22. 6. 2015

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze – 30%

Kdesi v horách na severu Finska se teroristé připravují na sestřelení letadla převážejícího amerického prezidenta (Samuel L. Jackson). V letadle po zjištění hrozby propuká panika, během níž je prezident vyhozen z letadla v záchranném modulu svým bodyguardem (Ray Stevenson), který ovšem ve skutečnosti pracuje pro teroristy, tudíž zabije veškerý zbytek posádky a sám se s padákem snese na zem za ostatními, aby mohli uspořádat na prezidenta hon (protože je zrovna lovecká sezóna). Záchranný modul však objeví náhodný kolemjdoucí dvanáctiletý Laponeček, který v okolní divočině vykonává tradiční zkoušku dospělosti tím, že se snaží s lukem a šípy ulovit jelena. A jak už to tak bývá, tak samozřejmě prokáže obrovskou odvahu, zneškodní všechny teroristy a prezidenta hrdinně zachrání… Ups, spoiler.

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze

Děj tohoto filmu je na první pohled strašná blbost a otázkou zůstává, nakolik je ta blbost záměrná. Natočil ho podle vlastního scénáře původem finský režisér Jalmari Helander, který má na svědomí dva krátké filmečky a jeden celovečerní film s názvem Rare Exports, zabývající se problematikou zabijáckých Santa Klausů (přinejmenším ty krátkometrážní snímky vřele doporučuji). Je jasné, že ten člověk má smysl pro humor a ironii, je schopen nadhledu a má zajímavé nápady. Na druhou stranu není moc dobrý vypravěč, scenárista a už vůbec ne režisér (ty celovečerní Rare Exports jsou oproti slibnému námětu poměrně nevyvedenou promarněnou příležitostí). Tím pádem je celkem složité určit, co by vlastně dobrodružný/akční film Sejmi prezidenta měl být zač.


Např. by se tu našly početné elementy typické pro dětské filmy – hlavní hrdina je malý chlapec, co nachází sám sebe a získává sebedůvěru, musí se postarat o neschopného prezidenta, vyřídit ještě neschopnější (až groteskní) padouchy a na konci se v přepáleném finále stát hrdinou, aby táta mohl být pyšný. Snímek je mládeži přístupný a na události v něm je nazíráno naivní dětskou optikou.

Druhou variantou je, že se Helander pokusil o přiznané akční béčko, které se vůbec nebere vážně, je pyšné na svou béčkovitost a uvědomuje si svou vlastní debilitu, kterou ale navíc netradičně reflektuje srze vyprávěcí prostředky a akční sekvence a zároveň se jí potutelně vysmívá. To by znamenalo, že všechna ta z filmu prýštící demence je režijním záměrem, a toto tvrzení by nás pak mělo přesvědčit o tom, že jde ve skutečnosti o pečlivě namixovanou porci sofistikovaného nadhledu a ironie, díky čemuž bychom měli překousnout všechny ty nepravděpodobné náhody, mimořádně naivní akční scény, slabé dialogy a nic moc herecké výkony.

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze

No a třetí možnost je, že ten film je prostě nezvládnutý. Že ten draze vypadající vizuál, počítačové triky, efektně zpomalované záběry a monumentální hudba ve skutečnosti nejsou ironickým rýpnutím do stereotypů akčních filmů, ale že samy jsou stereotypem. Že ten toporný ústřední klučina měl být něco jako malý Rambo, ale není na to dost cool, protože ani neumí napnout luk. Že Samuel L. Jackson v roli prezidenta původně neměl působit tak debilně, ale co naplat, když jeho herecký výkon vrcholí scénou, v níž u táborového ohně svému novému kamarádovi vypráví, jak si jednou před důležitým projevem pomočil kalhoty.

Také je možné, že správně jsou všechny tři varianty. Že Helander chtěl, aby na jeho film chodili jak dospělí fanoušci akčních filmů a Samuela L. Jacksona, tak diváci pod dvanáct let, kteří z něj budou mít zážitek jako z „dospělého filmu“. Že měl ambice ironicky natočit záměrně hloupou zábavu nastavující zrcadlo akčnímu žánru, ale výsledek se mu hrubě nezdařil a rozpadl pod rukama a stal se tím, čemu se původně chtěl vysmívat.

Na dětský film má Sejmi prezidenta v každém případě dost nekonzistentní tón a je v něm akutní nedostatek záměrného humoru. Zápletka je sice „dětsky“ zjednodušená a zrelativizovaná, avšak plán teroristů zabít prezidenta je zas naopak brán se vší vážností, a český překlad původního názvu také nenaznačuje, že by se jednalo o vyloženě dětskou látku. Stupiditě námětu, příběhu a dialogů je těžké se vysmívat, protože je obtížné rozpoznat, co z toho mělo být bráno vážně, a co mělo vyznívat schválně sebeparodicky (pokud vůbec něco). Osobně jsem tyto dva přístupy přestal rozlišovat zhruba po půlhodině a rezignoval jsem na snahu v tom tu (možná) zamýšlenou ironii hledat, čímž se pro mě film slil do primitivní zábavy bez jakékoli přidané hodnoty, kvůli zmíněnému nedostatku humoru a vtipů ale i tak prošel jen stěží. Nejzábavnější na něm bylo zpětně si pak v hlavě poskládat obraz toho, čeho vlastně ti teroristé chtěli dosáhnout, jak toho chtěli dosáhnout a jak přitom postupovali – hloupější už opravdu být nemohli.

Sejmi prezidenta (Big Game) – Recenze

Pokud je vám třináct let a méně, tak vám Sejmi prezidenta bude pravděpodobně ke spokojenosti stačit. Pokud jste starší, bude se váš názor na film nutně odvíjet od toho, jestli v něm tu ironii a záměrnou nadsázku uvidíte (což ale neznamená, že tam jsou) a pokusíte se v tom najít něco hlubšího, nebo jestli ho budete vnímat pouze jako nepodařenou hovadinu, která sice je místy zábavná a srandovní (tu a tam i nechtěně), ale mnohem častěji je otravná.

Zajímavé je i to, jak patriotisticky americky film vyznívá (oslava úřadu prezidenta, několikanásobné vychvalování americké armády…), přestože jde o finsko-britsko-německou koprodukci, která má se Spojenými státy společné jen některé herce. Jinak herecky také není příliš o co stát a spíš vám bude připadat, že s takovýmto obsazením by se dal natočit mnohem lepší film, byť třeba na podobné téma.




Žádné komentáře:

Okomentovat