3. 8. 2015

Vykolejená (Trainwreck) – Recenze – 40%

Mluvit dnes o Juddu Apatowovi jako o králi soudobé moderní komedie je už poněkud mimo mísu. Přitom ještě před osmi roky to byla skoro pravda. Ještě donedávna byl totiž jedním z nejvýraznějších komediálních tvůrců, v posledních letech ale poněkud polevil. Filmy, na kterých se podílel, přibývají už jen zvolna, přičemž z těch, co režíroval, šly u nás v kinech jen dva – 40 let panic a Zbouchnutá. Navíc se dá říct, že ty komedie, které pouze produkoval (Superbad, Kopačky…) jsou mnohdy výrazně vydařenější a vtipnější než ty, které sám natáčel, nebo k nim psal scénář.  Obecně mají totiž jeho snímky velký problém s přestřelenou délkou, s dramaturgickou rozmělněností a s dějovou utahaností, a to jak v rámci jednotlivých scén, tak v globálním měřítku.
 
Vykolejená (Trainwreck) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Výjimkou není ani novinka Vykolejená, ačkoli je přeci jen poněkud nestandardní. Scénář k ní totiž napsala americká herečka a stand-up komička Amy Schumer, která kromě toho ve filmu ztvárnila hlavní roli. Její postavou je promiskuitní redaktorka ženského bulvárního a sexuálně-naučného časopisu Amy, která v posteli střídá chlapy jako ponožky a užívá si nezávazný život aktivní třicátnice. Pak ale má udělat rozhovor s doktorem a chirurgem Aaronem (Bill Hader), kterého též osouloží, načež se do ní dotyčný zamiluje a rád by s ní navázal trvalý vztah. Toho se Amy zalekne, neb na podobné jednání není zvyklá…

Přestože tedy Apatow není autorem scénáře, tak komedie Vykolejená jeho filmy hrozně připomíná, bohužel i včetně všech těch výše zmíněných nedostatků. Také má nehorázně přestřelenou stopáž a namísto koherentního vyprávění souvislého příběhu se rozpadá do jednotlivých segmentů a izolovaných scének, které jsou většinou dvakrát delší, než by být měly. Také je její humor často založen na vulgaritách (občas zbytečně prvoplánových) a na popkulturních narážkách (mnohdy odkazujících na americké celebrity a reálie, které nikdo mimo USA nezná). Rozdíl je akorát v tom, že její námět i děj jsou výrazně primitivnější.

Apatowovy filmy se totiž mimo jiné vyznačují nepříliš obvyklými zápletkami (ambiciózní intelektuálka otěhotní s tupým domácím povalečem, nesmělý muž má teprve ve středním věku zažít první sexuální styk…), které jsou schválně přitažené za vlasy, aby se pak na ně daly nabalit více či méně zábavné situace a gagy. Oproti nim je Vykolejená v základu tou úplně nejobyčejnější romantickou komedii, která začíná, probíhá, i končí zcela identicky jako polovina všech ostatních exitujících romantických komedií, a všechny ty vulgarity a politicky nekorektní vtípky okolo jsou v ní jen proto, aby se s nimi zamaskovala žánrová klišé. Přitom klišé nevadí, když s nimi film pracuje dobře. Tohle ale není ten případ.

Vykolejená (Trainwreck) – Recenze

Bez ohledu na to, jak vtipná je Amy Schumer ve skutečnosti, tak její scénář příliš vtipný není. A že nejsou vtipné scény, které byly evidentně improvizované, je zas problém Apatowa, případně zúčastněných herců. Přitom jde o talentované osobnosti, které známe i z jiných filmů, a víme, že umějí být dobří i vtipní, když chtějí. Tahle komedie ale jejich potenciál sprostě odhazuje do dáli. Bill Hader je hrozně nevýrazný a třeba taková Tilda Swinton v roli Amyiny excentrické šéfredaktorky hraje tak strašlivou karikaturu, že v diváckém zážitku ze sledování jejího výkonu se mísí znechucení se zoufalstvím.

Zdaleka největší pozornost je ale věnována samozřejmě hlavní hrdince, a to je další kámen úrazu. Jde totiž o hrozně nesympatickou, vypatlanou kravku, co se chová sobecky, sebestředně a hystericky, pitvoří se, vylévá si na ostatních své mindráky a bez skleničky vína a dvou koktejlů denně nedá ani ránu. Je pak poměrně těžké brát to její romantické zápolení a vylévání citů vážně a přát jí šťastný happy end… K dalším postavám, které asi nikomu moc k srdci nepřirostou, se řadí Amyin předčasně senilní, brutálně cynický a negativistický otec a její vytlemená a úplně blbá kolegyně z práce.

Tím ale nechci říct, že by ve filmu žádné sympatické postavy nebyly. Doktor Aaron je v podání Billa Hadera celkem normální a moc příjemná je i Brie Larson coby Amyina mladší sestra, která vede spořádaný a vyrovnaný život s manželem a jeho synem a má patrně tvořit k nestálé a emocionálně komplikované Amy jasný kontrast. Také nechci, aby to vypadalo, že ve filmu nejsou dobré vtipy. Oni tam jsou, ale je jich dost málo a většinou jsou utopené ve spoustě balastu. Občas se navíc stane, že nějaký ten vtip nefunguje už od začátku, a když je pak na něm vystavěna dvouminutová scénka, která se ho snaží rozvíjet, tak ta pak nefunguje už vůbec.

Vykolejená (Trainwreck) – Recenze

Vykolejená vlastně vypadá jako hrubý sestřih komedie, z níž někdo zapomněl odstranit všechny ty nudnější, méně zábavné a méně povedené pasáže, které by se správně měly objevit až jako vystřižené scény v bonusech na DVD. Nebo jako komedie, jejíž autoři neměli soudnost a mysleli si, bůhvíjak nejsou vtipní, ale neměli nikoho, kdo by jim řekl, že opravdu nejsou.

Ostatně, že je něco v nepořádku, se pozná už podle toho, že ze všech těch komiků a ostřílených herců je zdaleka nejlegračnější a nejpřirozenější basketbalista LeBron James, který hraje sám sebe…




Žádné komentáře:

Okomentovat