9. 3. 2018

Planeta Česko – Recenze – 80%

Ambicí televizního režiséra a milovníka přírody Mariána Poláka bylo natočit přírodovědný dokument ve stylu Zázračné planety od BBC, leč v českém prostředí. Výsledná Planeta Česko se sice s úchvatnými mega-produkcemi od BBC nemůže měřit hlavně kvůli obřím rozpočtům a mnohonásobně větší pracovní síle, i tak se ale Mariánovi a jeho štábu podařilo během více než ročního natáčení pořídit pozoruhodné a sem tam i poměrně unikátní záběry zejména české fauny.
 
Planeta Česko – Recenze
Zdroj fotek: Aerofilms

Natáčelo se na všemožných lokacích ve čtyřech ročních obdobích a ve snímku je zastoupeno více než čtyřicet živočišných druhů od brouků a měkkýšů po koně a zubry. Tvůrci měli k dispozici profesionální techniku a nejlepší kamery, takže nebyl problém pořídit i extrémně zrychlené či zpomalené záběry v nejvyšším rozlišení. Na některé momentky se čekalo i mnoho dní, odměnou jsou nicméně scény, kdy třeba had požírá celého kapra, tesařík zápasí s vosou nebo čáp krmí svá mláďata. Překvapivě hojně zastoupené jsou i všelijaké pářicí rituály.

Obraz doprovází vypravěčský komentář v podání Kryštofa Hádka, který má kromě standardního popisování a vysvětlování ještě jednu funkci – slouží k vyprávění osobního příběhu samotného režiséra, tedy dokumentaristy, který natáčel laciné přírodovědné dokumenty už kdysi na FAMU a pak se pro své dcery rozhodl natočit o české přírodě něco pořádného. Ve filmu tak občas dojde i na záběry s panem režisérem osobně i s jinými lidmi, čímž se Planeta Česko od dokumentů BBC odlišuje. Popisně-vzdělávací komentář je pak poměrně neodborný, aby byl srozumitelný i pro děti (ale zas není vyloženě primitivní), a je prokládán režisérovými poznámkami např. ohledně náročnosti natáčení nebo vlastních pocitů z přírody a podobně.

Byť se ve filmu hodně akcentuje slovo „divočina“, tak jde o takovou tu divočinu, za kterou se nemusíte vydávat nikam daleko. Nechybí třeba syslové žijící v blízkosti panelákových sídlišť či ptáci stavící si svá hnízda v prostorách vlakových nádraží. Celkově se snímek snaží jak o zachycení jedinečnosti, tak o zprostředkování všednosti v tom smyslu, že zároveň ukazuje jak věci relativně unikátní, které běžně jen tak neuvidíte, tak věci zcela obyčejné, které máte naopak šanci zahlédnout poměrně snadno, pokud do přírody vyrazíte. Obojím každopádně film usiluje o to, aby lidé do přírody chodili, zajímali se o ni a záleželo jim na ní.

Planeta Česko – Recenze

Poučné jsou i zmínky o řádění motorkářů nebo vojenské techniky, působící na pohled jako devastace přírody, ale ve skutečnosti jde často o potřebnou činnost, prováděnou mnohdy i na objednávku (kvůli zkypření půdy nebo roznošení vajíček živočichů, kteří se rozmnožují výhradně jejich přenosem mezi kalužemi). Některé poznatky jsou zajímavé více, některé méně, ale film celkově rozhodně nepůsobí nezáživně a příliš netrpí tím, že by na něj tvůrci neměli natočeno dost materiálu – tento dojem vyvstává jen sporadicky u kratších pasáží se zvířaty označovanými v komentáři za obtížně dostupná.

Planeta Česko představuje poměrně ojedinělou a pozoruhodnou událost – filmový dokument o české přírodě natáčený vysoce na úrovni lidmi, kteří přírodu milují a mají na její filmování dostatečné znalosti, zkušenosti, osvědčené metody i prostředky. Zázračná Planeta to fakt není, ale na české poměry a peníze je to dobré nadmíru uspokojivě, včetně té příběhové roviny, kvality vypravěčského komentáře a doprovodné hudby. Ideální pro školy a rodiny s dětmi.




Žádné komentáře:

Okomentovat