31. 12. 2018

Nejlepší filmy roku 2018

Letos jsem nakonec rozdělil nejlepší filmy roku do třech kategorií po deseti, přičemž vycházím z filmů, které byly v roce 2018 uvedeny v českých kinech, případně z nových filmů, které měly v tomto roce premiéru na nějakém domácím či zahraničním festivalu nebo v televizi. V potaz jsem pochopitelně bral pouze ty filmy, které jsem viděl, u většiny z nich je přiložen i odkaz na recenzi. A seřazeny jsou podle abecedy.


27. 12. 2018

Utop se, nebo plav (Le Grand Bain) – Recenze – 40%

Hrdiny francouzské komedie Utop se, nebo plav je několik průměrných mužů ve středním věku, kteří trpí různými depresemi, krizemi i vyhořením, neb jejich obyčejné životy se neprotnuly s úspěchem ani v pracovní ani v osobní rovině a ještě se jim navíc lidé v jejich okolí vysmívají za to, jakého mají koníčka – pravidelně totiž navštěvují kurzy synchronizovaného plavání pro muže. Pak všichni zjistí, že existuje mezinárodní mistrovství v této disciplíně i pro mužské plavce a rozhodnou se na něj přihlásit, přestože to nikdo z nich pořádně neumí a nikdo z nich nemá ani dostatečnou fyzičku. Pak ale dojde ke změně trenérky a započne tvrdá sportovní příprava.
 
Utop se, nebo plav (Le Grand Bain) – Recenze
Zdroj fotek: bohemiamp.cz

21. 12. 2018

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le Secret de la potion magique) – Recenze – 60%

Římani okupují celou Galii, až na jednu vesničku, jejíž obyvatelé dokáží vzdorovat díky kouzelnému lektvaru druida Panoramixe, díky němuž mají nadlidskou sílu… jak se ostatně praví na začátku každého komiksu s Asterixem. Jednoho dne si ale Panoramix zvrtne kotník a napadne ho, že by si pro všechny případy měl najít nástupce, jemuž by znalost receptu na kouzelný nápoj předal. Spolu s Asterixem a Obelixem se tudíž vydává na výpravu po Galii hledat vhodného mladého druida. Toho se rozhodne využít zákeřný druid Sulfurix, dávný Panoramixův protivník…
 
Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le Secret de la potion magique) – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

19. 12. 2018

Bumblebee – Recenze – 60%

Posledních několik dílů filmové série Transformers od režiséra Michaela Baye (zejména díl čtvrtý a pátý) se neslo v duchu hesla „pokaždé to musí být ještě větší, epičtější, výbušnější, zběsilejší a přeplácanější než minule“, takže postupem času už přestalo stačit, že na plátně mezi sebou bojují obří digitální roboti, a laťku velkoleposti bylo třeba nastavovat třeba i robotickými dinosaury nebo robotickými středověkými trojhlavými draky. Výsledkem byla sice vždy zábavná, nápaditá a neskutečně efektní změť nesmyslných zápletek a motivů, zároveň však s každým dalším pokračováním přibývalo diváků, kteří snímky odsuzovali pro jejich chaotičnost, přílišnou spletitost, přehnanou hloupost a egoistický tvůrčí manýrismus jejich režiséra.
 
Bumblebee – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

16. 12. 2018

Mary Poppins se vrací (Mary Poppins Returns) – Recenze – 50%

Chůva Mary Poppins se skutečně vrací, a sice 54 let po uvedení původního, pěti Oscary oceněného filmu Mary Poppins z roku 1964. Nový film je oficiálně pokračováním, leč je v mnoha bodech natolik podobný svému předchůdci, že lze do jisté míry mluvit o předělávce. Natočil jej režisér Rob Marshall (Chicago, Čarovný les, Piráti z Karibiku 4), jenž má s filmovými muzikály již bohaté zkušenosti, a který do hlavní role kouzelné chůvy obsadil herečku Emily Blunt.
 
Mary Poppins se vrací (Mary Poppins Returns) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

12. 12. 2018

Aquaman – Recenze – 60%

Komiksový superhrdina Aquaman v podání Jasona Momoy se poprvé objevil v Lize spravedlnosti, kde bojoval po boku Supermana, Wonder Woman, Batmana a dalších. Film Aquaman se nyní věnuje výhradně tomuto potomkovi královny moří a strážce majáku a plnohodnotně jej představuje v jeho vlastním příběhu, který se sice odehrává až po událostech z Ligy spravedlnosti, ale nijak na ně nenavazuje, takže to časové zařazení není vůbec důležité a ani není potřeba Ligu spravedlnosti znát nebo vidět – Aquaman je v tomto ohledu filmem plně soběstačným.
 
Aquaman – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

10. 12. 2018

Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze – 80%

Miles Morales je černošský teenager, syn policisty, co žije ve stejném městě jako Spider-Man. Jednoho dne Miles získá po kousnutí radioaktivním pavoukem stejné nadpřirozené schopnosti jako Spider-Man a dokonce se mu podaří slavného superhrdinu kontaktovat. Během boje proti zákeřnému mafiánovi Kingpinovi pak dojde k prolnutí několika alternativních vesmírů, kvůli čemuž se na stejném místě ocitne i několik dalších verzí Spider-Manů z různých jiných paralelních světů – a všichni budou muset spojit síly proti Kingpinovi a jeho poskokům.
 
Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

7. 12. 2018

Doktor Martin: Záhada v Beskydech – Recenze – 30%

Populární seriál Doktor Martin s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, vytvořený podle britské seriálové předlohy, na níž koupila Česká televize licenci, se oproti osmi řadám anglického originálu dočkal svého konce již po dvou sériích. Na oplátku je nyní korunován celovečerním filmem, který měl plnit roli rozlučkové tečky za seriálem i Donutilovým hlavním hrdinou. Doktor Martin: Záhada v Beskydech však spíš než jako film určený pro kina působí jako další televizní seriálová epizoda, akorát natažená na větší délku a disponující podstatně výstřednější zápletkou.
 
Doktor Martin: Záhada v Beskydech – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

5. 12. 2018

Smrtelné stroje (Mortal Engines) – Recenze – 40%

Americké post-apokalyptické sci-fi Smrtelné stroje se odehrává někdy po roce 3100, kdy zbytky civilizace, z velké části vyhlazené před tisícovkou let ničivou globální válkou, přežívají povětšinou v motorizovaných městech na běžících pásech (která se požírají mezi sebou), případně kdesi za hranicí východní Evropy za velkou zdí (kam města nesmějí). Motorizovaný Londýn má pod palcem jeden z jeho vládců jménem Thaddeus (Hugo Weaving), jemuž jde po krku zjizvená dívka Hester (Hera Hilmar), které před lety zabil matku. Hester však její pomsta nevyjde kvůli mladému muzejnímu archivářovi Tomovi (Robert Sheehan), s nímž se posléze ocitne na útěku… 
 
Smrtelné stroje (Mortal Engines) – Recenze – 40%
Zdroj fotek: cinemart.cz

1. 12. 2018

Ve spárech ďábla (The Possession of Hannah Grace) – Recenze – 30%

Dvacetiletá Hannah je posednutá zlým démonem/ďáblem a během neúspěšného exorcismu usmrcuje kněze, takže jejímu otci nakonec nezbyde než ji zabít. O tři měsíce později je její tělo přivezeno do márnice, kde zrovna nastupuje na svou první službu bývalá policistka Megan (Shay Mitchell). A diváci na rozdíl od ní vědí, co je s tím tělem v nepořádku…
 
Ve spárech ďábla (The Possession of Hannah Grace) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz