31. 1. 2015

Slídil (Nightcrawler) – Recenze – 90%

Lou (Jake Gyllenhaal) je noční ptáče, které se snaží vydělat si na živobytí všemi dostupnými prostředky, a protože práci se mu najít nedaří, tak prodává do sběru ukradené drátěné ploty a plechy. Pak objeví svět nezávislých reportérů na volné noze, kteří po nocích jezdí autem po městě, odposlouchávají policejní vysílačky a natáčejí všemožné dopravní nehody, vraždy a různé další policejní případy a natočené nahrávky pak prodávají do televizí, které je použijí jako doprovodný materiál do televizního zpravodajství. Lou si koupí kameru a zjistí, že je v této aktivitě nebývale dobrý. Dokonce se uchytí u jedné okrajové televize a začne jí dodávat videonahrávky pravidelně, čímž započne jeho kariérní vzestup.

Slídil (Nightcrawler) – Recenze

27. 1. 2015

Kód Enigmy (The Imitation Game) – Recenze – 70%

Na osm Oscarů (včetně kategorie Nejlepší film) nominované drama Kód Enigmy vypráví o tom, jak se britský matematik a kryptoanalytik Alan Turing (Benedict Cumberbatch) za druhé světové války úspěšně pokoušel o rozlousknutí Enigmy – složité šifry, v níž si Němci posílali tajné informace. A o tom, že příliš vděčnosti se mu za to tehdy nedostalo.

Film nahlíží na svého hlavního hrdinu ve dvou vrstvách – nejprve ho představuje jako nadaného a inteligentního matematického génia, jenž se zasloužil o významný pokrok ve světě vědy a techniky, a posléze na něj nahlíží jako na nešťastného homosexuála, který se stal obětí tehdejších zákonů, hodnotících nestandardní sexuální orientaci jako vážný trestný čin.  Tím ho staví do polohy mučedníka, jenž byl odsouzen za „mravnostní přestupek“ a dohnán k sebevraždě, aniž by se vědělo, že je brilantním mozkem a hrdinou, díky němuž značné množství lidí nepřišlo ve válce o život, neb luštění Enigmy bylo přísně tajným vládním projektem, o němž neměl nikdo vědět.

Kód Enigmy (The Imitation Game) – Recenze

18. 1. 2015

Birdman – Recenze – 80%

Snímek Birdman je v tvorbě Alejandra Gonzáleze Iñárritua poměrně výrazným odklonem od toho, na co jsme byli od tohoto původem mexického režiséra zvyklí. Jeho mozaikově vyprávěné filmy Amores Perros, 21 gramů, Babel, ale i narativně „obyčejné“ Biutiful byly špinavými dramaty, v nichž se lidské životy mísily s nepřízní osudu, nešťastnou náhodou, vlastní minulostí i tlakem okolností. V každém případě šlo o velmi seriózní filmy s vážnou tématikou, v nichž byste marně hledali byť jen stopové množství humoru či nadhled. Ale světe div se – Birdman je příjemně zábavnou a hravou černou komedií.


Birdman – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

16. 1. 2015

Velká šestka (Big Hero 6) – Recenze – 80%

Děj nového animovaného filmu od studia Disney se odehrává v alternativním světě, v němž došlo k jakémusi splynutí americké a japonské kultury – některé postavy mají japonská jména, jiné zas americká, žijí společně ve futuristickém městě San Fransokyo (kde najdete prvky ze San Franciska, jako jsou Golden Bridge a stařičké kabelové tramvaje, spolu s tokijskými elementy v podobě nejmodernějších vlaků, nablýskaných mrakodrapů a kvetoucích sakur) a jejich život je poznamenán prudkým vývojem nových technologií, zejména v oblasti robotiky.
 
Velká šestka (Big Hero 6) – Recenze
Zdroj fotek: movies.disney.com

15. 1. 2015

Nominace na Ceny Akademie Oscar 2015

Nejlepší film

Americký sniper
Americký sniper
Birdman
Birdman
Grandhotel Budapešť
Grandhotel Budapešť
Chlapectví
Chlapectví
Whiplash
Whiplash 
Kód Enigmy
Kód Enigmy
Selma
Selma
Teorie všeho
Teorie všeho

Nejlepší režie
                Alejandro Gonzáles Iñárritu (Birdman)
                Bennett Miller (Hon na lišku)
                Morten Tyldum (Kód Enigmy)
                Richard Linklater (Chlapectví)
                Wes Anderson (Grandhotel Budapešť)

5. 1. 2015

Sedmý syn (Seventh Son) – Recenze – 60%

Především je zajímavé, že fantasy Sedmý syn, vzniklou v mezinárodní koprodukci USA, Kanady, Velké Británie a Číny, natočil původem uzbekistánský režisér Sergej Bodrov, tvůrce filmů jako Kavkazský zajatec nebo Mongol – Čingischán. V novinářských materiálech se píše, že „producenti byli nadšení z jeho originálního přístupu k žánru fantasy“, nicméně pokud si od evropského režiséra slibovali něco podobně zásadního a vizuálně podmanivého, jako bylo na poli komiksových adaptací Wanted od Timura Bekmambetova, tak bohužel šlápli vedle. Sedmý syn totiž v porovnání s jinými nedávnými filmovými fantasy ničím zvláštním nevybočuje a spíš se mezi nimi svou nevýrazností a obyčejností ztrácí.
 
Sedmý syn (Seventh Son) – Recenze
Zdroj: cinemart.cz