23. 11. 2016

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (Moana) – Recenze – 70%

Na blíže nespecifikovaném ostrově v Polynésii zhruba před dvěma tisíci lety žije dospívající dcera náčelníka Vaiana (mimo Evropu Moana) a její kmen šťastné domorodé životy, dokud ostrov nezačne sužovat jakási mystická temnota, kvůli níž odumřou kokosové palmy a z moře zmizí ryby. Vaiana, kterou to od dětství spíš než k náčelnictví táhlo k moři, se proto vydá na lodi na dlouhou plavbu s cílem najít poloboha Mauiho a donutit ho, aby vrátil bohyni života její srdce, které jí podle dávné legendy kdysi ukradl, což je patrně příčinou té šířící se temnoty.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (Moana) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

20. 11. 2016

Anděl Páně 2 – Recenze – 50%

Pokračování pohádky Anděl Páně natočil po jedenácti letech opět režisér Jiří Strach, přičemž zachoval většinu hereckého obsazení, v němž se vrátili do rolí anděla Petronela a čerta Uriáše Ivan Trojan a Jiří Dvořák. Oproti jedničce akorát přibylo dost nových postav, na scénáři tentokrát pracoval přímo Jiří Strach spolu s Markem Epsteinem, za kameru usedl Martin Šec a Ondřej Gregor Brzobohatý složil hudbu, která se k charakteru vánoční pohádky skvěle hodí i díky tomu, že v ní vkusně využil melodie známých koled.

Tentokrát jde o to, že Petronel s Uriášem kvůli své nešikovnosti způsobí pád zakázaného jablka z rajského stromu kamsi na Zem, načež je Bůh (Jiří Bartoška) sešle za trest z Nebe dolů, aby do následujícího rána ztracené jablko našli. Ovoce se náhodou zakutálí k nohám chudé děvenky (Anna Čtvrtníčková, dcera Petra Čtvrtníčka), která si v přestrojení za Mikuláše snaží vysloužit nějaké jídlo nebo peníze na přilepšenou (shodou okolností je zrovna 5. prosince, takže Petronel a Uriáš nepůsobí mezi ostatními nepatřičně), a čert s andělem jí scházejí k tomu, aby ji jako Mikuláše zlobivé děti braly vážně. Dohodne se tudíž s Petronelem a Uriášem výměnou za nalezené jablko na spolupráci…
 
Anděl Páně 2 – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

19. 11. 2016

Hologram pro krále (A Hologram for the King) – Recenze – 60%

Obchodní zástupce Alan (Tom Hanks) je vyslán svou firmou do Saúdské Arábie, aby tam místnímu králi představil holografický chat, což by mělo vézt k navázání dlouhodobé spolupráce při stavbě králova nového města. Nejlepší obchod Alanova života ale začnou od začátku provázet všemožné komplikace, zahrnující jednak jeho psychickou a zdravotní nepohodu a zároveň naprosto rozdílnou mentalitu a styl komunikace arabského národa.

Alanem totiž zmítá jakýsi syndrom vyhoření, související s jeho životní situací (v práci nevyniká, je rozvedený a nemá dost peněz na to, aby mohl své dceři dopřát vysokou školu), kromě toho trpí pásmovou nemocí, ztrátou energie a nespavostí a na zádech mu roste nějaká boule. Jeho tým spolupracovníků i s veškerou technikou je umístěn do stanu v poušti bez jídla, klimatizace i wi-fi. Komunikace vázne na všech úrovních. Alanův nadřízený po něm chce výsledky, leč král je bůhvíkde a neví se, kdy by měl přijet.
 
Hologram pro krále (A Hologram for the King) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

16. 11. 2016

Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them) – Recenze – 50%

Poté, co se podařilo roztáhnout útlého knižního Hobita na plochu tří dlouhých filmů, lze těžko spatřovat cokoli překvapivého na rozhodnutí vytěžit z ještě útlejšího lexikonu Fantastická zvířata a kde je najít, který napsala spisovatelka J. K. Rowling v roce 2001 jako doplněk ke své knižní sérii o Harry Potterovi, filmů rovnou pět. Není však možné mluvit o adaptaci, protože původní předloha je skutečně jen nebeletristickou encyklopedií všech možných fantazijních stvoření z kouzelnického světa Harryho Pottera, abecedně seřazených, opatřených krátkým popiskem a zařazených do příslušné kategorie nebezpečnosti.
 
Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

15. 11. 2016

Sieranevada – Recenze – 80%

Rumunští režiséři Cristi Puiu a Cristian Mungiu jsou vnímáni jako zakladatelé rumunské nové vlny, díky nimž se rumunská filmografie dostala do mezinárodního povědomí. První ze jmenovaných nyní přichází se snímkem Sieranevada, jenž je popisován jako intenzivní a hutný divácký zážitek, což je dáno jednak jeho dusnou atmosférou v komorním prostředí stísněného bytu ve starém činžáku, ale i tím, že se odehrává prakticky v reálném čase a trvá skoro tři hodiny.

Ty tři hodiny ale uběhnou překvapivě rychle, ačkoli úvodní, několik minut dlouhá a vlastně nedějová scéna, jenž se navíc odehraje téměř bez dialogů, jakýsi nepříjemný dojem těžko stravitelné pomalosti naznačuje. Ve zbytku filmu je ale tolik postav, tolik příběhů a řeší se v něm tolik zajímavých věcí, že je až skoro škoda, že není naopak ještě delší.

Sieranevada – Recenze

11. 11. 2016

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge) – Recenze – 80%

Skutečnými událostmi inspirované válečné drama v režii Mela Gibsona vypráví o osudech vojáka Desmonda Dosse, jemuž byla jako prvnímu odpírači vojenské služby udělena nejvyšší medaile za statečnost, mimo jiné za to, že během války s Japonci na ostrově Okinawa (v roce 1945, čtyři roky po útoku na Pearl Harbor) zachránil život mnoha zraněným americkým vojákům, aniž by se sám dotkl jakékoli zbraně.
 
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge) – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

9. 11. 2016

Příchozí (Arrival) – Recenze – 90%

Americké sci-fi Příchozí s Amy Adams v hlavní roli a s Jeremy Rennerem a Forestem Whitakerem v rolích vedlejších natočil kanadský režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Sicario: Nájemný vrah), na jehož dramata a thrillery se pějí ódy (pokud máte rádi mind-fuck filmy, zkuste jeho málo známý snímek Nepřítel), leč sci-fi zatím nenatočil žádné. Nakonec jej ale zvládl natolik dobře, že snad ani nebude třeba se nadále strachovat o jím režírované pokračování Blade Runnera, jež má premiéru naplánovanou na říjen příštího roku, a které je evidentně ve správných rukou.
 
Příchozí (Arrival) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

7. 11. 2016

Je to jen konec světa (Juste la fin du monde) – Recenze – 80%

Šestý film „zázračného“ talenta z kanadského Quebecu, teprve sedmadvacetiletého režiséra Xaviera Dolana, získal na festivalu v Cannes Velkou cenu poroty, ačkoli ho tehdy současně doprovázely negativní divácké ohlasy i odmítavé mumlání kritiků. Z reakcí na film Je to jen konec světa přitom jasně vyplývá, že nejvíce jim vadila jeho přehnaná divadelnost a příliš teatrální herecké výkony, odvíjející se od toho, že snímek byl natočen podle divadelní předlohy.
 
Je to jen konec světa (Juste la fin du monde) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

2. 11. 2016

Zúčtování (The Accountant) – Recenze – 70%

Ben Affleck je výborný režisér, ale herec je hrozný, to se ví už delší dobu. Proto je potřeba strategicky ho obsazovat do takových rolí, v nichž mají jeho absence hlubšího výrazu a emocionálně strohá kamenná tvář opodstatnění. Na to přišel už David Fincher, když mu svěřil hlavní roli ve Zmizelé, správným krokem se ukázalo být i jeho navléknutí do kostýmu Batmana a došlo to i tvůrcům amerického thrilleru Zúčtování, v němž Affleckův hrdina představuje směs introvertního autisty (a pochopitelně geniálního matematika) a profesionálního zabijáka, elitního bojovníka a odstřelovače v jednom.
 
Zúčtování (The Accountant) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

1. 11. 2016

Pohádky pro Emu – Recenze – 70%

Hlavním hrdinou českého filmu Pohádky pro Emu je svobodný padesátník Petr (Ondřej Vetchý), pracující v Londýně na imigračním oddělení. Jednoho dne obdrží telefonát z Čech, že jakási žena, se kterou se před lety znal, měla vážnou dopravní nehodu a Petra uvedla coby otce své osmileté dcery Emy, o níž Petr neměl ani tušení. Vydá se tudíž do Čech a ubytuje se v hotelu, kde se stane Eminým opatrovníkem do doby, než se její maminka uzdraví. Ta ale v nemocnici zemře a Petr se následně rozhodne holčičku vzít do své péče nastálo, aby se nedostala do rukou sociálky. Není si ale jistý, zda je skutečně jejím otcem, navíc aby vůbec měl ve sporu o opatrovnictví nějakou šanci, musí si v Čechách co nejrychleji najít nevěstu.
 
Pohádky pro Emu – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz