27. 3. 2014

Noe (Noah) – Recenze – 70%

Biblický příběh Noema a jeho archy přetavil režisér Darren Aronofsky do majestátního trikového velkofilmu, na kterém je ze všech jeho snímků zdaleka nejvíce znát vliv Hollywoodu a jím poskytnutého nemalého rozpočtu, přesahujícího sto milionů dolarů (Aronofskyho druhý nejdražší film, Fontána, byl tři a půl krát levnější než Noe). Epické trailery a příslib vrchovaté porce efektní podívané s prvotřídními herci dokonce vytvořily v mnoha potenciálních divácích očekávání, že snad půjde o blockbuster. Nutno dodat, že toto očekávání však zůstane nenaplněno.

Noe

24. 3. 2014

Ona (Her) – Recenze – 80%

Hlavní hrdina Theodore (Joaquin Phoenix) žije v Los Angeles, pracuje ve firmě specializující se na psaní dopisů za lidi, kteří je nemají čas psát, a nachází se ve finální fázi rozchodu se svou ex-manželkou (Rooney Mara). Když se na trhu objeví pokročilý operační systém s mimořádně vyvinutou umělou inteligencí, zkormoucený a melancholický Theodore vytvoří ve svém počítači bytost Samanthu. Ta obrátí jeho život naruby a probudí v něm novou vlnu energie a radosti – je totiž milá, vtipná, chápavá, intuitivní a rozumí lidským emocím a pocitům (a mluví hlasem Scarlett Johansson). Oba se do sebe zamilují a začnou si nevšední partnerský vztah…

Ona

19. 3. 2014

Pompeje (Pompeii) – Recenze – 40%

Roku 79 našeho letopočtu zničil výbuch sopky Vesuv město Pompeje a pohřbil ho pod nánosem lávy a popela i s jeho překvapenými občany. Americký film, který touto událostí vrcholí, připomíná mix katastrofického 2012 s nedávným Herkulem: Zrozením legendy. A přitom by chtěl vyprávět epický příběh osudové lásky na pozadí smrtící katastrofy, jako byl například Titanic.

Titanic vs. Pompeje

18. 3. 2014

Yves Saint Laurent – Recenze – 60%

Yves Saint Laurent byl slavný francouzský homosexuální módní návrhář, který výrazně ovlivnil styl ženského oblékání a módu obecně. Stejnojmenný film se věnuje životu tohoto plachého a nevyrovnaného umělce (který zemřel v roce 2008) zhruba od jeho jednadvaceti do pětatřiceti let a vypráví též o vztahu s jeho životním partnerem Pierrem Bergé.

Yves Saint Laurent

16. 3. 2014

(Ne)zadaní (That Awkward Moment) – Recenze – 40%

Jason, Daniel a Mikey (Zac Efron, Miles Teller, Michael B. Jordan) jsou nerozluční kamarádi. Zatímco Jason a Daniel spíš děvkaří a nezávazný životní styl jim vyhovuje, Mikey je šťastně ženatý. Pak ho ale manželka nečekaně požádá o rozvod, a aby netruchlil, že je zase single, jeho kamarádi se s ním dohodnou, že budou single taky. Jenže to netrvá dlouho a oba se osudově zamilují.

(Ne)zadaní

14. 3. 2014

Zvonilka a piráti (The Pirate Fairy) – Recenze – 60%

Zarina je víla, která pracuje na vílím ostrově jako jedna ze strážkyň vílího prachu (díky kterému mohou víly létat). Ovšem s prachem i přes doslovný zákaz neustále experimentuje a snaží se vyrobit jeho různobarevné variace, jež mají jiné využití (ovládání větru, vody, extrémní růst rostlin a podobně – což některé víly dokážou už od přírody). To se jí povede, ale vede to k nehodě, která je katastrofou pro celý ostrov. Zarina je tím pádem vykázána z vílí komunity. O rok později je kapitánkou pirátské lodi (s normálními piráty) a ukradne pro ně zdroj vílího prachu, aby mohli také létat a stát se tak nejmocnějšími piráty na světě. Je na víle Zvonilce a jejích kamarádkách, aby situaci vyřešily.
 

Zvonilka a piráti
 

12. 3. 2014

Koleje osudu (The Railway Man) – Recenze – 70%

Dojemný příběh podle skutečných událostí, které popsal ve své autobiografické knize bývalý britský důstojník Eric Lomax, převedl do filmové podoby v podstatě neznámý režisér Jonathan Teplitzky. Předvedl tím slušně odvedené filmařské řemeslo, ale přesto si s tak ambiciózním počinem, jenž pojednává o lidské houževnatosti, o lidském utrpení, o cti a o odpuštění, ukousl příliš velké sousto.

Koleje osudu

10. 3. 2014

Need for Speed – Recenze – 40%

Fanoušci herní série Need for Speed se dočkali – na motivy jejich oblíbené videohry vznikl celovečerní film, ve kterém si přijdou na zběsilé honičky a užijí si do sytosti adrenalinovou akci s luxusními automobily. Ke hře založené na neustálém ježdění a budování závodní kariéry hráče ale bylo potřeba vymyslet příběh, který nebyl ve světě Need for Speed doteď potřeba. Příběh, který bohužel selhává ve snaze být něčím víc než nudnou vatou.

Need for Speed

9. 3. 2014

Ať žije svoboda (Viva la libertà) – Recenze – 70%

Enrico Olivieri (Toni Servillo) je vážený předseda nejvýraznější italské politické strany. Nemá smysl pro humor a působí extrémně seriózně. Prochází osobní krizí, lidé ho nemají moc rádi a jeho názorům nerozumí. A jednoho dne Enrico zmizí. Nepozorovaně odletí do Paříže na návštěvu k dávné známé a svému tajemníkovi nechá jen dopis, že si potřebuje na neurčito provětrat hlavu. Tomu se před novináři daří jeho absenci ututlat, ale když už to začne být podezřelé, rozhodne se pro riskantní řešení. Na pozici lídra strany dosadí jeho bratra-dvojče (také Toni Servillo). Sofistikovaný filozof a básník ovšem bere prášky proti schizofrenii a je trochu blázen. Svou žoviálností, usměvavou tváří, jasným vyjadřováním a přístupem k lidem si ale podmaní veřejnost a preference strany začnou strmě stoupat, zatímco skutečný politik relaxuje ve Francii…

Ať žije svoboda

6. 3. 2014

Philomena – Recenze – 70%

Na čtyři Oscary (včetně kategorie nejlepší film) nominované britské drama vypráví o bývalém novináři a vládním poradci Martinovi (Steve Coogan), jemuž se po ztrátě zaměstnání naskytne možnost napsat do časopisu příběh sedmdesátileté Irčanky Philomeny (Judi Dench). Ta padesát let tajila existenci svého ztraceného nemanželského syna, kterého porodila v klášteře, kde žila kvůli otěhotnění v mladém věku, a kterého jí jeptišky odebraly a prodaly k adopci neznámému páru. Nyní by svého syna ráda našla a Martin se jí rozhodne pomoci. Vezme ji tudíž do Ameriky, protože všechny stopy vedou tam. Inspirováno skutečnými událostmi.

Philomena

4. 3. 2014

300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire) – Recenze – 70%

Film 300: Vzestup říše není pokračováním sedm let staré akční řežby 300: Bitva u Thermopyl, jak by se mohlo zdát, neboť jeho děj je s Bitvou u Thermopyl z větší části souběžný. Zatímco se Sparta pod vedením udatného Leonidase potýkala s mnohatisícovou armádou Peršanů, o kousek vedle měl řecký generál Themistokles co do činění s perským loďstvem. To vede pravá ruka božského krále Xerxese, po pomstě prahnoucí Artemisie.

300: Vzestup říše

3. 3. 2014

The Oscars 2014 - Výsledky Oscarů

Nejlepší film
                12 let v řetězech
                Gravitace
                Ona
                Kapitán Phillips
                Klub poslední naděje
                Nebraska
                Philomena
                Špinavá hra
                Vlk z Wall Street

Nejlepší režie
                Alexander Payne (Nebraska)
                Alfonso Cuarón (Gravitace)
                David O. Russell (Špinavá hra)
                Martin Scorsese (Vlk z Wall Street)
                Steve McQueen (12 let v řetězech)

2. 3. 2014

Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) – Recenze – 80%

Krátká verze: Grandhotel Budapešť je nový film Wese Andersona, takže pokud se vám líbily některé jeho předchozí filmy (např. Život pod vodou nebo Až vyjde měsíc, oba vynikající), tak jděte i na tenhle, protože je kvalitní, originální, vtipný, pozoruhodný, hravý a rozhodně naprosto odlišný od drtivé většiny všeho ostatního, co máte možnost vidět v kinech. Stejně jako starší kousky Wese Andersona, kterým je Grandhotel Budapešť svou atmosférou a vizuálem dost podobný, neboť oplývá režisérovým tradičním, nezaměnitelným rukopisem.

Grandhotel Budapešť