29. 5. 2014

Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow) – Recenze – 90%

Blízká budoucnost. Na Zemi zaútočili mimozemšťané a úspěšně obsadili celou Evropu (pokud jsem to správně pochopil, tak invaze začala v ČR, což je roztomilé). Hrozí, že začnou expandovat do zbytku světa. Generál britské armády (Brendan Gleeson) proto vysílá vyškolenou vojenskou jednotku vyzbrojenou speciálními mechanickými bojovými obleky na překvapivý výsadek na pobřeží Francie. Do prvních linií je vyslán proti své vůli i vojenský marketingový poradce (či co), podplukovník Bill (Tom Cruise), který se sám boje nikdy neúčastnil. Na základně je degradován a zařazen mezi obyčejné vojáky, připravující se na útok. Z akce se ale vyklube debakl a výsledkem jsou jatka, během nichž všichni téměř okamžitě zemřou, včetně Billa, který ale stihne před smrtí zabít jednoho většího mimozemšťana a je potřísněn jeho tělními tekutinami. Následně se probudí znovu na základně několik hodin před výsadkem. Den proběhne zcela stejně. Vojáci se chystají do akce, jsou zabíjeni, Bill opět zemře – a zas se ocitne zpět na základně. Uvědomí si, že se dostal do časové smyčky…

Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow)

27. 5. 2014

Sousedi (Neighbors) – Recenze – 60%

Mac (Seth Rogen) a Kelly (Rose Byrne) tvoří mladý manželský pár, bydlí v domku v mírumilovné čtvrti na ukázkovém předměstí a starají se o batole. Jsou to pohodáři, co chtějí působit dojmem cool rodičů, kteří nezkazí žádnou srandu, takže občas pořádně zakalí, občas zahulí a mluví pořád velmi sprostě (což se dost tluče s jejich upřímnou snahou o to, aby jejich dítě vyrůstalo v klidném, čistém a zdravém prostředí). Právem se zhrozí, když se do sousedního domku nastěhuje studentská sekta vysokoškoláků, kterou vede Teddy (Zac Efron), a která je proslavená těmi nejhlučnějšími večírky. Pokus o vytvoření přátelských sousedských vazeb vezme za své hned druhou noc a od té chvíle vypuká válka.

Sousedi (Neighbors)

22. 5. 2014

WTF (N’importe Qui) – Recenze – 30%

Rémi Gaillard je francouzský komik, který natáčí na video různé srandovní skeče a nahrává je na Youtube, díky čemuž má ve světě značný věhlas a kupu fanoušků. Proslavil se tím, že se v převleku několikrát dostal na nějakou prestižní událost (vydával se např. za člena národního volejbalového družstva a oslavoval s týmem vítězství), aniž by si kdokoli všiml, že tam vlastně nemá co dělat. Nejčastěji se ale převléká za různá zvířata a následně provádí věci, které by někdo označil za výtržnictví, jiný je zas může považovat za nápaditou švandu s občasným společensko-kulturně-satirickým přesahem.


21. 5. 2014

Khumba – Recenze – 50%

Khumba je zebra (samec). Narodí se do zebřího stáda žijícího u napajedla obehnaného hustými keři, kde jsou všichni v bezpečí před vetřelci. Je jiný než všichni ostatní – má totiž pruhy jen na přední polovině těla. Ostatní se mu smějí a o několik let později ho kvůli tomu dokonce obviní za extrémní sucho sužující krajinu (myslí si, že jeho narození bylo špatným znamením). Hrozí, že napajedlo vyschne, a že se stádo bude muset přemístit. Khumbovi následně zemře nemocná matka, ale těsně před smrtí mu stihne povědět legendu o tom, jak před dávnými věky přišly zebry v magickém jezeře ke svým pruhům…

Khumba

18. 5. 2014

X-Men: Budoucí minulost (X-Men: Days of Future Past) – Recenze – 100%

Stoprocentní hodnocení v titulku dává tušit, že v následující recenzi budu hýřit superlativy. Málokdy se totiž stane, aby se sešlo tak libové herecké obsazení, inteligentní scénář s pečlivě vystavěným příběhem a věrohodnými trojrozměrnými postavami a ještě k tomu zkušený režisér, který by to všechno dokázal skloubit do smysluplného a konzistentně kvalitního celku. V mých očích se Bryanu Singerovi, režisérovi prvních dvou filmů ze série X-Men, podařilo překonat nejen sebe samotného, ale i do nebes vychvalovanou První třídu od Matthewa Waughna (kterou jsem kdysi hodnotil devadesáti procenty).

X-Men: Budoucí minulost

17. 5. 2014

Olga – Recenze – 60%

Řekl bych, že nejefektivnější bude pro začátek ocitovat oficiální text distributora, neboť poměrně přesně vystihuje jak atmosféru filmu, tak jeho styl a způsob realizace: „Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Nový celovečerní dokumentární film režiséra Miroslava Janka (Občan Havel, Čtyři dohody) není pouze popisným životopisem, ale osobním portrétem výjimečné osobnosti – první dámy Olgy Havlové. Osobitá žena, veřejnosti známá jako manželka Václava Havla a zakladatelka nadace Výbor dobré vůle, je zde představena ze své civilní stránky. Janek se tolik nesoustředí na oficiální biografická data, ale nechává promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel.“

Olga

14. 5. 2014

Godzilla – Recenze – 70%

Godzilla je obrovský fenomén už od dob, kdy s ní vytvořil v roce 1954 první film japonský režisér Iširó Honda. Netočil tehdy akční řežbu s monstrem pustošícím města, ale hlavně film, který měl upozornit na nástrahy a nebezpečí atomového věku. Godzilla se stala obecně známou ikonou, základním kamenem pro řadu dalších filmových monster a objevila se doposud v devětadvaceti snímcích, přičemž v mnohých dokonce soupeřila proti srovnatelně silnému nepříteli (včetně King Konga a Godzilly z americké verze), takže se vypracovala až na pozici kladné postavy, které diváci mohou fandit. Do útvaru akčního katastrofického spektáklu ji vsadil roku 1998 americký režisér Roland Emmerich a pojal ji jako ničivou hrozbu, proti které muselo lidstvo bojovat. Současná verze je naopak o poznání víc spjatá se svými japonskými předchůdci, a to nejen co do tvaru těla Godzilly. Ona přerostlá ještěrka je v ní totiž představena v takovém světle, že pokud máte zafixovanou v hlavě tu Emmerichovu, pak vás čeká asi nejedno překvapení.

Godzilla

9. 5. 2014

Violetta koncert (Violetta Il Concierto) – Recenze – 30%

Violetta je argentinský televizní seriál kombinující telenovelu, sitcom a muzikál, ve kterém se hezky učesaní, navonění a křiklavě nalíčení teenageři navzájem zamilovávají a řeší různé trable (jako kdo bude s kým chodit, kdo dal komu pusu a v čem půjde hlavní hrdinka s kamarádkami na párty). Podobně jako Hannah Montana, tak i Violetta je seriál z produkce Disneyho, určený zejména pro dívky ve věkové kategorii 7-14 let.

Violetta koncert

7. 5. 2014

Ranhojič (The Physician) – Recenze – 70%

V Anglii v 11. století přijde malý Rob Cole o své rodiče a jeho dva mladší sourozenci jsou od něj odděleni do pěstounské péče. Ponechaný napospas osudu se stane asistentem potulného ranhojiče (Stellan Skarsgård), který jezdí od vesnice k vesnici a nabízí lékařské ošetření (vytrhává zuby, srovnává vykloubená ramena a koňskou moč prodává jako medicínu). Když Rob dospěje, stane se svědkem toho, jak židovští medici vyléčí slepotu jeho učitele. Touží po poznání, a proto se rozhodne jít v jejich stopách a odcestuje do daleké Persie, aby se zde učil lékařskému umění od největší autority v tomto oboru, osvícence Aviceny (Ben Kingsley).

Ranhojič

5. 5. 2014

Hany – Recenze – 70%

Film Hany spoluvytvořilo autorské duo Michal Samir a Matěj Chlupáček, kteří stojí i za rok starým snímkem Bez doteku. Oba to jsou debutanti, navíc poměrně mladí (Matějovi bude v květnu 20 let) ale přitom jsou velice ambiciózní, schopní a patrně se od nich dočkáme velkých věcí. Neváhají totiž riskovat, ukusovat si velká sousta a dávat do kupy v českých končinách nepříliš obvyklé, a tím pádem o to zajímavější projekty. Kupříkladu Hany je natočená jen s naprostým minimem střihů.

Hany