29. 6. 2018

KVIFF 2018 – Ve Varech s ČSFD a narvaný program

Letos opět jedu na festival do Karlových Varů. Tentokrát budu reprezentovat nejen Filmspot, ale hlavně ČSFD, která má opět ve Varech své „agenty“, poprvé od roku 2014 (a už tehdy jsem byl jedním z nich). TADY budou každý den všichni agenti přidávat nějaký svůj zápis do deníčku a ZDE si budete moct přečíst mé komentáře k filmům, které na festivalu uvidím. Dále budu účinkovat v několika videích, která se budou natáčet zaprvé s ČSFD a zadruhé s Vodafonem na tradiční „Vodafone pláži“ uprostřed kolonády. Na Filmspot budu průběžně nahazovat jednak první dojmy ze všech filmů, které uvidím (a bude se to asi dost shodovat s těmi komentáři na ČSFD) a také plnohodnotné recenze, jak to jen půjde. Každopádně v programu mám v tuhle chvíli asi 40 filmů (což je průměrně pět filmů denně) a netuším, jak to budu stíhat. Jen namátkou ty největší hity:

KVIFF

28. 6. 2018

Sicario 2: Soldado (Sicario:Day of the Soldado) – Recenze – 70%

Ve filmu Sicario: Nájemný vrah hrála Emily Blunt tajnou agentku FBI, která byla převelená ke specialistům bojujícím v Mexiku proti drogovým kartelům. Dva nejtvrdší, nejzkušenější a nejošlehanější agenti (Josh Brolin a Benicio Del Toro) na ni ale pohlíželi s despektem, zatajovali před ní informace a nechtělo se jim zasvěcovat ji do svých nepříliš košer plánů a metod. Film pak byl vystavěn hlavně na konfrontaci této naivní a idealistické hlavní hrdinky s nepřátelským a drsným prostředím mexického drogového podsvětí. Tehdy jsem v recenzi napsal, že to je trošku škoda, že hlavními hrdiny není místo ní raději ta dvojice ostřílených chladnokrevných profesionálů, protože oni dva (a Del Toro obzvlášť) byli mnohem zajímavějšími postavami.
 
Sicario 2: Soldado (Sicario:Day of the Soldado) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

25. 6. 2018

Tísňové volání (Den skyldige) – Recenze – 80%

Dánský thriller Tísňové volání se celý odehrává výhradně v prostorách budovy, kde pracují policejní operátoři tísňové linky, jejichž pracovní náplní je vyslechnout volajícího a poslat za ním policejní jednotku či sanitku v závislosti na tom, kvůli čemu volá. Hlavním hrdinou je jeden z dispečerů jménem Asger, jenž ke konci směny přijme hovor od unesené ženy, která mluví schválně tak, aby její únosce nepoznal, že zavolala na tísňovou linku (a myslel si místo toho, že mluví se svou dcerkou). Podaří se ženu zachránit?
 
Tísňové volání (Den skyldige) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

20. 6. 2018

Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom – Recenze – 60%

Tři roky po událostech z Jurského světa se na ostrově Isla Nublar probouzí sopka, tudíž podruhé v historii hrozí vyhynutí dinosaurů. Claire a Owen (Bryce Dallas Howard a Chris Pratt) jsou osloveni milionářem Benjaminem Lockwoodem (James Cromwell), bratrem Johna Hammonda – toho Hammonda, který vytvořil první Jurský park – s plánem evakuovat z doutnajícího ostrova co nejvíc druhů dinosaurů na jiný ostrov, kde by mohli žít ve volném výběhu. Oba hrdiny pak doprovází ustrašený a nepraktický IT specialista (coby komická postava) a o něco praktičtější bioložka a doktorka (coby silná ženská postava), aniž by kdokoli z nich tušil, že se stali oběťmi podrazu.

Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

14. 6. 2018

Jsem božská (I Feel Pretty) – Recenze – 30%

Zaměstnankyně firmy prodávající kosmetiku Renee (Amy Schumer) je posedlá svým vzhledem a je přesvědčená o tom, že kila navíc ji činí zcela neatraktivní, z čehož pramení její mimořádně nízké sebevědomí. Pak se ve fitness centru zřítí z rotopedu a praští se do hlavy, následkem čehož začne sama sebe vidět jako štíhlou, krásnou a sexy supermodelku, načež se podle toho začne i chovat a její sebevědomí extrémně nakyne. Nový život začíná.
 
Jsem božská (I Feel Pretty) – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz

12. 6. 2018

Teheránská tabu (Tehran Taboo) – Recenze – 80%

Íránský animovaný film (pro dospělé) Teheránská tabu kriticky odkrývá dvě tváře muslimské společnosti, jejíž mnozí členové by sice chtěli žít svobodně, ale jsou omezováni a svazováni autoritářskými pravidly, kulturními zvyklostmi a ortodoxní náboženskou tradicí, kvůli čemuž jsou buď nuceni se podřídit, nebo v honbě za lepším životem tato pravidla obcházet a porušovat a tvářit se přitom pokorně a poslušně jen na navenek. Nejde jen o touhu dívat se na porno, nezávazně souložit a případně i užívat drogy v zemi, v níž jsou omamné substance, alkohol i nemanželský sex (a dokonce i nemanželské držení za ruku na veřejnosti) tvrdě postihovány, ale třeba i o právo ženy jednat sama za sebe a nemuset mít kvůli všemu úředně ověřený souhlas svého manžela. Kdo se odmítá smířit se svou rolí a prolomí nějaké tabu, ocitne se ve víru pokrytectví, strachu, korupce a zločinného undergroundu.
 
Teheránská tabu (Tehran Taboo) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

6. 6. 2018

Debbie a její parťačky (Ocean´s 8) – Recenze – 60%

Pamatujete si na filmovou trilogii Dannyho parťáci, kde hlavního hrdinu Dannyho Oceana hrál George Clooney? Tak ve filmu Debbie a její parťačky je hlavní hrdinkou jeho sestra Debbie Ocean (Sandra Bullock), která má stejně jako on podvodnictví a krádeže v krvi. Čím větší, tím lepší.

Zápletka je konkrétně o tom, že jakmile Debbie propustí pod podmínkou z vězení, kam se dostala kvůli svému bývalému přítelovi, tak dá dohromady partu osmi žen a rozjede s nimi velkolepou loupežnou akci, kterou plánovala za mřížemi přes pět let. V krádeži náhrdelníku v hodnotě 150 milionů dolarů během ostře sledovaného módního gala-večera jí má pomoci její nejlepší kamarádka (Cate Blanchett), hackerka (Rihanna), módní návrhářka (Helena Bonham Carter), expertka na diamanty (Mindy Kaling), profesionální zlodějka (Awkwafina), nastrčená organizátorka (Sarah Paulson) a nic netušící modelka, která bude mít ten náhrdelník v průběhu večera na sobě (Anne Hathaway).
 
Debbie a její parťačky (Ocean´s 8) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

5. 6. 2018

Backstage – Recenze – 40%

Slovensko-český snímek Backstage je taneční film, což znamená, že jeho hlavními hrdiny jsou tanečníci, co hlavně chtějí být free a cool a jejichž životním cílem je vyhrát v televizní soutěži, aby mohli letět do Ameriky a tancovat pro Beyoncé. Tím hlavním v takovém filmu jsou náročná a audiovizuálně atraktivní taneční čísla se složitou choreografií, jimiž je prokládán nějaký velmi jednoduchý a povětšinou dost dementní příběh, v němž obvykle hrají roli zamilovaná dvojice, zlý producent / developer a skupina úhlavních tanečních rivalů, kteří hrdinům konkurují. Stejné přísady obsahuje i americká série tanečních filmů Let´s Dance, která byla pro tvůrce filmu Backstage zjevně velkou inspirací.

Backstage – Recenze – 40%
Zdroj fotek: bontonfilm.cz

4. 6. 2018

Pat a Mat znovu v akci – Recenze – 40%

Snímek Pat a Mat znovu v akci se nese ve velmi podobném duchu jako předchozí počin od stejných tvůrců s názvem Pat a Mat ve filmu. Opět to není plnohodnotný celistvý film (aspoň už to ale není explicitně zmíněno v jeho titulu), nýbrž pásmo několika standardních večerníčkových epizod s Patem a Matem poslepovaných za sebou. Tentokrát už se ani nikdo nesnažil sjednotit je nějakým rádoby uvozovacím dějem, takže jde skutečně jen o devět epizod poskládaných za sebe a prokládaných kratšími, zhruba dvacetivteřinovými předěly s dalšími trampotami obou nešikovných kutilů, založenými obvykle na jediném vtipu. Pozitivní je, že jde tentokrát skutečně o zbrusu nové epizody, které ještě nebyly vysílané v televizi.
 
Pat a Mat znovu v akci – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

1. 6. 2018

Ghost Stories – Recenze – 60%

Britský horor Ghost Stories je povídkový hororový film. Sestává ze tří samostatných povídek a jedné hlavní uvozovací příběhové linie, která ty jednotlivé příběhy spojuje. Jejím hlavním hrdinou je skeptický profesor Phillip Goodman (Andy Nyman), který se specializuje na racionální vysvětlování zdánlivě nadpřirozených jevů a odhalování spirituálních podvodníků. Pak se ale dostane ke třem případům, které se nikdy nepodařilo logicky odůvodnit a setká se proto postupně se třemi lidmi, kteří mu odvyprávějí své hrůzné zážitky.
 
Ghost Stories – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz