27. 4. 2023

Sisu – Recenze – 70%

Finský akční film Sisu se odehrává v severním Finsku v roce 1944, tedy ke konci druhé světové války, kdy nacistické jednotky postupně opouštěly území Laponska, které se neúspěšně pokoušely dobýt. Hlavním hrdinou je stárnoucí finský válečný veterán ze Zimní války a zlatokop Aatami (Jorma Tommila), jenž právě v Laponsku objevil masivní zlatou žílu. S batohem napěchovaným zlatými valouny ale narazí na ustupující nacistickou jednotku, která disponuje tankem a dalším bohatým zbrojním arzenálem, a ta se rozhodne jej zlata zbavit.

Nacističtí vojáci vedení důstojníkem SS Brunem (Aksel Hennie) však netuší, že Aatami, na pohled obyčejný stařec, je ve skutečnosti obávanou zabijáckou legendou, která má na krku stovky válečných obětí, a jíž se ve Wehrmachtu přezdívá „Kostěj Nesmrtelný“. Aatamiho odhodlání ponechat si zlato za každou cenu a zabít každého, kdo by jej o něj chtěl připravit, je navíc podstatně silnější než jeho pud sebezáchovy. 

Sisu – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

20. 4. 2023

Smrtelné zlo: Probuzení (Evid Dead Rise) – Recenze – 70%

Americký horor Smrtelné zlo: Probuzení je novým tematickým návratem ke kultovnímu snímku Evil Dead, který natočil v roce 1981 režisér Sam Raimi, jenž v něm vyprávěl o partě přátel, kteří si vyjeli na chatu v lesích, našli tam starou prokletou knihu a nechtěně z ní vyvolali smrtící zlo. Tentýž námět přitom oprášil už v minulé dekádě režisér Fede Alvarez, jehož snímek Lesní duch z roku 2013 se též snažil o znovuvzkříšení a modernizaci Raimiho díla, aniž by se přitom pokoušel jakkoli ctít jeho psychedelickou, legračně vyšinutou a maniakální poetiku. Namísto toho se snažil se vší seriózností zapůsobit přehlídkou explicitních brutálních krvavých výjevů, čímž pádem nenavazoval ani tolik na tradici komických splatterů z 80. let, jako spíš na modernější vlnu extrémních hororů z počátku tisíciletí, které se vyžívaly v realistickém sadismu a vynalézavé destrukci lidských těl.

Smrtelné zlo: Probuzení (Evid Dead Rise) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

6. 4. 2023

Air: Zrození legendy (Air) – Recenze – 80%

Americký film režiséra Bena Afflecka Air: Zrození legendy pojednává o skutečné události z roku 1984, kdy se firmě se sportovním oblečením Nike (resp. její divizi zaměřené na basketbalovou obuv) podařilo navzdory tvrdé konkurenci tehdy silně dominujících značek Converse a Adidas uzavřít smlouvu s Michaelem Jordanem, v té době teprve vycházející basketbalovou hvězdou. Postava mladého Michaela je sice ve filmu přítomna, nicméně do obličeje mu nikdy neuvidíme, jelikož přímo na něm film nestojí, není hybatelem děje. Nejde tudíž o sportovní drama, ale spíše o korporátní drama několika obyčejných lidí, kteří vsadí své kariéry na to, že se jim podaří budoucí sportovní legendu přesvědčit ke spolupráci.

Air: Zrození legendy (Air) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment