca dvacetiminutová hraná muzikálová představení s největšími hity z nějakého konkrétního Disneyho filmu. V roce 2016 jsme tu viděli Ledové Království a bylo to formou „sing-along“, takže se na velkých obrazovkách promítal zpívaný text a diváci se mohli přidat ke zpívajícím a tančícím hercům. Na střídačku se hrála anglická a francouzská verze a na obrazovkách běžely texty i v jiných jazycích. V současnosti je divadlo nepoužívané.
  • Robinsonův dům na stromě (13) – Umělý obří strom s obydlím ve stylu Švýcarského Robinsona.
  • Pirátská pláž (14) – Dětská hřiště pro děti ve věku 3-6 a 7-9.
  • Aladin (15) – Průchozí atrakce, kde jsou za sklem k vidění různé pohyblivé instalace připomínající příběh filmu Aladin.
  • Indiana Jones a nebezpečný chrám (16) – Horská dráha s lopingem.
  • Ostrov pirátů s pirátskou lodí a jeskyní (17).
  • Piráti z Karibiku (18) – Na lodičkách (tudíž po vodě) se projíždí pirátskou jeskyní a skrze další výjevy ze života pirátů.
  • Zámek Šípkové Růženky (19) – Včetně Dračí sluje (20), která se nachází v jeskyni pod zámkem.
  • Sněhurka a sedm trpaslíků (21) – Vozíčkový strašidelný zámek inspirovaný Sněhurkou.
  • Pinocchio (22) – Vozíčkový strašidelný zámek inspirovaný Pinocchiem.
  • Lancelotův kolotoč (23) – Standardní retro kolotoč převážně s koníky.
  • Let Petra Pana (24) – Petrem Panem inspirovaná atrakce, v níž jsou vozíčky ve tvaru plachetnic zavěšené ze stropu a simulují tak průlet nad nočním Londýnem, mezi hvězdami i nad ostrovem v Zemi Nezemi.
  • Mickey Mouse (26) – Budova věnovaná výhradně setkáním s Mickey Mousem a jeho přáteli. (Kteří vám rádi podají ruku, podepíší se a obejmou vás, ale nepokecáte s nimi, na rozdíl od princezen.)
  • Dumbo (27) – Létající sloni, obdoba českých labutí.
  • Alenčino bludiště (28) – Alenkou v říši divů inspirované keřové bludiště, v němž na návštěvníka mohou znenadání vyskočit mechanické postavičky. Po úspěšném prolezení bludištěm se ocitnete u zámku Srdcové královny, odkud je prima rozhled.
  • Kloboučníkovy čajové šálky (29) – dokola se točící atrakce s vozíčky ve tvaru čajových šálků.
  • Cirkusový vlak (30) – Dumbem inspirovaná mírná horská dráha.
  • Země pohádek (31) – Plavba na lodičkách po miniaturních venkovních výjevech z nejrůznějších pohádek (vesnička z Krásky a Zvířete, chaloupka sedmi trpaslíků, Arturův meč v kameni…).
  • Je to malý svět (32) – Cesta kolem světa na lodičkách, kdy za doprovodu této písničky ve všech možných jazykových verzích návštěvníci proplouvají rozpohybovaným mikrosvětem mechanických panenek, jehož jednotlivé sekce jsou stylizované do všech myslitelných zemí spolu s jejich hlavními kulturními poznávacími znaky.
  • Pavilon princezen (33) – Budova určená čistě k setkáním s disneyovskými princeznami (které na rozdíl od Mickeyho a spol. i mluví).
  • Královské jeviště (34) – Divadelní jeviště poblíž Růženčina zámku.
  • Lasery Buzze Rakeťáka (35) – Vozíčková atrakce, v níž podle instrukcí Buzze Rakeťáka střílíte laserovými puškami po mimozemšťanech a po Zurgovi, zatímco se vám počítá skóre. Jednoduchým ovládáním může jeden ze dvou pasažérů celým vozíčkem pohybovat o 360 stupňů, aby se dalo snadno mířit na všechny strany.
  • Orbitron (36) – Vesmírné rakety podobné českým labutím. Planety pohybující se proti směru jízdy opticky vyvolávají dojem vyšší rychlosti.
  • Videopolis (37) – Obří restaurace a zároveň hlediště (i pro nestrávníky) určené ke sledování programu na pódiu, kde např. můžete být svědky výcviku Jediů. Děti jsou vítané i jako účastníci – po absolvování výcviku se pokusí porazit samotného Darth Vadera (je třeba se postavit do fronty z boku budovy předtím, než má podle programu show začít).
  • Hvězdné dálky (39) – 4D simulátor cestování po předaleké galaxii ve stylu Star Wars.
  • Discoveryland Kino (40) – Kinosál určený k promítání např. exkluzivních trailerů nebo krátkých filmů od Pixaru.
  • Nautilus (41) – Průchozí atrakce inspirovaná románem 20 000 mil pod mořem, v níž sestoupíte do ponorky kapitána Nema.
  • Space Mountain: Mise 2 (42) – Krytá horská dráha, jež nejprve simuluje výstřel do vesmíru a pokračuje zajetím do prostorné budovy, kde se během jízdy prohánějí planety a vybuchují galaxie, dojde i na světelný neonový tunel a na pár lopingů.
  • Autopia (43) – Autodráha s autíčky jezdícími po spletitém okruhu pomocí vodicí koleje.

Walt Disney Studios Park


  • Vstup s obchody a restauracemi (1) – stylizovaný částečně jako hollywoodská filmová studia a Hollywood Boulevard a částečně jako autoservis.
  • CinéMagique (2) – Promítání cca půlhodinového snímku sestříhaného z úryvků všemožných slavných filmů, během něhož např. herci interaktivně vyskakují z plátna na jeviště a zpět (pomocí střihu a spousty kouřových efektů).
  • Animagique (3) – Jevištní představení s Mickey Mousem, Kačerem Donaldem a spol., využívající techniku černého divadla. Také na zhruba půlhodinu.
  • Závody s Auty (4) – Filmem Auta inspirovaná otáčivá atrakce vhodná i pro děti, podobná Kloboučníkovým čajovým šálkům.
  • Bourákova jízda (5) – Krytá horská dráha s rotujícími vozíky (dva pasažéři vepředu, dva vzadu) doprovázená výjevy z filmu Hledá se Nemo.
  • Létající koberce (6) – Aladinem inspirovaná atrakce, opět něco jako české labutě.
  • Spider-Manovo W.E.B. dobrodružství (7) – Pojízdná 4D atrakce, v níž se s vozíkem přesouváte mezi různými 3D projekcemi a gestikulujete rukama tak, abyste pavučinami sestřelovali nepřátelské roboty.
  • Disney Junior Divadlo (8) – Jevištní vystoupení pro děti na zhruba dvacet minut. Na střídačku se hraje anglická a francouzská verze.
  • Avengers Assemble: Flight Force (9) – Krytá horská dráha (nejrychlejší z obou Disneylandů) s několika vývrtkami a hromadou světelných efektů, u níž během jízdy vyhrává Avengers hudba a na projekčních obrazovkách kolem vás lítají Iron Man a Captain Marvel.
  • Stitch naživo (11) – Interaktivní filmové představení pro děti se Stitchem v hlavní roli na cca 15 minut.
  • Umění animace (12) – Studio, kde vás nejprve přivítá z videozáznamu Ronald Disney (v hale se můžete pokochat různými artefakty z filmařské animační historie, například praxinoskopem), a kde se nejprve dostanete do kinosálu, kde vám pustí dojemný filmeček sestříhaný z úryvků různých disneyovek, a pak vám v přednáškovém sále moderátor vysvětlí, jak se animují postavičky a jak složitý tvůrčí proces si to žádá. V poslední hale si můžete sami obkreslit jednoduchou animaci, nakreslit podle instrukcí profesionálního kreslíře hlavu Mickey Mouse, zkusit si dodělávat do němého filmu zvuky a podobně.
  • Věž hrůzy (13) – Seriálem Twilight Zone inspirovaný vysoký hotel, ve kterém straší. Nákladní výtah s vámi postupně projíždí jednotlivými patry, kde se dějí strašidelné věci, načež následuje série volných pádů, simulujících opakovaný pád výtahu.
  • Road Trip s Auty (14) – Jízda vláčkem okolo několika málo výjevů z filmu Auta a hlavně kolem jedné speciální lokace s ohňovými a vodními efekty.
  • Remyho dobrodružství (15) – filmem Ratatouille inspirovaná atrakce, jenž simuluje útěk krysy před rozzuřenými kuchaři. Vozíčky cestují spletencem chodeb od jednoho plátna k druhému, na nichž probíhají 3D projekce.
  • Seskok padákem (16) – Simulace volného pádu ve stylu parašutistických seskoků v podání vojáčků z Toy Story, leč vhodná i pro malé děti.
  • Slinky – Velmi mírná atrakce připomínající českou Lochnesku.
  • RC Racer – Horská dráha tvarovaná do písmene U, po níž vozíky jezdí tam a zpátky.


8 komentářů:

  1. Díky tomuto článku jsem obešla celý Disneyland a Walt disney studios a vše jsem věděla o atrakcích. Mohl bys ještě napsat o Legolandu a Europa Parku.

    OdpovědětVymazat
  2. No to je super, moc děkuji za informaci

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji za informace jedeme tam tak moc se mi to hodilo

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní, děkuji moc, takovýto článek jsem hledala, moc přínosné informace

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, zajímavý článek o Disneylandu. Nedávno jsem tam byla s rodinou, když byli na dovolené ve Francii. Pro naše děti to byl velký zážitek. Udělaly jsme si pár videí. Ale nejsou takové kvality jako by bylo od totoho fotoateliéru. Pěkný den. E

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,prosím pěkné máme vstupné do obou parku,mužů se pal z jednoho vrátit do druhého na noční shou?dekuji Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Mezi parky je možné během dne libovolně přecházet. Dokud máte platnou vstupenku, můžete s ní do parku vstoupit kolikrát chcete. Takže by to jít mělo.

      Vymazat
  7. Děkuji mnohokrat

    OdpovědětVymazat