30. 1. 2020

Gentlemani (The Gentlemen) – Recenze – 70%

Britský režisér Guy Ritchie se po Disneyho hraném Aladinovi a po historickém fantasy experimentu Král Artuš: Legenda o meči vrátil se snímkem Gentlemani k tomu, co natáčel na začátku své filmařské kariéry. Ke svižné a chytré moderní komediální gangsterce, jakou byl jeho celovečerní debut Sbal prachy a vypadni i následující Podfu(c)k.

Gentlemani jsou přitom přesně takoví, jaké byste je od Guye Ritchieho očekávali. Jsou vtipní, avšak ne vyloženě k popukání. Jsou vulgární a násilní, ale nikdy přehnaně či explicitně. A jsou děsně překombinovaní, leč stále dostatečně srozumitelní na to, aby nepůsobili jako nesmyslný blábol. Guy Ritchie, jenž je zároveň spoluautorem scénáře a producentem filmu, si v nich totiž dává záležet na jednotlivých postavách a jejich motivacích a navíc při vyprávění děje využívá pozoruhodné nápadité struktury, která jej umožňuje číst hned v několika vrstvách.
 
Gentlemani (The Gentlemen) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

28. 1. 2020

Daria – Recenze – 20%

Český konspirační thriller Daria působí, jako by byl vytvořen náhodným generátorem zápletek ve spolupráci s náhodným generátorem dialogů. Není divu – za jeho otřesným scénářem totiž stojí Daniel Miňovský, scenárista filmů Prázdniny v Provence a Řachanda. Zároveň jde o celovečerní režijní debut na reklamách a videoklipech odchovaného režiséra a producenta Matěje Pichlera, který se rozhodl snímku vtisknout výraznou stylizaci a vizualitu hollywoodských akčních thrillerů. Výsledek je neuvěřitelně špatný, bizarní a debilní, tak moc, že je vlastně docela zábavné se na něj dívat. Neustále se v něm totiž děje něco nesmyslného nebo praštěného a představitelkou titulní role Darii je pohledná mladá herečka (Klára Miklasová), která je v něm několikrát nahoře bez. Tím pozitiva končí.
 
Daria – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

27. 1. 2020

Malé ženy (Little Women) – Recenze – 80%

Malé ženy jsou adaptací stejnojmenného amerického románu z roku 1868, pojednávajícího o čtyřech sestrách, dospívajících během americké občanské války z dívek v ženy, přičemž jejich osudy jsou volně inspirovány příběhem autorky knihy a jejích sester. Jde již o pátou adaptaci téže látky – nejstarší je film z roku 1933, po němž následovaly snímky natočené v letech 1949 a 1994 a v roce 2017 vznikla i televizní minisérie od BBC. Nejnovější verzi Malých žen, v současnosti nominovanou na šest Oscarů (včetně kategorie Nejlepší film), napsala a natočila herečka, scenáristka a režisérka Greta Gerwig (jenž byla nominovaná před dvěma lety na Oscara za režii filmu Lady Bird).
 
Malé ženy (Little Women) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

22. 1. 2020

Příliš osobní známost – Recenze – 20%

Český film Příliš osobní známost sice možná na první pohled vypadá jako komediální romantické drama ze života se spoustou emocí a humoru, leč to by za ním nesměli stát tvůrci, v jejichž podání působí věci jako „emoce“, „humor“ nebo „ze života“ jako cosi obskurního z jiného vesmíru.

Svobodná web-designérka Natálie (Petra Hřebíčková) si jednoho dne padne do oka s ovdovělým Markem (Branislav Trifunovič) a jeho pětiletou dcerkou (Valentýna Bečková). Následně se k nim nastěhuje do jejich rodinného domku, v němž spolu s nimi žije i Markova nepřátelsky vyhlížející tchýně Eva (Eliška Balzerová), která se po čase seznámí s jakýmsi stárnoucím hudebníkem (Predrag Manojlovič). Natáliina kamarádka, rozvedená masérka Simona (Tatiana Dyková), se zas trápí kvůli tomu, že soud přiklepl opatrovnictví jejího jedenáctiletého syna jejímu ex-manželovi, a vyrovnává se s tím pomocí nového vztahu se sexuálně náruživým malířem Viktorem (Janko Popovič Volarič). A pak se to všem začne komplikovat…
 
Příliš osobní známost – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

20. 1. 2020

Králíček Jojo (Jojo Rabbit) – Recenze – 60%

Hlavním hrdinou americké komedie Králíček Jojo, odehrávající se ke konci druhé světové války (a natočené mimo jiné v Žatci), je desetiletý chlapec Johannes (Roman Griffin Davis), který je zapáleným obdivovatelem nacistů a za imaginárního kamaráda má Adolfa Hitlera (Taika Waititi, scenárista a režisér tohoto filmu). Jeho nadšení pro nacistickou ideologii však projde zkouškou, když Johannes (přezdívaný Jojo) zjistí, že jeho matka (Scarlett Johansson), schovává ve zdech jejich domu jakousi sedmnáctiletou Židovku (Thomasin McKenzie).
 
Králíček Jojo (Jojo Rabbit) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

16. 1. 2020

Richard Jewell – Recenze – 70%

Léto 1996, Amerika žije letními olympijskými hrami pořádanými v Atlantě. Třiatřicetiletý člen olympijské ochranky Richard Jewell si během doprovodného koncertu všimne podezřelého batohu, v němž je nalezena aktivovaná nálož. Ta sice nedlouho poté vybuchne a zraní mnoho lidí, leč i tak se díky Richardově bdělosti a dbaní na dodržování bezpečnostního protokolu podaří spoustu životů zachránit. Z Richarda je chvíli oslavovaný hrdina, záhy se z něj však stane hlavní podezřelý, protože vyšetřovatele z FBI napadne, že tam tu bombu dal možná sám, aby se pak jejím nalezením proslavil (a navíc coby obézní běloch s minulostí pofidérních zaměstnání a drobných přečinů, žijící u matky a toužící po práci u policie, až příliš odpovídá profilu typického útočníka). Načež je (aniž by byl obviněn) nelítostně vláčen médii, která se zprávy o podezření pochopitelně lačně chytí.
 
Richard Jewell – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

15. 1. 2020

Mizerové navždy (Bad Boys for Life) – Recenze – 60%

Třetí Mizerové se vrací do kin po sedmnácti letech od druhého dílu, tentokrát bez účasti režiséra Michaela Baye (když nepočítáte jeho jedno krátké cameo), ale stále s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence v hlavních rolích.

Čas je neúprosný, takže policista Marcus (Lawrence) již silně zvažuje odchod do penze, zatímco jeho kolega Mike (Smith) by nejradši honil zločince až do skonání věků. Myšlenky na důchod však musejí být odloženy, když z vězení uteče mexická čarodějnice (ano, čarodějnice) a zosnuje se svým synem vražedný plán pomsty, v němž jako jedna ze zamýšlených obětí figuruje i Mike, jenž se před lety zasloužil o smrt jejího manžela – mexického drogového krále.
 
Mizerové navždy (Bad Boys for Life) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

13. 1. 2020

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2020

Nejlepší film

     

  

  

  



Nejlepší film
     1917
     Irčan
     Joker
     Králíček Jojo
     Le Mans ´66
     Malé ženy
     Manželská historie
     Parazit
    Tenkrát v Hollywoodu

Nejlepší režie
                Bong Joon-ho (Parazit)
                Martin Scorsese (Irčan)
                Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu)
     Sam Mendes (1917)
     Todd Phillips (Joker)

7. 1. 2020

Na nože (Knives Out) – Recenze – 90%

V úvodu hvězdně obsazené americké detektivky Na nože je ve svém honosném sídle nalezen mrtvý slavný spisovatel Harlan Thrombey (Christopher Plummer), autor populárních detektivních románů. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu. Přesvědčeným policejním vyšetřovatelům však přijde dělat společnost i soukromý detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig), jehož si na prošetření starcova úmrtí najal jakýsi anonym. Otázkou je, kdo tím anonymem je a zdali nešlo přeci jen o vraždu.
 
Na nože (Knives Out) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

6. 1. 2020

Cats – Recenze – 30%

Muzikál Cats je jedním z nejslavnějších muzikálů vůbec a čtvrtým nejdéle hraným muzikálem na Broadwayi, jehož autor Andrew Lloyd Weber (mimo jiné též autor muzikálů Fantom opery a Jesus Christ Superstar) se při jeho tvorbě inspiroval básnickou sbírkou o kočkách spisovatele T. S. Eliota. Píseň Memory z muzikálu Cats zároveň patří k nejznámějším a nejhranějším muzikálovým skladbám všech dob.

Stejnojmenná filmová adaptace od režiséra a scenáristy Toma Hoopera (Bídníci, Králova řeč, Dánská dívka) se však už od prvních upoutávek setkala s výraznou kritikou a zděšením z toho, jak otřesně film vypadá a jak bizarně je pojatý. Při vstupu do českých kin jej navíc již doprovází i pověst kasovního propadáku, který při rozpočtu údajně přesahujícím 200 milionů dolarů (včetně nákladů na reklamu) utržil za první promítací víkend v USA pouze šest a půl milionu, což je totální průšvih s potenciálně dalekosáhlými následky pro Toma Hoopera, producenty filmu i celé studio Universal, jenž za snímkem stojí.
 
Cats – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

3. 1. 2020

Zakleté pírko – Recenze – 40%

Aninka (Anastasia Chocholatá) je prosté děvče, které se na statku po rodičích stará o své dvě starší zpovykané sestry. Pak náhodou políbí nalezené havraní pírko, načež se z opodál stojícího havrana stane princ Vítek (Petr Urban) a Anince vysvětlí, že ho do havraní podoby zaklela zlá čarodějná princezna (Sara Sandeva), s níž se odmítl oženit. Když pak zlomyslné sestry Aninku s princem načapají, tak pírko zlomí a princ zmizí neznámo kam. Naštvaná Aninka sestry opouští a vydává se do světa prince hledat, aby jeho prokletí zlomila.
 
Zakleté pírko – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

2. 1. 2020

Nenávist (The Grudge) – Recenze – 30%

Za vznikem amerického hororu Nenávist je původně japonská hororová série Džuon (jejíž první díl vyšel v roce 2000), na kterou Američané celkem záhy zareagovali prostřednictvím několika předělávek, z nichž první dva díly byly v letech 2005 a 2007 uvedeny pod tituly Nenávist a Smrtící nenávist 2 i v českých kinech. Po třinácti letech se nyní Nenávist do našich kin vrací v modernějším kabátě, ve zřejmém pokusu o restart, který ale prakticky nepřináší nic nového a jen recykluje starý, okoukaný a již několikrát přežvýkaný materiál.
 
Nenávist (The Grudge) – Recenze
© Sony Pictures 

1. 1. 2020

Tenkrát podruhé (La Belle Époque) – Recenze – 60%

Šedesátník Viktor (Daniel Auteuil) je bývalý karikaturista a kdysi populární kreslíř, jenž opovrhuje novými technologiemi, a protože nedokázal udržet prst na tepu doby, tak mu znatelně ujel vlak. Nyní je z něj zaprášený bručoun a i ve vztahu s manželkou (Fanny Ardant) mu to výrazně skřípe. Pak ale dostane od svého syna darem zážitkovou poukázku od společnosti Time Travelers, která zprostředkovává zámožným klientům návraty do minulosti (žádné cesty časem, nýbrž budování ateliérových skanzenů ve falešných kulisách a s najatými herci, vydávajícími se za historické osobnosti). Poté, co je manželkou vyhozen z bytu, se Viktor rozhodne poukázku využít – a vybere si výlet do sedmdesátých let, do dne, v němž svou ženu potkal poprvé a zamiloval se do ní.
 
Tenkrát podruhé (La Belle Époque) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz