22. 11. 2014

Tučňáci z Madagaskaru (The Penguins of Madagascar) – Recenze – 70%

V animované trilogii Madagaskar byla čtveřice tučňáků postavami vedlejšími, přesto se postarala o spoustu vděčného humoru a často stála i za těmi nejlepšími vtipy. Vysloužila si samostatný vánoční kraťas, vlastní televizní seriál a nyní má v kinech i vlastní celovečerní film. Od těch samých tvůrců.
 
Tučňáci z Madagaskaru (The Penguins of Madagascar) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Po vzoru Madagaskaru 3 se duo režisérů i scénáristé totálně vykašlali na nějakou logiku příběhu, smysl vyprávění, soudržnost a dodržování fyzikálních zákonů, takže výsledkem je maniakální groteska plná honiček a bláznivých scének. Příběh je o tom, že tučňáci Skipper, Kowalski, Rico a Vojín se vloupají do přísně střeženého bunkru s americkými zlatými rezervami (ochranku uspí plastovým budíkem a dovnitř se dostanou pomocí country hudby), ale namísto zlatých cihel jim jde o automat na sýrové křupky. Ten na ně však zaútočí, neboť se v něm skrývá fialová chobotnice Dan, jehož cílem je ukrást a zneškodnit tučňáky ze zoologických zahrad po celém světě, a aby mohl svůj ďábelský plán uskutečnit, převléká se za profesora genetiky (a prochází mu to). Děj se pak přesouvá z USA do Šanghaje i do Benátek a zpět, k tučňákům se přidá další tajný akční tým (s polárním medvědem, sněžným vlkem, sněžnou sovou a tuleněm) a končí to tím, že se v New Yorku střílí z obřího laserového děla poháněného roztomilostí…

O moc originální děj tedy nejde, avšak nejdůležitější je to, že film je po celou dobu dostatečně zábavný, a to natolik, že klidně vydrží na vícero zhlédnutí. Během značného množství akčních scének (jako je ta, kdy tučňáci vyskočí za letu z letadla a pak přeskakují po vypadlých bednách na letadla jiná, až se nakonec snesou na zem v nafukovacím hradu) se totiž odehrává nespočet gagů a vtípků i v druhém plánu a je poměrně těžké tu smršť hbitého humoru napoprvé kompletně zaregistrovat. Vůbec celý film je od začátku do konce vyloženě nacpaný nejrůznějšími gagy, uhání jako o život a skoro není čas se nudit. Pomineme-li občasnou příběhovou zmatečnost a nahodilost (hraničící s dadaismem), tak je film i dost konzistentní co do stylu a úrovně vtipů, kterých je opravdu tolik, že ty slabší se mezi nimi ztrácejí.

Tučňáci z Madagaskaru (The Penguins of Madagascar) – Recenze

Na projekci bylo i dost dětí a nezdálo se, že by se nebavily. Nejvíc smíchu se samozřejmě ozývalo během obligátního padání, zakopávání a mlácení se do hlavy, na rozdíl od sofistikovanějších vtipů, kdy si tvůrci např. střílí z dokumentaristů (prolog filmu se odehrává na Antarktidě, kde tučňákům za zadky neustále běhá štáb s kamerami), kdy víc než děti byli slyšet bavící se dospělí.

Celkově Tučňáci nejsou tak dobří jako Madagaskar 3, protože ten měl i přes značnou ztřeštěnost přeci jen lépe vyprávěný a méně předvídatelný děj, ale zas jsou lepší než Madagaskar 1 a 2. A pobaví spolehlivě. Jsou totiž tak nabití, že si v nich to svoje najde opravdu každý, děti i dospělí (akorát epileptici přijdou zkrátka). Mezi animovanými filmy tohoto roku se Tučňáci z Madagaskaru rozhodně řadí do silného nadprůměru. A proti dabingu tentokrát také nelze nic namítat.


Žádné komentáře:

Okomentovat