30. 6. 2023

KVIFF 2023 – Festival začíná

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná sice až dnes (tedy v pátek 30. června), nicméně lístky na první dny festivalu byly v předprodeji už ve čtvrtek v devět hodin dopoledne. V tutéž dobu se také začaly prodávat festivalové permanentky, přes které je možné si vstupenky rezervovat prostřednictvím mobilní aplikace. První zájemci o včasný nákup si přitom začali rozkládat tábořiště před festivalovými pokladnami už od středečního poledne, a tím pádem v chodbě hotelu Thermal, kde se pokladny i většina kinosálů nacházejí, také přespávali. Ve čtvrtek ráno už fronta na vstupenky čítala stovky lidí, mnozí navíc brali lístky hromadně pro sebe i pro své přátele. Brzy odpoledne už byly některé z projekcí beznadějně vyprodané. Tyto fronty se tvoří každé ráno i v následujících dnech, přičemž po sedmé hodině v nich přibývají též držitelé permanentek, jimž se nepodařilo ulovit v mobilní aplikaci nic kloudného, a tak zkoušejí své štěstí napodruhé ještě zde.


28. 6. 2023

Indiana Jones a nástroj osudu (Indiana Jones and the Dial of Destiny) – Recenze – 60%

Herec Harrison Ford se po letech opět vrací ke své slavné roli archeologa a učitele na částečný úvazek, a to v pátém dílu dobrodružné série o Indianu Jonesovi, na jehož vzniku se poprvé nepodílel Steven Spielberg. Otěže po něm přebral režisér James Mangold (Walk the Line, Logan: Wolverine, Le Mans ’66), který se snaží ve značné míře na atmosféru předchozích dílů a na Spielbergův styl navázat. A je to v něčem příjemně povědomý a v něčem jiný a zvláštní pocit. 

Indiana Jones a nástroj osudu (Indiana Jones and the Dial of Destiny) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

22. 6. 2023

Asteroid City – Recenze – 60%

Nový film režiséra a scenáristy Wese Andersona (Život pod vodou, Až vyjde měsíc) se odehrává ve fiktivní nevadské pouštní lokaci zvané Asteroid City, jíž dal jméno blízký kráter vzniklý po dávném dopadu meteoritu. Oproti názvu ale nejde ani tak o městečko jako spíš o putovní místo tvořené výzkumnou laboratoří, čerpací stanicí, bistrem, motelem pro turisty a nedostavěným kusem silničního nadjezdu. Občas tudy projíždí vlak a nedaleko probíhají testy jaderných zbraní. Nejen sporadická přítomnost atomových hřibů, ale i celková dobová stylizace odpovídá 50. létům minulého století.

Asteroid City – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt


19. 6. 2023

O malých věcech – Recenze – 70%

Český film O malých věcech je komorním povídkovým snímkem sestávajícím z dvanácti krátkých příběhů, které se zabývají problematikou mezilidských vztahů. Jeho autorem je režijně a scenáristicky debutující herec Denis Šafařík, kterého si nejspíš vybavíte ze seriálu Zločiny Velké Prahy nebo jako hlavního hrdinu štědrovečerní televizní pohádky Kouzelník Žito. Nyní se osvědčuje jako talentovaný filmař a schopný scenárista, jenž zvládá přirozeně skloubit závažnost i komickou podivnost různých momentek odpozorovaných ze života. 

O malých věcech – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

14. 6. 2023

Flash (The Flash) – Recenze – 50%

Roztržitý mladý muž jménem Barry Allen (Ezra Miller) je coby komiksový superhrdina Flash nadaný schopností pohybovat se nadlidsky rychle, v důsledku čehož to z jeho pohledu následně vypadá, jako kdyby se okolní svět naopak extrémně zpomalil. Naposledy jsme jej měli možnost vidět jako vedlejší postavu v Lize spravedlnosti (2017), nyní se však po letech dočkal i vlastního filmu, jenž se zaměřuje na jeho osobní příběh.

Flash (The Flash) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

2. 6. 2023

Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse) – Recenze – 80%

Pokračování Oscarem oceněného animovaného komiksového filmu Spider-Man:Paralelní světy (2018) se nese ve stejném duchu jako jeho předchůdce, zde navíc pod heslem „ještě více téhož“. Znovu na něm pracovali ti samí režiséři a scenáristé, kteří mají za sebou mimo jiné první LEGO příběh, a i tentokrát se jedná o dechberoucí gejzír představivosti, vynalézavosti a audiovizuálního obžerství jako v případě prvního dílu. Jen je to ještě o trošičku nahuštěnější a zběsilejší. Náhlé změny stylizací a celých barevných palet jsou místy stejně kulometné jako střih, až to místy připomíná barevný stroboskop. Je potřeba se soustředit na všechno, co se na plátně odehrává, protože je to nadité nejrůznějšími vizuálními vtípky v prvním, druhém i třetím plánu. Těžko to všechno pochytáte napoprvé a těžko letos narazíte na nápaditější film, jehož kadence vtípků strká do kapsy leckteré komedie a v němž se množství i efektnost akce přinejmenším vyrovná hrané konkurenci.

Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon