27. 1. 2022

Ulička přízraků (Nightmare Alley) – Recenze – 80%

Film Guillerma del Tora Ulička přízraků je adaptací stejnojmenného románu spisovatele Williama Lindsayho Greshama, podle nějž vznikl snímek Ulička přízraků již v roce 1947. Tento film noir byl nicméně ve své době poznamenán pravidly tehdejšího produkčního kodexu, jenž určoval, co se ve filmech smělo či nesmělo objevit, takže se nyní Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint, oscarová Tvář vody) rozhodl natočit novou verzi, tentokrát již bez kompromisů.

Ulička přízraků (Nightmare Alley) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

19. 1. 2022

Srdce na dlani – Recenze – 40%

Srdce na dlani je nová česká romantická komedie od režiséra a scenáristy Martina Horského a producenta Tomáše Hoffmana, kteří mají na kontě v tomtéž žánru mimo jiné i Bezva ženskou na krku a megahit Ženy v běhu. Jde tedy o tvůrce, kteří zřejmě dobře vědí, co touží vidět v kinech čeští diváci, kteří lační po oddechové filmové zábavě, a v Ženách v běhu objevili zaručený recept na úspěch. Jejich základní mustr, založený na propletení několika multigeneračních romantických zápletek, které se všechny točí kolem členů jedné rodiny, se nyní pokusili zopakovat ve filmu Srdce na dlani, dle jejich slov určeného „pro všechny, kteří věří na lásku“. Na producentském záměru zrecyklovat osvědčenou šablonu a vytvořit tak další komerční trhák přitom není nic špatného, pokud je výsledkem kvalitní a zábavný produkt. Což ovšem není tento případ.

Srdce na dlani – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

13. 1. 2022

Vřískot (Scream, 2022) – Recenze – 50%

Po smrti režiséra Wese Cravena, který natočil první čtyři filmy v sérii Vřískot, se pátého dílu ujalo režisérské duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, zodpovědné mimo jiné za horor Zrození ďábla a za hororovou komedii Krvavá nevěsta, které nicméně pokračuje celkem důsledně v jeho stopách. Už první Vřískot byl slasherem, který si zároveň z tohoto hororového sub-žánru, jeho pravidel a jeho klišé humorně utahoval. Vřískot 2 si pak kromě toho utahoval i z filmových pokračování, Vřískot 3 si dělal legraci z trilogií a Vřískot 4 si bral na paškál remaky a rebooty, přičemž nový Vřískot nyní tematizuje pro změnu nostalgické návraty filmových sérií ke kořenům. Sám je proto něčím mezi pokračováním a předělávkou (postavy ve filmu používají přímo termín „requel“), a tudíž se nejmenuje Vřískot 5, ale jen Vřískot.

Vřískot (Scream, 2022) – Recenze
Zdroj fotek: Forum Film CZ

6. 1. 2022

Kingsman: První mise (The King’s Man) – Recenze – 60%

Režisér, scenárista a producent Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass) pojal akčně-komediální film Kingsman: První mise jako prequel k oběma svým starším snímkům Kingsman: Tajná služba (2014) a Kingsman: Zlatý kruh (2017) a vypráví v něm o tom, jak ona titulní britská nezávislá tajná špionážní služba Kingsman vlastně vznikla. V celém filmu, jehož děj je z valné většiny zasazen do období první světové války, je tak jeho hlavním hrdinou válečný post-koloniální veterán a anglický vévoda Orlando Oxford (Ralph Fiennes). Dále se v něm vyskytují především Orlandův čerstvě plnoletý syn Conrad (Harris Dickinson), kterého otec velmi chrání a brání mu vstoupit do vojenské služby, Orlandovo služebnictvo (Gemma Arterton, Djimon Hounsou) a mnoho historických osobností signifikantních pro začátek 20. století, od německého císaře Viléma II. (Tom Hollander v trojroli) po Rasputina (Rhys Ifans).

Kingsman: První mise (The King’s Man) – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

1. 1. 2022

Nejlepší filmy roku 2021 podle Filmspot.cz

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do letošního jara. Po květnovém znovuotevření kin se do nich diváci začali vracet sice jen pozvolna, avšak filmy se přesto hromadily v rekordních počtech. Na plátna se konečně dostalo mnoho titulů, které byly přesunuty z loňského distribučního plánu na letošek, vrátily se hollywoodské velkofilmy a po roční pauze proběhly i mnohé filmové festivaly, z nichž některé si po předchozí zkušenosti osvojily též fungování v online prostředí. Stejně jako loni se nadstandardně dobře dařilo různým streamovacím platformám.

Následující filmy považuji za to nejlepší (subjektivně z mého pohledu), co bylo v roce 2021 nově k vidění, ať už v běžné kino distribuci, nebo na filmových festivalech, filmových přehlídkách či na streamovacích službách. Celkem se jedná o 25 titulů, přičemž zvlášť jsem seřadil zahraniční filmy uvedené v roce 2021 v běžné distribuci a mimo ni (+ tři čestné zmínky), což dělá dohromady 20 filmů, a zbylých 5 počinů jsem věnoval tomu nejpovedenějšímu v rámci české tvorby.

Moc děkuji za to, že mé texty čtete, a přeji vše nejlepší do roku 2022 😊

 Nejlepší filmy roku 2021