22. 12. 2023

Aquaman a ztracené království (Aquaman and the Lost Kingdom) – Recenze – 40%

Pokračování komiksového filmu Aquaman (2018) navazuje ve vyprávění o osudech krále podmořských národů tam, kde předchozí film skončil, takže není na škodu si jeho děj před návštěvou kina připomenout, abyste se neztráceli v postavách a vztazích mezi nimi. Již tenkrát totiž stál proti Aquamanovi jako jeden z jeho protivníků super-padouch Black Manta (v obleku s obří helmou připomínající hlavu kudlanky), jenž se touží vládcovi Atlantidy pomstít a nyní se vrací ještě silnější než dříve. Jeho mysl totiž částečně ovládá temná relikvie v podobě černého trojzubce, který zintenzivňuje jeho schopnosti. Svým konáním ohrožuje budoucnost světa, takže je nutné mu zatnout tipec. Aquaman (Jason Momoa), jenž se tou dobou stará se svou ženou Merou (Amber Heard) o malého synka, se kvůli tomu musí spojit se svým mladším bratrem a bývalým králem Ormem (Patrick Wilson) a dostat jej tudíž z vězení, do nějž jej před časem sám poslal.

Aquaman a ztracené království (Aquaman and the Lost Kingdom) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

13. 12. 2023

Wonka – Recenze – 70%

Willy Wonka je postava z dětské knížky Karlík a továrna na čokoládu spisovatele Roalda Dahla, z jehož díla vzešly třeba i filmové adaptace Obr Dobr nebo Fantastický pan Lišák. Přímo Karlíka adaptovaly již dva filmy – Pan Wonka a jeho čokoládovna z roku 1971 v režii Mela Stuarta a Karlík a továrna na čokoládu z roku 2005 od Tima Burtona. V tom prvním ztvárnil výstředního mistra čokolády Willyho Wonku Gene Wilder, ve druhém si jej zahrál Johnny Depp. Film Wonka ale nezpracovává znovu tentýž příběh, naopak oběma předchozím snímkům i Dahlově románu dějově předchází a pojednává o kariérních začátcích Willyho Wonky z doby předtím, než vybudoval svou slavnou továrnu. V této verzi se titulní postavy, jež se zde poprvé stává též hlavním protagonistou, ujal herec Timothée Chalamet.

Wonka – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

8. 12. 2023

Perinbaba a dva světy – Recenze – 30%

Československá koprodukční pohádka Perinbaba režiséra a scenáristy Juraje Jakubiska z roku 1985 je na Slovensku oblíbenou vánoční klasikou. Fantazijní příběh o dobrodružstvích malého Jakuba a Alžbětky, nad nimiž drží ochranný dohled mocná vládkyně počasí Perinbaba (italská hvězda Giulietta Masina), měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách dva roky poté, co zde uznávaný umělecký filmař známý pro svůj osobitý vizuální styl a nezaměnitelnou poetiku uvedl svůj opus magnum, Tisícročnou včelu. Pohádkové pokračování s názvem Perinbaba a dva světy začal Juraj Jakubisko natáčet podle vlastního scénáře už v roce 2017. Uvedení naplánované na rok 2020 se nicméně několikrát odložilo (nejprve kvůli zavřeným kinům a později i z jiných důvodů) a premiéry filmu se Jakubisko bohužel již nedožil.

Perinbaba a dva světy – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

4. 12. 2023

Tancuj Matyldo – Recenze – 70%

České drama Tancuj Matyldo vypráví příběh muže (Karel Roden), jehož pracovní i osobní život zásadně naruší nenadálá potřeba postarat se o svou matku (Regina Rázlová), u níž začnou čím dál intenzivněji propukat symptomy Alzheimerovy choroby. Film je společným dílem režiséra a scenáristy Petra Slavíka (zkušeného televizního filmaře a dokumentaristy) a jeho ženy, scenáristky a producentky Nataši Slavíkové, kteří v něm zúročili vlastní zkušenosti z doby, kdy se museli s toutéž nemocí popasovat ve vlastní rodině – postihla totiž před časem Natašinu maminku. Název snímku Tancuj Matyldo je inspirován písní Waltzing Matilda, která pojednává o nutnosti nést své břemeno navzdory všem překážkám a životním pádům.

Tancuj Matyldo – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm