9. 9. 2016

Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) – Recenze – 80%

V lednu roku 2009 se pilotovi Chesleymu „Sullymu“ Sullenbergovi podařilo nemožné, tj. nouzově přistát s letadlem na řece Hudson a zachránit život všem 155 cestujícím, co byli na palubě, poté co krátce po opuštění letiště v New Yorku letadlo prolétlo hejnem divokých hus a přišlo o oba motory. Ojedinělou událost pak hrdinný kapitán popsal v autobiografické knize Sully: Zázrak na řece Hudson a stejný název nyní nese i tento film, který režíroval Clint Eastwood a hlavní roli v něm ztvárnil Tom Hanks.
 
Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

Můžete si o něm myslet cokoli, ale jedno se Clintu Eastwoodovi upřít nedá – je opravdu vynikající režisér a ve svých šestaosmdesáti letech mu mohou jeho formu závidět i leckteří mladší kolegové. Film Sully: Zázrak na řece Hudson se mu podařilo natočit velmi věcně, bez zbytečné vaty, bez jediné zbytečné kudrlinky, dokonce i bez očekávaného patosu, který podobně heroické a dojemné lidské příběhy obvykle doprovází. Jeho snímek je napsán, vystavěn, odvyprávěn, zahrán, nasnímán i sestříhán s naprostou precizností a spousta scén působí, jako by je snad lépe ani natočit nešlo.

Hlavní hrdina je skromný člověk, co sám sebe jako hrdinu nevidí, a spíš než radost mu to jeho mimořádně zdařilé nouzové přistání přináší traumata, osobní i pracovní komplikace a zároveň pochyby, jestli se přeci jen nemohl rozhodnout a zachovat jinak a lépe, pokud možno tak, aby se po něm konstantně nesápali davy fanoušků a novinářů a aby nemusel trpět výslechy od letecké komise, která se ho snaží za každou cenu na něčem nachytat a následně potopit.

Tomu Hanksovi role pilota Sullyho sedí perfektně, výborný je i Aaron Eckhart v roli jeho kopilota a neméně skvělá je Laura Linney coby Sullyho manželka, která je odsouzena k nutnosti komunikovat se svým mužem pouze přes telefon, dokud nebude vyšetřování týkající se jeho riskantního úsudku ukončeno. Nejde ale jen o ně – naprosto dokonalé je totiž herecké (a hlavně pak typově přesné) obsazení úplně všech postav včetně nejmenších roliček.

Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) – Recenze

Film, co začíná jako komorní drama muže, jenž své hrdinství prožívá pod nátlakem okolí spíše ve skepsi a smutku, pak nabídne samotný pád letadla ve formě dlouhého flashbacku, kdy je divákovi celá událost prezentována velmi zevrubně v celé své šíři, tedy od prvotního nastupování pasažérů do letadla až po jejich výlov z řeky za lednových teplot pohybujících se hluboko pod nulou. Stroze, bez příkras, ale také velmi intenzivně, efektivně a bez zbytečných klišé. Za celou dobu filmu spadne řetěz až v posledních zhruba dvaceti minutách, věnovaných závěrečnému slyšení s leteckou komisí, při níž je divákovi naservírováno několik scén z leteckých simulátorů a pak znovu ono přistání na Hudsonu, jen tentokrát již o dost méně podrobně.

Podobně jako třeba předloňský Eastwoodův Americký sniper není ani Sully: Zázrak na řece Hudson vyloženě strhujícím zážitkem, ale i tak jde o prvotřídní ukázku poctivé řemeslné práce, o výborný filmový produkt dělaný někým, kdo rád točí filmy postaru a jde mu to moc dobře. Například z kvalitativního srovnání se čtyři roky starým Letem Roberta Zemeckise, v němž také hlavní hrdina jako zázrakem nouzově přistane s padajícím letadlem a má s tím pak nějaké problémy, vychází Sully jako jednoznačný vítěz.



Žádné komentáře:

Okomentovat