15. 12. 2022

Avatar: The Way of Water – Recenze – 90%

Uvedení dlouho očekávaného pokračování veleúspěšného filmu Avatar z roku 2009 bylo původně plánované už na rok 2014. Datum premiéry se však kvůli náročnosti příprav a samotného natáčení, technologické složitosti a pracné post-produkce mnohokrát posouvalo. Druhý díl, který se natáčel souběžně s dílem třetím, tak přichází do kin třináct let poté, co se první Avatar stal velkolepou událostí a technicky přelomovým dílem. Nový snímek za svým předchůdcem v těchto ohledech nijak nezaostává. Předlouhé čekání se vyplatilo.

Avatar: The Way of Water – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

27. 11. 2022

Fabelmanovi (The Fabelmans) – Recenze – 80%

Malý chlapec jménem Sam Fabelman vyráží na počátku 50. let poprvé s rodiči do kina na cirkusový film Největší představení na světě, jehož destruktivní scéna srážky vlaku s automobilem se pro něj stává formativním zážitkem. Posedlý onou sekvencí si ji doma opakovaně přehrává s modely vláčků a poté ji i tajně natáčí na otcovu kameru, aby si mohl výsledek dokolečka promítat na rozevřené dlaně, které mu nahrazují plátno. Takto vzpomíná režisér, scenárista a držitel dvou Oscarů Steven Spielberg na okamžik, kdy byl poprvé osudově okouzlen filmem. Ve svém zdaleka nejosobnějším snímku Fabelmanovi se vrací k vlastnímu dětství a dospívání, k vyrůstání se třemi sestrami, k zážitkům ze střední školy a k problematickému vztahu svých rodičů.

Fabelmanovi (The Fabelmans) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

22. 11. 2022

Grand Prix – Recenze – 60%

Majitel autobazaru Roman (Kryštof Hádek), zloděj aut Štětka (Štěpán Kozub) a autistický automechanik Emil (Robin Ferro) si vyjedou díky výhře v televizní soutěži do Španělska na závody Formule 1. Postavy nového filmu režiséra a scenáristy Jana Prušinovského by obstály i v maloměstském sociálním dramatu, jakým jsou jeho nedávné snímky Chyby nebo Kobry a užovky. Jádrem filmu Grand Prix je nicméně naopak buranská komediální road-movie, na mnoha úrovních podobná letošní bláznivé novince ostravského improvizačního souboru Tři Tygři s názvem Tři Tygři ve filmu: JACKPOT. S tou sdílí Grand Prix nejen žánr a některé shodné motivy (kupříkladu neschopné policisty či potyčky s Poláky a mafiány), ale skrze herce Štěpána Kozuba a Robina Ferra i část svého hereckého obsazení.

Grand Prix – Recenze
© Offside Men


11. 11. 2022

Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) – Recenze – 70%

Pokračování filmu Black Panther z roku 2018 se ve svém úvodu nese v duchu truchlení. V roce 2020 totiž zemřel herec Chadwick Boseman, představitel hlavní role válečníka TChally alias superhrdiny Black Panthera, jenž byl nadlidským ochráncem dlouhá léta skrytého afrického království Wakandy a jeho lidu. Tato postava zemřela spolu s ním, s čímž se musí v novém filmu vyrovnat nejen královna a TChallova matka Ramonda (Angela Bassett) spolu s jeho sestrou, princeznou Shuri (Letitia Wright), ale i znenadání zranitelná Wakanda jako taková. Ta se totiž od doby, co dala světu vědět o své existenci, technologické vyspělosti a nerostném bohatství, stala potenciálním terčem pro hladové mocnosti, toužící po přístupu k jejím vzácným surovinám a efektivním zbraním. Snaha velmocí opatřit si tyto zdroje odjinud zároveň ohrozí jiný doposud neznámý (tentokrát podmořský) národ, jenž se stane následně hrozbou pro Wakandu i pro zbytek světa.

Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

28. 10. 2022

Princ Mamánek – Recenze – 30%

Česká pohádka Princ Mamánek je vysněným projektem herce Jana Budaře, který ji režíroval, napsal a produkoval coby svůj celovečerní debut. Kromě toho ji natočil podle vlastní stejnojmenné knižní předlohy z roku 2017, ztvárnil v ní titulní hlavní roli a složil do ní hudbu a také několik písniček, jež dokonce osobně nazpíval spolu s Veronikou Khek Kubařovou, která ve filmu též hraje. Jde tedy o jeho vlastní osobité autorské dílo, které mělo potenciál vnést trochu svěžího větru do žánru české filmové pohádky, notně zatuchlého donekonečna se opakujícími tématy, motivy a šablonovitými zápletkami. Tyto naděje sice zůstaly spíše nenaplněny, nicméně z konvencí klasických pohádek Princ Mamánek i tak částečně vybočuje.

Princ Mamánek – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

25. 10. 2022

Il Boemo – Recenze – 70%

Výpravné historické české drama Il Boemo, natočené v koprodukci s Itálií a Slovenskem, se zaobírá osudy českého hudebního skladatele Josefa Myslivečka, jenž žil v letech 1737 až 1781, tedy na přelomu pozdního baroka a raného klasicismu. Stejně jako jeho otec a bratr se Josef vyučil mlynářskému řemeslu, avšak coby talentovaný hudebník poté odcestoval žít do Itálie, kde se proslavil jako autor řady oper. Jeho dílo bylo velkou inspirací samotnému Mozartovi, přesto ale dnes jen málokdo zná jeho jméno, natož jeho hudbu.

Il Boemo – Recenze
© Mimesis Film, Richard Hodonický

20. 10. 2022

Black Adam – Recenze – 50%

Black Adam je superhrdina ze stáje DC, bývalý otrok ve fiktivní starověké zemi Kahndaq (zjevně inspirované zeměmi Blízkého východu), který získal nadlidské schopnosti od Bohů a rozhodl se s nimi pomstít tyranskému vladaři. V současnosti je osvobozen po 5000 letech věznění coby vzývaný ochránce svého lidu, jenž nikdy nepřestal být utiskován cizími agresory (zde reprezentovanými zlými vojáky) kvůli nerostnému bohatství. Protože si ale Black Adam při vyřizování účtů s nepřáteli nebere servítky a neváhá zabíjet lidi (což hrdinové nedělají), tak jej přilétá zpacifikovat tým jiných superhrdinů, který si říká Společenství spravedlnosti (neplést s Ligou spravedlnosti).

Black Adam – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

15. 10. 2022

Běžná selhání – Recenze – 80%

Český koprodukční snímek sestávající z příběhů tří žen, vyprávěných během jednoho dne na pozadí jakési blížící se katastrofy, měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, odkud si jeho maďarsko-rumunská režisérka Cristina Grosan odvezla cenu za režii pro filmaře mladší čtyřiceti let. Kromě pevně uchopené a precizní režie jsou však silnou stránkou filmu též přesné herecké výkony jeho protagonistek a vypilovaný scénář celovečerně debutující scenáristky a také spisovatelky, dramaturgyně a publicistky Kláry Vlasákové.

Běžná selhání – Recenze
© Petr Salaba

30. 9. 2022

Buko – Recenze – 60%

Po sedmi letech (konkrétně od zdařilé pohádky Sedmero krkavců) se vrací režisérka a scenáristka Alice Nellis se svým celovečerním filmem na plátna kin. Vypráví v něm o ženě, které táhne na sedmdesát a která v sobě nalezne nový příval životní energie a sebevědomí, poté co jí její nedávno zesnulý manžel odkáže jako překvapení nově pořízeného stárnoucího koně jménem Buko. Příjemné s užitečným režisérka spojila v tom, že do titulní koňské role obsadila coby chovatelka koní vlastního hřebce (načež do scénáře pochopitelně zakomponovala četné pochvalné ódy na jeho vzhledové kvality a fyzickou kondici).

Buko – Recenze
© Dorian Films

21. 9. 2022

BANGER. – Recenze – 80%

Režisér a scenárista Adam Sedlák, tvůrce internetového seriálu Semestr, byl po uvedení svého celovečerního debutu s názvem Domestik vyzdvihován jako nový výrazný talent českého filmu, jehož tvorba je svěží a progresivní a plně snese srovnání se současnou evropskou konkurencí. Tuto pověst nyní Adam Sedlák potvrzuje se snímkem BANGER. (což je slangový výraz pro hudební hit), jenž je oproti jeho čtyři roky starému, komornímu, záměrně podchlazenému a pozvolně vyprávěnému body-hororu naopak frenetickou a hbitou jízdou, odehrávající se v prostředí drog, rapu a hip-hopových koncertů.

BANGER. – Recenze
© Johana Janová, Jonatan Jan

8. 9. 2022

Jan Žižka – Recenze – 60%

Dlouho očekávaný historický velkofilm režiséra, scenáristy a producenta Petra Jákla (Kajínek, Ghoul) se v médiích honosí nálepkou nejdražšího českého filmu všech dob. K tomu mu dopomohla částka variující od 450 do 500 milionů korun, na níž se rozpočet filmu vyšplhal v důsledku dlouhé doby vzniku (s přípravami se začalo v roce 2013, leč první verze scénáře byla napsána už před více než patnácti lety), komplikovaného natáčení, obsazení známých zahraničních herců do hlavních rolí, náročné postprodukce a ve finále i odložení premiéry v důsledku pandemie.

Většina finančních zdrojů nicméně přitekla ze Spojených států, přičemž v kontextu americké filmové produkce je Jan Žižka s rozpočtem přepočítaným na částku okolo 20 milionů dolarů spíše skromným počinem, který si rozhodně nemohl dovolit žádné obří davové scény nebo dlouhé monstrózní bitvy. Inspirací sice byly tvůrcům epické historické velkofilmy jako Statečné srdce nebo Gladiátor, srovnání však Jan Žižka nalezne spíš po boku mnohem komornějších snímků o temném středověku typu Černá smrt nebo Templář. I to je ovšem z produkčního hlediska pro něj, a zejména pak pro Petra Jákla, na poli českého filmu nebývalý úspěch. 

Jan Žižka – Recenze
Zdroj fotek: Bioscop

17. 8. 2022

Nene (Nope) – Recenze – 60%

První dva filmy režiséra, scenáristy, producenta a bývalého komika Jordana Peeleho byly výraznými společensky kritickými satirami. Znepokojivý oscarový thriller Uteč (2017) pracoval s motivy rasismu a rasových předsudků, zatímco metaforický hororový thriller My (2019) se zas zabýval odvrácenou tváří současné Ameriky, snažící se zamést pod koberec staletí své krvavé historie. Jeho třetí snímek s názvem Nene (anglické „Nope“ je hovorovým vyjádřením nesouhlasu, avšak ve vztahu k filmu samotnému jde potenciálně i o zkratku „Not of Planet Earth“) je pro změnu žánrovou kombinací westernu a sci-fi s hororovými prvky (nicméně hororem bych jej rozhodně nenazýval). Film Nene sice též oplývá několika odkazy na úlohu černochů v americké společnosti (v tomto případě zejména v historii americké kinematografie), avšak jeho těžiště leží tentokrát někde jinde.

Nene (Nope) – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

3. 8. 2022

Střídavka – Recenze – 50%

Česká komedie Střídavka režiséra Petra Nikolaeva (Báječná léta pod psa, Lidice, Příběh kmotra) a scenáristky Lucie Konečné (seriály Přístav a Ordinace v růžové zahradě) vypráví o několika rodinách, v nichž si rodiče po sérii rozvodů a výměnách partnerů pravidelně prohazují své děti ve střídavé péči. Nescházejí se však jen kvůli dětem – i vzhledem ke společné minulosti a navzdory občasnému vzájemnému popichování se snaží udržovat přátelské vztahy, pořádají společné oslavy a navzájem si s lecčím vypomáhají.

Střídavka – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

28. 7. 2022

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze – 60%

Animovaný film DC Liga supermazlíčků se odehrává v komiksovém světě, kde existují Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman a další superhrdinové tak, jak je známe z hraných filmů od DC. Rozdíl je pouze v tom, že Superman má psa jménem Krypto, který je obdařen stejnými schopnostmi jako on. Když byl totiž Superman jako malý svými rodiči odeslán na Zem z vybuchující planety, Krypto s ním coby štěně sdílel vesmírný modul. Nyní společně potírají zločin jako dokonalí parťáci (když zrovna není čas na venčení nebo na sledování televize). 

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

21. 7. 2022

Velká premiéra – Recenze – 40%

Velká premiéra je novým filmem režiséra, scenáristy a herce Miroslava Krobota, který jej stejně jako své předchozí celovečerní počiny Díra u Hanušovic a Kvarteto napsal spolu se scenáristou Lubomírem Smékalem. Jde o snímek na hranici dramatu a lehké komedie, který zapadá do Krobotovy filmové tvorby zejména tím, že jde opět o panoptikum svérázných figurek, které se nejistě plácají ve vlastních životech. Našla by se však i další pojítka – film opět staví především na postavách a vztazích mezi nimi, zatímco jeho minimalistický děj se rozpadá do slepence situací, které jeho hrdinové zažívají, a prostupují jím zjevné (leč dosti nejasné a nejspíš i nepříliš naplněné) umělecké ambice. Celý snímek pak vyvolává dojem polo-improvizovaného představení s prvky nonsensu na nějaké alternativní divadelní scéně, a to včetně naprosto příšerné a iritující hudby. 

Velká premiéra – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

8. 7. 2022

Thor: Láska jako hrom (Thor: Love and Thunder) – Recenze – 40%

Severský bůh hromu Thor se jako první ze superhrdinské skupiny Avengers dočkal svého čtvrtého filmu. Zatímco první Thor svým stylem a díky režii Kennetha Branagha připomínal dramatické fantasy odehrávající se v shakespearovských kulisách, tak jeho pokračování Thor: Temný svět tuto stylizaci opustilo a nahradilo ji důrazem na komediální složku. O další výraznou proměnu tónu se postaral původně novozélandský režisér, scenárista a herec Taika Waititi, když filmu Thor: Ragnarok vtiskl retro nádech 80. let (včetně křiklavých barev a rockové hudby) a ještě zásadněji přidal na humoru a sebeironii. Thor: Ragnarok se díky tomu stal jedním z nejchválenějších filmů studia Marvel, což dopomohlo k tomu, že režie čtvrtého dílu série opět připadla Waititimu.

Thor: Láska jako hrom (Thor: Love and Thunder) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

30. 6. 2022

Řekni to psem – Recenze – 30%

Neuběhly ani tři měsíce od doby, kdy měl v kinech premiéru společensky kritický dramatický thriller Roberta Sedláčka Promlčeno. Nyní vstupuje do distribuce další snímek natočený týmž režisérem, žánrově však zcela odlišný. Oddychová a zcela nenáročná romantická komedie s pejsky Řekni to psem nicméně není přímo Sedláčkovým projektem, tvůrce filmů Rodina je základ státu nebo Jan Palach byl na jeho natočení pouze najat coby zručný řemeslník. Autorkou snímku Řekni to psem je totiž Irena Obermannová, spisovatelka, dramaturgyně a scenáristka (mimo jiné i seriálů Trapný padesátky, Život je ples nebo Ordinace v růžové zahradě). Hlavní roli ve filmu pak ztvárnila její dcera Berenika Kohoutová.

Řekni to psem – Recenze
© Karel Cudlín

23. 6. 2022

Elvis – Recenze – 90%

Životní portrét Elvise Presleyho se dočkal významného filmového zpracování naposledy v roce 1979, kdy jej coby televizně vyhlížející a nepříliš záživný životopisný projekt natočil s Kurtem Russellem v hlavní roli režisér John Carpenter. Nového moderního pojetí příběhu o králi rock’n’rollu se nyní chopil na opulentní hudební scény vysazený filmař Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, Velký Gatsby), jenž ze svého snímku učinil velkolepou podívanou, která diváky úspěšně vtáhne hned od prvních okamžiků. 

Elvis – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

21. 6. 2022

Párty Hárder: Summer Massacre – Recenze – 40%

Pokračování české komedie Párty Hárd z roku 2019 opět natočil a napsal režisér a scenárista Martin Pohl, který je znám mimo jiné jako horrorcore rapper s pseudonymem Řezník nebo jako autor komiksových vtipů Mártyho frky. S filmem Párty Hárd debutoval jako tvůrce celovečerních filmů (do té doby natočil jen několik krátkometrážních snímků a také spoustu videoklipů k vlastní hudební produkci) a vstoupil tak ve známost jako svébytný filmař, jehož smysl pro extrémně vulgární, nekorektní a mnohdy až morbidní či nechutný černý humor sice oslovuje mnohé fanoušky, leč rozhodně není určen pro každého. 

Párty Hárder: Summer Massacre – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

8. 6. 2022

Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) – Recenze – 50%

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda navazuje po čtyřech letech na události ze snímku Jurský svět: Zánik říše, v jehož závěru došlo k hromadnému vypuštění všech dinosaurů (i těch masožravých) do volné přírody. Ti se od té doby všelijak rozmnožovali, pronikali do různých koutů světa a stali se součástí ekosystému, který se lidé museli chtě nechtě naučit sdílet společně s nimi. Tomuto výchozímu stavu, byť je absurdně přitažený za vlasy a jde zcela proti duchu předchozích dílů celé jurské ságy, nelze upřít potenciál pro celou řadu podnětných a nápaditých situací. Ostatně na procesu adaptace, během nějž si zcela nepřipravené lidstvo nutně muselo zvyknout na nové podmínky a reagovat jimi na nenadálou přítomnost dinosaurů i mimo přísně střežené výběhy, by se klidně dal postavit celý mnohadílný seriál.

Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

24. 5. 2022

Top Gun: Maverick – Recenze – 80%

Film Top Gun z roku 1986 se stal jedním ze symbolů 80. let, na němž si kromě vycházející hvězdy Toma Cruise udělali jméno i režisér Tony Scott a tehdy začínající herec Val Kilmer. Videoklipovou estetikou ovlivněný příběh o přátelství a rivalitě mezi elitními letci amerického námořnictva byl chlapáckou akční podívanou plnou letecké akrobacie se stíhačkami, ale i naivní pohádkou s nádechem propagandistického náborového videa, které zajistilo námořnictvu největší příliv nových rekrutů od dob druhé světové války. Pro někoho kultovní a pro jiného vysmívaný snímek se nyní po šestatřiceti letech dočkal pokračování. Jeho režie po úmrtí Tonyho Scotta připadla filmaři Josephovi Kosinskému, který natočil s Tomem Cruisem v hlavní roli již sci-fi Nevědomí (2013).

Top Gun: Maverick – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

20. 5. 2022

Tři Tygři ve filmu: JACKPOT – Recenze – 30%

Členové ostravského komediálního divadelního souboru s názvem „Tři Tygři“, tedy herci a komici Albert Čuba, Štěpán Kozub, Vladimír Polák a Robin Ferro, vešli ve známost svými improvizačními schopnostmi a představeními, během nichž interagují s publikem, od nějž dostávají náměty pro komediální scénky. Proslavili se ale mimo jiné též svým YouTube kanálem, kam od roku 2015 nahrávají nejrůznější krátké skeče, a také internetovým seriálem sKORO NA mizině, v němž hráli v podstatě sami sebe a s humorem sobě vlastním dali divákům nahlédnout do zákulisí ostravského Divadla Mír v době koronavirové epidemie. Nyní si splnili sen natočit celovečerní film a zavítat s ním na plátna kin. 

Tři tygři ve filmu: JACKPOT – Recenze
© Jan Lipovský

6. 5. 2022

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) – Recenze – 60%

Komiksová postava bývalého špičkového chirurga a superhrdinského čaroděje se dvěma doktoráty Doctora Strange se představila ve stejnojmenném filmu z roku 2016 a od té doby se objevila v celé řadě dalších navazujících snímků ze světa Marvelu. Film s obskurním názvem Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (v podstatě „Doctor Strange 2“) tudíž dějově nenavazuje ani tak na svého jmenného předchůdce, jako spíš na loňský film Spider-Man: Bez domova, v němž byl Doctor Strange coby vedlejší postava k vidění naposledy.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

29. 4. 2022

Promlčeno – Recenze – 60%

Promlčeno je novým filmem režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka (Rodina je základ státu, Jan Palach). Ten snímek podědil po režijním debutantovi Mirkovi Veselém, jenž coby autor námětu a spoluautor scénáře film dokonce začal natáčet, leč nedokončil jej. Projektu se pak chopila jiná produkční společnost a nabídla ho právě Sedláčkovi, který následně scénář přepsal a kompletně přeobsadil (až na pár výjimek, v hlavní mužské roli např. zůstal Karel Roden). Zachováno bylo rovněž kontroverzní téma dvacetileté promlčecí lhůty pro nevyřešené trestné činy, kolem nějž byl vystavěn děj (přičemž během období od realizace filmu po jeho odkládané uvedení do kin byla tato lhůta v České republice legislativně změněna na variabilní rozmezí 15-30 let).

Promlčeno – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

21. 4. 2022

Po čem muži touží 2 – Recenze – 20%

Česká komedie Po čem muži touží, v níž se postava šovinistického šéfredaktora ocitla působením magického zaklínadla v ženském těle, byla zahájena myšlenkou, že ženy to mají v životě jednodušší. Tento názor pak hlavního hrdinu donutila změnit nenadálá konfrontace s nástrahami ženského bytí, byť šlo bohužel jen o vnější a fyzické aspekty, kupříkladu o problematické líčení, chození na podpatcích nebo stání front na záchodech. Celkově byl snímek především tupou a sexistickou přehlídkou mužských a ženských stereotypů, z níž se tvůrci v závěru marně snažili vybruslit moralizujícím vyzněním.

Po čem muži touží 2 – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt / Vojtěch Resler

5. 4. 2022

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) – Recenze – 50%

Fantasy film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství je pokračováním snímků Fantastická zvířata a kde je najít (2016) a Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018). Jde tudíž o třetí díl (v budoucnu pětidílné) filmové série, která se odehrává několik desítek let před událostmi, jež známe z knih a filmů o Harry Potterovi, a jejíž vznik byl inspirován stejnojmenným lexikonem bájných magických tvorů, který napsala spisovatelka J. K. Rowlingová jako doplněk své čarodějnické ságy. Z nebeletristické knižní předlohy si přitom série Fantastická zvířata bere jen fiktivní postavu zoologa Mloka Scamandera a také nápaditě vymyšlenou a vizuálně atraktivní faunu. Příběh tenoučká encyklopedie totiž neobsahovala, ten si Rowlingová musela vymyslet od základů zcela nový. 

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

1. 4. 2022

Morbius – Recenze – 30%

Morbius je novým přírůstkem studia SONY do jeho filmové série věnované komiksovým padouchům ze světa Spider-Mana. Společnost mu tam dělá již Venom, přičemž záměrem studia je zřejmě představit do budoucna ještě více záporáků z téhož universa a následně je seskupit do společného velkofilmu. Plán udělat ze zlých postav kladně působící hlavní hrdiny, jimž by se mělo fandit při boji proti ještě horšímu zlu, se jim však nepodařil ani u zmíněného Venoma (viz jeho nedávný nepovedený sequel Venom 2: Carnage přichází) a se stejným nezdarem se nyní potázal i Morbius, na nějž byla aplikována stejná strategie – představit jej jako obyčejného člověka, jenž se neplánovaně přemění v monstrum až působením něčeho vnějšího, co se stane jeho součástí, a on je pak rozervaný a snaží se to v sobě potlačit. 

Morbius – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

30. 3. 2022

Známí neznámí – Recenze – 60%

Česká komedie Známí neznámí vznikla jako věrná předělávka italského vztahového snímku Naprostí cizinci, jenž se v roce 2016 dočkal výrazného diváckého úspěchu a obdržel řadu ocenění. Natočení domácí verze je v zásadě logickým a nepříliš překvapivým krokem, v podstatě to byla stejně jen otázka času. Naprostí cizinci jsou totiž filmem s největším počtem lokálních remaků v historii kinematografie (a jsou takto zapsáni i v Guinnessově knize rekordů). V současnosti existuje přes dvacet různých variant tohoto filmu, od španělské, maďarské či polské po indickou, tureckou nebo mexickou. Německá předělávka s názvem Téměř dokonalá tajemství byla dokonce před pár lety uvedena v českých kinech, stejně jako italský originál.

Známí neznámí – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

28. 3. 2022

Ceny Akademie Oscar 2022 - Výsledky

 

Vítězný film - V rytmu srdce (CODA)
Vítězný film - V rytmu srdce (CODA)

Nejlepší film

   Belfast

              Drive My Car

              Duna

              K zemi hleď!

              Král Richard: Zrození šampiónek

              Lékořicová Pizza

  Síla psa

             Ulička přízraků

             V rytmu srdce

  West Side Story

 

25. 3. 2022

Poslední závod – Recenze – 70%

České sportovní drama Poslední závod přišlo do kin 24. března 2022, tedy přesně v den 109. výročí tragicky ukončeného běžkařského závodu na 50 kilometrů, jenž se konal v Krkonoších roku 1913. Náhlá změna počasí tehdy na zasněžených hřebenech zaskočila pořadatele i závodníky, a to včetně legendárního českého lyžaře Bohumila Hanče a jeho kamaráda Václava Vrbaty, jimž od té doby stojí v kopcích nad Špindlerovým Mlýnem společný pomník. Jejich příběhem se zaobíral již československý snímek Synové hor z roku 1956 a nyní jej znovu převyprávěl dokumentarista, scenárista a režisér Tomáš Hodan, mimo jiné častý spolupracovník Marka Najbrta (Kancelář Blaník) a režisér dokumentu Filmový dobrodruh Karel Zeman

Poslední závod – Recenze
© Nikolas Tušl

17. 3. 2022

Ambulance – Recenze – 60%

Svůj předchozí film s názvem 6 underground: Tajné operace natočil režisér Michael Bay pro Netflix. Nyní se tvůrce snímků Armageddon a Transformers vrací do kin s akčním thrillerem Ambulance, jehož zápletku si vypůjčil ze stejnojmenného dánského filmu z roku 2005. Příběh o dvou bratrech, kteří začnou po vyloupení banky prchat před policií v ukradené záchrance, v níž se shodou okolností nachází též mladá medička s umírajícím pacientem, přitom Bay pojal ve svém typickém stylu – jako opulentní a hyperaktivní akční jízdu plnou explozí, přestřelek, patosu a obligátních srážek se zeleninovými stánky.

Ambulance – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

10. 3. 2022

Betlémské světlo – Recenze – 40%

Betlémské světlo je novým hořce-komediálním filmem režiséra a scenáristy Jana Svěráka, jenž vznikl jako volná adaptace několika povídek Zdeňka Svěráka, publikovaných v jeho sbírkách „Povídky“ a „Nové povídky“ (film je ostatně pojmenován podle jedné z nich). Tvůrčí duo otec a syn se však při společné práci na scénáři nespokojilo s představou klasického povídkového filmu a místo něj přišlo s podnětně vyhlížejícím konceptem magicko-realistického prolínání skutečnosti s několika fikčními liniemi. Trojice vybraných povídek se tak dočkala jednotícího rámce v podobě příběhu jejich autora, jenž kromě vlastní tvorby zápasí i se stářím, nemocemi a problémy v manželství. 

Betlémské světlo – Recenze
© Biograf Jan Svěrák / Tomáš Teglý

6. 3. 2022

Český lev 2022 - Výsledky

 

Nejlepší film - Zátopek
Nejlepší film - Zátopek

NEJLEPŠÍ FILM

Atlas ptáků

Chyby

Muž se zaječíma ušima

Okupace

           Zátopek

 

1. 3. 2022

The Batman – Recenze – 90%

Novou verzi komiksového filmu o netopýřím muži s Robertem Pattinsonem v hlavní roli a s názvem The Batman natočil a spolu se scenáristou Peterem Craigem i napsal režisér Matt Reeves, který se po monster thrilleru natáčeném z pohledu první osoby Monstrum zhostil americké předělávky švédského hororového dramatu Ať vejde ten pravý a následně i sci-fi filmů Úsvit planety opic a Válka o planetu opic, posledních dvou dílů opičí trilogie. The Batman je jeho doposud nejambicióznějším filmem – ze všech snímků o Batmanovi je zdaleka nejtemnější (barevně i atmosférou) a také nejdelší (176 minut) a snoubí se v něm mimo jiné kombinace komiksového dramatu, akčního krimi-thrilleru, pulpové gangsterky, neonoir detektivky a sporadicky i katastrofického filmu.

The Batman – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

23. 2. 2022

Zpráva o záchraně mrtvého – Recenze – 40%

Režiséra Václava Kadrnku, jenž zvítězil v roce 2017 v hlavní soutěži filmového festivalu v Karlových Varech se snímkem Křižáček, inspiroval pro vznik jeho nového filmu s názvem Zpráva o záchraně mrtvého hluboký a nepříjemný osobní zážitek. Jeho otec se totiž před lety ocitl po mozkové mrtvici v kómatu, ze kterého se probral až po několika dnech, přičemž si následně pamatoval to, co mu Václav se svou maminkou říkali, když jej průběžně a intenzivně navštěvovali v nemocnici. Prožité trudné chvíle nekonečného čekání a nejistoty pak Václav Kadrnka přetvořil do filmu, který vypovídá o blízkosti smrti, o tenké hranici mezi životem a smrtí, o tušení blížící se ztráty milované osoby a snaze se s ní vyrovnat a o nutnosti neztrácet naději.

Zpráva o záchraně mrtvého – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

17. 2. 2022

Smrt na Nilu (Death on the Nile) – Recenze – 70%

Shodou okolností a různých odkladů premiér vstupují do českých kin v rozmezí dvou týdnů hned dva filmy, které natočil shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Ke komornímu černobílému autobiografickému dramatu Belfast, nominovanému na sedm Oscarů a vyprávějícímu o vyrůstání malého chlapce během nepokojů v Severním Irsku na konci 60. let, si Branagh sám napsal scénář a zúročil v něm vlastní zážitky z mládí a z tehdejších událostí, vnímaných dětskou optikou. Ve Smrti na Nilu, nové výpravné adaptaci stejnojmenného detektivního románu Agathy Christie, si zas zahrál hlavní roli Hercula Poirota, k němuž se vrátil po své Vraždě v Orient expresu z roku 2017, v níž tuto postavu slavného belgického detektiva ztvárnil poprvé.

Smrt na Nilu (Death on the Nile) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

9. 2. 2022

Tajemství staré bambitky 2 – Recenze – 50%

Televizní pohádku Tajemství staré bambitky premiérově vysílala Česká televize na první svátek vánoční v roce 2011 a od té doby ji mnohokrát reprízovala. Dočkala se totiž nemalé popularity, a přestože žádnými nadstandardními kvalitami nepřekypovala, představovala tehdy zdaleka nejvydařenější filmový počin ve filmografii jejích tvůrců, režiséra Iva Macharáčka (Panic je nanic) a scenáristy Evžena Gogela (trilogie Kameňák). Jejími hrdiny byli ovdovělý hrnčíř Jan Karaba (Ondřej Vetchý), jenž před časem býval též dobráckým a spravedlivým loupežníkem, a jeho dcera Anička (Kamila Janovičová), do níž se zakoukal princ Jakub (Tomáš Klus). A role hlavních padouchů zastali proradní královští rádci (Jiří Lábus a Miroslav Vladyka), kteří byli nakonec za svou hamižnost z království vyhoštěni.

Tajemství staré bambitky 2 – Recenze
Zdroj fotek: Bioscop

8. 2. 2022

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2022

 

Nominace na Oscara 2022

Nejlepší film

   Belfast

              Drive My Car

              Duna

              K zemi hleď!

              Král Richard: Zrození šampiónek

              Lékořicová Pizza

  Síla psa

             Ulička přízraků

             V rytmu srdce

  West Side Story

 

6. 2. 2022

Ceny české filmové kritiky za rok 2021 - výsledky

 

Vítězný film - Okupace
Nejlepší film - Okupace

NEJLEPŠÍ FILM

               Okupace – producenti Jan Hlavsa a Julie Žáčková

               Moje slunce Mad – producenti Peter Badač, Ron Dyens, Petr Oukropec

                                               a Kateřina Černá

   Zátopek – producenti Kryštof Mucha a David Ondříček

 

NEJLEPŠÍ DOKUMENT

               Jednotka intenzivního života (režie Adéla Komrzý)

               Láska pod kapotou (režie Miro Remo)

               Nová šichta (režie Jindřich Andrš)


4. 2. 2022

Moonfall – Recenze – 40%

Režisér Roland Emmerich, tvůrce katastrofických filmů jako Den nezávislosti, Den poté nebo 2012, se vrátil po řadě let ke svému nejužívanějšímu žánru se snímkem Moonfall, v němž se Měsíc zničehonic začne spirálovitým pohybem přibližovat k Zemi, což dá lidstvu zhruba tři týdny, než dojde k jeho vstupu do zemské atmosféry a následnému ničivému smrtícímu nárazu. O záchranu světa se tentokrát pokusí především bývalý astronaut (Patrick Wilson), též bývalá astronautka a v současnosti vysoko postavená zaměstnankyně NASA (Halle Berry) a komický konspirační teoretik (John Bradley, známý ze seriálu Hra o trůny). 

Moonfall – Recenze
Zdroj fotek: Bioscop

1. 2. 2022

Mimořádná událost – Recenze – 50%

Nová česká komedie režiséra a scenáristy Jiřího Havelky (Vlastníci) je volně inspirovaná skutečnou událostí, k níž došlo v únoru roku 2019 mezi Velkým Meziříčím a Martinicemi. Osobní vlak, jenž tehdy vezl na této trati 11 cestujících, neočekávaně zastavil krátce po svém výjezdu kvůli poruše, načež z něj vystoupil strojvedoucí ve snaze závadu opravit, ale odbrzděný vlak mu omylem ujel pozpátku z kopce. Strojvedoucí, který již nestihl do ujíždějícího vozu znovu naskočit, celou věc nahlásil svým mobilním telefonem, zatímco jedna z cestujících zas duchapřítomně zavolala svému otci (shodou okolností výpravčímu), jenž ji pak instruoval ohledně nouzového brzdění. Po zhruba 4 kilometrech a 14 minutách pomalé jízdy se vlak samovolně vrátil do Velkého Meziříčí, odkud vyjel, a tam na rovině definitivně zastavil. Nikomu se nic nestalo a nevznikla žádná hmotná škoda. 

Mimořádná událost – Recenze
© CinemArt / Jaroslav Kutheil

27. 1. 2022

Ulička přízraků (Nightmare Alley) – Recenze – 80%

Film Guillerma del Tora Ulička přízraků je adaptací stejnojmenného románu spisovatele Williama Lindsayho Greshama, podle nějž vznikl snímek Ulička přízraků již v roce 1947. Tento film noir byl nicméně ve své době poznamenán pravidly tehdejšího produkčního kodexu, jenž určoval, co se ve filmech smělo či nesmělo objevit, takže se nyní Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint, oscarová Tvář vody) rozhodl natočit novou verzi, tentokrát již bez kompromisů.

Ulička přízraků (Nightmare Alley) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

19. 1. 2022

Srdce na dlani – Recenze – 40%

Srdce na dlani je nová česká romantická komedie od režiséra a scenáristy Martina Horského a producenta Tomáše Hoffmana, kteří mají na kontě v tomtéž žánru mimo jiné i Bezva ženskou na krku a megahit Ženy v běhu. Jde tedy o tvůrce, kteří zřejmě dobře vědí, co touží vidět v kinech čeští diváci, kteří lační po oddechové filmové zábavě, a v Ženách v běhu objevili zaručený recept na úspěch. Jejich základní mustr, založený na propletení několika multigeneračních romantických zápletek, které se všechny točí kolem členů jedné rodiny, se nyní pokusili zopakovat ve filmu Srdce na dlani, dle jejich slov určeného „pro všechny, kteří věří na lásku“. Na producentském záměru zrecyklovat osvědčenou šablonu a vytvořit tak další komerční trhák přitom není nic špatného, pokud je výsledkem kvalitní a zábavný produkt. Což ovšem není tento případ.

Srdce na dlani – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

13. 1. 2022

Vřískot (Scream, 2022) – Recenze – 50%

Po smrti režiséra Wese Cravena, který natočil první čtyři filmy v sérii Vřískot, se pátého dílu ujalo režisérské duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, zodpovědné mimo jiné za horor Zrození ďábla a za hororovou komedii Krvavá nevěsta, které nicméně pokračuje celkem důsledně v jeho stopách. Už první Vřískot byl slasherem, který si zároveň z tohoto hororového sub-žánru, jeho pravidel a jeho klišé humorně utahoval. Vřískot 2 si pak kromě toho utahoval i z filmových pokračování, Vřískot 3 si dělal legraci z trilogií a Vřískot 4 si bral na paškál remaky a rebooty, přičemž nový Vřískot nyní tematizuje pro změnu nostalgické návraty filmových sérií ke kořenům. Sám je proto něčím mezi pokračováním a předělávkou (postavy ve filmu používají přímo termín „requel“), a tudíž se nejmenuje Vřískot 5, ale jen Vřískot.

Vřískot (Scream, 2022) – Recenze
Zdroj fotek: Forum Film CZ