25. 5. 2023

Malá mořská víla (The Little Mermaid) – Recenze – 60%

Nová Malá mořská víla, volně vycházející z díla Hanse Christiana Andersena, je hranou předělávkou Disneyho stejnojmenné animované klasiky z roku 1989, která započala období označované jako „Disneyho renesance“. Slavné animační studio tehdy vyrukovalo po dlouhé sérii průměrných a finančně ztrátových animovaných filmů s řadou naopak velice úspěšných počinů, k nimž se kromě Malé mořské víly řadí též Kráska a zvíře, Aladin nebo Lví král.

Malá mořská víla (The Little Mermaid) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

18. 5. 2023

Rychle a zběsile 10 (Fast X) – Recenze – 60%

Dominic Toretto (Vin Diesel) si konečně užívá ničím nerušené rodinné sešlosti s grilováním na zahradě a je vzorným otcem osmiletého syna, kterého učí driftovat okolo palem a rozeznávat typy motorů podle zvuku. Znenadání se však objeví zcela nová hrozba, následkem čehož JE JEHO RODINA OPĚT V NEBEZPEČÍ. 

V úvodu filmu je divákům připomenuto, že Dom a jeho společníci ve filmu Rychle a zběsile 5 zabili jistého brazilského narkobarona, kterého předtím oloupili o obří sejf plný peněz. Jak se nyní ukazuje, tak onen mafián měl syna Danteho (Jason Momoa), který se zničehonic po deseti letech zjeví, aby se hrozivě pomstil. Naláká Domův tým do pasti a unese další členy jeho rodiny, aby jej obral o všechno, na čem mu záleží. Takže Dominic hned startuje káru, aby všechny zachránil, protože NIC NENÍ VÍC NEŽ RODINA. 

Rychle a zběsile 10 (Fast X) – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

11. 5. 2023

Život pro samouky – Recenze – 40%

Českou vztahovou komedii Život pro samouky natočila a napsala režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová (Zoufalci, Hodinářův učeň) podle románu „Láska pro samouky“ spisovatelky (a mimo jiné bývalé filmové recenzentky) Barbory Šťastné. Její hlavní hrdinkou je snaživá čtyřicátnice Klára (Jana Plodková), která žije všední život se dvěma dcerami a netečným manželem (Jaroslav Plesl). Ten ji jednoho večera v restauraci na oslavě patnáctého výročí svatby zaskočí žádostí o pauzu v jejich vztahu. Oba si tudíž od té doby začnou děti i společný byt střídat po týdnu, a když je zrovna řada na manželovi, tak Klára jezdí bydlet ke své excentrické mamince (Zuzana Kronerová). A zároveň se začíná ohlížet po jiných adeptech na životního partnera.

Život pro samouky – Recenze
Zdroj fotek: Bontonfilm

4. 5. 2023

Strážci Galaxie: Volume 3 (Guardians of the Galaxy Vol. 3) – Recenze – 70%

Americký režisér a scenárista James Gunn tímto filmem dokončil svou akčně-komediální sci-fi/fantasy trilogii Strážci Galaxie, jejíž předchozí díly (ZDE recenze prvního dílu a TADY recenze druhého dílu) z něj udělaly jednoho z nejopěvovanějších a nejšikovnějších filmařů se specializací na superhrdinské komiksové adaptace. I tentokrát by se nabízelo napsat, že jeho očekáváné završení série a zároveň symbolické rozloučení s některými z jejích hrdinů se opět nese v podobně rozjařeném a nezávazně odlehčeném duchu jako jeho předchůdci (nebo jako třeba Sebevražedný oddíl, režírovaný též Gunnem), avšak v tomto případě by takové sdělení bylo poněkud zavádějící. Ve skutečnosti jsou totiž některé pasáže filmu Strážci Galaxie: Volume 3 až povážlivě tíživé, pochmurné a divácky nepříjemné.

Strážci Galaxie: Volume 3 (Guardians of the Galaxy Vol. 3) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon