14. 3. 2014

Zvonilka a piráti (The Pirate Fairy) – Recenze – 60%

Zarina je víla, která pracuje na vílím ostrově jako jedna ze strážkyň vílího prachu (díky kterému mohou víly létat). Ovšem s prachem i přes doslovný zákaz neustále experimentuje a snaží se vyrobit jeho různobarevné variace, jež mají jiné využití (ovládání větru, vody, extrémní růst rostlin a podobně – což některé víly dokážou už od přírody). To se jí povede, ale vede to k nehodě, která je katastrofou pro celý ostrov. Zarina je tím pádem vykázána z vílí komunity. O rok později je kapitánkou pirátské lodi (s normálními piráty) a ukradne pro ně zdroj vílího prachu, aby mohli také létat a stát se tak nejmocnějšími piráty na světě. Je na víle Zvonilce a jejích kamarádkách, aby situaci vyřešily.
 

Zvonilka a piráti
 
Filmovou sérii o Zvonilce a dalších vílách z pohádkového světa Petra Pana natáčí Disney jako své menší, vedlejší filmy (mezi něž se řadí z nedávné doby například i Medvídek Pú nebo Letadla). Jsou levnější, jejich animace je jednoduší (na rozdíl třeba od Ledového království nebo Raubíře Ralfa) a v USA vycházejí často rovnou na DVD. U nás se do kin naopak mnohdy dostanou, Zvonilka: Tajemství křídel (čtvrtý díl série) měla u nás premiéru zhruba před rokem a půl a stejný osud potkal i Zvonilku a piráty. Nejde přitom o pokračování, tudíž není nutné vidět předchozí filmy, aby se divák orientoval. Jistá provázanost tu sice je (mihne se tu stroj na výrobu sněhu z předešlého filmu), ale jde spíš o zábavné bonusy a skoro neexistuje možnost, že by se někdo mohl v ději nebo v reáliích vílího světa případně ztratit.
 
Na první pohled tato série míří zejména na dívčí publikum, a to maximálně do věku dvanácti let. Zcela zřejmě. Hlavní hrdinky jsou roztomilé víly, které juchají a hihňají se, jejich svět je optimistický, ideální a všichni se v něm mají rádi. Je to barevné, veselé, třpytivé a končí to poselstvím o důležitosti holčičího přátelství. Nedokážu si představit, že by se nějaký kluk chlubil ve škole před svými kamarády, že byl v kině na Zvonilce. U tohoto filmu je tomu ale jinak. Všechny vnější atributy prakticky zůstaly, ale oproti Zvonilce: Tajemství křídel tu přibyl záporák, přibyly akční scény a mezi vílami je vytvořen alespoň jednoduchý konflikt. A samozřejmě přibyli piráti, což není zrovna typický dívčí motiv. Kluci na to ale stejně pravděpodobně chodit nebudou a raději vyrazí s partou na Need for Speed nebo tak na něco.
 
Mnohem víc než předchozí snímky je tento provázán s Petrem Panem díky tomu, že se v něm (asi to není žádné velké překvapení) objeví Kapitán Hook (mladý, když začínal, ještě s rukou místo háku) a dojde i na krokodýla. Ovšem krokodýl je tu jenom jako neškodné mládě. Celkem jsem čekal, kdy se objeví jeho maminka (což by mohla být ta, co půjde po Hookovi), ale na tu ve filmu vůbec nedojde. Hook v průběhu filmu o ruku nepřijde a strašlivý drsný korzár se z něj také nestane (asi by to bylo na film o vílách moc temné).
 

Zvonilka a piráti
 
Místy je trochu zmatené, jak vlastně funguje ten vílí prach. V jednu chvíli je řečeno, že když se vílám smyje z křídel, tak ty poté nemohou létat, ale když se hrdinky nejednou v průběhu filmu ocitají ve vodě, tak to na ně žádný vliv nemá. Chvílemi mi film připadal jako alegorie na černý trh s drogami (víly balící u běžícího pásu denní dávky kouzelného prášku) a je fakt, že pro zhulenou mládež může být Zvonilka poměrně atraktivní podívanou (hlavně ve 3D).
 
Vtipných gagů je tu však pomálu a originálních nápadů jakbysmet. Scény, ve kterých si víly mezi sebou prohodí své magické schopnosti, nebo když se snaží vydávat se za piráta a neobratně při tom manipulují s dlouhým kabátem, patří k tomu nejlepšímu. Na druhou stranu oceňuji český překlad, který je poměrně vynalézavý a hravý. U písničky, ve které piráti zpívají mimo jiné o tom, jak budou v Praze krást sochy z Karlova mostu, jsem se dokonce smál nahlas (nejde však o muzikál). Kvalita dabingu je ale proměnlivá, například některé víly jsou vyloženě otravné.
 
Zábava je to vlastně celkem slušná, i když pro úplně jinou sortu diváků, než jsem já. I pro dospělého je ale Zvonilka a piráti velmi dobře snesitelná, zvlášť pokud má malou dceru (pak je to ideální příležitost vzít ji do kina). Nebo když má úchylku na pohledné sexy víly a disneyovské princezny.




Žádné komentáře:

Okomentovat