19. 2. 2020

Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) – Recenze – 40%

Rodinný dobrodružný komediální film Ježek Sonic je adaptací populární videohry, v níž hráč musí s postavičkou modrého a superrychlého ježka Sonica co nejrychleji proběhnout jednotlivými úrovněmi, vyhýbat se překážkám a nepřátelům a sbírat zlaté kroužky, aby na konci mohl porazit zlého doktora Robotnika. Snímek režíroval celovečerně debutující Jeff Fowler, jehož předchozím filmem byl na Oscara nominovaný krátký animovaný film Gopher Broke z roku 2004.

Na začátku filmu Sonic použije právě zlaté kroužky k teleportaci na planetu Zemi, kde stráví v okolí malého amerického městečka deset let, aniž by ho za celou dobu kdokoli spatřil (kromě jednoho farmáře, kterého mají ostatní za blázna). Děj se dá do pohybu tím, že Sonic jedné noci způsobí hromadný výpadek proudu, což se americká vláda rozhodne z nějakého důvodu vyřešit tím, že vyšetřováním výpadku pověří šíleného vynálezce Robotnika (Jim Carrey), který je zlý a ostatními lidmi opovrhuje. Sonic se rozhodne utéct před nebezpečím zas na jinou planetu, leč jeho kroužky jsou omylem teleportovány na střechu mrakodrapu v San Franciscu. Sonic neví, jak se tam dostat, a tak se spřátelí s vesnickým šerifem Tomem (James Marsden) a přemluví ho, aby ho do San Francisca dovezl. Robotnik je jim však v patách.
 
Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Film Ježek Sonic je pozoruhodný tím, že když na něj vyšly první upoutávky, tak vizuální vzhled Sonica vyvolal na internetu tolik negativních reakcí od videoherních fanoušků, že se studio Sony rozhodlo odložit premiéru, nechat podobu titulního hrdiny navrhnout znovu a všechny scény s ním předělat. Nutno dodat, že ta změna byla rozhodně k lepšímu. Ježek Sonic sice není moc dobrý film, ale kdyby v něm Sonic navíc vypadal tak, jak je vidět v levé části obrázku níže, tak by byl asi ještě horší. Takhle je totiž Sonic alespoň docela roztomilý a nevypadá jako nějaký děsivý dětský mutant. Zároveň se tím film stal předmětem debaty, nakolik jsou v Hollywoodu producenti ochotní upravovat filmy na základě požadavků potenciálních diváků.
 
Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) – Recenze
Vlevo původní verze, vpravo finální verze

Zásadním problémem přesto zůstává, že děj snímku je nesmírně primitivní a navíc i nepříliš chytrý. Pomineme-li úvod zápletky, jak je popsán v prvních dvou odstavcích, tak zbývá prakticky už jen jedna akční scéna, v níž šerif se Sonicem vzdorují zákeřným Robotnikovým technologiím, poté oba v jedné restauraci vyvolají hospodskou rvačku no a pak už dojedou do San Francisca, kde následuje ještě jedna honička s Robotnikem a je konec. To je opravdu celý děj, během něhož se akorát buduje přátelství mezi Sonicem a Tomem, přičemž Sonic bojuje nejprve s osamělostí a následně s nutností opustit domov a svého nového kamaráda, zatímco šerif sní o práci ve velkoměstě a naopak hodlá z rodného městečka odjet co nejdřív.

Tvůrci se navíc příliš nezabývali ani logikou příběhu, takže Sonicovu schopnost rychloběhu využívají jen, když se jim to hodí k nějakému gagu (a nikdy ne tam, kde by to bylo namístě z hlediska řešení problematických situací, v nichž se hrdinové ocitnou). Nehledě na to, že Sonic v každé scéně běhá jinak rychle, že když se při běhání svět kolem něj jakoby zastaví, tak to až moc připomíná Quicksilverovy scény z X-Menů (od téhož studia), a že když se vydá mezi lidi v brýlích a kovbojském klobouku, přičemž se vydává za liliputa s kožní nemocí a projde mu to, tak to nelze nazvat jinak než jako zásadní podceňování divákovy inteligence.

Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) – Recenze

Děti se pravděpodobně budou bavit, protože Sonic skoro pořád dělá nějaké ztřeštěné věci, místy vydává prdící zvuky a sem tam předvede i nějaký ten Fortnite taneček, protože to je trendy. James Marsden působí sympaticky a občas je dokonce i vtipný, většinou efektivněji než hyper-stylizovaný šklebící se Jim Carrey v roli komediálního padoucha, sklouzávající až nepříjemně často za hranu trapnosti. Pokud je vám ale víc než deset let, tak vězte, že Ježek Sonic je opravdu jen velmi průměrná rodinná podívaná na úrovni celovečerního hraného Garfielda, Médi Bédi nebo Myšáka Stuarta Littla. Návštěva kina by nicméně měla být povinností pro ty, kteří vyjadřováním svých nesouhlasných názorů na internetu přispěli k tomu, že se design Sonica musel nakonec dodatečně předělávat.

P.S. Film jde do kin pouze dabovaný a dabing je celkem fajn. V potitulkové scéně je naznačováno, že bude pokračování, což se ale bude odvíjet hlavně od toho, kolik Ježek Sonic vydělá. Jak jinak.




Žádné komentáře:

Okomentovat