29. 1. 2014

Blízko od sebe (August: Osage County) – Recenze – 80%

Na vyprahlém americkém středozápadě se do rodného domu sjíždí celá rodina. Dědeček (Sam Shepard) totiž bez předchozího varování zmizel a není k nalezení. Už to údajně jednou udělal – odjel k pobřeží, pár dní se projížděl na loďce a pak se zase vrátil. Jeho ženu (Meryl Streep), která má rakovinu ústní dutiny a je věčně na prášcích, je potřeba psychicky podpořit. Pod jednou střechou se tudíž po letech sejdou její tři dcery. Jedna (Julianne Nicholson) je svobodná a žije s rodiči, druhá (Julia Roberts) zvažuje rozchod s nevěrným manželem (Ewan McGregor), otcem její dcery (Abigail Breslin), a třetí (Juliette Lewis) je čerstvě zasnoubená se starším bohatým nápadníkem (Dermot Mulrone). Kromě nich přijíždějí i jejich strýc s tetou (Chris Cooper a Margo Martindale) se synem (Benedict Cumberbatch). Jenže u domu zastaví policista se zprávou, že dědeček si sice skutečně vyjel plavit se na loďce, ale zároveň se utopil a zemřel. Smutná událost dá ve společnosti velmi vyhraněných charakterů zbývajících členů rodiny do pohybu velké množství konfliktů, během kterých najednou začnou vystupovat na povrch všechny staré rodinné rány a křivdy a nejeden schovaný kostlivec vypadne ze skříně…

Blízko od sebe - August: Osage County

27. 1. 2014

Jack Ryan: V utajení (Jack Ryan: Shadow Recruit) – Recenze – 70%

Postava agenta-analytika CIA Jacka Ryana pochází z románů Toma Clansyho a setkat jste se s ní mohli i ve čtyřech filmových adaptacích těchto románů (Hon na ponorku s Alecem Baldwinem, Vysoká hra patriotů a Jasné nebezpečí s Harrisonem Fordem a Nejhorší obavy s Benem Affleckem). Podobně jako se v Casinu Royale James Bond dočkal převedení své první mise na plátno, tak i akční thriller Jack Ryan: V ohrožení se věnuje začátkům a první akci této postavy, kterou tentokrát hraje Chris Pine.

Jack Ryan: V utajení

25. 1. 2014

Krásno – Recenze – 40%

Dva kamarádi Adam (Ondřej Sokol) a Michal (Martin Finger) jedou do Šumperka, kde před čtyřmi lety v nedalekém jezeře Krásno tragicky utonula Michalova maminka. Shodou okolností krátce po jejich příjezdu umírá i Michalův otec, který byl dlouho v nemocnici. Oba muži se setkávají s jeho druhou ženou (Jana Krausová) a napadne je, jestli náhodou neměla se smrtí té první něco společného. Zatímco se potulují po Šumperku, hádají se s místními, vzpomínají, potkávají bývalé spolužáky a filozofují, tak se zároveň snaží za každou cenu najít nějaký důkaz, díky kterému by na ni mohli čtyři roky starou (možná) vraždu navléct…

Krásno


23. 1. 2014

12 let v řetězech (Twelve Years a Slave) – Recenze – 60%

Hlavním hrdinou tohoto na šest Oscarů nominovaného dramatu (včetně kategorie nejlepší film) je Američan Solomon Northup, svobodný černoch žijící v polovině 19. století se svou rodinou ve vlastním domě na severu USA, šťastný, relativně vzdělaný, se slušným zaměstnáním a zdravými dětmi. Pak je ale s vidinou přivýdělku podvodně vylákán do jiného státu, unesen a odvlečen na americký jih, kde je prodán movitým otrokářům, pro které musí chtě nechtě dřít s dalšími otroky na plantážích.

12 let v řetězech


20. 1. 2014

Herkules: Zrození legendy (The Legend of Hercules) – Recenze – 30%

Řecký král Amphitryon válčí jako o život, což se nelíbí jeho choti, která by nejraději žila v míru. Stěžuje si u sochy bohyně Héry, která k ní promluví a oznámí jí, že ji oplodní bůh Zeus a ona porodí syna Herkula, který bude předurčen k ukončení královy krutovlády.

O 20 let později svalnatý a odvážný Herkules randí s princeznou z Kréty, ale král ho pošle do bitvy na jistou smrt a princeznu zaslíbí Herkulovu staršímu bratrovi, který je zlý, protože lže, je zbabělý a má slizkou ofinu. Herkules přežije následný masakr, ale upadne do otroctví v nějaké cizí zemi a jeho jedinou nadějí je být tak dobrý v gladiátorských hrách, že se probojuje až zpátky do řeckých arén, odkud je to ke králi coby kamenem dohodil…

Herkules: Zrození legendy

19. 1. 2014

Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) – Recenze – 90%

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) je elektrikář, hráč býčího rodea a texaský rodák. Jednoho dne mu v nemocnici překvapivě diagnostikují virus HIV a dají mu měsíc života, za což je pošle do háje, protože přece „není žádná buzna“. Pak se ale jeho zdravotní stav začne zhoršovat, Ron pochopí závažný stav situace a podplatí zaměstnance nemocnice, aby mu nosil experimentální lék proti AIDS. Ten ale nepomáhá, takže se Ron vydá do Mexika pro léky, které úřady pro kontrolu léčiv v USA zakázaly. Propašuje je, ozkouší na sobě jejich pozitivní účinky a začne je prodávat potřebným, v čemž mu pomáhá transvestita Rayon (Jared Leto).

Klub poslední naděje

18. 1. 2014

Cizí oběd (Dabba) – Recenze – 70%

Indické filmy se v naší distribuci příliš často nevyskytují. A zrovna tento stojí za to. Přestože jde o debut neznámého indického režiséra, dočkal se značného věhlasu na leckterém festivalu, včetně toho karlovarského.
 
Cizí oběd
 

16. 1. 2014

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2014

Nejlepší film

12 let v řetězech
12 let v řetězech
Gravitace
Gravitace
Her
Her

Kapitán Phillips
Kapitán Phillips
Klub poslední naděje
Klub poslední naděje
Nebraska
Nebraska

Philomena
Philomena
Špinavá hra
Špinavý trik
Vlk z Wall Street
Vlk z Wall Street

14. 1. 2014

Zlodějka knih (The Book Thief) – Recenze – 50%

Americká adaptace stejnojmenného románu australského spisovatele Markuse Zusaka vypráví o zhruba dvanáctileté dívce Liesel (Sophie Nélisse), která se těsně před druhou světovou válkou dostane v Německu do pěstounské rodiny – její matka je totiž komunistka. Na malém městě se spřátelí se spolužákem, učí se číst (knihy si bez dovolení „půjčuje“ ze starostova domu, kde mají velkou knihovnu, proto ten název) a pomáhá svým náhradním rodičům schovávat před nacisty židovského mladíka (něco jako v Musíme si pomáhat).

Zlodějka Knih - Liesel

13. 1. 2014

Špinavý trik (American Hustle) – Recenze – 70%

Skutečnými událostmi inspirovaný americký film vypráví o Irvingovi (Christian Bale), který má se svou ženou (Jennifer Lawrence) nevlastního synka a s milenkou Sydney (Amy Adams) provozuje nelegální podvodnickou činnost spočívající v prodeji padělaných obrazů a okrádání lidí, kteří si k němu chodí půjčovat peníze, které on sám nemá. Pak na ně zatlačí agent FBI Richie (Bradley Cooper) a slíbí jim svobodu, když mu pomůžou chytrým podvodem načapat politika Carmena (Jeremy Renner) při přebírání úplatku. Celá akce nečekaně rozroste do epických rozměrů, když se do hry vloží vícero kongresmanů a nebezpečná mafie…

Špinavý trik - Christian Bale, Amy Adams a Bradley Cooper


12. 1. 2014

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) – Recenze – 80%

Jordan Belford byl americký burzovní makléř, který si po krátké zkušenosti s Wall Street založil vlastní firmu na obchodování s akciemi, ze které vybudoval impérium, které mu vydělávalo neuvěřitelné jmění. Žil v kolotoči krásných žen, alkoholu, drog a nezřízené zábavy, dokud jeho finanční podvody nepřitáhly pozornost FBI a nevysloužily mu několik let za mřížemi. Nyní dělá přednášejícího na motivačních seminářích. O svém životě napsal Belford autobiografickou knihu a nyní podle ní vznikl film od Martina Scorseseho s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Leonardo DiCaprio

8. 1. 2014

Něžné vlny – Recenze – 30%

Filmy Jiřího Vejdělka se mi vždy líbily, ať už ty komediální (Ženy v pokušení, Účastníci zájezdu) či dramatické (Václav). Něžné vlny jsou však jeho doposud nejhorším filmem.

Na začátku filmu se schyluje k Sametové revoluci a my slyšíme komentář hlavního hrdiny Vojty, jak šel tehdy na své první rande a jak tím výrazně ovlivnil její průběh. Následujících sto minut filmu je však o něčem úplně jiném. Něžné vlny rozhodně nejsou příběhem historických událostí roku 1989 (jak by se mohlo zdát), nýbrž jde o romantický příběh jednoho chlapce, který se odehrává v průběhu 80. let a Sametovou revolucí vrcholí v posledních deseti minutách. Romantická linie Vojty a Ely (Lucie Šteflová z plakátu) se navíc příběhem táhne jako červená niť, ale nejde o hlavní zápletku filmu – je to spíš jen jedna z mnoha epizodek, které Vojta prožívá v období svého dospívání na maloměstě spolu se svou rodinou, spolužáky a sousedy.

6. 1. 2014

Na život a na smrt (Lone Survivor) – Recenze – 60%

V americkém akčním dramatu podle skutečných událostí z roku 2005 je několik členů speciální armádní jednotky Navy SEAL vysláno v Afghánistánu do malé vesničky za účelem zneškodnit důležitého pohlavára Talibanu. Ukryjí se na kopcích v lese, ale jsou prozrazeni místními pastevci a překvapeni po zuby ozbrojenou přesilou, která nemá slitování.

Na život a na smrt - Lone Survivor - recenze

4. 1. 2014

Co nás naučily filmy v kinech za rok 2013

Filmy v kinech za rok 2013 nás nesmírně obohatily a poučily. Teď už budeme vědět, jak nepřepadnout nákladní loď, jak nakládat s žirafou v přívěsu, či jak zabránit zombie apokalypse. Počítejte s mírnými spoilery. Seznam vznikl ve spolupráci s Janem Hauerem.

Nebuďte drzí na jižanské babičky (Konečná)

Pražský orloj je ve věži Pražského hradu. (Čtyřlístek ve službách krále)

Machete netweetuje! (Machette zabíjí)

50 Cent je nuzák, dávejte si na něj pozor. (Frajeři ve Vegas)

Sigmund Freud se dá aplikovat i na obyčejné Kinder vajíčko. (Perverzní průvodce ideologií)