30. 6. 2014

Ledová archa (Snowpiercer) – Recenze – 80%

Adaptaci francouzského černobílého komiksu Snowpiercer natočil v koprodukci s USA, Francií a Českou Republikou (natáčelo se v barrandovských studiích, v titulcích je uvedena řada českých jmen a v průběhu filmu dokonce uslyšíte český jazyk) jako svůj první anglicky mluvený film jihokorejský režisér Joon-ho Bong. Ten měl ve svých filmech vždy cynické záblesky černého humoru, ať už šlo o bizarní kriminálku Pečeť vraha, satirické monster sci-fi s názvem Mutant, nebo o krátkou epizodku v povídkovém Tokiu!. V Ledové arše naopak není po humoru ani památky a snímek je čistokrevným post-apokalyptickým sci-fi, které je nebývale kvalitní a fungující na poměrně originálním principu.

Snowpiercer – Recenze

29. 6. 2014

Zátah 2 (Serbuan maut 2/The Raid 2: Berandal) – Recenze – 70%

Indonéský snímek Zátah z roku 2011 působil jako zjevení. Byl energický, odvážný a nekompromisní. Natočil ho Gareth Evans, původem britský režisér a scénárista, v současnosti žijící v Indonésii. Šlo v něm o skupinu policistů, kteří si naplánovali přepadení paneláku na předměstí Jakarty a rychlé zajetí v něm bivakujícího drogového bosse, nicméně stali se lovnou zvěří uvězněnou v budově a vydanou napospas všem jejím obyvatelům, jež dostali odměnou za každého zabitého policistu doživotní bydlení zdarma. Následovala brutální a adrenalinem napěchovaná akce… A Zátah 2 jde ještě o něco dál.

Zátah 2 (Serbuan maut 2/The Raid 2: Berandal) – Recenze

27. 6. 2014

Joe – Recenze – 60%

Joe (Nicolas Cage) je zemitý a přízemní člověk s nízkými nároky a ještě nižšími ambicemi. Žije na vidlákově na americkém jihu, kde zaměstnává partu černochů na dřevařské práce v lesích. Snaží se přestat kouřit, hodně pije a žije vesměs samotářským životem člověka, kterému dělá jedinou společnost pár místních přátel, hlídací pes a občas nějaká ta šlapka, co v jeho příbytku hledá azyl před bývalým přítelem.

Věci se nečekaně dají do pohybu ve chvíli, kdy k němu přijde žadonit o práci patnáctiletý běloch Garry, který se snaží ze všech sil zaopatřit svou matku a mladší sestru. V cestě mu však stojí násilnický otec, opilecký povaleč, jenž svého syna surově bije a pravidelně ho okrádá o jeho těžce vydělané peníze, aby měl na chlast. Joe si mladíka vezme pod ochranná křídla a skamarádí se s ním. Pak se ale oba dostanou do situace, kterou je potřeba řešit o něco radikálněji než doposud…

Joe – Recenze

25. 6. 2014

Transformers: Zánik (Transformers: Age of Extinction) – Recenze – 70%

Michael Bay se po výborném snímku Pot a krev, který natočil ze svých peněz a od srdíčka, vrací v plné síle k jednomu z nejvýdělečnějších hollywoodských buldozerů posledních let, a to k nablýskaným Transformerům. Tentokrát se ve stylu „každé pokračování musí být větší a hlučnější“ rozhodl předvést akční mega destrukci, ke které měl k dispozici přibližně 186 explozí, dvě a tři čtvrtě hodiny filmové stopáže (což film činí nejdelším z celé série), 165 milionů dolarů (nicméně film vypadá, jako by stál minimálně jednou tolik) a obří robotické dinosaury, kteří chrlí oheň.

Transformers: Zánik (Transformers: Age of Extinction) – Recenze

24. 6. 2014

Za Gibsonem do Varů

Mezinárodního Filmového Festivalu Karlovy Vary se letos zúčastní i herec, producent a režisér Mel Gibson. Při této příležitosti převezme Křišťálový globus za umělecký přínos světové kinematografii. Na festivalu budou promítány snímky Apocalypto (který režíroval) a Šílený Max (kde hrál hlavní roli).

Ve Varech ale budete mít příležitost potkat i herečku Lauru Dern, herce Michaela Pitta, herečky Fanny Ardant a Asii Argento a režiséry Pawela Pawlikowskiho, Bonga Joon-hoa a Williama Friedkina (Vymítač ďábla, Francouzská spojka). Mnozí z nich přijedou na festival představit své nové kousky.

V neposlední řadě tam budete mít možnost potkat mě, budu totiž letos zastupovat Česko-Slovenskou filmovou databázi (ČSFD) coby jeden z jejích agentů. Pokud vás zajímá, jaké filmy tam s největší pravděpodobností navštívím (nebo zkrátka sami lovíte inspiraci), můžete nahlédnout do mého programu.

S tím souvisí i to, že před festivalem, v jeho průběhu a i po jeho skončení se zde budou vyskytovat recenze jak na filmy, které půjdou i do běžné distribuce (minimálně se můžete těšit na Díru u Hanušovic Miroslava Krobota, dokument o Martě Kubišové režisérky Olgy Sommerové s názvem Magický hlas rebelky, či na drama Chlapectví v režii Richarda Linklatera), tak na mini-recenze snímků, které se dost možná českým kinům vyhnou (nicméně všechny tyto filmy budou patřičně označeny štítkem KVIFF). Zároveň se vynasnažím pravidelně poskytovat reportáže nebo alespoň fotoreportáže (ve stylu např. Křtu DVD Vlk z Wall Street) přímo z Karlových Varů. Jinak si samozřejmě budete moci každý den pročítat mé komentáře k jednotlivým filmům a zápisy do festivalového deníku přímo na ČSFD.

Festival potrvá od pátku 4. července do soboty 12. července 2014. Pokud se na něj také chystáte, tak vám přeji, ať se v tom kinematografickém bludišti neztratíte, a aby se vám všem podařilo urvat vstupenky na filmy, které budete chtít vidět (po loňské zkušenosti vím, že to není zrovna dvakrát jednoduché).



19. 6. 2014

Všiváci – Recenze – 40%

Česká komedie/drama Všiváci jsou režijním debutem Romana Kašparovského. Neustále prostříhávají mezi třemi dějovými oblouky:

1)  Bývalý voják z Afghánistánu Ricky (Ondřej Vetchý) má dvě dcery (jednu z nich hraje Tereza Voříšková), o které se stará jejich babička (Iva Janžurová). Trpí válečnými traumaty, má problémy s alkoholem, rozsypalo se mu již druhé manželství, a kam se podívá, tam dluží peníze. Jeho kamarád z boje Olda (Ondřej Malý) se ho snaží přesvědčit k nějaké loupežné akci.

2)  Rickyho bratr Miki (Jiří Langmajer) je záletný neurochirurg a opilec (také má traumata z minulosti, kvůli kterým se s bratrem nenávidí). Za zády svého kolegy a nejlepšího kamaráda (Marek Taclík) souloží s jeho ženou (Tatiana Vilhelmová), která ho manipulativně zneužívá k ukojení svého sexuálního apetitu.

3)  Dva kamarádi (Kryštof Hádek a Jiří Mádl) se potulují po Praze, kradou, pěstují marihuanu a přátelí se s Oldou.

Všiváci - Recenze

16. 6. 2014

Knězovy děti (Svecenikova djeca) – Recenze – 70%

Na slunný ostrůvek Dalmácie se přistěhuje nový mladý kněz Fabian (Krešimir Mikić) a okamžitě se zhrozí ze zdejších statistik – úmrtnost je tu totiž mnohem větší než porodnost, která je prakticky nulová. Po čase se k němu přijde vyzpovídat trafikant Petar, jemuž jeho žena tvrdí, že prodáváním kondomů zabíjí lidské bytosti. Fabian mu poradí, aby tedy prezervativy propichoval – živnost mu zůstane a navíc se zbaví viny z hříchu. A zároveň by se tím mohl vyřešit onen nepoměr s porodností. Fabian s Petarem tudíž začnou propichovat všechny kondomy a do svého plánu zasvětí i vesnického lékárníka, který začne místo antikoncepčních pilulek prodávat vitamíny…

Knězovy děti (Svecenikova djeca) – Recenze
 

13. 6. 2014

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) – Recenze – 60%

Ve vikinské vesnici Blp (nepříliš šťastně zvolený název) žijí všichni její obyvatelé v dokonalém soužití s draky. Syn náčelníka Škyťák by se měl stát novým náčelníkem vesnice, ten ale raději prohání svého draka Bezzubku a objevuje neznámá území. Pak se na scéně objeví nebezpeční lovci draků a zlý padouch Drago, který chce pomocí těchto stvoření ovládnout svět. A do toho Škyťák zjistí, že jeho matka, kterou považoval za dávno mrtvou, je ve skutečnosti dračí jezdkyní…

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) – Recenze

11. 6. 2014

Všechny cesty vedou do hrobu (A Million Ways to Die in the West) – Recenze – 60%

Albert (Seth MacFarlane) je chudý farmář a pasáček ovcí. Život na Divokém západě ho už tak dost štve, a aby toho nebylo málo, tak se s ním rozejde jeho přítelkyně Louise (Amanda Seyfried), která ho má za neschopného losera. Do městečka se vzápětí přistěhuje sličná kovbojka Anna (Charlize Theron), která zde chce začít nový život, pokud možno co nejdál od svého muže, nejhrozivějšího pistolníka v okolí (Liam Neeson).

Anna se Albertovi nabídne, že mu pomůže naučit se střílet, aby měl alespoň mizivou šanci získat přízeň své milé zpět, a to v nadcházejícím souboji s jejím novým nápadníkem, bohatým majitelem obchodu s potřebami na udržování knírů (Neil Patrick Harris). Zbytek si pravděpodobně dokážete domyslet sami…

Všechny cesty vedou do hrobu (A Million Ways to Die in the West) – Recenze

10. 6. 2014

Křest DVD Vlk z Wall Street

V pondělí 9.6.2014 pokřtil v 18:00 zpěvák Matěj Ruppert na parníku Vltava v Praze DVD s filmem Vlk z Wall Street. Od sedmi následovala dvouhodinová plavba po Vltavě ve stylu hlavního hrdiny filmu, Jordana Belforta. Akce byla zdarma i pro širokou veřejnost, nicméně moc široké veřejnosti se na křest podívat nepřišlo (přestože byl k dispozici raut), a plavby se tak zúčastnili hlavně novináři, fotografové, lidé z filmové branže, organizátoři z řad Bontonfilmu, všelijaké modelky a protagonisté doprovodného programu. A pokud jste se na akci chystali a nevyšlo vám to, nesmutněte, následující fotografie vám tamní atmosféru snad alespoň trochu přiblíží. Křest proběhl standardně (a avizovaná asistentka oblečená pouze v bankovkách nakonec měla i jiné kusy oblečení), nicméně na lodi to vypadalo stylově. 

Křest Vlka z Wall Street

9. 6. 2014

Grace, kněžna monacká (Grace de Monaco) – Recenze – 70%

Už od počátečních záběrů působí film o jedné etapě života monacké kněžny a americké herečky Grace Kelly sympaticky. Na rozdíl od telenovelové Diany, která byla prezentována jako „pravdivý příběh“ princezny lidských srdcí, se Grace, kněžna monacká nesnaží hrát na diváka habaďůru a místo toho hned zpočátku vyrukuje s řádky obsahujícími slova „fiktivní příběh inspirovaný skutečnými událostmi“. A hned to zní lépe. Minimálně se divák nebude cítit podveden, když si pak na internetu zjistí, že ony historické reálie ve skutečnosti neproběhly přesně podle toho, jak byly popisovány ve filmu.

Grace, kněžna monacká (Grace de Monaco)

4. 6. 2014

Hvězdy nám nepřály (The Fault in Our Stars) – Recenze – 60%

Na začátku amerického filmu Hvězdy nám nepřály, natočeném podle úspěšného knižního bestselleru, hlavní hrdinka jménem Hazel říká, že romantické příběhy bývají ve filmech často přikrášlené. A že ona by si ten svůj mohla také přikrášlit, ale místo toho nám poví, jak to bylo doopravdy. Jenže to její „doopravdy“ se příliš neliší od jiných standardních a hollywoodsky přikrášlených slzopudných romantických dramat.

Hvězdy nám nepřály