31. 12. 2018

Nejlepší filmy roku 2018

Letos jsem nakonec rozdělil nejlepší filmy roku do třech kategorií po deseti, přičemž vycházím z filmů, které byly v roce 2018 uvedeny v českých kinech, případně z nových filmů, které měly v tomto roce premiéru na nějakém domácím či zahraničním festivalu nebo v televizi. V potaz jsem pochopitelně bral pouze ty filmy, které jsem viděl, u většiny z nich je přiložen i odkaz na recenzi. A seřazeny jsou podle abecedy.


27. 12. 2018

Utop se, nebo plav (Le Grand Bain) – Recenze – 40%

Hrdiny francouzské komedie Utop se, nebo plav je několik průměrných mužů ve středním věku, kteří trpí různými depresemi, krizemi i vyhořením, neb jejich obyčejné životy se neprotnuly s úspěchem ani v pracovní ani v osobní rovině a ještě se jim navíc lidé v jejich okolí vysmívají za to, jakého mají koníčka – pravidelně totiž navštěvují kurzy synchronizovaného plavání pro muže. Pak všichni zjistí, že existuje mezinárodní mistrovství v této disciplíně i pro mužské plavce a rozhodnou se na něj přihlásit, přestože to nikdo z nich pořádně neumí a nikdo z nich nemá ani dostatečnou fyzičku. Pak ale dojde ke změně trenérky a započne tvrdá sportovní příprava.
 
Utop se, nebo plav (Le Grand Bain) – Recenze
Zdroj fotek: bohemiamp.cz

21. 12. 2018

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le Secret de la potion magique) – Recenze – 60%

Římani okupují celou Galii, až na jednu vesničku, jejíž obyvatelé dokáží vzdorovat díky kouzelnému lektvaru druida Panoramixe, díky němuž mají nadlidskou sílu… jak se ostatně praví na začátku každého komiksu s Asterixem. Jednoho dne si ale Panoramix zvrtne kotník a napadne ho, že by si pro všechny případy měl najít nástupce, jemuž by znalost receptu na kouzelný nápoj předal. Spolu s Asterixem a Obelixem se tudíž vydává na výpravu po Galii hledat vhodného mladého druida. Toho se rozhodne využít zákeřný druid Sulfurix, dávný Panoramixův protivník…
 
Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le Secret de la potion magique) – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

19. 12. 2018

Bumblebee – Recenze – 60%

Posledních několik dílů filmové série Transformers od režiséra Michaela Baye (zejména díl čtvrtý a pátý) se neslo v duchu hesla „pokaždé to musí být ještě větší, epičtější, výbušnější, zběsilejší a přeplácanější než minule“, takže postupem času už přestalo stačit, že na plátně mezi sebou bojují obří digitální roboti, a laťku velkoleposti bylo třeba nastavovat třeba i robotickými dinosaury nebo robotickými středověkými trojhlavými draky. Výsledkem byla sice vždy zábavná, nápaditá a neskutečně efektní změť nesmyslných zápletek a motivů, zároveň však s každým dalším pokračováním přibývalo diváků, kteří snímky odsuzovali pro jejich chaotičnost, přílišnou spletitost, přehnanou hloupost a egoistický tvůrčí manýrismus jejich režiséra.
 
Bumblebee – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

16. 12. 2018

Mary Poppins se vrací (Mary Poppins Returns) – Recenze – 50%

Chůva Mary Poppins se skutečně vrací, a sice 54 let po uvedení původního, pěti Oscary oceněného filmu Mary Poppins z roku 1964. Nový film je oficiálně pokračováním, leč je v mnoha bodech natolik podobný svému předchůdci, že lze do jisté míry mluvit o předělávce. Natočil jej režisér Rob Marshall (Chicago, Čarovný les, Piráti z Karibiku 4), jenž má s filmovými muzikály již bohaté zkušenosti, a který do hlavní role kouzelné chůvy obsadil herečku Emily Blunt.
 
Mary Poppins se vrací (Mary Poppins Returns) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

12. 12. 2018

Aquaman – Recenze – 60%

Komiksový superhrdina Aquaman v podání Jasona Momoy se poprvé objevil v Lize spravedlnosti, kde bojoval po boku Supermana, Wonder Woman, Batmana a dalších. Film Aquaman se nyní věnuje výhradně tomuto potomkovi královny moří a strážce majáku a plnohodnotně jej představuje v jeho vlastním příběhu, který se sice odehrává až po událostech z Ligy spravedlnosti, ale nijak na ně nenavazuje, takže to časové zařazení není vůbec důležité a ani není potřeba Ligu spravedlnosti znát nebo vidět – Aquaman je v tomto ohledu filmem plně soběstačným.
 
Aquaman – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

10. 12. 2018

Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze – 80%

Miles Morales je černošský teenager, syn policisty, co žije ve stejném městě jako Spider-Man. Jednoho dne Miles získá po kousnutí radioaktivním pavoukem stejné nadpřirozené schopnosti jako Spider-Man a dokonce se mu podaří slavného superhrdinu kontaktovat. Během boje proti zákeřnému mafiánovi Kingpinovi pak dojde k prolnutí několika alternativních vesmírů, kvůli čemuž se na stejném místě ocitne i několik dalších verzí Spider-Manů z různých jiných paralelních světů – a všichni budou muset spojit síly proti Kingpinovi a jeho poskokům.
 
Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

7. 12. 2018

Doktor Martin: Záhada v Beskydech – Recenze – 30%

Populární seriál Doktor Martin s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, vytvořený podle britské seriálové předlohy, na níž koupila Česká televize licenci, se oproti osmi řadám anglického originálu dočkal svého konce již po dvou sériích. Na oplátku je nyní korunován celovečerním filmem, který měl plnit roli rozlučkové tečky za seriálem i Donutilovým hlavním hrdinou. Doktor Martin: Záhada v Beskydech však spíš než jako film určený pro kina působí jako další televizní seriálová epizoda, akorát natažená na větší délku a disponující podstatně výstřednější zápletkou.
 
Doktor Martin: Záhada v Beskydech – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

5. 12. 2018

Smrtelné stroje (Mortal Engines) – Recenze – 40%

Americké post-apokalyptické sci-fi Smrtelné stroje se odehrává někdy po roce 3100, kdy zbytky civilizace, z velké části vyhlazené před tisícovkou let ničivou globální válkou, přežívají povětšinou v motorizovaných městech na běžících pásech (která se požírají mezi sebou), případně kdesi za hranicí východní Evropy za velkou zdí (kam města nesmějí). Motorizovaný Londýn má pod palcem jeden z jeho vládců jménem Thaddeus (Hugo Weaving), jemuž jde po krku zjizvená dívka Hester (Hera Hilmar), které před lety zabil matku. Hester však její pomsta nevyjde kvůli mladému muzejnímu archivářovi Tomovi (Robert Sheehan), s nímž se posléze ocitne na útěku… 
 
Smrtelné stroje (Mortal Engines) – Recenze – 40%
Zdroj fotek: cinemart.cz

1. 12. 2018

Ve spárech ďábla (The Possession of Hannah Grace) – Recenze – 30%

Dvacetiletá Hannah je posednutá zlým démonem/ďáblem a během neúspěšného exorcismu usmrcuje kněze, takže jejímu otci nakonec nezbyde než ji zabít. O tři měsíce později je její tělo přivezeno do márnice, kde zrovna nastupuje na svou první službu bývalá policistka Megan (Shay Mitchell). A diváci na rozdíl od ní vědí, co je s tím tělem v nepořádku…
 
Ve spárech ďábla (The Possession of Hannah Grace) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

28. 11. 2018

Vdovy (Widows) – Recenze – 80%

Skupina lupičů ukradne dva miliony dolarů, během akce ale jejich lup shoří a všichni zahynou, takže po nich zbydou akorát jejich pozůstalé manželky. Vdovu Veronicu (Viola Davis) pak kontaktují černošští gangsteři, jimž patřily ty ukradené peníze, jimiž plánovali financovat volební kampaň svého šéfa do funkce starosty Chicaga, a chtějí po ní během jednoho měsíce škodu nahradit. Veronica se proto spojí s dalšími dvěma vdovami (Michelle Rodriguez a Elizabeth Debicki) a přesvědčí je, že jedinou možností, jak dluh splatit, je provézt ještě větší loupež, kterou měli jejich manželé naplánovanou do budoucna…
 
Vdovy (Widows) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

23. 11. 2018

Creed II – Recenze – 80%

Boxerské drama Creed II nejenže příběhově navazuje na předchozí film Creed, v němž vysloužilý boxer a trenér Rocky Balboa (Sylvester Stallone) začal trénovat nadějného a odhodlaného Adonise (Michael B. Jordan), syna svého dávného přítele Apolla Creeda, ale přímo odkazuje i na dění ve filmu Rocky IV, ve kterém Apolla Creeda zabil v ringu sovětský boxer Ivan Drago (Dolph Lundgren). Ve jménu osobní msty a národní hrdosti pak Rocky Ivana slavně porazil v následném zápasu o titul mistra světa v těžké váze.

Film Creed II začíná ve chvíli, kdy se Adonis stává šampionem a žádá o ruku svou partnerku Biancu (Tessa Thompson), když v tom se po mnoha letech vrací na scénu Ivan Drago (opět Lundgren) i se svým obrovitým synem Viktorem (Florian Munteanu), který Adonise vyzve na souboj o titul. Adonis po chvíli váhání (přeci jen proti němu stojí syn muže, který zabil jeho otce) výzvu přijme, ale Rocky si minulost do života vpustit nehodlá a odmítá Adonise trénovat…
 
Creed II – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.sk

21. 11. 2018

Čertí brko – Recenze – 50%

Centrální peklo se nachází ve středu Země, odkud vedou cestičky do oblastních pekel těsně pod povrchem lidských měst a vesnic, kde kouzelná čertí brka zapisují hříchy tamních obyvatel. V oblastním pekle pod městečkem Pytlov se ale brk porouchá a přestane zapisovat, a tak Lucifer (Ondřej Vetchý) vyšle z centrálního pekla čerta Bonifáce (Jan Cina), aby čertům pod Pytlovem doručil brko nové. Jenže nešikovný a nezkušený Bonifác, místo toho, aby se stal pořádným čertem, se hned v první den své cesty nechá okrást o brko i o další čertovskou magii záludným krejčím (Jan Budař) a zamiluje se do dcery hospodského Markétky (Judit Bárdos).
 
Čertí brko – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

19. 11. 2018

Chvilky – Recenze – 40%

České drama Chvilky je celovečerní režijní prvotinou režisérky a scenáristky Beaty Parkanové, která debutovala jako scenáristka v roce 2015 spoluprací na teroristicky příšerné komedii Andílek na nervy. Chvilky jsou úplně jiné kafe – psychologický depresivní příběh se točí kolem mladé ženy Anežky (Jenovéfa Boková), která zažívá sérii „chvilek“ s několika dalšími lidmi, povětšinou příslušníky vlastní rodiny, jimž se všem snaží být nablízku a maximálně jim ve všem vyhovět, a přitom jediný, na koho nikdy čas nemá, je ona sama.

Chvilky – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

17. 11. 2018

Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze – 80%

Samovi (Andrew Garfield) je přes třicet, bydlí v Los Angeles, a protože nic moc nedělá a práci si neshání, tak nemá na nájem, a tudíž mu hrozí příkaz k vystěhování. Jednoho dne se seznámí s mladou pohlednou sousedkou Sarah (Riley Keough) a stráví s ní příjemný večer. Následujícího dne však dívka zmizí – její byt je zcela prázdný a její spolubydlící jsou také pryč. Noc před tím došlo ve městě k explozi automobilu. Je možné, že v něm Sarah byla? Sam se rozhodne přijít tomu na kloub…
 
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze
Zdroj fotek: filmeurope.cz

15. 11. 2018

Mimořádná zpráva – Recenze – 60%

Observační dokument režiséra, scenáristy a producenta Tomáše Bojara (Česká RAPublika, FC Roma) se natáčel v redakcích České televize a Hospodářských novin (a také trošku na Pražském hradě) během jednoho dne v březnu roku 2017, kdy měl prezident Miloš Zeman slavnostně oznámit svým příznivcům a podporovatelům, zda bude či nebude znovu kandidovat do funkce. Celá akce byla pouze pro zvané a bez účasti médií a výsledek Zemanova rozhodnutí měl být novinářům oficiálně oznámen o den později – prestižní zpravodajství ale potřebovaly mít tuhle mimořádnou zprávu pochopitelně co nejdřív, a tak započal informační závod.
 
Mimořádná zpráva – Recenze
© Cinema Arsenal

13. 11. 2018

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) – Recenze – 50%

Filmová série Fantastická zvířata mapuje dění v kouzelnickém světě několik desítek let před událostmi, které známe z knih a filmů o Harry Potterovi. Její první díl s názvem Fantastická zvířata a kde je najít šel do kin v roce 2016, snímek Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny je jeho pokračováním. Celkem by těch filmů mělo být pět.

Název Fantastická zvířata a kde je najít přitom nese už předloha celé série, lexikon magických tvorů od spisovatelky J. K. Rowlingové, autorky všech knih o Harry Potterovi. Jednotlivé filmy si z něj pochopitelně berou jen nápaditě vymyšlenou faunu a postavu Mloka Scamandera, fiktivního tvůrce lexikonu, neb nic jiného útlá knížečka ani neobsahuje. Příběh Fantastických zvířat proto bylo potřeba vzít odjinud. Ne že by pro něj musela Rowlingová chodit daleko – mytologii a historii svého čarodějného světa měla řádně promyšlenou už dávno, leč nic z toho, zdá se, nestačí na pokrytí rozsáhlé filmové pentalogie, údajně se snažící obsáhnout devatenáctileté období let 1926 až 1945.
 
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

11. 11. 2018

Oni a Silvio (Loro) – Recenze – 60%

Pro italský film Oni a Silvio režiséra Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mládí) je středobodem zájmu osobnost kontroverzního politika, excentrického miliardáře a nechvalně proslulého skandalisty Silvia Berlusconiho. Snímek se odehrává v letech 2006 až 2010, kdy Berlusconi již potřetí vykonával funkci předsedy italské vlády, přestože byl soustavně kritizován coby mediální magnát, který se po vstupu do politiky nevzdal svých podnikatelských aktivit a stal se tím pádem učebnicovým příkladem střetu zájmů, přiživených vlivnými kontakty, neprůhlednými machinacemi a klientelismem. Coby stejnou měrou populární i zatracovaný činitel, který postavil svou kampaň na čirém populismu a kultu osobnosti, proslul výstředním životním stylem po vzoru filmových hvězd a pořádáním zhýralých večírků hraničících s orgiemi a čelil řadě obvinění ohledně daňových úniků i spolčování s mafií, přičemž byl i několikrát odsouzen, ale do vězení nikdy nešel.

Oni a Silvio (Loro) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

8. 11. 2018

Ten, kdo tě miloval – Recenze – 30%

Policejní vyšetřovatel Kalina (Pavel Řezníček) se během automobilové honičky s neznámými pronásledovateli stává obětí autonehody. Jako duch pak sleduje vlastní pohřeb, jehož se účastní jak jeho manželka Vanda (Soňa Norisová) a dva jejich malí synové, tak jeho matka (Eva Holubová), policejní náčelník (Václav Postránecký), státní zástupce (Lukáš Vaculík) a rodinný přítel – lékař (Hynek Čermák). Při procházení manželovy pozůstalosti Vanda nalezne informace o ženě jménem Irena a začne ho podezírat z nevěry. Pak ji napadne, že ta jeho nehoda nemusela být tak úplně nehoda, a začne pátrat po příčinách jeho smrti na vlastní pěst…
 
Ten, kdo tě miloval – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz/tenkdotemiloval.cz

Grinch (The Grinch) – Recenze – 60%

Zelený chlupatý mrzout Grinch je hlavním hrdinou dětské knížky Jak Grinch ukradl Vánoce z roku 1957, kterou napsal americký spisovatel Theodor Seuss Geisel (alias Dr. Seuss), z jehož díla vzešel třeba i slon Horton nebo strážce lesů Lorax. Co se Grinche týče, tak u nás ho dost lidí zná spíš z hraného filmu Grinch režiséra Rona Howarda, v němž titulní roli ztvárnil v roce 2000 šklebící se Jim Carrey v zelené masce. Nyní zapšklého bručouna, co z duše nenávidí Vánoce, převedlo do podoby animovaného snímku studio Illumination Entertainment, které se nepustilo do adaptace knížky od Dr. Seusse poprvé – má totiž na triku i animovaný film Lorax z roku 2012.
 
Grinch (The Grinch) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

5. 11. 2018

Dívka v pavoučí síti (The Girl in the Spider´s Web) – Recenze – 70%

Americký thriller Dívka v pavoučí síti je natočen podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatele Davida Lagercrantze, jenž přebral pomyslnou štafetu po spisovateli Stiegu Larssonovi, autorovi románové trilogie Milénium (Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která šlápla do vosího hnízda). Lagercrantz se severskou trilogií inspiroval a rozhodl se napsat vlastní sérii, v níž navazuje na Larssonovo dílo dalšími příběhy počítačové hackerky Lisbeth Salander, přičemž Dívka v pavoučí síti je její první díl.

Stojí za zmínku, že celá trilogie Milénium existuje i ve filmové podobě – všechny tři díly byly natočeny ve Švédsku v roce 2009. O dva roky později se Američané pustili do vlastních filmových verzí, vznikla však akorát adaptace prvního dílu, Muži, kteří nenávidí ženy, v režii Davida Finchera. Dívka v pavoučí síti se tudíž ke stejným hlavním postavám vrací po sedmileté pauze, se zbrusu novým hereckým obsazením a s režisérem Fedem Alvarezem (Lesní duch, Smrt ve tmě). Obsah zmíněných předešlých snímků naštěstí není potřeba znát, což je rozhodně velké plus. Takže pokud si už nepamatujete, co se v nich dělo, nemusíte příliš zoufat.
 
Dívka v pavoučí síti (The Girl in the Spider´s Web) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

3. 11. 2018

Mladí zabijáci (Assassination Nation) – Recenze – 40%

Americký film Mladí zabijáci, prezentovaný jako akční thriller, natočil a napsal herec, scenárista a režisér Sam Levinson, syn slavného filmaře Barryho Levinsona (Rain Man, Vrtěti psem). Třiatřicetiletý tvůrce, jenž debutoval v roce 2011 komediálním dramatem Další šťastný den, zasadil děj snímku do amerického města Salem a vystavěl jej na příběhu osmnáctileté Lily a jejích spolužaček, které mají pochopitelně trable se školou, s rodiči i s partnerskými vztahy, ale podstatnější část svých životů tráví na spoustě sociálních sítí. Když začnou následkem datových útoků neznámého hackera zaplavovat internet soukromé soubory tamních obyvatel, uvrhne to město do stavu chaotické paranoie. A pak někdo zveřejní falešnou informaci, že tím hackerem je Lily – a touha po odplatě a lynčování na sebe nenechá dlouho čekat.
 
Mladí zabijáci (Assassination Nation) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

1. 11. 2018

Louskáček a čtyři říše (The Nutcracker and the Four Realms) – Recenze – 50%

Viktoriánský Londýn roku 1879, Štědrý večer. Kláře (Mackenzie Foy) a jejím sourozencům předá jejich otec předčasně dárky, které jim plánovala dát k Vánocům jejich nedávno zesnulá matka. Klářiným dárkem je zamčená skříňka, k níž ale chybí klíč – ten má získat jako dárek až na vánočním plese, jehož se s rodinou účastní, avšak těsně než jej ukořistí, projde skrz dveře do pohádkového království, v němž její matka kdysi zastávala pozici královny, což z Kláry činí princeznu. Království sestává z královského paláce a čtyř říší (říše květin, sněhových vloček, sladkostí a zábavy), jimž by měli svorně vládnout jejich čtyři regenti (mimo jiné Keira Knightley). Regentka říše zábavy (Helen Mirren) se však po královnině odchodu vzbouřila, odešla od ostatních a nyní ze své zpustošené země zanáší spolu se svou myší armádou do zbytku království strach. A právě v jejím držení se ocitá Klářin klíč…

Louskáček a čtyři říše (The Nutcracker and the Four Realms) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

30. 10. 2018

Bohemian Rhapsody – Recenze – 80%

Americko-britské hudební drama Bohemian Rhapsody popisuje kariéru zpěváka Freddieho Mercuryho během patnáctiletého období od založení skupiny Queen v roce 1970 až po jejich účast na charitativním mega-koncertě Live Aid v roce 1985. Na začátku příběhu se tudíž Freddie Mercury ještě jmenuje Farrokh Bulsara (jeho rodiče byli Indové) a Queen si ještě říkají Smile (a hrají jenom po hospodách). Následně film převypráví to nejdůležitější z doby jejich raketového vzestupu a pak skončí v okamžiku Mercuryho největší slávy, dřív než se na něm začaly projevovat účinky zhoubné nemoci. A opravdu je to dost výrazně spíš film o Freddiem Mercurym než o Queen.

Bohemian Rhapsody – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

25. 10. 2018

Dogman – Recenze – 50%

Na zuboženém předměstí Říma bydlí vyzáblý a citlivý Ital Marcello, který zde provozuje psí hotel/salon. Je to hodný člověk, co má rád svoji živnost a svou dceru (kterou mu půjčuje ex-manželka) a dobře se stará o svou pověst mezi sousedy, až na to, že sem tam trochu prodává kokain. Ten si k němu jezdí kupovat (resp. „kupovat“, protože za něj odmítá platit) labilní hromotluk a hrubián Simoncino, jenž má co do činění s italskou mafií, a kterého všichni na předměstí odsuzují coby zločince a problematického vyvrhele. Když pak Simoncino začne navážet Marcella do loupežných akcí, stane se pro Marcella neschopnost Simoncinovi vzdorovat osudnou.
 
Dogman – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

24. 10. 2018

Nebezpečná laskavost (A Simple Favor) – Recenze – 50%

Stephanie (Anna Kendrick) je mladá vdova v domácnosti, matka na plný úvazek a autorka internetových vlogů pro ostatní maminky na téma vaření a kreativní ruční práce. Když se ve škole, kam chodí její malý syn, seznámí s matkou jeho spolužáka, elegantní Emily (Blake Lively), stanou se z obou žen kamarádky. Jednoho dne však Emily záhadně zmizí. Její manžel (Henry Golding) případ nahlásí na policii, nicméně Stephanie se rozhodne po nezvěstné přítelkyni pátrat na vlastní pěst.
 
Nebezpečná laskavost (A Simple Favor) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

22. 10. 2018

Johnny English znovu zasahuje (Johnny English Strikes Again) – Recenze – 40%

Nejnemožnější britský tajný agent Johnny English (opět Rowan Atkinson), toho času na agentské penzi a povoláním učitel, se po sedmi letech vrací do akce. Když se totiž Anglie stane obětí kyberterorismu a identity všech zaměstnanců tajných služeb jsou kompromitovány, je třeba vytáhnout ze zálohy někoho ze staré školy, aby škůdce vypátral podle hesla: „Digitálního padoucha lze dopadnout jen analogovými metodami.“

Třetí díl Johnnyho Englishe tentokrát hodně staví na kontrastu nejmodernějších technologií s notně zastaralými a zaprášenými vymoženostmi ze začátku století, s nimiž je Johnny English zvyklý pracovat, a na jeho konfrontaci se současnými vychytávkami, jako jsou chytré telefony nebo virtuální realita. Respektive chtěl by na tom stavět, leč bohužel není příliš nápaditý a málokdy využívá potenciál nějaké scény naplno, takže těch konfrontací Johnnyho Englishe s něčím supermoderním, čemu dostatečně nerozumí, je ve filmu poměrně málo. Většinu humoru tak nakonec stejně zabírají staré známé Atkinsonovy fyzické gagy a parodické odkazy na špionské filmy, čerpající však v mnohém už z předešlých dvou dílů.
 
Johnny English znovu zasahuje (Johnny English Strikes Again) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

21. 10. 2018

Climax – Recenze – 80%

Kontroverzní umělec a provokatér Gaspar Noé napsal a natočil svůj nový francouzský snímek Climax jako kombinaci psychedelického hororu a tanečního filmu a s touto směsí vytřel zrak divákům v Cannes (a nedávno zvítězil na festivalu ve španělském Sitges). Sleduje v něm skupinu zhruba třiceti tanečníků a tanečnic, kteří pořádají po úspěšném tréninku na turné po USA soukromý závěrečný večírek, a jimž někdo okoření občerstvení v čele se sangrií nějakou drogou (pravděpodobně éčkem nebo LSD), která jim všem zamotá hlavu a uvrhne je do halucinogenního deliria.
 
Climax – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

20. 10. 2018

Zlatý podraz – Recenze – 70%

Český film Zlatý podraz režiséra Radima Špačka (Pouta, Místa) je natočen podle nebeletristické knihy Nebáli se své odvahy, jenž encyklopedicky líčí více než stoletou historii československého basketbalu, a kterou její autoři Jakub Bažant a Jiří Závozda ve spolupráci s filmařkou Kristinou Nedvědovou zároveň adaptovali do podoby filmového scénáře. Na rozdíl od knihy se film zaobírá podstatně menším časovým úsekem, soustředěným zejména na poválečné období mezi roky 1946 a 1951, v němž sleduje osudy československého basketbalového týmu, jemuž se tehdy podařilo prosadit na mezinárodních turnajích.
 
Zlatý podraz – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz/zlatypodrazfilm.cz

18. 10. 2018

Tina a Vore (Gräns) – Recenze – 70%

Švédský multižánrový mix Tina a Vore, kombinující temnou skandinávskou krimi a bestiální romanci s fantasy mytologií, vyhrál letos v Cannes v sekci Un certain regard, kde si vysloužil pověst výjimečně kuriózního, perverzního a v jistých ohledech unikátního snímku. Jeho hlavní hrdinkou je Tina, podivínská a ošklivá žena, jejíž nedostatky ve fyzickém vzhledu jsou vyváženy nadlidsky vyvinutým čichem, schopným vycítit v lidech emoce. Tina proto pracuje v ochrance na hraničním přechodu, kde pomáhá identifikovat pašeráky, a kde se jednoho dne seznámí se záhadným cestujícím jménem Vore, který je podobně ošklivý jako ona. A oba to k sobě začne od té doby přitahovat.
 
Tina a Vore (Gräns) – Recenze
Zdroj fotek: TriArt Film

17. 10. 2018

Hovory s TGM – Recenze – 60%

Celovečerní režijní debut filmového producenta Jakuba Červenky Hovory s TGM se odehrává v roce 1928, kdy spisovatel Karel Čapek přijíždí za tehdejším československým prezidentem Masarykem, aby s ním pohovořil o knize, kterou spolu právě dokončili – Hovory s T. G. Masarykem – neb prezident si její vydání na poslední chvíli rozmyslel. Jde o konverzační nízkorozpočtové dobové drama, v němž spolu Masaryk (Martin Huba) a Karel Čapek (Jan Budař) 80 minut hovoří během procházky v lese a pak je konec.
 
Hovory s TGM – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

16. 10. 2018

Mezinárodní filmový festival Sitges 2018 – První dojmy 3 (Overlord, Freaks,…)

Festival skončil v neděli 14. října, na slavnostním zakončení byli vyhlášeni vítězové (cenu za nejlepší film obdržel Climax režiséra Gaspara Noého) a celému ceremoniálu předcházel koncert filmové hudby Johna Carpentera, jehož se zúčastnil spolu s hudebníky i sám Carpenter. Za deset dní jsem tu viděl 40 filmů, předposlední den jsem se dokonce stihl dostat k moři. Poslední noc jsme se s kolegy rozhodli vyzkoušet noční filmový maraton, ale po náročném fyzickém i psychickém vypětí posledních dnů jsme vydrželi jen na jeden film, který i tak končil ve tři ráno. V následujícím textu, stejně jako ve dvou předcházejících (1, 2), si můžete přečíst dalších deset prvních dojmů z filmů, které se zde promítaly. Nezmiňuji tu akorát nový Halloween, na nějž jsem rovnou napsal plnohodnotnou recenzi, a pak několik starších filmů z minulých desetiletí nebo relativní novinky, které ale jsou nebo byly k vidění již dříve (třeba ve Varech nebo na letošním Be2Can).

Overlord
© Paramount Pictures

15. 10. 2018

První člověk (First Man) – Recenze – 70%

Příběh Neila Armstronga, prvního muže, jenž vkročil na povrch Měsíce, natočil oscarový režisér Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) podle životopisné knižní předlohy Jamese R. Hansena a scénáře Joshe Singera (Spotlight, Akta Pentagon: Skrytá válka) jako svůj první nehudební snímek. Ten diváky seznamuje se zhuštěnou cestou Armstronga napříč vesmírným programem od počátků jeho kariéry až po historický okamžik roku 1969, s Armstrongovým rodinným zázemím, vnitřními strachy a traumaty i s přátelskou atmosférou, která tehdy panovala mezi piloty NASA.
 
První člověk (First Man) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

12. 10. 2018

Halloween (2018) – Recenze – 70%

První Halloween natočil v roce 1978 slavný režisér John Carpenter, který tím dal vzniknout kanonické hororové sérii, v níž je nicméně opravdu dobrý jen ten úplně první film (jediný, který Carpenter režíroval), zatímco ty ostatní variují od mírně nadprůměrných slasherů po zoufale špatné žumpy. V něm byly představeny postavy hlavní hrdinky Laurie Strode v podání Jamie Lee Curtis a maskovaného vraha Michaela Myerse, který se jí snažil zabít. V roce 1981 vzniklo pokračování Halloween 2, které přímo navazovalo na události z jedničky, a o rok později i Halloween 3, který pro změnu s dějem svých předchůdců nesouvisel absolutně nijak, kromě názvu s nimi neměl vůbec nic společného a nevystupovali v něm ani Laurie Strode, ani Michael. Oba se vrátili až v roce 1988 ve filmu Halloween 4.
 
Halloween (2018) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

11. 10. 2018

Mezinárodní filmový festival Sitges 2018 – První dojmy 2 (Dragged Across Concrete, Složka 64,…)

Osmý den festivalu se pomalu blíží ke konci, zbývají tři dny. V tomto textu si můžete přečíst druhou várku prvních dojmů z dalších deseti filmů promítaných ve španělském Sitges, po níž bude po skončení festivalu následovat ještě třetí várka. Únava už je znát, takže na dopolední projekce se chodí přes tiskové oddělení, kde mají kávovar. Jít aspoň někdy spát před půlnocí je jen zbožné přání – to je tak, když chodíte i na filmy, co začínají v půl jedenácté večer. Poslední noc chceme s kolegy strávit sledováním nočního filmového maratonu, tak uvidíme, jak dlouho to vydržíme.

Dragged Across Concrete
© Summit Entertainment

8. 10. 2018

Mezinárodní filmový festival Sitges 2018 – První dojmy (Suspiria, Apostle,…)

Začíná pátý den festivalu. Je to tu jiné než ve Varech. Španělská kultura a středomořské podnebí jsou samozřejmě jedna věc, ale značné rozdíly jsou i v organizaci, žánrově specifickém programu a v návštěvnících. V pěti kinech se promítají filmy celý den jen s minimálními přestávkami a od jedné ráno ve většině sálů probíhají celonoční filmové maratony, takže promítačky jedou prakticky nonstop. Filmu se vždy tleská nejen na konci, ale i na začátku u jeho názvu, studiového loga, jména režiséra nebo herecké hvězdy v úvodních titulcích a někdy i v průběhu, když dojde třeba na nějakou hodně akční nebo hodně brutální scénu. Diváci jsou vesměs nadšenci, kteří sem přijeli výhradně kvůli filmům, ne aby se tady fotili a chodili se opíjet na večírky (což tady ani moc dobře nejde).

Na plážové promenádě i v centru festivalového dění jsou desítky krámků s filmovou tematikou, kde se prodávají plakáty, stovky triček, modely postav, peněženky, vinylové desky se soundtracky, knížky, komiksy, stovky filmů na DVD a Blu-ray včetně řady brakových perel a jiné filmové suvenýry. Zatím se mi podařilo dělat rozhovor s Ronem Perlmanem, mít na kameře natočeného Nicolase Cage, Alexe Proyase a Panose Cosmatose, projít se po pláži a nasbírat plnou kapsu mušlí a vidět 13 filmů – první dojmy z deseti z nich si můžete přečíst níže. Naopak se mi zatím nepovedlo sníst více než jedno teplé jídlo denně, koupat se v moři a jít někdy spát před půlnocí. Program je nabitý, v úterý a ve středu mě čeká i pět filmů denně.

Suspiria
© Amazon Studios

3. 10. 2018

Zrodila se hvězda (A Star Is Born) – Recenze – 60%

Režijní a scenáristický debut herce Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda je předělávkou stejnojmenného filmu z roku 1976, který je předělávkou stejnojmenného filmu z roku 1954, a ten je zas předělávkou stejnojmenného filmu z roku 1937. S obdobným námětem navíc pracuje i mnoho dalších filmů, tudíž je děj tohoto snímku poměrně provařený a obehraný už předem – jde v něm o slavného zpěváka, který se zaslouží o pěvecký vzestup neznámé talentované dívky, jenž nakonec svého mentora svým hvězdným věhlasem předčí.
 
Zrodila se hvězda (A Star Is Born) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

2. 10. 2018

Toman – Recenze – 60%

Čtvrtý film v režijní filmografii Ondřeje Trojana (po snímcích Pějme píseň dokola, ŽelaryObčanský průkaz) se odehrává v letech 1945-1948 a věnuje se poněkud zapomenuté postavě československé poválečné historie, Zdeňkovi Tomanovi. Ten se narodil jako Zoltán Goldenberg, syn maďarských Židů. Od svého židovského původu se ale distancoval a za druhé světové války žil v Londýně, kde pracoval v kontaktu s exilovou vládou. Po válce se vrátil do Československa, přejmenoval se na Zdeňka Tomana, začal se více angažovat v politice a udělal poměrně rychlou kariéru v komunistické straně, odkud to záhy dotáhl až na pozici šéfa zahraniční rozvědky.
 
Toman – Recenze
Zdroj fotek: tha.cz

1. 10. 2018

Mezinárodní Filmový Festival Sitges 2018 – hromada hororů a hvězd

Tento rok se poprvé vydávám do Španělska na Mezinárodní Filmový Festival Sitges, jenž je pořádán každý rok začátkem října v katalánském přímořském městečku Sitges, asi 30 kilometrů jihozápadně od Barcelony. Poprvé se tento festival konal v roce 1968, takže letošní ročník je již jedenapadesátý a bude probíhat od 4. do 14. října. Jde o jeden z největších festivalů se zaměřením na horory a fantasy filmy na světě, leč promítají se tu hojně i thrillery, sci-fi, akční filmy a různé poddruhy těchto žánrů včetně různých brutálních krváků, přiznaných béček, filmových braků, animáků a komedií.

Sitges Film Festival

28. 9. 2018

Jack staví dům (The House That Jack Built) – Recenze – 80%

Když v roce 1890 vydal Oscar Wilde Obraz Doriana Graye, vyvolal tím rozruch a nevoli čtenářů, pohoršených nad amorálností románu. O rok později proto publikoval novou, mírně upravenou verzi doplněnou o předmluvu, v níž vysvětlil, že všechno umění je zároveň povrch a symbol, že kdo se rozhodne jít pod ten povrch, činí tak výhradně na vlastní nebezpečí, a že neexistuje nic jako morální nebo amorální kniha, protože jsou jen dobré či špatné knihy a zbytek závisí na čtenáři, neb umění zrcadlí diváka, nikoli život. To všechno je dost možná pravda, i když testovat to zrovna na novém filmu Larse von Triera Jack staví dům je zkouška vskutku zatěžkávací.
 
Jack staví dům (The House That Jack Built) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

22. 9. 2018

Beze stop (Leave No Trace) – Recenze – 70%

Beze stop je drama americké nezávislé režisérky a scenáristky Debry Granik, která vešla ve známost obzvlášť díky svému předchozímu snímku Do morku kostí z roku 2010, nominovanému na čtyři Oscary včetně toho za nejlepší film. Hlavními hrdiny je tentokrát dvojice tvořená patnáctiletou dívkou Tom (Thomasin McKenzie, právem považována mezi kritiky za jeden z hereckých objevů roku) a jejím otcem Willem (Ben Foster, který bude hrát Jana Žižku v připravovaném českém historickém filmu Petra Jákla), kteří spolu žijí v lesích národního parku na okraji města Portland v dobrovolné izolaci od civilizace a společnosti ostatních lidí.
 
Beze stop (Leave No Trace) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

17. 9. 2018

Mars – Recenze – 10%

Česká komedie Mars se odehrává v budoucnosti, kdy lety na rudou planetu přestaly lidstvo zajímat, a tudíž k žádné její kolonizaci nikdy nedošlo. Přesto se na ni po několika letech vydává česká expedice, jejíž šestičlennou posádku tvoří vedoucí výpravy (zajišťující ubytování v malé stanici, kterou na Marsu kdysi postavil jeho otec), kapitán vesmírné lodi (vyžadující po všech ostatních, aby hovořili anglicky), přihlouplá youtuberka/videobloggerka (která si z nějakého důvodu myslí, že není na Marsu, ale v nějaké reality show se skrytou kamerou), slovenská psycholožka a dvojice snoubenců ve středních letech (ženich-miliardář celou misi financuje, protože jeho budoucí žena si přála mít svatbu v Marseille a on jí špatně rozuměl).
 
Mars – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

12. 9. 2018

Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze – 60%

Predátor ztroskotá ve vesmírné lodi na území současného Mexika, shodou okolností v místech, kde plní svou misi americký armádní odstřelovač Quinn (Boyd Holbrook) a jeho tým. Quinn vyvázne ze setkání s Predátorem jako jediný živý a dokonce mu ukradne i část výstroje, kterou si nechá poslat poštou na P. O. BOX. Zásilka je následně omylem odeslána k němu domů, kde bydlí jeho ex-manželka a desetiletý synek. Vláda pak Predátora zajistí kvůli zkoumání, k čemuž přizvou i ambiciózní bioložku Casey (Olivia Munn) a Quinna prohlásí za pomatence a strčí ho mezi bývalé vojáky-devianty (čili mezi magory). Všichni pak ale musí spojit své síly, když se Predátor ve výzkumné laboratoři probere a začne se shánět po svém ukradeném vybavení.
 
Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

7. 9. 2018

Sestra (The Nun) – Recenze – 50%

Americký horor Sestra je dalším ze série hororů navazujících na film V zajetí démonů, mezi něž se řadí i dvojice snímků o děsivé panence Annabelle. Onou titulní „sestrou“ je v tomto případě myšlena ta jeptiška, která strašila už ve filmu v Zajetí démonů 2 a padla o ní zmínka i v Annabelle2: Zrození zla. Děj Sestry se odehrává v roce 1954 v Rumunsku v ženském klášteře, kde se zjevně skrývá jakési prastaré zlo, a kde se v úvodu filmu oběsí jeptiška. Vatikán pak na ono místo posílá kněze-vymítače Burkea (Demián Bichir), kterému má dělat při obhlídce kláštera společnost mladá novicka Irene (Taissa Farmiga, mladší sestra Very Farmigy) a místní mladý farmář přezdívaný Frantík (Jonas Bloquet). Ti mají za úkol prověřit nejen jeptiščinu sebevraždu, ale i zda je klášter stále pořád svatým místem (pochopitelně není).
 
Sestra (The Nun) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

4. 9. 2018

Domestik – Recenze – 70%

Snímek Domestik celovečerně debutujícího režiséra a scenáristy Adama Sedláka, tvůrce populárního a na české poměry značně progresivního internetového seriálu Semestr, je popisován jako artový body-horor, což je pro tento nesmírně fyzický a divácky nepohodlný film relativně trefné označení. Jeho děj se odehrává téměř výhradně v jednom bytě a vypráví o manželské dvojici, která kvůli plnění svých snů (sportovec Roman se jako vrcholový cyklista snaží za každou cenu zlepšit svůj výkon a jeho žena Šarlota zas touží po dítěti) přizpůsobuje své životy vzájemně bezohlednému přísnému režimu až do té míry, že to začne poškozovat nejen jejich vztah, ale i jejich těla.
 
Domestik – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

22. 8. 2018

Upgrade – Recenze – 70%

Ve světě budoucnosti hraje prim automatizace a robotizace. Automechanik Grey (Logan Marshall-Green) je však staromilec, nové technologie nemá rád, raději se přehrabuje v motorech starých aut a jako jeden z mála stále ještě pracuje rukama. Pak je ale jednoho večera napaden skupinou kriminálníků, kteří zastřelí jeho manželku a jemu samotnému způsobí ochrnutí, jenž ho upoutá na invalidní vozík. Po několika trudných měsících mu jeden z jeho zákazníků, mladý výstřední miliardář a technologický vývojář, nabídne druhou šanci v podobě experimentální operace, při níž by mu byl do páteře vsunut hypermoderní mikročip s umělou inteligencí, jenž by mu umožnil znovu používat končetiny. Čip nicméně funguje lépe, než by se zdálo – Grey nejenže se může opět pohybovat, ale čip s ním dokonce začne mluvit (aniž by ho kdokoli kromě Greye slyšel), samovolně ovládat jeho tělo, ponoukat ho, že by se měl vrahům své ženy pomstít, a radit mu, jak je úspěšně vypátrat…
 
Upgrade – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

18. 8. 2018

Jan Palach – Recenze – 80%

Netradičně v úterý 21. srpna, na padesátileté výročí počátku okupace, kdy do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy, vtrhne do kin i český film Jan Palach. Režisér Robert Sedláček (Rodina je základ státu, Největší z Čechů) jej natočil podle scénáře spisovatelky, publicistky a scenáristky Evy Kantůrkové, jíž bylo v době Palachova protestního sebeupálení na Václavském náměstí osmatřicet let. Film se zaobírá přibližně posledním rokem a půl ze života Jana Palacha a končí okamžikem, kdy se dotyčný stal symbolickou pochodní, která měla vyvést národ z odbojové letargie.
 
Jan Palach – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

14. 8. 2018

Špion, který mi dal kopačky (The Spy Who Dumped Me) – Recenze – 40%

Prodavačka v supermarketu Audrey (Mila Kunis) jednoho dne zjistí, že její ex-přítel, který jí dal před pár dny sbohem, je ve skutečnosti tajný agent CIA. Nechal si u ní však tajemný předmět, po němž pase několik dalších agentů a členů teroristické organizace. Audrey se tudíž se svou nejlepší kamarádkou Morgan (Kate McKinnon) vydává do Vídně, kde se obě ženy ocitnou uprostřed mezinárodního spiknutí.
 
Špion, který mi dal kopačky (The Spy Who Dumped Me) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

11. 8. 2018

BlacKkKlansman – Recenze – 70%

Začátek 70. let, středoamerický stát Colorado. Do služeb policie se dává mladý černoch Ron Stallworth (John David Washington, syn Denzela Washingtona), který se z potupné práce v kartotéce rychle vyšvihne na pozici tajného detektiva za účelem infiltrovat lokální černošské aktivistické akce. Pak se mu ale podaří husarský kousek – zatelefonovat do místní buňky Ku-klux-klanu a pod identitou fanatického vyznavače bílé rasy se vetřít do přízně jeho členů (umí totiž mluvit jako běloch, takže po telefonu jeho skutečnou barvu kůže nikdo nepozná). Na výpomoc pak dostane židovského policejního kolegu Flipa (Adam Driver), který se pod jeho jménem vydává na srazy Ku-klux-klanu osobně, a společně se pak snaží potutelně mařit jeho rasistickou, antisemitskou, násilnickou a svým způsobem až teroristickou činnost.
 
BlacKkKlansman – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

9. 8. 2018

MEG: Monstrum z hlubin (The Meg) – Recenze – 50%

MEG je zkratka pro megalodona, obřího žraloka z prehistorických dob, dosahujícího délky okolo dvaceti metrů, pochopitelně dávno vyhynulého. Tento vodní zabiják nicméně ožívá v americkém filmu MEG: Monstrum z hlubin, jenž je natočen podle románové předlohy a pojednává o skupině amerických a čínských vědců, kteří se na mořské výzkumné stanici nad Mariánským příkopem snaží dokázat, že dno příkopu je ve skutečnosti tvořené silnou vrstvou plynů, pod nimiž se nachází ještě další úroveň oceánu se skutečným dnem, dosud neobjevená a pravděpodobně obsahující pozoruhodné živočišné druhy. Sice mají pravdu, ale netuší, že jeden z těch pozoruhodných druhů má spoustu velkých zubů a pořádný hlad.

MEG: Monstrum z hlubin (The Meg) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment