28. 4. 2017

The Circle – Recenze – 40%

Film The Circle (vzniklý v koprodukci USA a Spojených arabských emirátů, natočený podle stejnojmenné knižní předlohy, s Emmou Watson v hlavní roli) je dystopické drama odehrávající se v nedaleké budoucnosti (nebo možná v alternativní současnosti) a točící se kolem pozoruhodné internetové firmy.

The Circle je firma vyvíjející nové technologie, mezi něž se řadí sledovací čipy, miniaturní kamery i rozšířená sociální síť, jejímž primárním zájmem je naprostá transparentnost jejích uživatelů. Globálním cílem firmy je transparentnost všech obyvatel v USA a ve světě, včetně vysoce postavených orgánů, aby mohla být nastolena naprostá demokracie, následovaná vizí světa bez válek, nemocí, lží a bez tajemství (protože mít před někým tajemství je to samé jako lhát, což je to samé jako spáchat zločin). Toto se divák ve filmu pomaličku dozvídá v úvodních čtyřiceti minutách, čekaje na zápletku.
 
The Circle – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz

26. 4. 2017

Zahradnictví: Rodinný přítel – Recenze – 30%

Zahradnictví je filmovou trilogií režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského, vyprávějící o přibližně dvaceti letech života tří českých rodin mezi 40. a 60. lety minulého století. Jde o rozsáhlý projekt, jehož další dvě části uvidíme ještě v průběhu letošního roku – druhý díl s podtitulem Dezertér půjde do kin na konci září a závěru trilogie s názvem Nápadník se dočkáme v listopadu. Zároveň se o této trilogii mluví ve spojitosti s Hřebejkovým filmem Pelíšky, který by měl na Zahradnictví příběhově navazovat.

Upřímně si ale myslím, že když už vyrazit do kina, tak raději s předpokladem, že přinejmenším první díl s podtitulem Rodinný přítelPelíšky nic společného nemá. Kromě toho, že film Pelíškům dějově předchází, a že dvě postavy se tu jmenují stejně (ale jsou pochopitelně o 24 let mladší), v něm totiž žádná další spojitost není, a kdybych o tom nevěděl předem, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že by tam nějaká spojitost s Pelíšky být měla. Je možné, že ve zbývajících dílech přibyde odkazů a provázání, ale zatím o nějaké návaznosti nelze mluvit.
 
Zahradnictví: Rodinný přítel – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

25. 4. 2017

Uteč (Get Out) – Recenze – 70%

Chris (Daniel Kaluuya) je zhruba sedmadvacetiletý černoch, který již několik měsíců chodí s podobně starou dívkou Rose (Allison Williams), která je ale běloška. Zrovna mají jet na víkend k jejím rodičům, aby jim byl Chris konečně představen, aniž by však doposud tušili, že jejich dcera chodí s černochem. Chris je z toho trochu nervózní, leč Rose ho ubezpečí, že její rodiče nejsou žádní rasisti. Důvodů k nervozitě by se však přeci jen pár našlo…

Od začátku návštěvy v jejich přepychovém odlehlém sídle je totiž zjevné, že TADY NĚCO ZÁSADNĚ NEHRAJE. Je to tím, že oba bohatí manželé jsou vstřícní a přátelští až moc, a že až příliš dávají najevo svou nestrannost vůči černochům? Může za to fakt, že jejich služebná a zahradník jsou taky černoši, a že se chovají nějak divně? Je to tím, že v ten samý víkend dochází shodou okolností k obřímu rodinnému srazu, což pro Chrise znamená hromadu dalších bělochů, mezi nimiž se bude cítit nepatřičně? Nebo je to návrhem Rosiiny matky, profesionální psycholožky, že Chrisovi pomůže vyléčit jeho návyk na kouření pomocí hypnózy?
 
Uteč (Get Out) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

20. 4. 2017

Přes kosti mrtvých (Pokot) – Recenze – 40%

Polský film režisérky Agnieszky Holland, natočený v koprodukci s Českou republikou, Slovenskem, Německem a Švédskem, vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Olgy Tokarczuk (název románu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých je citátem z překladu básně Williama Blakea, originální název filmu Pokot zas vychází z lovecké terminologie). Jde o zjevně mnohavrstvou, myšlenkově bohatou a poměrně napínavou knihu, ze které však ve filmové adaptaci zbyly jen chaotické náznaky.
 
Přes kosti mrtvých (Pokot) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

19. 4. 2017

Mimi šéf (The Boss Baby) – Recenze – 40%

Batolata, zaměstnávající své rodiče neustálým vyžadováním pozornosti a péče, se ke svému okolí vážně někdy chovají, jako by mu šéfovala. S touto myšlenkou si hraje kratičká obrázková knížka The Boss Baby, jejíž premisa je založena na tom, že malé děti v ní od narození skutečně zastávají manažerské funkce a dudlík cumlají oblečené do dokonale padnoucího společenského obleku. Tato knížka se nyní dočkala své celovečerní adaptace s názvem Mimi šéf. Protože pár desítek žertovných stránek by ale těžko vystačilo na celovečerní film, domysleli si k nim jeho tvůrci zbrusu nový děj.
 
Mimi šéf (The Boss Baby) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

13. 4. 2017

Rychle a zběsile 8 (Fast & Furious 8) – Recenze – 60%

Série Rychle a zběsile má konečně víc dílů než Policejní akademie, a přestože opět došlo ke změně režiséra (snímek tentokrát natočil Felix Gary Grey, režisér Ctihodného občanaStraight Outta Compton), tak na výsledku to příliš znát není, tudíž i toto pokračování se nese na vlně "děláme popcornovou zábavu, na logiku kašleme", samozřejmě podle očekávání.
 
Rychle a zběsile 8 (Fast & Furious 8) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

12. 4. 2017

Zkouška dospělosti (Bacalaureat) – Recenze – 80%

V současném Rumunsku se Eliza, dcera váženého lékaře Romea, dostane na prestižní zahraniční vysokou školu, leč do cesty za růžovější budoucností, než jaká by ji čekala na kterékoli z rumunských škol, jí zbývá ještě úspěšné složení maturitních zkoušek. Pár dní před maturitou je však dívka náhodou napadena sexuálním útočníkem, a byť naštěstí vyvázne jen s poraněnou rukou, psychicky ji to pochopitelně rozloží. Otec se pak snaží přimluvit se za ni u ředitele a zajistit jí protekci, čímž se nicméně sám zpronevěří vlastním zásadám a zamotá se do klubka drobných službiček a protislužbiček, které začnou ničit jeho život.

Zkouška dospělosti (Bacalaureat) – Recenze

7. 4. 2017

Power Rangers: Strážci vesmíru (Power Rangers) – Recenze – 30%

Mnohasetdílný seriál Strážci vesmíru, vysílaný od roku 1993, je strašlivě debilní. Ale kdo vyrůstal v devadesátých letech a díval se po ránu na televizi, ten k němu může pociťovat nostalgické emoce, protože v útlém věku přehlížel demenci příběhu o pětici studentů, co oblečení v různobarevných kombinézách bojují proti zlé čarodějnici, která chce ovládnout svět a posílá proto na Zem nová a nová obří monstra. A trapnost soubojů těch monster s mega-roboty, ovládanými Strážci na dálku, kteří vypadali jako plastové hračky. A neuvěřitelné hlášky typu „Potřebujeme sílu bleskozordu ptáka pterodaktyla!“

Power Rangers: Strážci vesmíru (Power Rangers) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

6. 4. 2017

Volání netvora: Příběh života (A Monster Calls) – Recenze – 50%

Americko-španělsko-britský film Volání netvora: Příběh života (natočený podle americké knižní předlohy španělským režisérem Juanem Antoniem Bayonou, který má za sebou např. horor Sirotčinec nebo drama Nic nás nerozdělí) vypráví o dvanáctiletém britském chlapci Conorovi, kterého ve škole šikanují, matka (Felicity Jones) mu pozvolna umírá na rakovinu a otec (Toby Kebbell) žije v zámoří, takže hrozí, že se Conor bude muset nastěhovat ke své přísné babičce (Sigourney Weaver), kterou nemá rád. A kromě toho ještě trpí nočními můrami.

Volání netvora: Příběh života (A Monster Calls) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

1. 4. 2017

Ghost in the Shell – Recenze – 70%

Původní japonský anime film Ghost in the Shell z roku 1995 (natočený podle komiksu) je nadčasovým kultem plným hlubokých filozofických myšlenek o smyslu existence na pozadí dystopického světa budoucnosti, v němž se stírá hranice mezi lidskými bytostmi a roboty. Jde o komplikovanou, nejednoznačnou a v podstatě svým způsobem i o namáhavou podívanou, mnohovrstevnatou a v leckterých ohledech vizionářskou (často je zmiňována coby zásadní zdroj inspirace sourozenců Wachowských pro natočení Matrixu).
 
Ghost in the Shell – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz