4. 3. 2014

300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire) – Recenze – 70%

Film 300: Vzestup říše není pokračováním sedm let staré akční řežby 300: Bitva u Thermopyl, jak by se mohlo zdát, neboť jeho děj je s Bitvou u Thermopyl z větší části souběžný. Zatímco se Sparta pod vedením udatného Leonidase potýkala s mnohatisícovou armádou Peršanů, o kousek vedle měl řecký generál Themistokles co do činění s perským loďstvem. To vede pravá ruka božského krále Xerxese, po pomstě prahnoucí Artemisie.

300: Vzestup říše

Na začátku je zhruba desetiminutové intro, ve kterém se dozvídáme, jak přišel na svět Xerxes, jsou představeny hlavní postavy a jejich motivace a nechybí trocha dějepisu osvětlující, jak to vlastně mezi Řeky a Peršany bylo. Artemisie chce zničit Řecko, Themistokles ho chce sjednotit. Ti dva se střetávají na moři v nerovném boji, přičemž Themistokles má několikanásobně menší počet lodí a bojovníků, ale zato je o něco lepší stratég. Takže většinu stopáže se film drží tohoto schématu:
1)      Artemisie se blíží s nebezpečně vypadající flotilou, Themistokles má proslov k hrstce mužů.
2)      Díky důmyslné řecké strategii dostávají Peršané na prdel.
3)      Artemisie přísahá odvetu.
4)      Řekové si ošetřují rány.
5)      Znovu bod 1).

Celkem jsou ve filmu čtyři bitvy na moři (velmi dobře natočené a prakticky dech beroucí), přičemž poslední dvě se v jistých ohledech odlišují od prvních dvou v bodech 2) a 3). Kromě toho se Themistokles dvakrát vydává do Sparty, aby jim přišla na pomoc, ale odchází vždy s prázdnou. To je celý děj.

Je zajímavé, že o Artemisii je řečeno, že je vynikající námořní stratég, ale přitom jen spíš tahá za nitky, vrhá zlostné pohledy a bojové postupy nechává na svých podřízených admirálech, které poté za jejich neschopnost popravuje.

Kromě doby a místa dění a několika shodných postav sdílejí oba filmy i autora komiksové předlohy, kterým je Frank Miller, a vizuální styl Zacka Snydera (tentokrát upozaděného do role producenta), jenž režisér Noam Murro (neznámý Izraelec) celkem zdařile kopíruje. Zpomalené záběry, filtry, komiksová stylizace, nadsázka, krvavé cákance (na první pohled digitální, což je pravděpodobně záměr), usekané končetiny, barevná škála, bojové choreografie, nabušený soundtrack, to vše sedí velmi dobře. Film je patřičně brutální a explicitní a překvapivě funguje i 3D, přičemž občasný červený cákanec dopadne přímo na čočku kamery. Je to prima popcornová zábava. Akční scény jsou plné adrenalinu a v některých případech dokonce překonávají akční scény ze Snyderova filmu. O to méně pak fungují pasáže, ve kterých si lidé pouze povídají.

300: Vzestup říše

Hlavní hrdina je sympaťák, ovšem charisma jeho představitele Sullivana Stapletona se rozhodně nedá měřit s esencí mužnosti Gerarda Butlera z jedničky. Také mi zrovna dvakrát nesedla Eva Green v roli Artemisie, která je v jejím podání krutopřísná bojovnice s věčně naštvaným a agresivním výrazem, jenž se líbá s hlavami nepřátel, které sama usekla. Výrazně přehrává, až je to místy komické. Na druhou stranu ukáže nahá prsa, což mě vedlo k myšlenkám, jestli bych neměl tomuto filmu dát spíš 90% nejméně. Ovšem ukáže je ve scéně soulože s hlavním hrdinou, která je otřesně natočená, jako by se ji tvůrci snažili stylizovat jako ekvivalent k předchozím bitvám (dokonce v ní hraje stejně nabuzená hudba).

300: Vzestup říše je příjemné R-ko, které obsahuje mnoho momentů geniálních, ale zároveň mnoho momentů nemastných-neslaných. Hlavně se na něj ale velmi dobře dívá, pokud vám tedy nevadí přemíra násilí. Je to film na efekt, který oceňuji hlavně při pomyšlení, jak strašně také mohl dopadnout, kdyby se ho chopil někdo méně schopný.



Žádné komentáře:

Okomentovat