29. 7. 2015

Nenasytná Tiffany – Recenze – 80%

Nenasytná Tiffany je v českých luzích a hájích poměrně nevídanou a unikátní záležitostí – jde totiž o zcela nezávislou buranskou hororovou komedii o masožravé díře v zemi (!), natočenou debutujícími tvůrci za velmi nízký rozpočet. Jistě, z podobných českých hororových pokusů letošního roku lze zmínit ještě žánrově čistějšího Ghoula a Svatého Mikuláše, oba navazující na trend found footage hororů. Ghoul ovšem vznikal se zahraničními herci a působil dost nečesky a Svatý Mikuláš byl vytvořen de facto amatérskými nadšenci. Oproti nim působí Nenasytná Tiffany jako vyloženě český a filmařsky vyzrálý produkt a navíc je z nich zdaleka nejlepší.
 
Nenasytná Tiffany – Recenze
Zdroj fotek: nenasytnatiffany.cz

27. 7. 2015

Pixely (Pixels) – Recenze – 30%

Možná si pamatujete krátký filmeček z roku 2010 s názvem Pixels, v němž útočí na New York Pac-Man, Donkey Kong a další postavičky ze starých slavných arkádových videoher:


Nyní se v Hollywoodu rozhodli natočit jeho celovečerní drahou verzi s rozpočtem 110 milionů dolarů. A vymysleli příběh, v němž někdy v osmdesátých letech Spojené státy vyšlou do vesmíru sondu obsahující nahrávku se záznamem studentského šampionátu v hraní videoher (co tím však sledují, je záhada). V současnosti pak nějací blíže nespecifikovaní mimozemšťané tu sondu najdou, vyhlásí Zemi válku a rozhodnou se bojovat s použitím speciálních bitevních jednotek, jež kopírují figurky z oněch videoher.

26. 7. 2015

Věčně mladá (The Age of Adaline) – Recenze – 60%

Romantické drama Věčně mladá je založeno na láskyplném vztahu muže a ženy, okořeněném jedním fantaskním nadpřirozeným prvkem, a sice že hlavní hrdinka jménem Adaline Bowman (Blake Lively) už přes sedmdesát let nestárne. V roce 1937 totiž utrpěla jako ani ne třicetiletá vdova a matka samoživitelka dopravní nehodu, během níž její tělo proběhlo kvůli střetu několika přírodních jevů jakousi biochemickou reakcí a od té doby začalo efekt stárnutí ignorovat. V současnosti, kdy se film převážně odehrává, vypadá tudíž zhruba stosedmiletá Adaline pořád na třicet, každých deset let mění identitu i adresu a o svém tajemství se nikdy nikomu nesvěřila, kromě vlastní dcery, která předstírá, že je její babička.

Věčně mladá (The Age of Adaline) – Recenze

24. 7. 2015

Bez kalhot XXL (Magic Mike XXL) – Recenze – 60%

Králové Tampy jsou zpět! Tentokrát už však ne pod vedením režiséra Stevena Soderbergha (který ustoupil do pozice producenta a kameramana), nýbrž jeho dlouholetého spolupracovníka Gregoryho Jacobse, který se na většině jeho předchozích filmů podílel jako první asistent režie. A zatímco Soderbergh, jenž má ve zvyku míchat mainstreamovou komerční zábavu s potravou pro intelektuály, brnkal se snímkem Bez kalhot převážně na dramatičtější strunu a kromě hlavní atrakce v podobě pánského striptýzu do něj přidal i reflexi negativních aspektů tohoto povolání, sociální komentář a dějový oblouk o odvrácené straně jednoho amerického snu, tak Jacobs se s tímto pokračováním s lascivním podtitulem XXL již plně vydal cestou nenáročné letní komedie.

Bez kalhot XXL (Magic Mike XXL) - Recenze

22. 7. 2015

Daleko od hlučícího davu (Far from the Madding Crowd) – Recenze – 60%

Nejznámější filmovou adaptací románu spisovatele Thomase Hardyho Daleko od hlučícího davu byl doposud téměř tříhodinový snímek Johna Schlesingera z roku 1967. O nové (nikoli však moderní) pojetí tohoto romantického dramatu o osudové lásce, nezkrotné vášni, nepopsatelných citech a jejich vysoké ceně se nyní postarali dánský režisér Thomas Vinterberg (Hon, Rodinná oslava) a scenárista David Nicholls, který už má s adaptováním klasických děl viktoriánské literatury jisté zkušenosti (Tess z rodu D´Urbervillů, Nadějné vyhlídky).

Hlavní hrdinkou je emancipovaná venkovanka Bathsheba Everdene (Carey Mulligan), jíž se dvoří pohledný a oddaný pastýř Gabriel (Matthias Schoenaerts). Ten je sice odmítnut, ale alespoň se mu poté, co tragicky přijde o všechen majetek, podaří získat práci na rozlehlé farmě, kterou Bathsheba zdědí i s celým jejím personálem. Následně se do ní až obsesivně zamiluje starší majitel sousedního panství William (Michael Sheen), avšak i ten se potáže s prázdnou. Na své si přijde až sebevědomý světácký voják Frank (Tom Sturridge), za něhož se Bathsheba, jenž do té doby jakoukoli vidinu sňatku zatracovala, vdá už po dvou krátkých schůzkách. Její volba se však ukáže být unáhlenou a značně nešťastnou…
 
Daleko od hlučícího davu (Far from the Madding Crowd) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

20. 7. 2015

V hlavě (Inside Out) – Recenze – 100%

Bývaly doby, kdy prakticky každý nový film animačního studia Pixar byl trefou do černého a dokonale vybroušeným skvostem, který oslovoval diváky všech věkových skupin a bavil i dojímal jak děti, tak jejich rodiče. Poslední dobou to ale nějak vázlo – studio odkoupila v roce 2006 společnost Disney a změny ve vedení se o několik let později projevily na filmech jako Auta 2, Rebelka nebo Univerzita pro příšerky, které sice nebyly špatné, ale bylo na nich znát, že už to není ono. Proto mám velkou radost, že se letos konečně vytasili s dalším klenotem, který se může hrdě řadit k jejich nejlepším.

V hlavě (Inside Out) – Recenze

17. 7. 2015

Ant-Man – Recenze – 70%

Scott Lang (Paul Rudd) je zlodějíček, který jednoho dne ukradne ze sídla známého vědce Hanka (Michael Douglas) speciální oblek, jenž umí svého nositele zmenšit na velikost mravence (a Scott o tom zpočátku neví). Pak se ale ukáže, že Hank si oblek nechal ukrást schválně, protože si Scotta už předem vybral pro náročný úkol – naučit se s oblekem zacházet a podniknout v něm obtížnou misi v podobě odcizení podobného obleku od Hankova kolegy/ učedníka/ pokračovatele Darrena, který úspěšně zkopíroval Hankův projekt a neváhá ho prodat do špatných rukou, což by klidně mohlo znamenat konec světa a tak dále.
 
Ant-Man – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

15. 7. 2015

V hlubinách (Pioneer) – Recenze – 40%

Na začátku šedesátých let byla na dně Severního moře objevena naleziště ropy, která znamenala prakticky požehnání pro norskou ekonomiku a odstartovala „ropný boom“ v letech osmdesátých, jak se dozvíme v dokumentárně laděném úvodu snímku V hlubinách, natočeného na základě skutečných událostí norským režisérem Erikem Skjoldbjærgem (režíroval třeba thriller Insomnia, jehož americkou verzi posléze natočil Christopher Nolan). Naftařské organizace pak ropu těžily a platily profesionální potápěče, kteří obsluhovali ropné vrty v hloubce dosahující až pětiset metrů.

Příběh se zaměřuje na potápěčská esa, bratry Pettera a Knuta, kteří pracují obvykle spolu. Knut pak ale během jednoho z nebezpečných ponorů zemře kvůli výbuchu v přetlakové komoře, načež je tato nešťastná událost podezřele rychle klasifikována jako nehoda zaviněná technickou závadou a posléze smetena ze stolu. Petterovi ale pochybnosti nedají spát a rozhodne se v případu šťourat na vlastní pěst. Zaplete se do klubka konspiračních teorií a začne mu jít i o vlastní krk…
 
V hlubinách (Pioneer) - Recenze
Zdroj fotek: filmeurope.cz

13. 7. 2015

Terminator Genisys – Recenze – 50%

Pro uchopení a pochopení toho, co všechno je špatně na pátém Termínátorovi, je potřeba trochu rozebrat jeho děj, a ne nad ním jen mávnout rukou a říct, že je celý divný a zmatený, a že nedrží pohromadě. Což jsem původně chtěl udělat, ale najednou jsem neměl o čem psát.

Obecně řečeno si Terminator Genisys v poměrně velké míře půjčuje různé motivy i konkrétní scény a dialogy z prvních dvou Terminátorů režiséra Jamese Camerona (z let 1984 a 1991) a porůznu je remixuje, případně variuje (a směle ignoruje trojku a čtyřku). Laškovně si pohrává s uzavřeným světem uvnitř sebe sama, celkem výrazně se pokouší působit nostalgicky a retrospektivně, ale současně se snaží fungovat nejen jako pokračování, ale i jako reboot a zároveň první díl jakési nové filmové série, o jejímž vzniku se teprve uvažuje. Z původního obsazení si ponechal akorát navrátivší se legendu Arnolda Schwarzeneggera a zbytek nahradil novými a ne moc okoukanými tvářemi. A hodně se v něm skáče v čase tam a zpátky. Tak moc, že je takřka nemožné se v tom vyznat.
 
Terminator Genisys – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

5. 7. 2015

Slow West – Recenze – 40%

Režisér a scénárista John Maclean natočil před tímto svým celovečerním debutem dva krátkometrážní filmečky, které oba produkoval a hrál v nich hlavní roli herec Michael Fassbender. Nejinak je tomu u westernu/road movie Slow West, který získal Velkou cenu poroty na festivalu Sundance a doputoval i na festival do Karlových Varů.

Tentokrát je ovšem hlavním hrdinou neduživý šestnáctiletý klučina Jay (Kodi Smit-McPhee), který opustil rodné Skotsko a vydal se do amerického Colorada (v 19. století) hledat dívku svého srdce, která se sem dopravila na útěku spolu se svým otcem. Do služeb se mu vnutí pistolník Silas (Fassbender), jenž mu za peníze začne dělat průvodce a bodyguarda. Potkávají na své cestě různé jiné pistolníky a raubíře, ale i zbytky indiánských usedlostí a kočovné cestovatele. A Jay je jediný, kdo neví, že na jeho milou byl vydán zatykač a je za její hlavu vypsaná odměna…
 
Slow West – Recenze
Zdroj fotek: acfk.cz

3. 7. 2015

Méďa 2 (Ted 2) – Recenze – 60%

Vycpaný, ale zázrakem obživlý a mluvící medvěd Ted se na začátku tohoto pokračování tři roky staré komedie Méďa ožení, ale jeho sňatek je brzy anulován, protože je úřady oficiálně prohlášen za „věc“ a nikoli za „osobu“, kvůli čemuž přijde i o pracovní místo a o většinu základních práv. Se svým parťákem Johnnym (Mark Wahlberg) a začínající právničkou Samanthou (Amanda Seyfried) dávají případ k soudu, který však prohrají. Putují tudíž napříč státy za lepším právníkem a hodně u toho hulí…

Méďa 2 (Ted 2) - Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz