28. 7. 2022

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze – 60%

Animovaný film DC Liga supermazlíčků se odehrává v komiksovém světě, kde existují Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman a další superhrdinové tak, jak je známe z hraných filmů od DC. Rozdíl je pouze v tom, že Superman má psa jménem Krypto, který je obdařen stejnými schopnostmi jako on. Když byl totiž Superman jako malý svými rodiči odeslán na Zem z vybuchující planety, Krypto s ním coby štěně sdílel vesmírný modul. Nyní společně potírají zločin jako dokonalí parťáci (když zrovna není čas na venčení nebo na sledování televize). 

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

Děj spočívá v tom, že padouch Lex Luthor přitáhne k Zemi oranžový meteorit, který se však Supermanovi s Kryptem podaří odhodit zpět do vesmíru. Úlomek z něj nicméně skončí ve zvířecím útulku, kde se jej chopí zlé morče (pocházející z Lutherovy výzkumné laboratoře), jenž samozřejmě ví, že jeho síla umožňuje zvířatům získat nadpřirozené schopnosti. Telekinezí obdařené Morče následně unese Supermana a polapí i zbytek Ligy spravedlnosti. Krypto by je rád osvobodil, leč jelikož on sám své schopnosti dočasně ztratil, tak se musí spolehnout na pomoc ostatních zvířat z útulku (řeč je o jednom dalším psovi, veverčákovi, želvě a bachyni), která je vlivem působení meteoritu naopak získala, avšak neumějí je správně používat. 

Koncept supehrdinského týmu složeného ze samých zvířat kupodivu není novým hollywoodským nápadem na to, jak populární superhrdiny z DC přiblížit menším dětem. Stejný nápad totiž přišel už v roce 1955, kdy se pes Krypto objevil v komiksech poprvé, a i následně sestavená nadpřirozená zvířecí liga (ve složení pes-kočka-opice-kůň) se v nich objevovala po mnoho let. Zvířecí komiksovou řadu přitom obohacovala i mnohá další fauna, a to včetně zvířecích padouchů. Z hrdinského týmu vytvořeného pro potřeby filmu, v němž pes Krypto zastává coby původní supermazlíček vedoucí úlohu, je výše zmíněná bachyně jediná, která nemá komiksovou předlohu. 

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze
První komiks s Kryptem (1955), komiks s původní ligou (1964) a plakát nového filmu

Snímek je pochopitelně určen primárně dětem, které jistojistě zabaví spolehlivě, ale ani dospělí diváci u něj nepromarní čas zbytečně. Příběh uhání kupředu, akce je řádně přebujelá, nejrůznější svízelné situace, jimž jsou zvířecí hrdinové vystavováni, generují i relativně působivé a napínavé okamžiky a přílišné infantilitě je dáván průchod jen v decentním množství. Samozřejmě je to předvídatelné, schematické a hodně ukřičené (byť pořád ne tak jako konkurenční Mimoni), avšak práce s některými zvířecími postavami (až na ty, které mají sloužit jako jednorozměrné zdroje jednoduchého humoru), na poměry dětského animáku poměrně solidní, dělá z filmu celkově nadprůměrnou a sympatickou podívanou (v podstatě jde hlavně o to, aby se tak trochu samolibý Krypto naučil pokoře a porozumění a překonal svou žárlivost vůči Supermanově přítelkyni). 

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) – Recenze

Způsob, jakým si film utahuje ze superhrdinů, hodně připomíná styl humoru z Lego Batmana (není divu, když oba filmy sdílejí stejného scenáristu Jareda Sterna, který DC Ligu supermazlíčků i režíroval). Dialogy mezi zvířaty i vzhled animace zas připomenou Tajný život mazlíčků. Je příjemné, že tradiční předpokládatelná poselství o přátelství a lásce ke zvířatům doplňují i občasné praktické rady ohledně chovatelství (třeba že psi nesmějí jíst čokoládu). Na druhou stranu, k hlasitému smíchu snímek téměř nevybízí (spíš jen k několika uchechtnutím), jeho scénář je místy značně děravý a toho nejlepšího, tedy vzájemné interakce zvířecích superhrdinů s těmi lidskými, se v něm dočkáte jen sporadicky. 

Každopádně pokud už vaše děti vyrostly z Tlapkové patroly, tak DC Liga supermazlíčků je příhodnou další úrovní, na jakou se posunout. A i bezdětní fanoušci komiksových hrdinů a animovaných filmů si přijdou na své, byť o zážitek měsíce nejspíš nepůjde. A když už do kina vyrazíte, počkejte si na obě potitulkové scény.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat