24. 1. 2023

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2023

V úterý 24. ledna byly vyhlášeny nominace na ceny Oscar za rok 2022. Nejvíce nominací (jedenáct) bylo uděleno fantazijnímu snímku o cestování mezi paralelními světy Všechno, všude, najednou a o druhý nejvyšší počet nominací se dělí metaforické černohumorné drama Víly z Inisherinu a německé válečné drama Na západní frontě klid. Kromě nich se v kategorii Nejlepší film popere o sošku dalších sedm filmů - velkofilm Avatar: The Way of Water, hudební životopisný snímek Elvis, drama o dospívání Stevena Spielberga Fabelmanovi, drama o perfekcionistické dirigentce Tár, akční hit Top Gun: Maverick, švédský satirický Trojúhelník smutku a drama o sexuálním zneužívání v malé náboženské komunitě Women Talking. Slavnostní ceremoniál předávání cen proběhne 12. března 2023.

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2023
Nominovaní v kategorii Nejlepší film


Nejlepší film

               Avatar: The Way of Water

               Elvis

               Fabelmanovi

   Na západní frontě klid

   Tár

   Top Gun: Maverick

              Trojúhelník smutku

              Víly z Inisherinu

              Všechno, všude, najednou

              Women Talking

 

Nejlepší režie

   Daniel Kwan a Danial Scheinert (Všechno, všude, najednou)

              Martin McDonagh (Víly z Inisherinu)

   Ruben Östlund (Trojúhelník smutku)

   Steven Spielberg (Fabelmanovi)

   Todd Field (Tár)

 

10. 1. 2023

Babylon – Recenze – 80%

Režisér a scenárista Damien Chazelle vypráví v dramatické satirické fresce Babylon příběh několika postav se vzájemně propletenými osudy, jejichž život a práci v Hollywoodu v období mezi roky 1926 a 1932 výrazně ovlivnil nástup zvukového filmu. Tato technologická revoluce postupem času připravila o kariéru celou řadu herců a hereček proslavených němým filmem, neschopných se adaptovat na nové podmínky, změnu nálady ve společnosti a na proměnu divácké poptávky. Návrat k divokým dvacátým létům minulého století a k bezmála 100 let staré historii kinematografie však režisérovi slouží především k vyjádření lásky k filmům jako takovým a zároveň k nebývale ostré kritice Hollywoodu. Ten je totiž v Babylonu velmi nelichotivě vykreslen jako ze všech stran prohnilý zábavní průmysl, který si svou pověst „továrny na sny“ vybudoval na všudypřítomném útlaku obyčejných pracovníků, nezřízeném hédonismu boháčů a na pošlapávání lidských práv a lidskosti obecně.

Babylon – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

4. 1. 2023

Nejlepší filmy roku 2022 podle Filmspot.cz

Následující filmy považuji za to nejlepší, co jsem z loňské produkce viděl, ať už v kinech, na filmových festivalech nebo na steamovacích službách. Zvlášť uvádím filmy promítané v kině, české filmy a snímky viděné mimo běžnou kino distribuci.

Moc děkuji za to, že čtete mé texty, a přeji šťastný, úspěšný a ve zdraví prožitý rok 2023 😊 

Nejlepší filmy roku 2022 v kinech