25. 8. 2020

Tenet – Recenze – 90%

Některé filmy režiséra a scenáristy Christophera Nolana, zejména Memento, Počátek, Interstellar a Dunkerk, si různými způsoby pohrávají s vnímáním času a vyžadují přemýšlení nad jejich narativně komplikovanou strukturou a dějovou návazností. Špionážní sci-fi thriller Tenet není jiný – je nutné u něj soustavně držet pozornost, zachytit každý dialog a všímat si nejrůznějších drobností, přičemž vzhledem ke kulometnému dávkování informací a nepolevujícímu tempu snad ani není možné chytit vše podstatné hned napoprvé. Což je sice poněkud omezující, leč na kvalitách to snímku nijak neubírá.

Tenet – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

19. 8. 2020

Šarlatán – Recenze – 80%

České koprodukční drama Šarlatán, natočené polskou režisérkou Agnieszkou Holland (Hořící keř, Přes kosti mrtvých) podle scénáře Marka Epsteina (Václav, Ve stínu), vypráví o českém znalci bylin a lidské moči Janu Mikoláškovi, jenž působil jako léčitel především od 30. do 50. let minulého století, kdy se díky svým až zázračným úspěchům těšil poměrně velké slávě. Lékařsky sice vzdělán nebyl, nicméně to mu nebránilo léčit třeba i 200 pacientů denně, od obyčejných lidí přes umělce a celebrity až po režimní prominenty a politiky. Mezi jeho pacienty přitom byli leckdy i nacisti nebo později komunisti, včetně prezidenta Antonína Zápotockého.

Šarlatán – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

4. 8. 2020

Palm Springs – Recenze – 80%

Americká komedie Palm Springs těží většinu svého humoru z fenoménu časových smyček, s nimiž se potýkali mimo jiné i hrdinové filmů Na Hromnice o den více, Na hraně zítřka, Zdrojový kód nebo Všechno nejhorší. Tentokrát je nedobrovolným rukojmím cyklického časoprostoru bezstarostný pohodář Nyles (Andy Samberg), jenž dělá doprovod své přítelkyni na svatbě její nejlepší kamarádky. Tento svatební den je Nyles nucen opakovat stále dokola, až do doby, než spolu s ním nešťastnou náhodou uvízne ve stejné smyčce i nevěstina sestra Sarah (Cristin Milioti). Od té chvíle jsou nuceni prožívat tentýž den zas a znovu oba dva.

Palm Springs – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz