25. 4. 2024

Lesní vrah – Recenze – 50%

Český film režiséra Radima Špačka (Pouta, Zlatý podraz) a scenáristy a producenta Zdeňka Holého se zabývá skutečnou postavou Viktora Kalivody, ani ne třicetiletého mladíka, jenž v roce 2005 zastřelil v lesích jihomoravského kraje tři lidi, pročež si vysloužil přezdívku „Lesní vrah“. Několik dní poté byl dopaden policií a následně odsouzen na doživotí. Ve vězení spáchal v roce 2010 sebevraždu. Nízkorozpočtový snímek se zaměřuje na události zhruba posledního roku, který Viktor strávil na svobodě.

Lesní vrah – Recenze
Zdroj fotek: Vernes

19. 4. 2024

Občanská válka (Civil War) – Recenze – 60%

Americko-britský film Občanská válka natočil režisér a scenárista Alex Garland (Ex Machina, Men), jenž v něm vypráví o alternativní verzi Spojených států amerických, z nichž se stala fašistická země vedená prezidentem-diktátorem, rozštěpená do několika znepřátelených táborů, které jsou spolu v otevřeném válečném konfliktu. Na hrůzné výjevy v kdysi demokratickém státě, jehož zcela pohltila bestiální vlna bratrovražedného násilí, militantního nacionalismu a amorální krutosti, film nahlíží z perspektivy čtveřice novinářů a válečných fotografů, kteří se společně vydávají v autě na dlouhou cestu skrz válečnou zónu do Washingtonu s cílem získat od prezidenta exkluzivní rozhovor dřív, než ho zajmou a nejspíš i popraví vojenské složky separatistů.

Občanská válka (Civil War) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

11. 4. 2024

Tady Havel, slyšíte mě? – Recenze – 60%

Dokument Tady Havel, slyšíte mě? se zaobírá událostmi v posledních třech letech života bývalého prezidenta Václava Havla, které kulminovaly natáčením jeho filmu podle vlastní divadelní hry Odcházení. Záběry zachycující činnosti pozvolna chřadnoucího muže natáčel přímo na Havlovu žádost dokumentarista Petr Jančárek, jenž s ním spolupracoval již během jeho prezidentského mandátu a v roce 2012 režíroval trojdílný dokumentární televizní cyklus Václav Havel, Praha – Hrad. Až do Havlova úmrtí v roce 2011 pořídil Petr Jančárek v jeho blízkosti okolo 200 hodin materiálu. Film, který se podařilo sestříhat na skromných 86 minut, se tak dostává do kin více než o dekádu později.

Tady Havel, slyšíte mě? – Recenze
Zdroj fotek: Continental Film

5. 4. 2024

První znamení: Přichází Satan! (The First Omen) – Recenze – 60%

Americký horor První znamení: Přichází Satan! je přímým prequelem k filmu Přichází Satan! z roku 1976 s Gregorym Peckem v hlavní roli. Příběhově mu předchází zhruba o pět let a odehrává se v Římě, kam přijíždí ze Spojených států mladá novicka Margaret, aby sloužila Bohu v místním dívčím sirotčinci. Při navykání na nové italské prostředí a společnost však narazí na několik zvláštností – jedno z děvčat sužují děsivé vize (hrůzyplnými halucinacemi ostatně v dětství trpěla i sama Margaret), některé z řádových sester se chovají podivně a jistý exkomunikovaný kněz ji významně varuje ohledně údajné konspirace, jíž je osazenstvo sirotčince účastno. A pokud znáte děj téměř padesát let staré hororové klasiky Richarda Donnera Přichází Satan!, tak si nejspíš i domyslíte, k čemu to celé nakonec povede.

První znamení: Přichází Satan! (The First Omen) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon