28. 6. 2017

KVIFF 2017 – Tipy na filmy

Ve Varech na festivalu se dá chodit na filmy hned na několik různých způsobů. Klidně můžete jít na všechno jenom z Hlavní soutěže, nebo sjíždět pouze dokumenty, nebo chodit jenom na půlnoční filmy, pak v noci kalit do rána a přes den spát, pokud to vydržíte v tom červencovém vedru. Můžete objevovat pro vás doposud neznámé kouty světové kinematografie a chodit třeba na filmy gruzínské, turecké nebo rumunské, dle libosti. Můžete dohánět resty a chodit na filmy staršího data, které vám prozatím unikaly. Také můžete chodit na filmy úplně náhodně, podle toho, na co se vám podaří sehnat lístek. Míra překvapení pak bývá hodně vysoká.

Je z čeho vybírat, přičemž samozřejmě záleží na vkusu jednotlivců, někoho třeba balkánská nebo estonská kinematografie úplně nebere. V tomto článku tudíž budou zmíněny zejména highlighty, očekávané filmy, o nichž se bude ve Varech pravděpodobně hodně mluvit, případně by mohly být třeba hodně dobré, takže by se jim mohlo vyplatit věnovat pozornost a pokud možno je nevynechat. Seznam je řazen podle programových sekcí.

Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

27. 6. 2017

Já, padouch 3 (Despicable Me 3) – Recenze – 40%

Některé upoutávky naznačují, že se Gru vrací v Já, padouch 3 na dráhu zločinu, poté co se ve druhém dílu nechal zaměstnat jako agent organizace, která naopak zločince loví. Což není pravda.

Příběh je tentokrát o tom, že Gru je z práce vyhozen, jelikož si nechá proklouznout mezi prsty padoucha (zhrzenou bývalou dětskou hvězdu z osmdesátkového televizního seriálu), který uloupil největší diamant na světě. Zároveň se Gru dozví, že má bratra – dvojče. Navštíví ho a s jeho pomocí a prostředky se pokusí získat diamant zpět a zabránit jeho lupičovi ve zničení Hollywoodu.

Zdroj fotek: cinemart.cz

21. 6. 2017

Transformers: Poslední rytíř (Transformers: The Last Knight) – Recenze – 60%

V předchozím filmu Transformers: Zánik měl režisér Michael Bay kromě obřích robotů i robotické dinosaury, v pátém dílu s podtitulem Poslední rytíř to dotáhl už i na robotické středověké trojhlavé draky. Toliko k hollywoodskému přesvědčení, že každé pokračování musí být ještě větší, výbušnější a rozmáchlejší než jeho předchůdce.

Troufnu si tvrdit, že ještě v prvních Transformers (kteří měli premiéru už před deseti lety, to to letí) tvůrcům záleželo na příběhu a na postavách. Od druhého dílu dál ale šly tyto ambice stranou a za nejdůležitější již není považováno, co se ve filmu děje a proč, ale hlavně aby se to dělo co nejvíc epicky, hlučně a maniakálně. A s každým dalším dílem Michael Bay zvyšuje v těchto ohledech své nároky.
 
Transformers: Poslední rytíř (Transformers: The Last Knight) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

20. 6. 2017

KVIFF 2017 – Do Varů letos přijedou Uma Thurman a Jeremy Renner

V pátek 30. června vypukne 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde budu přítomen i já, takže se můžete těšit na reportáže z místa dění i na recenze filmů, které se mi poštěstí ve Varech vidět.

Hlavními hosty festivalu budou herečka a producentka Uma Thurman, kterou proslavila spolupráce s režisérem Quentinem Tarantinem na filmech Pulp Fiction: Historky z podsvětí a Kill Bill, a herec Jeremy Renner, známý ze snímků Smrt čeká všude, posledních dvou dílů z filmové série Mission Impossible nebo z komiksových Avengers. Oba obdrží Cenu prezidenta MFF KV a podělí se spolu o slavnostní ceremoniály – Uma Thurman bude přítomna na slavnostním zahájení a Jeremy Renner, který dorazí později, zas na slavnostním zakončení.

KVIFF 2017 Thermal
Velký sál v hotelu Thermal. Zdroj fotek: Film Servis Festival Karlovy Vary

Holky na tahu (Rough Night) – Recenze – 20%

V americké, mládeži nepřístupné komedii Holky na tahu hraje Scarlett Johansson kandidátku do senátu a budoucí nevěstu, které její nejlepší kamarádky z vysoké školy uspořádají rozlučku se svobodou – v Miami v soukromé rezidenci na pláži, se spoustou alkoholu, s trochou kokainu a se striptérem. Jedna z nich ale striptéra omylem zabije, takže je potřeba vyřešit, jak naložit s jeho tělem.
 
Holky na tahu (Rough Night) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

17. 6. 2017

Auta 3 (Cars 3) – Recenze – 80%

Pozitivní je rozhodně to, že Auta 3 od studia Pixar zcela opustily od groteskově-špionážní stylizace, jež nepříliš sympaticky postihla příběh předchozího pokračování Auta 2, a tváří se, jako kdyby k ní nikdy nedošlo. Hlavním hrdinou je opět Blesk McQueen a děj se opět točí kolem závodění a nacházení sebe sama po zapadlých koutech Spojených států.

Konkrétně se jedná o to, že závodní okruhy postupně zaplňuje mladá generace super-aut, takže „staroch“ Blesk musí začít trénovat v novém hypermoderním výcvikovém středisku, aby nemusel odejít do předčasného důchodu jako jeho bývalí spoluzávodníci. Uvědomí si však, že všechny ty novodobé vymoženosti nejsou nic pro něj, takže odjede v doprovodu své trenérky hledat starého závodníka, který učil závodit už Bleskova mentora a vzor, doktora Hudsona Horneta…
 
Auta 3 (Cars 3) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

14. 6. 2017

Pobřežní hlídka (Baywatch) – Recenze – 30%

Televizní seriál Pobřežní hlídka s Davidem Hasselhoffem a Pamelou Anderson běžel v devadesátých letech i na našich přijímačích, takže není pochyb o tom, že jde i u nás o poměrně známý fenomén. Byl to vlastně seriál založený na jediném vtipu – plavčíci a plavčice z Pobřežní hlídky si v něm hráli na detektivy a ze slunečných kalifornských pláží, kde zachraňovali životy, si odskakovali řešit kriminální případy. Absurdní námět vystačil na více než 200 epizod, ale upřímně – o děj nikdy nešlo. To hlavní byly záběry na hluboké dekolty a bujná poprsí poskakující v bikinách sexy dívek běhajících ve zpomalených záběrech. Resp. vypracovaná těla sexy mužů.

Představa celovečerního filmu inspirovaného oním seriálem, ale dotaženým do podoby současné akční komedie, v níž by hlavní roli ztvárnil Dwayne Johnson, mi zněla dost lákavě. Patrně se zamlouvala i producentům, kteří chtěli mít z Pobřežní hlídky pravděpodobně něco, jako byl Starsky & Hutch – zábavnou komedii, která by ctila svou seriálovou předlohu, ale zároveň si z ní mírně utahovala. Výsledek nicméně zábavný není, protože oproti Starskymu & Hutchovi Pobřežní hlídce chybí tři věci. Jasnější koncept, sofistikovanost a především dobré vtipy.
 
Pobřežní hlídka (Baywatch) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

7. 6. 2017

Mumie (The Mummy) – Recenze – 40%

Na nové Mumii je nejzajímavější to, že jde o první film z připravovaného „Temného světa“ (Dark Universe) filmového studia Universal Pictures, které zejména ve 30. letech proslulo natáčením hororů, z nichž mnohé se staly kanonickými klasikami světové kinematografie. Záměrem je nyní oprášit všechna monstra z těchto filmů (v plánu na nejbližší roky je ještě Frankenstein, Frankensteinova nevěsta, nový Drákula, Fantom opery, Hrbáč z Notre Dame, Neviditelný muž, Netvor z Černé laguny a kdo ví, co ještě) a sjednotit je všechna do jednoho celistvého fikčního světa.
 
Mumie (The Mummy) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz