27. 11. 2022

Fabelmanovi (The Fabelmans) – Recenze – 80%

Malý chlapec jménem Sam Fabelman vyráží na počátku 50. let poprvé s rodiči do kina na cirkusový film Největší představení na světě, jehož destruktivní scéna srážky vlaku s automobilem se pro něj stává formativním zážitkem. Posedlý onou sekvencí si ji doma opakovaně přehrává s modely vláčků a poté ji i tajně natáčí na otcovu kameru, aby si mohl výsledek dokolečka promítat na rozevřené dlaně, které mu nahrazují plátno. Takto vzpomíná režisér, scenárista a držitel dvou Oscarů Steven Spielberg na okamžik, kdy byl poprvé osudově okouzlen filmem. Ve svém zdaleka nejosobnějším snímku Fabelmanovi se vrací k vlastnímu dětství a dospívání, k vyrůstání se třemi sestrami, k zážitkům ze střední školy a k problematickému vztahu svých rodičů.

Fabelmanovi (The Fabelmans) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

22. 11. 2022

Grand Prix – Recenze – 60%

Majitel autobazaru Roman (Kryštof Hádek), zloděj aut Štětka (Štěpán Kozub) a autistický automechanik Emil (Robin Ferro) si vyjedou díky výhře v televizní soutěži do Španělska na závody Formule 1. Postavy nového filmu režiséra a scenáristy Jana Prušinovského by obstály i v maloměstském sociálním dramatu, jakým jsou jeho nedávné snímky Chyby nebo Kobry a užovky. Jádrem filmu Grand Prix je nicméně naopak buranská komediální road-movie, na mnoha úrovních podobná letošní bláznivé novince ostravského improvizačního souboru Tři Tygři s názvem Tři Tygři ve filmu: JACKPOT. S tou sdílí Grand Prix nejen žánr a některé shodné motivy (kupříkladu neschopné policisty či potyčky s Poláky a mafiány), ale skrze herce Štěpána Kozuba a Robina Ferra i část svého hereckého obsazení.

Grand Prix – Recenze
© Offside Men


11. 11. 2022

Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) – Recenze – 70%

Pokračování filmu Black Panther z roku 2018 se ve svém úvodu nese v duchu truchlení. V roce 2020 totiž zemřel herec Chadwick Boseman, představitel hlavní role válečníka TChally alias superhrdiny Black Panthera, jenž byl nadlidským ochráncem dlouhá léta skrytého afrického království Wakandy a jeho lidu. Tato postava zemřela spolu s ním, s čímž se musí v novém filmu vyrovnat nejen královna a TChallova matka Ramonda (Angela Bassett) spolu s jeho sestrou, princeznou Shuri (Letitia Wright), ale i znenadání zranitelná Wakanda jako taková. Ta se totiž od doby, co dala světu vědět o své existenci, technologické vyspělosti a nerostném bohatství, stala potenciálním terčem pro hladové mocnosti, toužící po přístupu k jejím vzácným surovinám a efektivním zbraním. Snaha velmocí opatřit si tyto zdroje odjinud zároveň ohrozí jiný doposud neznámý (tentokrát podmořský) národ, jenž se stane následně hrozbou pro Wakandu i pro zbytek světa.

Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon