29. 11. 2015

V srdci moře (In the Heart of the Sea) – Recenze – 70%

Dobrodružný film V srdci moře vypráví skutečný příběh lovců velryb na lodi Essex, který inspiroval spisovatele Hermana Melvilla k napsání Bílé velryby. Nicméně s tímto románem, pokud jste ho četli, toho moc společného nemá, což se ostatně dalo čekat.

Děj je orámován tím, že Herman Melville (Ben Whishaw) navštíví starého rybáře (Brendan Gleeson), posledního přeživšího z Essexu, a nechá si od něj vyprávět, jak se coby šestnáctiletý mladík plavil na velrybářské lodi spolu s ambiciózním kapitánem (Benjamin Walker) a s jeho ještě ambicióznějším prvním důstojníkem (Chris Hemsworth). Je to sice zajímavý nápad (v závěru naznačující, proč se Melvill rozhodl nedržet skutečnosti doslova), ale moc to nefunguje. Jednak proto, že rybář do svého vyprávění zahrnuje i ty části děje, u nichž nemohl být přítomen, a zároveň je trochu podezřelé, že se v šestnácti letech plavil na lodi v roce 1820, a Melvillovi o tom pak vykládá jako vrásčitý stařec v roce 1850…
 
V srdci moře (In the Heart of the Sea) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz
 

Most špiónů (Bridge of Spies) – Recenze – 90%

Už dlouho jsem neodcházel z kina s tak opojným pocitem, že jsem viděl něco tak řemeslně čistého a ryzího. Film, ve kterém má každá replika svůj smysl, kde je každý záběr vymazlený k dokonalosti, se špičkovými herci, perfektně budovanou atmosférou, padnoucí hudbou a smysluplným, divácky přístupným příběhem (podle skutečné události), jemuž nechybí napětí, emoce, bravurně napsané postavy a myšlenková hloubka. Steven Spielberg je zpět ve vynikající formě, znovu dokazující, že je geniální vypravěč, a že jako filmař se řadí k absolutní špičce.
 
Most špiónů (Bridge of Spies) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

27. 11. 2015

Viktor Frankenstein (Victor Frankenstein) – Recenze – 30%

S románovou předlohou spisovatelky Mary Shelley má tento snímek společné naprosté minimum, a dost málo styčných bodů byste našli i při jeho srovnání s jinými filmovými adaptacemi. Vystupuje v něm sice Frankenstein a jeho monstrum (které se poprvé objeví zhruba deset minut před koncem), leč příběh podlehl alternativnímu zpracování. Frankenstein (James McAvoy) je v něm za studenta univerzity ve viktoriánském Londýně, co si smolí své pokusy ve sklepě, přičemž vypravěčem a de facto hlavním hrdinou je jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe). A taky je tam cirkus, láska, inspektor ze Scotland Yardu a zombie šimpanz.
 
Viktor Frankenstein (Victor Frankenstein) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz
 

23. 11. 2015

Malý princ (Le Petit Prince) – Recenze – 80%

Ona je to otázka. Jak vlastně co nejlépe adaptovat literární klasiku, kterou milují zástupci všech generací, a která je spíš sborníkem metafor o paralelách mezi světem dětí a světem dospělých než dobrodružným příběhem, do animovaného filmu tak, aby si zachoval atmosféru a vyznění originálu, bavil děti i dospělé a přitom nebyl jen otrockým přepisem? Režisér Mark Osborne (Kung Fu Panda) přišel na docela dobrý způsob – udělat z příběhu Malého prince vedlejší dějovou linii, do popředí šoupnout zápletku o mladé dívce, kterou knížka zásadně ovlivní, a pak oba světy velmi efektně prolnout.
 
Malý princ (Le Petit Prince) – Recenze
Zdroj fotek: a-company.cz
 

Rodina k pronájmu (Une famille à louer) – Recenze – 60%

Paul-Andre je osamělý milionář ve středním věku, žijící ve svém přepychovém sídle jen s věrným sluhou. Prázdnotu ve svém srdci a ve svém domě zaplňuje antidepresivy. Pak v televizi zahlédne Violette, svobodnou matku dvou dětí, jíž dostihly finanční potíže. Ženu vyhledá a udělá jí návrh – zaplatí za ni všechny dluhy a nabídne jí roční plat, když ho na tři měsíce přijme k sobě do rodiny, aby si mohl zkusit, jaké to je, mít rodinu. Violette po počátečních rozpacích nabídku přijme a svým dětem muže představí jako svého nového přítele…
 
Rodina k pronájmu (Une famille à louer) – Recenze
Zdroj fotek: miriusfd.cz
 

20. 11. 2015

Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) – Recenze – 60%

Po nedávných Legendách zločinu tu máme další krimi thriller zabývající se životopisnými událostmi ze života skutečného mafiána. Tentokrát jím je Ir James „Whitey“ Bulger, který páchal kriminální činnost v 80. a 90. letech v jižním Bostonu.

Hrdiny filmu jsou zaprvé Bulger (Johnny Depp) a zadruhé agent FBI John Connolly (Joel Edgerton), kteří se sice oba pohybují na opačné straně zákona, nicméně vyrůstali spolu jako děti a jsou dávní přátelé. Příběh je pak o tom, že Bulger dělal pro FBI řadu let tajně informátora, čímž donášel na ještě mnohem větší grázly, než byl on sám, a likvidoval tak svou konkurenci. John zas na oplátku přehlížel zločiny, kterých se Bulger nebo jeho kumpáni dopouštěli, a nechával mu relativně volnou ruku. Pak to prasklo, byl z toho velký skandál a několik lidí šlo do vězení.
 
Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz
 

19. 11. 2015

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2) – Recenze – 40%

Finále dorazilo! Katniss (Jennifer Lawrence) se vzpamatovává z napadení svým milovaným Peetou (Josh Hutcherson), kterého se sice podařilo zachránit ze zajetí prezidenta Snowa (Donald Sutherland), leč v podobě zmanipulovaného psychopata s vymytým mozkem. Je odhodlána vést povstalé rebely proti diktatuře Kapitolu, zatímco Snow vyčkává ve svém sídle, připraven útok odrazit. Schyluje se k válce a k velkým změnám…
 
Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2) – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz

17. 11. 2015

Proč jsem nesnědl svého taťku (Pourquoi j´ai pas mangé mon pére) – Recenze – 40%

Zdaleka nejšílenější a nejdivnější je na tomto francouzském animovaném filmu pro děti jeho název, který je cokoli, jen ne lákavý. Problematice kanibalismu vykonávaného na otcích je tu navíc věnována asi jen minuta, a kdyby se ta minuta vystřihla, nic by se nestalo.

Film se odehrává někdy v pravěku, přičemž hrdiny filmu jsou primáti, nacházející se v evoluci někde na cestě mezi opicemi a lidmi, takže ještě mají opičí tlapy a chlupy po celém těle, ale některým z nich už se třeba začíná formovat lidský obličej (místy to vypadá hodně divně).

Proč jsem nesnědl svého taťku (Pourquoi j´ai pas mangé mon pére) – Recenze

16. 11. 2015

U moře (By the Sea) – Recenze – 40%

Třetí režijní počin herečky Angeliny Jolie (podruhé podle vlastního scénáře) se odehrává na Maltě v 60. letech, mluví se v něm anglicky i francouzsky a vzdává se v něm pocta kinematografii z dob francouzské Nové vlny, čemuž přispívá i dobová stylizace (počínaje starým logem studia Universal).

Hlavními hrdiny jsou američtí manželé Roland a Vanessa (Brad Pitt a Angelina Jolie), jejichž čtrnáctileté manželství je už značně vyčpělé, unavené a vyhořelé. Od života newyorské smetánky si jedou odpočinout na Maltu do malého hotelu u pláže, kde Roland chce coby spisovatel načerpat inspiraci pro novou knihu, přičemž Vanessa ho doprovází už jen spíš ze zvyku a ze setrvačnosti. A chtělo by se říct, že dosavadní partnerské dusno a potlačovaný vztek tu vygradují k vyhroceným hádkám…

U moře (By the Sea) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

13. 11. 2015

Přeludy (Visions) – Recenze – 30%

Přeludy jsou americkým hororem režiséra Kevina Greuterta, o němž stačí vědět jen to, že natočil poslední dva díly série Saw a loňský horor Jessabelle, z čehož se dá předem ledacos usuzovat.

Hlavní hrdinkou je těhotná Eveleigh (Isla Fisher), která se přestěhuje se svým manželem na vinici, aby tu začala žít nový život rok poté, co vyvázla z ošklivé autonehody. V domě překvapivě začne strašit, ale vzhledem k tomu, že Eveleigh je jediná, kdo je toho strašení svědkem, tak jí nikdo nevěří (samozřejmě ani manžel) a všichni připisují její vidiny halucinacím způsobeným post-traumatickým šokem a těhotenskou přecitlivělostí. Zbytek si pravděpodobně domyslíte. Kromě závěru, který je kupodivu o něco zajímavější a zábavnější, než byste možná čekali.

Přeludy (Visions) – Recenze

10. 11. 2015

Otcové a dcery (Fathers and Daughters) – Recenze – 70%

Původem italský režisér Gabriele Muccino si v Americe udělal jméno s filmy Štěstí na dosah a Sedm životů, v obou případech s Willem Smithem v hlavní roli. Šlo o takové instantní dojáky, v nichž se slzopudný příběh snoubil s pojmy jako láska, ušlechtilost, poctivost, dobrota a obětavost. Zkrátka snímky, jimž by se měl každý cynik zdaleka vyhnout, aby náhodou neprokousl popcornovou krabici. Stejné je to i s dramatem Otcové a dcery, akorát s tím rozdílem, že tady na mě ta dojemná atmosféra poprvé celkem fungovala.
 
Otcové a dcery (Fathers and Daughters) – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

7. 11. 2015

Steve Jobs – Recenze – 80%

O vizionáři a zakladateli firmy Apple Stevu Jobsovi vzniklo už několik filmů, přičemž nejznámější z nich je asi jOBS z roku 2013 v hlavní roli s Ashtonem Kutcherem. Jeho přijetí u diváků a kritiky bylo ale spíš vlažné a odvíjelo se od toho, že snímek představoval víceméně standardní životopis, který svého hlavního hrdinu, byť mírně nesympatického a asociálního, stavěl obdivně na piedestal coby génia a guru moderních technologiích. Nehledě na to, že scénář nebyl nic moc a Ashton Kutcher, jakkoli se snažil, náročnou roli prostě neutáhl.

Film Steve Jobs je lepší ve všech ohledech. Je výrazně lépe režírovaný, má o dost vymazlenější scénář (předlohou mu byl Jobsův životopis od Waltera Isaacsona), velkorysejší obsazení v podobě známějších a mnohem lepších herců a zkrátka jde po všech stránkách o hodně podařenější film. Na rozdíl od toho prvního zmíněného se u tohohle opravdu těším, až ho uvidím znovu a vychutnám si všechny ty drobné nápady a nuance, které mi napoprvé jistě unikly (třeba když se po skončení jedné hádky ohledně Jobsova přístupu k zásluhám svých kolegů jen tak objeví slogan firmy „Think different“.
 
Steve Jobs – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

4. 11. 2015

Spectre – Recenze – 60%

S předchozí bondovkou Skyfall se její režisér Sam Mendes pokusil o zajímavý experiment – výrazně změnil styl vyprávění a zprostředkoval tak divákům něco podstatně jiného, než na co byli v této filmové sérii zvyklí. K zásadním změnám sice docházelo pravidelně již s každou výměnou představitele hlavní role, ale nikdy nešlo o takové zasažení do podstaty toho, co dělá Bonda Bondem.

Kromě důrazu na psychologii postav a na výraznou vizuální stránku (až na hranici artu) se Mendes totiž především zasadil o představení titulního agenta coby víceméně opilecké a zlomené trosky, která dělá chyby a zdaleka jí nevychází vše podle plánu, a film natočil vzhledem ke zbytku bondovských dobrodružství nezvykle realisticky a osudově. Překážkou mu byl pouze scénář, jehož autoři se naopak o nic moc inovativního nepokusili, a Mendesův záměr se tak s některými aspekty příběhu trochu třel.
 
Spectre – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz
 

2. 11. 2015

Festival francouzského filmu nabídne Boha v Bruselu i Exupéryho

18. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové ve dnech 18. až 29. listopadu (v Praze 18. až 25. listopadu). Pořádají ho Francouzský institut v Praze, Francouzské velvyslanectví v ČR, UniFrance films a Francouzské aliance v ČR. Všechny filmy na něm promítané budou uváděné v původním znění s českými titulky, resp. s českým dabingem (kromě jedné projekce Malého prince, která bude v angličtině), a za jednotné vstupné v ceně 100 korun. Celkem se do programu zapojí osm kin, přičemž v Praze půjde o kina Lucerna, Světozor, Kino 35 Francouzského Institutu a Cinestar Anděl.

Oficiální znělka festivalu