30. 10. 2017

Všechno nejhorší (Happy Death Day) – Recenze – 60%

Vysokoškolačka Tree (Jessica Rothe) se ocitá v časové smyčce, kdy prožívá jeden a ten samý den pořád dokola. Shodou okolností je to den jejích narozenin a zároveň den její smrti – nejpozději na konci dne totiž pokaždé zemře, nejčastěji rukou maskovaného vraha. S nutností prožívat jeden den několikrát nicméně přichází i nekonečný počet příležitostí k vystopování vrahovy identity… Zkrátka si představte komedii Na hromnice o den více (na niž film doslova odkazuje coby na svůj inspirační zdroj), akorát v žánru thrilleru s hororovými prvky.
 
Všechno nejhorší (Happy Death Day) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

26. 10. 2017

Thor: Ragnarok – Recenze – 70%

Superhrdinský filmový seriál Marvelu pokračuje třetí epizodou Thora, nicméně vidět pouze předchozí dva díly k orientaci nestačí (mimo jiné se tu odkazuje i na oba díly Avengers a na chvíli se zjeví ještě jedna známá postava), tudíž kdo by chtěl nastoupit na tenhle dávno rozjetý vlak, měl by si nejprve pár filmů dohnat.

Tentokrát se Thor (Chris Hemsworth) a Loki (Tom Hiddleston) dozvídají, že mají prvorozenou sestru Helu (Cate Blanchett), která je zároveň bohyní smrti. Ta se okamžitě začne hlásit o asgardský trůn a o nadvládu nad vesmírem a oba bratry uvrhne na extravagantní planetu, kde vládne úchylný Velmistr (Jeff Goldblum). A také se tu shodou okolností nachází Hulk. Avšak nikde žádná Natalie Portman, k dobru věci.
 
Thor: Ragnarok – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

22. 10. 2017

Zabití posvátného jelena (The Killing of a Sacred Deer) – Recenze – 80%

Řecký režisér Yorgos Lathimos je hlavním představitelem takzvané řecké divné vlny, což předznamenává záměrnou divnost, bizarnost a ujetost jeho filmů. Už ve filmech ŠpičákHumr (který již byl natáčen s anglicky mluvícími herci a v mezinárodní koprodukci, stejně jako Zabití posvátného jelena) vytvořil satirické obrazy podivných lidských společenství, která se řídí absurdními pravidly a legračně-mrazivými kulturními návyky, jež ovšem jejich tvůrce záměrně nemá potřebu jakkoli vysvětlovat (ve Špičáku rodiče vychovávali své dospívající děti v izolaci a vytvářeli pro ně značně iluzivní a zkreslený obraz okolního světa, v Humrovi se lidé měnili na zvířata, pokud nebyli schopni zajistit si dostatečně včas životního partnera).

Zabití posvátného jelena (The Killing of a Sacred Deer) – Recenze
Zdroj fotek: filmeurope.cz

17. 10. 2017

Bajkeři – Recenze – 30%

Česká teenagerská komedie Bajkeři je celovečerním kino-debutem doposud televizního režiséra Martina Koppa (Vyšehrad, Vinaři, Ohnivý kuře), natočená podle původního scénáře Petra Kolečka, autora scénářů (a jejich divadelních předloh) k filmům Zakázané uvolnění či Padesátka. Příběh je o třech náctiletých klucích, kteří se víceméně proti své vůli vydávají na několikadenní výlet na kolech, přičemž s nimi shodou okolností sdílí cestu čtveřice děvčat na sportovním soustředění. A jejich sexistický trenér.
 
Bajkeři – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

13. 10. 2017

matka! (mother!) – Recenze – 50%

A teď pozor. Drama/horor/podobenství matka! (opravdu s malým „m“) režiséra a scenáristy Darrena Aronofskyho (Requiem za sen, Černá labuť) je film, který má podle všeho sílu dělit diváky na dva tábory – do jednoho se řadí znechucení odpůrci a do druhého nadšeně aplaudující příznivci. Každý film se sice může někomu líbit a někomu nelíbit, nicméně u matky! bude ono rozdělení diváckých ohlasů podstatně markantnější, neb většina diváků se bude pohybovat spíš u okrajů hodnotící stupnice než okolo jejího středu, kdy na jednom kraji bude snímek označován za dementní blábol a na opačném konci za mistrovské a mnohovýznamové veledílo.
 
matka! (mother!) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

12. 10. 2017

Sněhulák (The Snowman) – Recenze – 30%

Harry Hole (Michael Fassbender) je policejní detektiv-alkoholik, který se dostane na stopu sériového vraha, zabíjejícího vdané/rozvedené ženy a stavícího před domy svých obětí sněhuláky. Z vedlejších postav stojí za zmínku Harryho bývalá žena (Charlotte Gainsbourg) a nová mladá posila jeho vyšetřovacího týmu (Rebecca Ferguson). Harryho pátrání je navíc okrajově prokládáno devět let starými událostmi z jiného města, kde jiný detektiv (Val Kilmer) řeší velmi podobný případ pravděpodobně stejného vraha.
 
Sněhulák (The Snowman) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

8. 10. 2017

Čtverec (The Square) – Recenze – 70%

Vítězným snímkem letošního festivalu v Cannes je švédský koprodukční film Čtverec režiséra Rubena Östlunda (Vyšší moc). Jde o uměleckou společenskou satiru, která prostřednictvím individuálních proměn v chování hlavního hrdiny zrcadlí morální, etické i sociální povědomí současné společnosti a tím pádem i diváků, které prostřednictvím řady scén a situací vybízí k zamyšlení, jak by se v nich sami zachovali. Je to sofistikovaná a intelektuální zábava pro náročné, plná hrátek s konceptuálním uměním a přetékající významy, metaforami a interpretacemi.
 
Čtverec (The Square) – Recenze
Zdroj fotek: filmeurope.cz

5. 10. 2017

Blade Runner 2049 – Recenze – 90%

Sci-fi režiséra Denise Villeneueva (Příchozí, Zmizení) Blade Runner 2049 je pokračováním snímku Blade Runner z roku 1982 po třiceti letech. Odehrává se v Los Angeles v roce 2049, kde pořád existují replikanti (umělí lidé, nerozeznatelní od skutečných) a jejich lovci, takzvaní Blade Runneři. A také existují nové modely oněch replikantů, které netřeba lovit, protože jsou poslušnější. Tohle se dozvíte hned na začátku filmu, takže pro pochopení děje v podstatě téměř není nutné vidět původního Blade Runnera, ale asi bych to spíš doporučil, protože řadu scén pak budete vnímat jinak a také snáze pochopíte mnohé odkazy.
 
Blade Runner 2049 – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

1. 10. 2017

8 hlav šílenství – Recenze – 20%

Anna Alexandrovna Barkovová byla ruská básnířka a novinářka, která žila v letech 1901 až 1976, a coby osoba režimem natřikrát odsouzená k mnohaletým odnětím svobody strávila přes dvacet let svého života v pracovních táborech nebo ve vyhnanství. Jejím osudem se zabývá český film režisérky a scenáristky Marty Novákové 8 hlav šílenství.

Marta Nováková natočila svůj absolventský film na FAMU s názvem Marta již před jedenácti lety a 8 hlav šílenství je její první autorský počin od té doby. Na snímku údajně pracovala devět let, přičemž značnou část té doby zabrala pečlivá příprava, zahrnující mimo jiné i cestování po Sibiři a po stopách pracovních táborů Gulagu a studium dobových dokumentů. A do hlavní role obsadila zpěvačku Anetu Langerovou.
 
8 hlav šílenství – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz