26. 1. 2024

Karlos – Recenze – 50%

Karlos Vémola je český MMA zápasník (tedy bojovník ve smíšených bojových uměních), který se jako první Čech dostal do prestižního amerického sdružení „Ultimate Fighting Championship“, jenž je největší MMA organizací na světě. Dokument o Vémolovi začal natáčet filmař Michal Samir (Hany, Buď chlap!, seriál Iveta) už v roce 2009, kdy Karlos pracoval v Londýně jako vyhazovač v tanečním klubu a v prostředí zápasů v kleci se pohyboval zatím jen jako pouhý nováček. Tehdy nikdo nemohl tušit, že se Vémola časem stane celebritou, jejíž jméno budou i díky řadě kontroverzí a bulvárních textů znát i ti, které bojové sporty ani za mák nezajímají.

Karlos – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

23. 1. 2024

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2024

V úterý 23. ledna byly vyhlášeny nominace na ceny Oscar za rok 2023. Nejvíce nominací (celkem třináct) bylo uděleno dramatu Oppenheimer, velkofilmu o životě stejnojmenného teoretického fyzika a otce atomové bomby. Jedenáct nominací na zlaté sošky obdržela extravagantní komediální emancipační odysea Chudáčci a na třetím místě v počtu nominací skončilo s deseti zářezy monumentální historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce, žalozpěv na úpadek společnosti o tutlaných zločinech páchaných na utlačovaných menšinách.

Celkem se o ocenění v kategorii Nejlepší film společně popere deset snímků. Kromě již zmíněné trojice se do těchto nominací probojovalo i drama American Fiction o černošském spisovateli bojujícím proti rasovým předsudkům a pokrytectví, francouzské soudní drama o vyšetřování záhadného kriminálního případu Anatomie pádu, letně rozjuchaný a společensky satirický muzikál Barbie, životopisné drama Maestro o známém skladateli a dirigentovi, jihokorejské romantické drama Minulé životy, hřejivý příběh o rozmíškách studenta a učitele během vánočních svátků Zimní prázdniny a mrazivé drama o rodině žijící v sousedství koncentračního tábora Zóna zájmu. Slavnostní ceremoniál předávání cen proběhne v neděli 10. března 2024.


nominace na ceny Oscar za rok 2023
Filmy nominované v kategorii Nejlepší film

20. 1. 2024

Tání (Het smelt) – Recenze – 70%

Belgické drama Tání natočila v koprodukci s Nizozemskem debutující režisérka a scenáristka Veerle Baetens, která je jinak známou a zkušenou belgickou herečkou. Předlohou pro její film se stal knižní bestseller pojednávající o strastiplných osudech třicátnice Evy, která se léta potýká s následky traumatu z dětství. Žije osaměle a uzavřeně, odmítá komunikovat s rodiči, špatně se jí navazují vztahy s lidmi v jejím okolí a jedinou přátelskou spojenkyní je pro ni její mladší sestra, jenž si ale také pomalu plánuje vlastní život a začíná se jí vzdalovat. Bolestivé vzpomínky Evě znovu připomene pozvánka na pietní událost uspořádanou v její rodné vesnici na počest dávno zesnulého kamaráda. Rozhodne se na sešlost dorazit s vlastním tajným záměrem, čemuž ale předchází trocha nutných příprav.

Tání (Het smelt) – Recenze
Zdroj fotek: Artcam Films

11. 1. 2024

Krvavý Johann – Recenze – 20%

Český fantasy horor Krvavý Johann je lacinou brakovou podívanou, jehož tvůrci jsou žánrovými fanoušky, kteří mají v oblibě nízkorozpočtové hororové komedie a krvavé splattery z 80. let a rozhodli se natočit něco podobného v českých reáliích. Režisérem a scenáristou snímku je celovečerně debutující filmař Jakub Krumpoch, jenž jeho námět spletl dohromady z několika dosud nepublikovaných povídek spisovatelů Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, kteří se specializují na českou literární fantasy tvorbu, a dal jim jednotící rámec volně navazující na legendu o Faustovi, jak ji popsal ve svém díle J.W. Goethe.

Krvavý Johann – Recenze
© Movie Factory & Orbis Pictures

5. 1. 2024

Noční koupání (Night Swim) – Recenze – 30%

Americký horor Noční koupání natočil podle vlastního deset let starého krátkometrážního snímku Night Swim celovečerně debutující režisér Bryce McGuire. Ve čtyřminutovém filmečku z roku 2014 tehdy vyprávěl z pohledu vyděšené plavkyně děsivou historku o prokletém bazénu, který svou oběť nejprve vystraší mizejícími přeludy a poté ji stáhne pod hladinu a záhadně pozře. Tentýž nápad, obdobné vypravěčské postupy, a i některé rekvizity (např. živou kočku) zužitkoval též v celovečerní verzi, v níž námět o démonickém bazénu roztáhl na hodinu a půl.

Noční koupání (Night Swim) – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

1. 1. 2024

Nejlepší filmy roku 2023 podle Filmspot.cz

Následující filmy považuji za to nejlepší (subjektivně z mého pohledu), co jsem z loňské produkce viděl, ať už v kinech nebo na filmových festivalech. Celkem se jedná o 30 titulů (plus několik čestných zmínek), které uvádím zvlášť ve třech kategoriích – nejprve zahraniční filmy promítané v roce 2023 v českých kinech, následně české filmy, a nakonec snímky uvedené mimo běžnou kino distribuci.

Moc děkuji za to, že čtete mé texty, a přeji šťastný, úspěšný a ve zdraví prožitý rok 2024 😊

 

Nejlepší filmy roku 2023