30. 3. 2018

Do větru – Recenze – 60%

České drama Do větru je propagováno jako „první česká boat movie“, což se odvíjí od toho, že se z podstatné části odehrává na plachetnici. Jeho debutující režisérka a scenáristka Sofie Šustková, spadající do generace narozené kolem roku 1989, jej pojala jako generační výpověď sebe a svých vrstevníků, jejichž život byl od dětství formován nástupem rozvíjející se svobody, a stejný věk přiřadila i svým hlavním hrdinům. A protože je navíc jachtařka, zasadila děj filmu na jachtu plující poblíž řeckého pobřeží, přičemž motiv plachtění použila jako metaforu právě pro téma volnosti a svobody.
 
Do větru – Recenze
Zdroj fotek: A-Company Czech

26. 3. 2018

Ready Player One: Hra začíná (Ready Player One) – Recenze – 90%

Píše se rok 2045 a svět je šedivý a nezajímavý, tudíž se většina lidí uchyluje k životu ve virtuální realitě OASIS, kde mohou být, kýmkoli si zamanou. Tvůrce této role-playing videoherní reality, geniální programátor a fanoušek popkultury James Halliday (Mark Rylance), ukryl kamsi do jejího rozsáhlého světa tři Easter Eggy (skryté bonusy) v podobě tří speciálních úkolů skrývajících trojici klíčů, jejichž první úspěšný objevitel by měl zdědit vlastnická práva k OASIS po smrti jejího stvořitele. Ten však zemřel již před pěti lety a doposud se nikomu nepodařilo získat ani první klíč – pak se to ale podaří mladému Wadeovi (Tye Sheridan), kterému od té doby jde o krk ve virtuálním světě, i ve skutečném…
 
Ready Player One: Hra začíná (Ready Player One) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

21. 3. 2018

Pacific Rim: Povstání (Pacific Rim: Uprising) – Recenze – 60%

Pokračování akčního sci-fi Pacific Rim z roku 2013 se odehrává deset let poté, co lidstvo zvítězilo nad obřími vesmírnými monstry a uzavřelo portály na dně Tichého oceánu, jimiž se dostala na Zem. Armádní program na vývoj obranných mega-robotů a rekrutování jejich pilotů přesto pokračuje, protože co kdyby se monstra vrátila. Do akce je povolán i bývalý rekrut Jake (John Boyega z nových Star Wars), syn zesnulého hrdinného pilota z předchozího dílu, aby po boku svého kolegy (Scott Eastwood) trénoval nováčky.
 
Pacific Rim: Povstání (Pacific Rim: Uprising) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

19. 3. 2018

Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) – Recenze – 70%

Léto 1983, Itálie. Sedmnáctiletý Elio (Timothée Chalamet) je židovský Italo-Američan, který žije se svými rodiči v prostorné venkovské vile, kam jeho otec, profesor archeologie, přizve na letní pobyt svého studenta Olivera (Armie Hammer), aby mu pomáhal s výzkumem. Přestože Elio zpočátku jeví zájem spíš o místní děvčata, pozvolna v něm začnou klíčit vášnivé city právě k Oliverovi. 

Pocitové romantické drama Dej mi své jméno, natočené podle románu amerického spisovatele Andrého Acimana, proměnilo ze čtyř nominací na Oscara (včetně kategorie Nejlepší film) tu za nejlepší adaptovaný scénář, jehož autorem je režisérský veterán, takřka devadesátiletý James Ivory, mimo jiné tvůrce snímků Pokoj s vyhlídkou, Rodinné sídlo a Soumrak dne. Ten v něm mimořádně citlivě a empaticky pojal téma tajné vášnivé romance dvou mladých chlapců a neméně citlivě a subtilně jej převedl do filmové podoby Luca Guadagnino, italský režisér filmů Mé jméno je láska a Oslněni sluncem.
 
Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

16. 3. 2018

Máří Magdaléna (Mary Magdalene) – Recenze – 40%

Biblické drama Máří Magdaléna vypráví o ženě, která se přidala k Ježíšovi a jeho apoštolům, doprovázela ho během pouti do Jeruzaléma a byla svědkem jeho ukřižování, smrti a znovuzrození. Film, natočený se záměrem očistit její jméno od falešných domněnek pokládajících ji za prostitutku, je vyprávěn z jejího pohledu, čímž se liší od jiných biblických filmů odehrávajících se během posledních dnů či týdnů Ježíšova života.
 
Máří Magdaléna (Mary Magdalene) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

14. 3. 2018

Tomb Raider – Recenze – 50%

Poněkud jalová dvojice filmů Lara Croft – Tomb Raider (z let 2001 a 2003) měla vyloženě kladné ohlasy v podstatě jen u skalních fanoušků populární videoherní předlohy (a to ještě ne u všech) a u těch, kterým přišla v hlavní roli mimořádně sexy Angelina Jolie. Nový pokus o restart této dobrodružné série vsadil na obsazení hlavní role Lary Croft herečkou Alicií Vikander (držitelkou Oscara za vedlejší roli v Dánské dívce), která měla do filmu vnést novou krev a energii. To se jí sice jakžtakž podařilo, výsledek ale ani tak není o moc lepší než jeho zmínění předchůdci.
 
Tomb Raider – Recenze – 50%
Zdroj fotek: forumfilm.cz

11. 3. 2018

Ceny Český lev 2018 - Výsledky

Nejprve pár poznatků:
  • Na to, že by Čeští lvi měli být neprestižnější a nejmasovější oslavou českého filmu, tak se v nich o filmech mluví překvapivě málo. Kdo nominované snímky neviděl, tak si na základě Českých lvů těžko udělá obrázek o tom, o čem vyprávějí a čím jsou výjimečné. Kdo aktivně a průběžně nesleduje nejnovější filmovou českou tvorbu, tak se těžko dozví, jaké filmy se u nás vlastně točí a co znamenají. Kvůli tomu Český lev působí jako udílení cen zakuklené v uzavřeném světě pro zasvěcence, kdy si filmoví tvůrci a herci odnášejí ceny, aniž by bylo jasné, za co vlastně. Nejšílenější je to u hereckých kategorií, v nichž se nominace herců a hereček dokonce obešla bez ukázek jejich výkonů. Je nesmysl dělat střihový průřez loňskou filmovou tvorbou, když v něm ani nezazní, jak se ty filmy jmenují.
  • Více než o nominovaných filmech se mluvilo o politice a hájení lidských hodnot, tudíž celý ceremoniál vypadal spíš jako agitka za svobodu, demokracii a obranu nezávislých médií. Nejprázdnějším výrokem večera byla výzva, aby lidé nevolili Miloše Zemana – zaprvé už je po volbách a zadruhé znovu pro Miloše Zemana už volit ani nepůjde, nikdy.
  • Za Adelu Banášovou palec nahoru.
  • Za zoufalé výstupy některých předávajících (proč vůbec mají větší prostor než ocenění???) a za příšerné, otravné a dehonestující zvukové efekty při děkovacích proslovech palec dolů. Příště už ne, prosím.
  • Pět nominací ve většině kategorií je opravdu až příliš. Zvlášť u kategorie „Nejlepší film“, když za celý rok u nás nevznikne ani pět filmů dostatečně dobrých na to, aby si tu nominaci zasloužily (ale třeba tři už ano).
  • Potenciál jubilejních oslav čtvrtstoletí existence Českého lva zcela nevyužit, ale možná je to tak lepší.

Nejlepší film - Bába z ledu

NEJLEPŠÍ FILM
           Bába z ledu
Kvarteto
Milada
Po strništi bos
Špína

NEJLEPŠÍ REŽIE
           Bába z ledu – Bohdan Sláma
Křižáček – Václav Kadrnka
Kvarteto – Miroslav Krobot
Po strništi bos – Jan Svěrák
Špína – Tereza Nvotová

9. 3. 2018

Planeta Česko – Recenze – 80%

Ambicí televizního režiséra a milovníka přírody Mariána Poláka bylo natočit přírodovědný dokument ve stylu Zázračné planety od BBC, leč v českém prostředí. Výsledná Planeta Česko se sice s úchvatnými mega-produkcemi od BBC nemůže měřit hlavně kvůli obřím rozpočtům a mnohonásobně větší pracovní síle, i tak se ale Mariánovi a jeho štábu podařilo během více než ročního natáčení pořídit pozoruhodné a sem tam i poměrně unikátní záběry zejména české fauny.
 
Planeta Česko – Recenze
Zdroj fotek: Aerofilms

7. 3. 2018

Přání smrti (Death Wish) – Recenze – 50%

Přání smrti z roku 1974 s Charlesem Bronsonem v hlavní roli se stalo klasikou žánru „revenge thrilleru“, tedy thrilleru o odplatě, a dočkalo se rovnou čtyř pokračování. Jeho novou verzi nyní natočil režisér Eli Roth a do hlavní role obsadil Bruce Willise. V českém prostředí jde vlastně o návrat obou pánů na plátna kin po delší době, protože od Eliho Rotha se u nás promítala naposledy dvojice jeho krvavých hororů Hostel a Hostel 2 a Bruce Willis účinkuje v posledních letech zejména v béčkových thrillerech podřadné kvality, jimž se distribuce vyhýbá právem.

Willis ve filmu ztvárnil bohatého chirurga Paula, jehož manželka si zrovna dodělala doktorský diplom a dcera byla přijata na prestižní vysokou školu, leč obě jsou v teple domova napadeny skupinkou lupičů a po vzájemné potyčce zločinci prchají s lupem, manželka umírá a dcera se ocitá v kómatu. Případu se ujímá policejní detektiv, nicméně Paul se stejně rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.
 
Přání smrti (Death Wish) – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz

5. 3. 2018

Ceny Akademie Oscar 2018 - Výsledky

Nejlepší film

Tvář vody

Nejlepší režie
                Christopher Nolan (Dunkerk)
                Jordan Peele (Uteč)
                Greta Gerwig (Lady Bird)
                Paul Thomas Anderson (Nit z přízraků)
                Guillermo del Toro (Tvář vody)

1. 3. 2018

Tátova volha – Recenze – 40%

Po nečekané smrti manžela Ludvíka zůstane Eva (Eliška Balzerová) sama, jen se svou dcerou Terezou (Tatiana Vilhelmová). Při likvidaci pozůstalosti Tereza náhodou objeví starou dětskou malůvku, kterou nakreslil pro jejího otce jakýsi Tomáš. Oběma ženám dojde, že Ludvík zřejmě musel mít s jednou ze svých milenek (se kterými se Eva zná) nemanželské dítě, jehož existenci se mu doma podařilo zatajit. Rozhodnou se tedy Tomáše společně vypátrat a vydají se proto v Ludvíkově milovaném autě (Volze) na výlet navštívit postupně všechny jeho milenky, aby zjistily, se kterou z nich to dítě měl.

Tátova volha – Recenze – 40%
Zdroj fotek: cinemart.cz