30. 6. 2015

Dáma ve zlatém (Woman in Gold) – Recenze – 50%

Drama britského režiséra Simona Curtise (Můj týden s Marilyn) vypráví příběh založený na skutečných událostech o stárnoucí Američance a Židovce Marii Altmannové (Helen Mirren), která za mlada emigrovala z Rakouska do USA v době, kdy byla Vídeň okupována nacisty. Po roce 2000 se na stará kolena soudila s rakouskou vládou o vlastnictví pěti obrazů Gustava Klimta, které v té době visely ve vídeňské galerii, ale Marie si na něj dělala nárok coby dědička. Zejména jí šlo o obraz Dáma ve zlatém, na němž byla namalována její teta. Dlouhý a táhnoucí se proces nakonec vyhrála, v čemž jí výrazně pomohl mladý právník Randol Schoenberg (Ryan Reynolds).
 
Zdroj fotek: forumfilm.sk

24. 6. 2015

Mimoni (The Minions) – Recenze – 60%

Předem jsem se animáku Mimoni trochu bál, a to oprávněně. Ve dvojici filmů Já, padouch totiž dotyční žlutí pomocníčci titulního antihrdiny doposud plnili výhradně funkci takových legračních přicmrdávačů a sloužili k tomu, že se objevili vždy, když film trochu vázl, udělali nějakou srandovní hovadinu a zase zmizeli. Působili jako osvěžující vzpruha a vděčný zdroj humoru. Ovšem to, co funguje jako série krátkých groteskových gagů nebo jako vtipné dvouminutové video na Youtube, musí na poli hodiny a půl nutně fungovat o dost méně. Záměr postavit celovečerní film na tom, že v něm budou jako hlavní hrdinové vystupovat vedlejší až epizodní postavičky tohoto typu, bylo tudíž poměrně riskantním tahem (ovšem pouze z hlediska kvality filmu, o peníze se totiž není proč bát – Mimoni budou jistě megahitem). Obdobně si například nedovedu přestavit, jak by musel vypadat celovečerák s veverkou z Doby ledové v hlavní roli, aby si zachoval svůj specifický humor a zároveň to byl dobrý film s poutavým příběhem.
 
Mimoni (The Minions) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz
 

22. 6. 2015

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze – 30%

Kdesi v horách na severu Finska se teroristé připravují na sestřelení letadla převážejícího amerického prezidenta (Samuel L. Jackson). V letadle po zjištění hrozby propuká panika, během níž je prezident vyhozen z letadla v záchranném modulu svým bodyguardem (Ray Stevenson), který ovšem ve skutečnosti pracuje pro teroristy, tudíž zabije veškerý zbytek posádky a sám se s padákem snese na zem za ostatními, aby mohli uspořádat na prezidenta hon (protože je zrovna lovecká sezóna). Záchranný modul však objeví náhodný kolemjdoucí dvanáctiletý Laponeček, který v okolní divočině vykonává tradiční zkoušku dospělosti tím, že se snaží s lukem a šípy ulovit jelena. A jak už to tak bývá, tak samozřejmě prokáže obrovskou odvahu, zneškodní všechny teroristy a prezidenta hrdinně zachrání… Ups, spoiler.

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze

18. 6. 2015

Vincentův svět (Entourage) – Recenze – 70%

V americké komedii Vincentův svět vystupuje pětice hlavních postav, které spolu byly k vidění (v podání těch samých herců) i ve stejnojmenném seriálu, na nějž tento film navazuje. Je ovšem potěšující, že na to, abyste si ten film dosyta užili, seriál naštěstí nemusíte vidět. Na druhou stranu se tak pravděpodobně připravíte o řadu skrytých vtípků a narážek připravených pro fanoušky a některé nuance ve vztazích mezi postavami budete muset odtušit a dost možná vám docvaknou až časem, zatímco znalci televizní HBO série se budou samozřejmě chytat lépe. I tak je ale ve Vincentově světě pořád dost legrace na to, aby stál za vidění.
 
Vincentův svět (Entourage) – Recenze
Zdroj fotek: warnerbros.cz

17. 6. 2015

Temné kouty (Dark Places) – Recenze – 60%

Hrdinkou dramatu/thrilleru/detektivky Temné kouty je Libby Day (Charlize Theron), která před třiceti lety zažila masakr své vlastní rodiny, za nějž byl odsouzen k doživotnímu vězení její starší bratr Ben. Dosud žila z finančních milodarů sympatizujících dobrodinců (a také jí vyšla autobiografická kniha), ale nyní je finančně na dně. Přijme proto peněžní odměnou podmíněnou nabídku podivínského mladíka (Nicholas Hoult) navštívit jeho „Vražedný klub“, kde se scházejí amatérští detektivové a nadšenci do kriminálních případů, vražd a brutálních vrahů. Ti zcela zřejmě věří v Benovu nevinu a jeho odsouzení považují za justiční omyl, což je ze začátku Libby hodně proti srsti, ale pak se začne svým případem zabývat (možná vůbec poprvé) a odhalí tak nové a nečekané spojitosti…
 
Temné kouty (Dark Places) – Recenze – 60%
Zdroj fotek: bioscop.cz

13. 6. 2015

Jurský svět (Jurassic World) – Recenze – 80%

Jurský svět není restartem Jurského parku z roku 1993, ani není jeho remakem. Jde o plnohodnotné pokračování odehrávající se na tom samém ostrově (přejmenovaném), dvacet let po tragických událostech z prvního dílu. Rozdíl je v tom, že doba pokročila, takže místo komorního a spíše utajeného výběhu s pár dinosaury tu máme obří hi-tech zábavní park s rozlehlou safari, desítkami pavilónů, vodním stadionem, dětským koutkem a hotelovým resortem pro více než dvacet tisíc návštěvníků.
 
Jurský svět (Jurassic World) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

9. 6. 2015

Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha (Não Pare na Pista) – Recenze – 40%

Brazilský spisovatel Paulo Coelho je jedním z nejprodávanějších současných autorů literatury. Napsal přes pětadvacet románů a milující fanouškové po celém světě hltají jeho osvícené příběhy a podobenství s poselstvími vycházejícími z východních a jiných alternativních nauk. Nyní o něm vznikl životopisný film, příznačně pojmenovaný podle jeho prvního románu – Poutník.
 
Poutník - nejlepší příběh Paula Coelha - Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

5. 6. 2015

Insidious 3: Počátek (Insidious 3) – Recenze – 40%

Pokud bych si měl vzpomenout na nějaké nejpozoruhodnější hororové filmové tvůrce z poslední doby, tak jako první mi s pořádným náskokem vyvstane na mysli původem malajský režisér James Wan, jehož bych si díky jeho práci s neotřelými náměty a s netradičními filmovými postupy klidně dovolil označit za žánrového inovátora. V Saw: Hře o přežití velmi funkčně skloubil okázalou brutalitu s psychologickým terorem, v obou dílech duchařského Insidious vytvořil komplexní zádušní svět podobný předpeklí a živým hrdinům vtiskl schopnost „astrálního cestování“, V zajetí démonů je zas nejlepším hororem o strašidelném domě za hodně dlouhou dobu, nehledě na Wanovu skvělou práci s lekačkami, které v jeho podání nejsou tvořeny jen otravným bafáním doprovázeným hlasitým řevem či ohlušujícím lomozem.

No a problém filmu  Insidious 3: Počátek je ten, že ho nenatočil James Wan (který měl příliš práce s Rychle a zběsile 7), nýbrž režijně debutující Leigh Whannell, scenárista všech tří dílů a také prvních tří dílů Saw. A všechno to, co bylo na předešlých dvou Insidious příjemné, nové a svěží, je najednou pryč.

Insidious 3 - Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

1. 6. 2015

Dítě číslo 44 (Child 44) – Recenze – 50%

Sovětský válečný hrdina nazývaný Lev (Tom Hardy) žije okolo roku 1952 v Moskvě se svou ženou (Noomi Rapace) a pracuje pro tajnou službu. Nachomýtne se k případu tragické nehody, v níž nalezl smrt pod jedoucím vlakem malý chlapec, jehož tělo však vykazuje zcela odlišné typy zranění, než jaké by se po sražení s lokomotivou daly čekat, a vypadá to spíš na vraždu. Nic se ale nevyšetřuje, protože podle Stalina je Sovětský svaz dokonalým rájem na zemi a cokoli podobného vraždě v něm přeci nemůže existovat (nebo tak něco). Když pak Lev odmítne udat svou manželku pro podezření ze špionáže, je degradován a vystěhován do zapadlého průmyslového městečka, kde se kapitán místní milice (Gary Oldman) shodou okolností potýká s řadou více než čtyř desítek úmrtí mladých chlapců zabitých stejným způsobem a je mu jasné, že musí jít o dílo sériového vraha…
 
Dítě číslo 44 (Child 44) – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz