28. 1. 2016

Padesát odstínů černé (Fifty Shades of Black) – Recenze – 10%

Parodie na Padesát odstínů šedi v režii tvůrce dvojice filmů Pár nenormálních aktivit (prvnímu dílu jsem kdysi dal 0%) je založená na tom, že oba hlavní hrdinové jsou černoši a milionáře Christiana Greye Blacka v ní ztvárnil Marlon Wayans, který se proslavil rolí totálního zhulence v sérii Scary Movie.

Zásadními předpoklady pro to, abyste si film dokázali alespoň na minimální úrovni užít, je vidět film Padesát odstínů šedi (znalost knihy nestačí, tvůrci totiž kopírují podobu konkrétních scén z filmu, z čehož má vyplývat humor) a umět dobře anglicky (české titulky samy o sobě vtipné nejsou). Vedlejší předpoklad je být černoch, vyznat se v amerických reáliích a černošské kultuře a mít IQ na úrovni tvůrců tohoto filmu, nebo nižší.

Padesát odstínů černé (Fifty Shades od Black) – Recenze

26. 1. 2016

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) – Recenze – 50%

Americký krimithriller nepříliš ostříleného režiséra, leč zkušeného scenáristy Billyho Raye (Tajemný let, Kapitán Phillips) je oficiálním remakem stejnojmenného argentinského snímku z roku 2009, který byl vyznamenán Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Ten se tehdy odehrával povětšinou v současnosti a částečně si odskakoval do sedmdesátých let, kdy Argentina žila po smrti významného politika Juana Peróna ve značné nejistotě. Americká verze si místo toho odskakuje do roku 2002 do doby nedlouho po útocích 11. září a jejími hrdiny jsou agenti FBI, kteří se specializují na boj proti terorismu a mají na starosti hlídání jakési mešity v Los Angeles, aby v ní náhodou nevznikla teroristická buňka.

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) – Recenze

24. 1. 2016

Ceny české filmové kritiky za rok 2015 - Výsledky

Na šestém předávání Cen české filmové kritiky bylo nejlepší to, že jeho organizátoři dokázali formou všeshrnujících videí dostatečně informovat diváky o tom, jaké filmy u nás v loňském roce vznikly a o čem zhruba byly, akorát by bylo potřeba ještě více zdůraznit, čím byly výjimečné a proč se jim vůbec udělují nějaké ceny. Podstatné bylo zmínit i problémy české kinematografie a důvody její neschopnosti prorazit v zahraničí, stejně tak i polemiku nad tím, jaký zážitek český divák od filmu očekává. Skutečně totiž nejde udržet ten stav, že producenti budou točit filmy na míru českému publiku (nevhodné na vývoz do jiných zemí), jenž při počtu nějakých deseti milionů ani nechodí pořádně do kina, a když už, tak dá před českým filmem pochopitelně přednost např. akčnímu americkému spektáklu. Největší přízni se tak loni těšily snímky Život je život a Fotograf, kterým se jako jediným podařilo překonat hranici 200 000 diváků, což je třeba oproti předloňské pohádce Tři bratři s návštěvností přes 600 000 značný propad.

Slavnostní večer moderovali Vojta Kotek a Marie Doležalová. Předáváním provedli obstojně a zaznělo od nich i pár trefných komentářů na český film a českou kritiku, leč v úrovni humoru nastavili laťku dost nízko. Vojtovi se ještě dařilo sem tam rozesmát legrační slovní hříčkou nebo nestandardním vtipným přirovnáním, leč Marie pohořela na snaze stylizovat se do hloupější, než ve skutečnosti je, a její running gag spočívající v okatě přehnané sebeprezentaci nefungoval ani napoprvé a byl spíš trapný.

A kdo neviděl film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, tak ať to kouká dohnat. Je to jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. 

Ztraceni v Mnichově

20. 1. 2016

Lída Baarová – Recenze – 40%

Životopis o herečce Lídě Baarové režiséra Filipa Renče netřeba zdlouhavě představovat, protože má pomalu větší marketingovou propagaci než poslední Bond a je troufale nazýván nejočekávanějším filmem roku, takže mu nemohl uniknout nikdo, kdo v poslední době zapnul televizi nebo rádio, vlezl na internet, jel metrem, nebo prošel kolem nějaké autobusové či tramvajové zastávky. Je hvězdně obsazený a Renč ho natočil podle scénáře Ivana Hubače, televizního scenáristy, jenž byl s režisérem donedávna spojován především se značně úspěšným, leč kontroverzně přijímaným seriálem Sanitka 2.

Lída Baarová - recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

15. 1. 2016

Muzikál aneb Cesty ke štěstí – Recenze – 40%

Český hudebně-taneční film Muzikál aneb Cesty ke štěstí režisérky Slobodanky Radun (MY2) je muzikálem, který by chtěl být poctou prvnímu českému muzikálu vůbec, kultovní klasice Starci na chmelu. Jeho hrdiny jsou náctiletí studenti jakési herecké/taneční/pěvecké konzervatoře, kteří jedou na soustředění na letní tábor, kde mají během dvou týdnů pod vedením dvojice kantorů (Roman Vojtek a Vica Kerekes) nacvičit Starce jako divadelní hru, kterou pak plánují předvést před veřejným publikem.
 
Muzikál aneb Cesty ke štěstí – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

14. 1. 2016

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2016

Nejlepší film:

BrooklynMarťan

Most špiónů REVENANT Zmrtvýchvstání 

Room   Sázka na nejistotu 

SpotlightŠílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší režie
                Adam McKay (Sázka na nejistotu)
                Alejandro Gonzáles Iñárritu (REVENANT Zmrtvýchvstání)
                George Miller (Šílený Max, Zběsilá cesta)
                Lenny Abrahamson (Room)
                Tom McCarthy (Spotlight)

12. 1. 2016

Co nás naučily filmy v kinech za rok 2015

Vážení přátelé filmu,
nebudu se pouštět do nějakých komplexních rekapitulací uplynulého roku a rovnou tu nechám top osmnáct typů na filmy, jenž se za posledních dvanáct měsíců vyskytly v našich kinech, a které by Vám v žádném případě neměly uniknout (s mým hodnocením): Whiplash (100%), Kingsman: Tajná služba (100%), V hlavě (100%), Ztraceni v Mnichově (90%), Most špiónů (90%), Star Wars: Síla se probouzí (90%), Šílený Max: Zběsilá cesta (90%), Slídil (90%), Avengers: Age of Ultron (90%), Ex Machina (80%), Mládí (80%), Kobry a užovky (80%), Malý princ (80%), Marťan (80%), Jurský svět (80%), Birdman (80%), Steve Jobs (80%), Velká šestka (80%)

Naprosto vynikající obrazové rekapitulace nabízejí tato skvělá videa, jejichž autory obdivuju: ZDE a ZDE.

A již tradičně přikládám seznam ponaučení, která v nás filmy roku 2015 zanechaly, vzniklá ve spolupráci s filmovým fanouškem Janem Hauerem:


11. 1. 2016

REVENANT Zmrtvýchvstání (The Revenant) – Recenze – 80%

Americký snímek oscarového, původem mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua REVENANT Zmrtvýchvstání kombinuje dobrodružné drama o přežití v nelítostné divočině a revenge film s některými westernovými prvky. Je adaptací románu Michaela Punkeho, jenž byl inspirován skutečným osudem pohraničníka a lovce kožešin Hugha Glasse, žijícího na přelomu 18. a 19. století, kterému se přihodilo to, že byl na lovu smrtelně napaden medvědem, načež ho jeho společníci, kteří ho měli hlídat a postarat se o něj, ponechali napospas neblahému osudu. Hugh však přežil a rozhodl se jim pomstít.
 
REVENANT Zmrtvýchvstání (The Revenant) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

9. 1. 2016

Joy – Recenze – 70%

Komedie/drama Joy, jenž natočil a napsal trojnásobný držitel oscarové nominace za nejlepší režii David O. Russell, se zabývá životem Američanky Joy Mangano, která se stala významnou podnikatelkou, investorkou a multimilionářkou poté, co se začal prodávat její vynález – praktický a lehce ždímatelný mop. Nejde ani tolik o životopis, neb film popisuje z drtivé většiny jen tu část jejího života, kdy byla mladá, chudá a na dně. A že se úspěch nakonec dostaví, je jasné už od začátku, takže v tomto ohledu nemá smysl hledat ve filmu jakékoli napětí, jde jen o to, jakými kličkami a přes jaká všechna možná úskalí se tak stane.
 
Joy – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

6. 1. 2016

Sázka na nejistotu (The Big Short) – Recenze – 90%

Krach amerického trhu s nemovitostmi v roce 2008, vzešlý především z toho, že hypotéky se poskytovaly každému bez ohledu na to, jestli je dokáže splácet, měl za následek položení několika bank na lopatky, celosvětovou ekonomickou krizi a ztrátu zaměstnání a domovů milionů lidí. Snímek Sázka na nejistotu, vycházející ze skutečných událostí popsaných ve stejnojmenné knize Michaela Lewise (který napsal třeba knižní předlohu Moneyballu), přitom spadá do žánru komedie. Je to ale komedie tragikomická, u níž se místy lze smát nahlas a místy u ní hořce mrazí. Oba tyto přístupy jsou dokonale sladěny do nejmenších detailů a výsledek je unikátní svou atmosférou, hereckým ztvárněním jednotlivých postav i stylem vyprávění.
 
Sázka na nejistotu (The Big Short) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Osm hrozných (The Hateful Eight) – Recenze – 80%

Osmý film režiséra Quentina Tarantina je téměř tři hodiny trvajícím sněžným westernem, který se skoro celý odehrává nejprve v dostavníku a pak v jednom stavení uprostřed zuřícího blizardu. I přes očividnou (skoro až divadelní) komornost je ovšem Osm hrozných bez debat velkolepým Filmem s velkým F. Po vzoru klasického Hollywoodu ho Tarantino natočil dokonce v nadstandardně širokoúhlém formátu 70mm s tříminutovou hudební předehrou na začátku a dvanáctiminutovou přestávkou uprostřed (čehož se v našich kinech nedočkáme, viz níže).

Osm hrozných (The Hateful Eight) – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz
 

3. 1. 2016

Perfektní den (A Perfect Day) – Recenze – 60%

Perfektní den je španělský film na pomezí černé komedie a dramatu, který natočil španělský režisér nezávislých festivalových snímků Fernando León de Aranoa, leč s hvězdným mezinárodním obsazením (Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko…) a v angličtině. Film vznikl na základě knižní předlohy a střídavým poukazováním na hrůzy války a na její absurditu šíří protiválečné poselství. Svým stylem trochu připomíná Tři krále z roku 1999.

Perfektní den (A Perfect Day) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

2. 1. 2016

Creed – Recenze – 80%

Je to vlastně s podivem, že boxerská série Rocky se po pěti dílech a po sentimentální, završující šestce s názvem Rocky Balboa z roku 2006 dočkává dalšího přírůstku v podobě snímku Creed, v němž vysloužilý boxer v podání Sylvestera Stalloneho udílí rady Adonisu Johnsonovi, synovi svého dávného rivala a zároveň největšího přítele Apollo Creeda. A ještě větší překvapení je, že Stallone byl nominovaný na Zlatý Glóbus za nejlepší výkon ve vedlejší roli, což je z hlediska ocenění jeho největší úspěch od roku 1977, kdy byl nominován za hlavní roli i za scénář k prvnímu Rockymu jak na Zlatý Glóbus, tak na Oscara.

Creed – Recenze