31. 10. 2015

Husí kůže (Goosebumps) – Recenze – 50%

Husí kůže je původně nesmírně populární série hororových knížek pro děti od amerického spisovatele Roberta Lawrence Stinea, o jejíž adaptování na filmové plátno se pokoušel před rokem 2000 už Tim Burton. Z natáčení tehdy ale sešlo, mimo jiné proto, že se filmaři nedokázali rozhodnout, který z více než šedesáti románů by vlastně chtěli adaptovat. Tvůrci dobrodružného fantasy filmu Husí kůže to vyřešili tak, že v něm smíchali do sebe ty knížky všechny, přičemž jedním z hlavních hrdinů je přímo jejich autor.
 
Husí kůže (Goosebumps) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

27. 10. 2015

Sicario: Nájemný vrah (Sicario) – Recenze – 70%

Hrdinkou thrilleru Sicario: Nájemný vrah je americká agentka FBI Kate (Emily Blunt), členka jednotky specializující se na únosy a záchranu rukojmí. Po akci v domě poblíž mexických hranic, kde je nalezeno přes tucet zazděných těl a vybuchující kůlna, je jí nabídnuta spolupráce s exkluzivním týmem, jenž má co do činění s mexickými drogovými kartely. Jeho šéf a odborný poradce (Josh Brolin a Benicio del Toro) ale idealistickou agentku odmítají zasvětit do svých spletitých plánů, opovrhují jí, schválně jí zamlčují informace a vláčejí ji samým srdcem mexického podsvětí z jedné nebezpečné situace do druhé…

Sicario: Nájemný vrah (Sicario) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz
 

26. 10. 2015

Fakjů pane učiteli 2 (Fack ju Göhte 2) – Recenze – 60%

Dva roky stará německá komedie Fakjů pane učiteli se stala slušným hitem (a navíc byla docela dobrá a vtipná), tudíž není divu, že přichází její pokračování. Hlavním hrdinou je opět tvrďácký učitel Zeki, který ale ve skutečnosti není učitel, nýbrž trestaný kriminálník, co se potřeboval dostat na školním pozemku ke schovanému lupu, a nedopatřením se tam stal pedagogem. Vyfasoval nejproblémovější třídu na škole, což se nakonec ukázalo být oboustranně výhodným spojením, neb díky své drsné nátuře a neobvyklému přístupu k výuce si u neukázněných studentů získal respekt, a nakonec se ze všech včetně Zekiho stali lepší lidé a našli své místo v životě, nové přátele, lásku, a tak dále.

Děj Fakjů pane učiteli 2 spočívá v tom, že Zeki schová jakési kradené diamanty do plyšového medvěda, který je pak nedopatřením odeslán na charitu do Thajska. Využije tudíž plánu ředitelky získat grant od ministerstva školství a zorganizuje v Thajsku humanitární školní pobyt, na nějž vyrazí v doprovodu zhruba osmi žáků. Shodou okolností se však na stejné místo vydá i skupina studentů z konkurenčního prestižního gymnázia, které by též na grant rádo dosáhlo…
 
Fakjů pane učiteli 2 (Fack ju Göhte 2) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz
 

22. 10. 2015

Amerika – Recenze – 30%

Amerika je celovečerním debutem Jana Foukala, absolventa katedry dokumentu na FAMU a též hudebníka pod pseudonymem Johannes Benz. Jan kromě toho i ve filmu hraje jednu ze dvou hlavních postav, a sice sám sebe. Tou druhou je Barbara Adler, dcera kanadských imigrantů, která přijela do Čech, aby poznala zemi svých rodičů. Jan se s ní vydá na výlet do českých lesů na Kokořínsko, přičemž během své několikadenní cesty se setkávají s různými lidmi a zakouší trampský život v lůnu přírody.
 
Amerika - Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz
 

21. 10. 2015

Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství – Recenze – 60%

Rosa & Dara je pásmo animovaných filmů pro děti, promítané v kinech, trvající 62 minut. Sestává z celkem sedmi krátkých filmečků, přičemž ten nejdelší z nich trvá 25 minut a ostatní mají 2-12 minut. Jeho hlavním autorem je absolvent FAMU Martin Duda, který stojí za animací a režií čtyř příběhů, jejichž hlavními hrdinkami jsou malé holčičky-sestry Rosa a Dara, které jednotlivé filmy i uvádějí. Jejich vyprávění pak doplňují další tři příběhy s úplně jinými hrdiny a i jinak animované, neb za nimi stojí jiní tvůrci – vždy ovšem studenti či absolventi oboru animace na FAMU.

Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství – Recenze
 

18. 10. 2015

Purpurový vrch (Crimson Peak) – Recenze – 60%

Režisér Guillermo del Toro (Faunův Labyrint, Hellboy) má oproti většině současných hororových tvůrců tu výhodu, že má obrovskou fantazii, originální nápady a cit pro výtvarnou extravaganci. Gotický horor Purpurový vrch natočil jako svoji srdcovku, jako vysněný, drahý a výpravný projekt, na němž se rozhodl dát si záležet. Přesto si ale zjevně nedal záležet dost, protože vizuálně je snímek sice úchvatný, ale té fantazie a zejména pak originálních nápadů je v něm až trestuhodně málo. Výsledek je sice pořád o něco lepší než většina hororů z poslední doby, ale rozhodně není ani zdaleka tak dobrý, jak dobrý být mohl.
 
Purpurový vrch (Crimson Peak) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz
 

16. 10. 2015

Ztraceni v Mnichově – Recenze – 90%

Tak nějak se přihodilo, že každý nový film Petra Zelenky je událostí, mimo jiné proto, že se na ně musí dlouho čekat. Poslední dobou se totiž tento uznávaný režisér a scenárista věnoval hlavně divadelní režii a naposledy se otřel o celovečerní film v roce 2008, kdy natočil drama Karamazovi. To mu zaslouženě vyneslo Českého lva za nejlepší film a nejlepší režii (stejně jako v roce 2002 Rok ďábla a pět let předtím Knoflíkáři) a se svým novým počinem má v těchto kategoriích opět velké šance přinejmenším na nominace. Film Ztraceni v Mnichově je totiž v rámci domácí tvorby pecka jako prase.
 
Ztraceni v Mnichově - Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

15. 10. 2015

Legendy zločinu (Legend) – Recenze – 60%

Hlavními hrdiny dramatu Legendy zločinu jsou bratři-dvojčata Ronald a Reggie Krayovi, gangsteři, kteří v 60. letech ovládali podsvětí v severní části Londýna (přinejmenším). Film, inspirovaný skutečnými událostmi a nefiktivní literární předlohou Johna Pearsona, se odehrává v průběhu zhruba deseti let, v období jejich největšího věhlasu. Snímek režíroval Brian Helgeland (Odplata, Příběh rytíře) a oba sourozence v něm ztvárnil Tom Hardy.

Legendy zločinu (Legend) – Recenze

7. 10. 2015

Pan – Recenze – 50%

Petr Pan spisovatele Jamese M. Barrieho vypráví o tom, jak se dospívající dívka Wendy dostane se svými bratry a s Petrem Panem, létajícím chlapcem, který se rozhodl nedospět, do fantaskní Země Nezemě, kde spolu bojují s piráty a s kapitánem Hookem. Jde o jednu z nejslavnějších dětských knížek v anglosaském světě vůbec a je populární i mezi dospělými – je totiž na dětskou literaturu poměrně hustá a drsná a víceméně jde o psychologickou analýzu puberty. Relativně známá je i původní divadelní hra, nicméně diváci mají ve všeobecném povědomí spíš filmové adaptace, v čele s animovanou verzí od Disneyho, Hookem od Stevena Spielberga a Petrem Panem z roku 2003 (který jako jediný z nich poměrně věrně zachoval děj i atmosféru knižní předlohy). 

Pan - Recenze
Zdroj fotek: warnerbros.cz

Wilsonov – Recenze – 20%

Wilsonov je s přehledem jedním z nejhorších letošních českých filmů. Přesto, že se na jeho natočení podíleli tvůrci, kteří už mají za sebou ledacos kvalitního, a že v něm hrají herci, kteří jsou za jiných okolností schopni velmi dobrých hereckých výkonů. Navíc byl zřejmě na české poměry dost drahý, což je ve výsledku dost smutné.

Děj je velmi volně inspirován stejnojmennou goticky – hororovou povídkou spisovatele Michala Hvoreckého, jenž je částečně podložena skutečnými událostmi, kdy se krátce po skončení první světové války v roce 1918 představitelé Bratislavy rozhodli prohlásit ji nezávislým městem, které pojmenovali na počest tehdejšího amerického prezidenta Woodrowa Wilsona jednoduše Wilsonov (nicméně hned roku 1919 se Bratislava stala součástí Československa). Povídka je pak o tom, že ve Wilsonově začne řádit neznámý vrah/bestie, tudíž je zavolán na pomoc americký detektiv Aaron Food (ve filmu ho hraje Jiří Macháček).

Filmaři však vážně míněnou a atmosférickou povídku přetvořili v parodii na gotické horory (nebo na co vlastně), do níž přidělali jednak romantickou linii mezi policejním čekatelem a mladou Židovkou (Vojta Dyk a Táňa Pauhofová), celou řadu vtipů na téma negři a Židi a dále zápletku točící se kolem toho, že starosta Wilsonova (Richard Stanke) chce město připojit k USA coby jejich 49. stát (tehdy měly USA jen 48 států).
 
Wilsonov – Recenze – 20%
Zdroj fotek: falcon.cz

4. 10. 2015

Laputa – Recenze – 40%

Drama Laputa je celovečerním režijním debutem Jakuba Šmída a zároveň celovečerním scenáristickým debutem Lucie Bokšteflové (oba absolvovali FAMU a pracovali spolu už na studentském povídkovém filmu Praho, má lásko). Název Laputa je jednak symbolicky inspirován stejnojmenným levitujícím ostrovem z Gulliverových cest a jednak jde o název kavárny, v níž ve filmu pracuje hlavní hrdinka Johanka v podání Terezy Voříškové.

Laputa - Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

2. 10. 2015

Mládí (Youth) – Recenze – 80%

Italský režisér Paolo Sorrentino je nazýván novým Fellinim, což je sice odvážné, leč výstižné srovnání. Před dvěma roky okouzlil mnohé diváky i oscarovou porotu Velkou nádherou, opulentní mozaikou o úpadku současné společnosti reflektovaném prostřednictvím římské intelektuální smetánky, která byla právem přirovnávána k Felliniho Sladkému životu. Jeho nejnovější počin Mládí se veze na trochu podobné vlně, ale přitom vypráví o mnohem univerzálnějších tématech, což jej činí divácky přístupnějším, o čemž svědčí i Cena diváků z festivalu v Karlových Varech.

Jeho hrdiny jsou hudební skladatel a dirigent na penzi Fred (Michael Caine) a vysloužilý filmový režisér Mick (Harvey Keitel), kteří coby dávní přátelé společně relaxují v luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách. Fred tu podstupuje léčebné kúry spolu se svou dcerou (Rachel Weisz), zatímco Micka doprovází kohorta mladých scenáristů, kteří mu pomáhají se scénářem k jeho poslednímu filmu. Vedlejší postavy tvoří několik dalších svérázných hostů a lázeňský personál.
 

Mládí (Youth) - Recenze