26. 1. 2016

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) – Recenze – 50%

Americký krimithriller nepříliš ostříleného režiséra, leč zkušeného scenáristy Billyho Raye (Tajemný let, Kapitán Phillips) je oficiálním remakem stejnojmenného argentinského snímku z roku 2009, který byl vyznamenán Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Ten se tehdy odehrával povětšinou v současnosti a částečně si odskakoval do sedmdesátých let, kdy Argentina žila po smrti významného politika Juana Peróna ve značné nejistotě. Americká verze si místo toho odskakuje do roku 2002 do doby nedlouho po útocích 11. září a jejími hrdiny jsou agenti FBI, kteří se specializují na boj proti terorismu a mají na starosti hlídání jakési mešity v Los Angeles, aby v ní náhodou nevznikla teroristická buňka.

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) – Recenze

V čele stojí agenti Ray (Chiwetel Ejiofor) a Jess (Julia Roberts), jenž jsou jednoho dne povoláni k případu mrtvoly nalezené poblíž mešity. Ukáže se, že obětí je Jessiina dcera. Matka se pochopitelně zhroutí a Ray se zaváže, že vraha polapí. Jediný potenciální podezřelý je však důležitým policejním kontaktem z mešity, donášejícím na ostatní muslimy, což ho za daných okolností činí prakticky nedotknutelným… O třináct let později je vrah stále na svobodě, nicméně Ray, stále posedlý starým případem, objeví novou stopu, která by je mohla k pachateli dovézt.

Co na filmu funguje, jsou povětšinou herecké výkony (agentské duo doplňuje Nicole Kidman v roli státní návladní a Rayovy osudové platonické lásky, o kterou by se rád ucházel, kdyby nebyla šťastně vdaná) a nechronologické vyprávění příběhu založené na neustálém přeskakování v čase (trochu trvá se zorientovat, protože herci nejsou dostatečně nalíčení, aby na nich bylo těch třináct let poznat). Jak název napovídá, tak mnohé z postav mají nějaké tajemství, které před ostatními střeží, a filmové zvraty čerpají z jejich postupného odhalování. Většinu filmu tak strávíte hloubáním nad tím, jestli po takové době skutečně narazili na toho pravého, proč se Jess neustále drží tak trochu v pozadí a z jakého důvodu se Ray v případu tak ochotně i po letech angažuje.

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) – Recenze

Bohužel Tajemství jejich očí trpí tím, že je natočené velmi rutinně, kvůli čemuž je jednak strašlivě nevýrazné a vyjma hereckého obsazení i poměrně neatraktivní a zároveň nepříliš zajímavé z hlediska děje a jeho vývoje. Všechno od kamery přes práci s různými motivy až po závěrečné rozuzlení je na něm hrozně obvyklé a nedostatečně působivé, tudíž výsledkem je naprosto standardní, ničím výjimečný a snadno zapomenutelný žánrový film, jenž nemá šanci v divákovi zanechat sebemenší otisk.

Snímek to sice není špatný, ale existuje takové množství jemu podobných, které jsou lepší, že téměř neexistuje důvod, proč se zabývat zrovna tímto.




Žádné komentáře:

Okomentovat