28. 7. 2014

Chlapectví (Boyhood) – Recenze – 80%

Drama Chlapectví je životním dílem amerického režiséra Richarda Linklatera. Proč životním? Protože ho natáčel průběžně po dvanáct let stále s těmi samými herci. Jednou za rok jim zavolal, sešel se s nimi a natočil s nimi další kus scénáře. Díky tomu je film jedinečný a pravděpodobně si tím vyslouží i zápis do historie kinematografie. Je to forma neobyčejná a uhrančivá a Linklater si za ni zaslouží veškeré ovace.

Chlapectví (Boyhood) – Recenze – 80%

26. 7. 2014

Útěk z planety Země (Escape from Planet Earth) – Recenze – 60%

Americko-kanadský animovaný film Útěk z planety Země pohlíží na problematiku mimozemských návštěv Země očima samotných mimozemšťanů, kteří se na planetě objeví vždy s dobrými úmysly (nebo omylem), přičemž jejich přílet je lidmi interpretován jako nebezpečná invaze, které je potřeba zatnout tipec. To je ale jediná inovace v tomto filmu, jehož největší nevýhodou je, že sice rozhodně není špatný, ale je až příliš standardní a v konkurenci patrně bohužel neobstojí (ale je to škoda, protože by si diváky zasloužil, rozhodně víc než Rio 2). Současně jde o režijní debut Callana Brunkera, který předtím pracoval jako animátor a kreslič storyboardů u filmů Já, padouch, Horton, či Doba ledová 4.

Útěk z planety Země (Escape from Planet Earth) – Recenze

25. 7. 2014

Očista: Anarchie (The Purge: Anarchy) – Recenze – 40%

Rok starý, komorní thriller Očista byl založený na poměrně originálním a atraktivním (leč nedostatečně vytěženém) nápadu – v blízké budoucnosti v USA posadil k moci extrémistickou vládu, která se rozhodla vypořádat s kriminalitou tím způsobem, že na jednu konkrétní noc v roce zlegalizovala veškerou kriminální činnost (a té noci se říká Očista). Kdo chce rabovat, vraždit, či ilegálně stahovat, má během těchto dvanácti hodin unikátní příležitost. Společnost je rozdělena na ty, co se zabarikádovávají doma jako v pevnosti a snaží se bouřlivou noc ve zdraví přečkat, zatímco jiní vyrážejí do ulic s nabroušenými mačetami, nabitými zbraněmi a s chutí po krvi. Potenciál takového námětu by klidně vydal na mnohadílný seriál, Očista přesto nabídla jen laciný béčkový příběh o rodině, která se snažila přežít ve vlastním domě. Letošní pokračování je v leckterém ohledu vydařenější, v jiných ohledech je ale zas o hodně horší, takže je vlastně s předchozím filmem co do kvality plně srovnatelné.

Očista: Anarchie (The Purge: Anarchy) – Recenze – 40%

24. 7. 2014

Hercules – Recenze – 50%

Je to zvláštní, ale občas se stane, že Hollywood vyprodukuje s odstupem několika málo měsíců nezávisle na sobě dva různé filmy s naprosto identickým námětem (a těžko říct, jestli někdo opisoval, nebo jestli je to náhoda). Příkladem budiž Madagaskar vs. Divočina, či Příběh brouka vs. Mravenec Z. Loni jsme tu měli dva akční snímky o útoku na Bílý dům (Pád Bílého domu a White House Down) a letos zas dva filmy o legendárním Herkulovi. A nejde jen o identického hlavního hrdinu, oba filmy totiž sdílejí i některé styčné body a dějové prvky. Přesto je nový Hercules o něco vydařenější než ten, co byl v našich kinech v lednu (což se dalo celkem čekat, vzhledem k tomu, jaká byla Herkules: Zrození legendy břečka – dokonce je na něj v novém Herculovi narážka a dělají si v něm z něj legraci).

Hercules – Recenze – 50%

20. 7. 2014

Ida – Recenze – 60%

Anna je osmnáctiletá polská novicka žijící v klášteře a týden před tím, než se stane jeptiškou, dostane za úkol navštívit svou tetu Wandu, o jejíž existenci neměla doposud ani tušení, a která je její jedinou žijící příbuznou. Od ní se dozvídá, že je ve skutečnosti Židovkou, a že její pravé jméno je Ida. Dívka zatouží najít hrob svých rodičů, kteří zahynuli během 2. světové války, a proto se spolu s Wandou vydává na cestu přes Polsko, přičemž poprvé poznává svět za hranicemi kláštera a objevuje sama sebe…

Ida – Recenze – 60%

17. 7. 2014

Letadla 2: Hasiči a záchranáři (Planes: Fire and Rescue) – Recenze – 60%

V roce 2006 natočilo studio Pixar vynikající animovaný film Auta. O pět let později vzniklo o dost slabší pokračování, už ve spolupráci s Disneym. Loni natočil Disney (bez Pixaru) film Letadla, což byl takový spin-off odehrávající se v tom samém světě jako Auta, ale tentokrát s důrazem na létající stroje, v příběhu o práškovacím letadle jménem Prášek Skočdopole, které si splní sen, stane se profesionálním závodníkem a vyhraje závod kolem světa. Byl to takový menší, lacinější animovaný filmeček, podobně jako Disneyho série s vílou Zvonilkou. A právě od tvůrců některých filmů o Zvonilce přichází pokračování Letadel, tentokrát s podtitulem Hasiči a záchranáři.

Letadla 2: Hasiči a záchranáři (Planes: Fire and Rescue) – Recenze

16. 7. 2014

Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes) – Recenze – 80%

Úsvit planety opic je pokračováním tři roky starého Zrození planet opic, které bylo pro změnu prequelem Planety opic z roku 1968. Jeho děj se odehrává deset let po událostech předchozího filmu, na jehož konci se po celém světě rozšířil zhoubný virus a zlikvidoval drtivou většinu lidské populace. Přeživší lidé, geneticky odolní vůči účinkům viru, přežívají v USA ve společenství v post-apokalyptickém San Franciscu, přičemž nedaleko v lesích a džungli žijí ve vlastní tlupě inteligentní opice. Právě na jejich území se nachází bývalá vodní elektrárna, díky níž by mělo lidstvo možnost přísunu elektrické energie. To se ale neobejde bez konfliktu…

Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes) – Recenze

15. 7. 2014

Magický hlas rebelky – Recenze – 80%

Po dokumentu Věra 68, ve kterém režisérka Olga Sommerová zachytila životní osudy olympijské gymnastky Věry Čáslavské, se ve filmu Magický hlas rebelky věnuje další známé a populární osobnosti a zároveň další významné ženě české historie, zpěvačce, herečce a bojovnici za svobodu Martě Kubišové.

Magický hlas rebelky - Recenze

14. 7. 2014

Karlovy Vary 2014 - Shrnutí (KVIFF 49. ročník)

Letos jsem se již podruhé zúčastnil Mezinárodního Filmového Festivalu Karlovy Vary, tentokrát jako jeden z agentů reprezentujících ČSFD.cz. Moje postřehy, komentáře k viděným filmům a festivalový deník si můžete přečíst TADY. Zde na blogu se budou v následujících týdnech a měsících průběžně objevovat recenze těch filmů, které půjdou do běžné distribuce (a možná i těch, co do kin nepůjdou, ale zaslouží si mít recenzi). Už teď si můžete přečíst recenze na filmy I Origins, Díra u Hanušovic, Zejtra napořád, Snowpiercer a Zátah 2. Další budou jistě následovat.

Velký sál v hotelu Thermal, Karlovy Vary
Velký sál v hotelu Thermal, Karlovy Vary

13. 7. 2014

Zejtra napořád - Recenze - 40%

Celovečerní debut režiséra Rudolfa Havlíka Zejtra napořád vypráví o muži jménem Petr (Pavel Batěk), který podělá nějaký kšeft s lacinými padělky značkových triček dovážených z Číny (zásilka triček za tři miliony dorazí bez dostatečně velkých otvorů pro hlavu, takže se nedají nosit), a zatímco se snaží vymyslet, jak z této šlamastyky ven, rozhodne se, že si ještě pěkně užije. Začne si tudíž domlouvat rande naslepo hned s několika ženami z internetového chatu, a přitom přehlíží svou kamarádku z dětství Terezu (Vica Kerekes), která ho má evidentně ráda.

Zejtra napořád - Recenze

12. 7. 2014

Rozhovor s Gyorgym Pálfim o filmu Volný pád

Maďarský režisér filmů Škyt, Taxidermia, či Final Cut - Dámy a pánové byl ve Varech prezentovat svůj nejnovější film s názvem Volný pád, s ním přijel bojovat v hlavní soutěžní sekci. Rozhovor s ním je podstatně zkrácený (asi o polovinu), je v angličtině bez titulků a nejsem v něm vidět, nicméně jsem to já, kdo pokládá otázky :-) Až bude titulkovaná verze (pokud vůbec), nahraju ji také.



Rozhovor s Irenou Pavláskovou o filmu Fotograf

Ovšem celý název filmu je Fotograf aneb dámy, radím vám ke klidu. Jde o snímek inspirovaný osudy fotografa a umělce Jana Saudka, hlavní role se zhostil Karel Roden. Film bude mít premiéru 15. ledna 2015.

Rozhovor jsem udělal v Karlových Varech na festivalu u příležitosti prezentace nových českých filmů distribuční společnosti Bioscop. Bude viset i na ČSFD, tak se s vámi o něj zatím podělím i touto cestou.



8. 7. 2014

Díra u Hanušovic - Recenze - 60%

Díra u Hanušovic je filmovým režijním debutem herce a divadelního režiséra Miroslava Krobota, který do něj coby umělecký ředitel Dejvického divadla obsadil většinu jeho herců. Děj filmu (nebo spíš do sebe poskládané dějové střípky) se odehrává v současnosti v zapadlé vísce na Jesenicku (anglický název filmu je Nowhere in Moravia), poblíž obce Hanušovice, kde žije asi patnáct lidí, jejichž osudy se snímek zabývá:

Díra u Hanušovic - recenze

4. 7. 2014

Výchozí bod (I Origins) – Recenze – 90%

Především bych doporučoval těm z vás, kteří jste na film zvědaví (a např. na něj plánujete jít v Karlových Varech), nebo jste třeba duchovně založení a zajímáte se o film z tohoto pohledu (film má trochu podobné vyznění jako např. Atlas mraků), abyste si o něm předem zjišťovali co nejméně. Film je to vynikající, a abyste si ho užili, tak o něm nepotřebujete nic dalšího vědět. A v žádném případě se nedívejte na trailer, protože ten vyzrazuje zhruba tři čtvrtiny filmu, a to včetně zápletek, jejichž podstatu a smysl má divák odhalovat až postupně při sledování filmu. No a pro ty ostatní následuje nástin děje:


I Origins - recenze


3. 7. 2014

22 Jump Street – Recenze – 70%

Komedie 22 Jump Street navazuje na předloňskou 21 Jump Street – se stejnými herci a se stejným tvůrčím týmem. Policejní důstojníci Schmidt (Jonah Hill) a Jenko (Channing Tatum) si úspěšně poradili s drogovými dealery na střední škole a nyní jsou povoláni k odhalení šiřitelů nové drogy na škole vysoké. Musejí tím pádem chodit do školy a v utajení se vydávat za studenty. Do toho se jeden z nich zamiluje, druhý si udělá nejlepšího kamaráda z člověka, který se posléze ukáže být hlavním podezřelým, drogy jsou všude, vyšetřování vázne a blíží se jarní prázdniny…

22 Jump Street – Recenze – 70%

2. 7. 2014

Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) – Recenze – 60%

Newyorský policista Ralph (Eric Bana) je zažraný do své práce, zanedbává manželku s malou dcerou a dře na zdánlivě rutinních případech (mrtvé dítě ponechané u popelnic, domácí nasílí…). Pak ale jednoho dne se svým parťákem (Joel McHale) vyšetřuje případ šílené ženy, která v zoo vyndala své dítě z kočárku a hodila ho do příkopu do lvího výběhu. Jak do případu začne strkat nos přičinlivý kněz (Édgar Ramírez), začne být Ralphovi jasné, že má co do činění s démony (film začíná retrospektivní sekvencí, ve které nějací američtí vojáci v Íráku najdou v džungli satanskou kobku).

Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) – Recenze