29. 9. 2016

Anthropoid – Recenze – 50%

Anthropoid je britským snímkem režiséra Seana Ellise (komedie Cashback, filipínsko-britské drama Metro Manilla), vyprávějícím o operaci Anthropoid, tj. o reálné události z českých dějin v letech 1941-1942, kdy byli z Anglie vysazeni na československé území parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík s cílem spáchat atentát na jednoho z nejvyšších představitelů Hitlerovy Třetí říše, Reinharda Heydricha. S tím, že film se natáčel z velké části u nás a hraje v něm spousta českých herců.
 
Anthropoid – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

25. 9. 2016

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (Deepwater Horizon) – Recenze – 80%

Událost z dubna roku 2010, kdy v Mexickém zálivu explodovala plovoucí vrtná plošina Deepwater Horizon, na níž během výbuchu a následné hromadné evakuace zaměstnanců zahynulo jedenáct lidí, a do moře se vylily stovky hektolitrů ropy, je popisována jako nejhorší ropná katastrofa v historii Ameriky. Nyní podle ní natočil film režisér Peter Berg.

Zdroj fotek: freeman-ent.cz

23. 9. 2016

Sedm statečných (The Magnificent Seven) – Recenze – 70%

Nemá cenu stěžovat si na to, že Sedm statečných je dalším počinem z nekonečné řady předělávek slavných starých filmů, protože už původních Sedm statečných z roku 1960 bylo předělávkou o šest let starších Sedmi samurajů legendárního Akiry Kurosawy. Na druhou stranu, Sedm statečných režiséra Johna Sturgese se zapsalo zlatým písmem do historie světové kinematografie a dodnes se řadí mezi nejlepší filmy všech dob, což je meta, o níž si jejich letošní remake v režii Antoinea Fuquy (Král Artuš, Pád Bílého domu, Equalizer) může leda tak nechat zdát.

Sedm statečných (The Magnificent Seven) – Recenze

22. 9. 2016

Čapí dobrodružství (Storks) – Recenze – 50%

Dřív čápi nosili děti. Teď už to nedělají, protože samozřejmě existují jiné způsoby, jak si dítě obstarat, a hlavně to nebyla vzhledem k typu převáženého zboží úplně snadná činnost. Takže dnes jsou čápi profesionální kurýři a doručovatelé balíčkové služby internetového obchodu Cornestore.com. A nejlepší z nich je čáp Cápek, který aby dosáhl na pozici nového šéfa celé firmy, musí vyhodit Dorotu, jediné dítě, které kdy kvůli zničené doručovací adrese nebylo možné doručit, takže od té doby žije s čápy, a zrovna dospělo do osmnácti let. Bláznivě střelenou, trhlou, ale dobrosrdečnou Dorotu však cápek v den jejích narozenin vyhodit nedokáže, a tak ji uklidí do oddělení dopisů, které již mnoho let zeje prázdnotou.

Jenže co čert nechce – nějakému malému klukovi nechtějí jeho věčně zaneprázdnění rodiče-workoholici povolit sourozence, a tak si chlapec napíše v dopise o bratříčka čápům. Dopis obdrží Dorota, která nedopatřením zapne dávno odstavený stroj na výrobu dětí, a pak je na ní a na Cápkovi, aby se jim podařilo čerstvě nové dítě doručit, než se o tom dozví Cápkův nadřízený a nastane pořádný malér.
 
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

20. 9. 2016

Café society (Café Society) – Recenze – 30%

Café society je nový film Woodyho Allena, odehrávající se ve třicátých letech minulého století převážně v Los Angeles, kam přijíždí z New Yorku mladý, ambiciózní, horlivý a naivní Žid Bobby (Jesse Eisenberg), ucházející se o práci v Hollywoodu u svého strýce Phila (Steve Carell), vlivného agenta filmových hvězd. Okamžitě se zamiluje do jeho sekretářky Vonnie (Kristen Stewart), jeho nadbíhání a dvoření se jí ale naráží na překážku – Vonnie totiž už přítele má. Později se ukáže, že tím přítelem je právě Bobbyho strýc Phil, avšak tuto informaci Vonnie před Bobbym tají.
 
Café society (Café Society) – Recenze – 30%
Zdroj fotek: bioscop.cz

17. 9. 2016

Vlk z Královských Vinohrad – Recenze – 50%

Slavný český novovlnný režisér Jan Němec (1936-2016) stihl snímek Vlk z Královských Vinohrad dotočit, většinu postprodukce již však museli zaštítit jeho kolegové. Jde o adaptaci jeho vlastní autobiografické povídkové knižní předlohy Nepodávej ruku číšníkovi, v níž tento originální autor, průkopník a provokatér ironicky popisuje své zážitky i životní karamboly v Čechách i v následném exilu v USA. Je to takové ohlédnutí Jana Němce za vlastním životem a kariérou, možná dokonce vnímatelné jako závěrečná tečna a pomyslné rozloučení.

Jan Němec byl nepochybně významnou filmařskou legendou, zároveň však nepatřil mezi režiséry, kteří by divákovi nějak usnadňovali předkládání svých vizí. Filmy si vždy točil po svém, přesvědčen, že umění by mělo být svobodné. Jejich stopáž se obvykle pohybovala v rozpětí 60-70 minut, a i tak je bylo v mnoha případech těžké vydržet sledovat do konce. Vlk z Královských Vinohrad má necelou hodinu a čtvrt, byl velmi laciný a je natočen tak rozvolněně a svérázně (dalo by se říct punkově), že pro mnohé diváky pravděpodobně ani nebude působit jako film, protože nebude vyhovovat jejich požadavkům na základní atributy, které by film splňovat měl.
 
Vlk z Královských Vinohrad – Recenze
Zdroj fotek: artcam.cz

14. 9. 2016

Ve jménu krve (Blood Father) – Recenze – 70%

John (Mel Gibson) je bývalý motorkář, alkoholik a trestanec, co si ve svém karavanu pěstuje plnovous a tetovací salon. Jednoho dne mu nečekaně zavolá jeho několik let nezvěstná dcera, která kdysi utekla z domova (od matky, zatímco rozvedený John si odpykával trest). Teď je jí šestnáct a potřebuje pomoct, protože se ošklivě zapletla s nějakými gangstery, kteří jsou napojeni na mexické mafiánské kartely, a chtějí ji zabít. John je sice v podmínce, ale co by pro svou dceru neudělal.

Ve jménu krve (Blood Father) – Recenze

Mechanik zabiják: Vzkříšení (Mechanic: Ressurection) – Recenze – 60%

Pět let starý akční thriller Mechanik zabiják byl podprůměrným béčkem, jež bylo remakem stejnojmenného filmu s Charlesem Bronsonem ze sedmdesátých let. Byl dost hloupý a rutinní a přitom se bral poměrně dost vážně, což mu škodilo. V paměti mi ničím moc neuvízl, kromě Jasona Stathama v hlavní roli profesionálního vrahouna Arthura Bishopa.
 
Mechanik zabiják: Vzkříšení (Mechanic: Ressurection) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

13. 9. 2016

Prázdniny v Provence – Recenze – 30%

Prázdniny v Provence jsou českou komedií režiséra Vladimíra Michálka (Je třeba zabít Sekala, Pohádkář) podle scénáře Daniela Miňovského (pohádka Řachanda) o trojici mladíků, členů pardubické rockové kapely, kteří si vyrazí v létě do Provence k tetě jednoho z nich, aby si odpočinuli, vypadli od starostí, nasáli trochu inspirace a třeba i složili nějaké nové písničky.

Většina filmu nemá vůbec děj a jen tak samovolně plyne, zatímco jeho hlavní hrdinové (Jakub Prachař, Vojta Kotek a Kryštof Hádek) se jen poflakují, pijí víno, v ožralosti mudrují, hulí trávu a lanýže, hýří vtipnými hláškami, občas i hrábnou do nástrojů, koupou se v bazénu a balí dceru té tety. Všichni tři herci předvádějí poměrně zdařilé komediální kreace a zábavně se doplňují a na spoustě míst je jejich počínání opravdu legrační a vtipné.

Prázdniny v Provence – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz

11. 9. 2016

Dítě Bridget Jonesové (Bridget Jones´s Baby) – Recenze – 60%

Třetí díl Bridget Jonesové přichází do kin dvanáct let po dílu druhém a Bridget (Renée Zellweger) je v něm, jak už název napovídá, těhotná. Spíš než kolem těhotenství samotného se však děj filmu točí kolem toho, kdo je otcem. Buď to může být Jack (Patrick Dempsey), pohledný Američan, milionář a zakladatel výnosné internetové seznamky, s nímž se Bridget vyspala v opilosti na hudebním festivalu, nebo Bridgetin milovaný Mark Darcy (Colin Firth), který se za ty roky stihl oženit a rozvést s nějakou jinou ženou, a s nímž se Bridget dala krátce poté po letech znovu dohromady.

Dítě Bridget Jonesové (Bridget Jones´s Baby) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Disneyland Paříž a Walt Disney Studios Park – Co a jak?

Tento článek výjimečně není recenze, nýbrž reportáž spojená s uživatelským manuálem k něčemu, z čeho se vyklubal jeden z největších zážitků v životě.

Text byl aktualizován 19.10.2023 po druhé návštěvě Disneylandu v září 2023.

Poprvé jsme se s přítelkyní rozhodli jet do pařížského Disneylandu v roce 2016, abychom tam oslavili naše narozeniny (které máme oba v srpnu), a kde jsme strávili dva dny, z toho první den ve Walt Disney Studios Parku (celkem 7 hodin) a druhý den v Disneyland Parku (celkem 14 hodin). Druhou návštěvu jsme podnikli již jako manželé v září 2023, kdy studio Walta Disneyho slavilo výročí 100 let od založení a samotný Disneyland slavil 30 let od otevření. Zejména napoprvé jsme byli po celou dobu za neutuchajícího nadšení nepřetržitě okouzlováni tím, jak úžasné místo Disneyland je (zvlášť pokud jste stejně jako my fanoušci Disneyho animovaných filmů a máte rádi zábavní parky). V mém případě jsem ale byl zároveň neustále konfrontován s informacemi týkajícími se chodu parku, o nichž bych celkem rád býval věděl předem, avšak nikde jsem se o nich nedočetl.

Tento text bych tedy nerad pojímal jako obvyklé rozplývání se nad všemi těmi fantastickými věcmi, které oba parky nabízejí, a nad tím nekonečným rájem zábavy a fantazie, jakým Disneyland je (což je pravda), ale především jako věcný sborník různých tipů, které by se mohly hodit každému, kdo také plánuje do Disneylandu v Paříži zajet, a rád by přišel předem k nějakým praktickým informacím, oproštěných od tradičního nánosu reklamních keců cestovních kanceláří.

Disneyland - Zámek Šípkové Růženky

9. 9. 2016

Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) – Recenze – 80%

V lednu roku 2009 se pilotovi Chesleymu „Sullymu“ Sullenbergovi podařilo nemožné, tj. nouzově přistát s letadlem na řece Hudson a zachránit život všem 155 cestujícím, co byli na palubě, poté co krátce po opuštění letiště v New Yorku letadlo prolétlo hejnem divokých hus a přišlo o oba motory. Ojedinělou událost pak hrdinný kapitán popsal v autobiografické knize Sully: Zázrak na řece Hudson a stejný název nyní nese i tento film, který režíroval Clint Eastwood a hlavní roli v něm ztvárnil Tom Hanks.
 
Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

8. 9. 2016

Nerve: Hra o život (Nerve) – Recenze – 40%

Americký thriller Nerve: Hra o život je snímek cílený hlavně na mladší diváky, a to především na ty, kteří neváhají dopouštět se všemožných hovadin, nahrávat se přitom na videa a vystavovat je na YouTube, aby získali co nejvíce zhlédnutí, a na všechny, kdo jsou ochotni se na taková videa dívat. A takových lidí je evidentně hodně. Protože kdo by nechtěl vidět třeba dvě prsaté holky v bikinách, co jedí nejpálivější papričku na planetě, nebo partu maníků, co dělají nebezpečné frajeřiny ve vysokých výškách a na střechách výškových budov. Ta videa mají miliony zhlédnutí. Třeba tenhle člověk si postavil kariéru na tom, že se ve svých videích mimo jiné noří do vany naplněné vždy nějakou jinou tekutinou a komentuje to.

Takže hlavní hrdinka, osmnáctiletá Vee, se jednoho dne zaregistruje do online hry pojmenované Nerve, v níž si na začátku zvolíte, jestli chcete být Hráč nebo Divák. Hráči pak mohou přijímat na svých elektronických zařízeních různé výzvy, které jim jejich Diváci odhlasují, a po jejich splnění a natočení na video se jim na účet přidá jistá peněžní částka, která se s každou další výzvou zvětšuje souběžně s její náročností. Nejlepší Hráči jsou ti, kteří po každé splněné výzvě přijmou okamžitě výzvu novou, čímž získávají větší a větší počty Diváků. Výzvu nemusejí přijmout, ale výrazně se tím obírají o Diváky i o peníze. Avšak jakmile výzvu přijmou, tak ji musejí splnit do časového limitu, jinak vypadávají ze hry a přicházejí i o všechny nastřádané peníze. A Vee se rozhodne, že bude Hráč.
 
Nerve: Hra o život (Nerve) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

7. 9. 2016

Zloději zelených koní – Recenze – 60%

Drama převážně televizního režiséra a scenáristy Dana Wlodarczyka Zloději zelených koní je ve zkratce dalším příspěvkem do série českých filmů o lidech, co na tom nejsou vyloženě špatně, ale zároveň si rozhodně nežijí v bavlnce, a ocitnou se v situaci, kdy se musejí zabývat různými existenciálními otázkami, a pak se dopustí série špatných rozhodnutí, jimiž si tu svou situaci ještě výrazně zhorší. A pak je konec. Podobně jako ve filmech Petra Václava (Nikdy nejsme sami) nebo ve většině filmů Bohdana Slámy (Štěstí), případně ve filmech ještě někoho dalšího (Poupata Zdeňka Jiráského).
 
Zloději zelených koní – Recenze – 60%
Zdroj fotek: cinemart.cz

5. 9. 2016

Obr Dobr (The BFG) – Recenze – 50%

Britský spisovatel Roald Dahl se sice věnoval literatuře faktu, povídkám i divadelním hrám, leč proslavily jej romány pro děti, z nichž mnohé se později staly předlohami pro filmy (mimo jiné Fantastický pan Lišák či Karlík a továrna na čokoládu). Filmového zpracování se dočkal i jeho Obr Dobr alias The BFG (The Big Friendly Giant), na konci osmdesátých let animovaného, letos hraného v produkci a režii Stevena Spielberga.
 
Obr Dobr (The BFG) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz