19. 9. 2017

Kingsman: Zlatý kruh (Kingsman: The Golden Circle) – Recenze – 80%

Především je potřeba vidět film Kingsman:Tajná služba, abyste si mohli vychutnat tento film, jenž je jeho přímým pokračováním, a který neztrácí čas vysvětlováním, co jsou zač jeho hrdinové nebo co to je za špionskou organizaci, pod jejímž jménem zachraňují svět.

Zločinný drogový mega-kartel vedený miliardářkou Poppy (Julianne Moore) vybombarduje sídlo Kingsmanů, takže naživu zůstanou jen agenti Eggsy (Taron Egerton) a Merlin (Mark Strong). Ti se náhodou dovědí o existenci spřátelené tajné služby v Americe (s názvem Statesman) a seznámí se s jejich agenty, kteří se stylizují do amerických kovbojů a mají přezdívky po různých typech alkoholu. A když Poppy oznámí veřejně svůj podlý plán, ohrožující na životech desítky milionů lidí a zahrnující spoustu drog a smrtící virus, nezbude jim než táhnout za jeden provaz.
 
Kingsman: Zlatý kruh (Kingsman: The Golden Circle) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

O prvním Kingsmanovi jsem napsal, že je dynamický, zběsilý, hodně barevný, dost stylizovaný a nehorázně cool, přičemž v něm zároveň fungují emoce a psychologie postav, gradace příběhu, přehledné a nadupané akční scény a i dějové zvraty působí přirozeně a místy i skutečně překvapivě. Že je to nekompromisní, krvavá a nesmírně zábavná jízda, která se nebojí narušovat ani parodovat pravidla žánru či nabídnout i dost politicky nekorektní humor. Akční špiónská podívaná, strkající bondovky směle do kapsy. A to samé platí i o druhých Kingsmanech. Jen už to není napodruhé až taková bomba.

Film přitom opět režíroval a spolunapsal Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass), což je jedině dobře, protože snímek díky tomu má pořád šťávu, režírován je velmi dobře a je i chytře vymyšlený a napsaný, takže žádný velký kvalitativní propad se naštěstí nekoná. Akorát většina z toho, co se na plátně odehrává, je v jistém smyslu jen variace na to samé z předchozího dílu, takže už to nemá takový účinek. Zábava je to pořád veliká, ale jakékoli šokující nebo překvapivé novoty se nekonají. Žádná scéna v Kingsman: Zlatý kruh není tak dobrá, jako třeba bitka v kostele z Kingsman: Tajná služba. Nebo tak brutální. Nebo tak vtipná.

Největší novinkou je ona americká permutace organizace Kingsman, jejíž sídlo má tvar obří lahve whisky a jejíž agenti používají krom jiných zbraní i lasa (a granáty mají v baseballových míčcích), z čehož se podařilo několik nových nápadů přeci jen vydolovat. Škoda jen, že ze všech protagonistů oněch agentů dostal zdaleka nejvíc prostoru ten nejméně známý z nich, chilský herec Pedro Pascal, zatímco Channing Tatum, Halle Berry nebo Jeff Bridges přišli dost zkrátka.

Kingsman: Zlatý kruh (Kingsman: The Golden Circle) – Recenze

V některých ohledech je Kingsman: Zlatý kruh ještě šílenější a bláznivější než jednička (např. Poppy má dva robotické bojové psy, kteří vypadají jako transformeři, nebo agenti Statesmana si nedělají vrásky z průstřelu hlavy, protože na to mají speciální léčivý obklad s nanoboty…), pročež je jednoduché se nechat tím vším přesytit. Vykoupením jsou pak pomalejší a vážnější scény, v nichž se povětšinou řeší vztahy mezi postavami nebo se spřádají plány, a v nichž může divák nechat smysly trochu odpočinout.

Jinak akční scény jsou velmi efektně nasnímány (kamera dělá spoustu prostocviků) a mají dokonalou a nápaditou choreografii, ať už jde o kontaktní souboje, přestřelky nebo automobilové honičky. Herci jsou většinou výborní a vtipní – vyčuhuje akorát Julianne Moore, která si vyšinutou a nevypočitatelnou záporačku zřejmě dost užila, ale jejímu výkonu chybí věrohodnost, takže její postava působí spíš rozmařile a rozpustile, než že by z ní vyloženě sálala nebezpečnost. Samuelovi L. Jacksonovi z předchozího filmu nesahá ani po kolena. Dalším vybočujícím je zpěvák Elton John, který hraje ve filmu sám sebe, a byť je jeho přítomnost vděčným zdrojem mnohých gagů, tak jeho herecký výkon je dost hrozný.

Aby ale nedošlo k mýlce. Kingsman: Zlatý kruh je pořád pecka, jen má prostě tu smůlu, že je druhým dílem ještě mnohem lepšího předchůdce, tudíž velká část toho, co v něm tak úžasně funguje, je v zásadě jen obměnou již viděného. A není to špatně, jen už to postrádá to prvotní kouzlo. Každopádně snad neexistuje šance, že by se film nelíbil někomu, komu se hodně líbila jednička.




Žádné komentáře:

Okomentovat