30. 3. 2023

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) – Recenze – 80%

Klasická společenská hra Dungeons & Dragons je fantasy hrou na hrdiny (RPG), jejíž historie sahá až do první poloviny 70. let, a při níž jsou jednotlivým hráčům přiděleny specifické a postupně se vyvíjející postavy. Ty tvoří družinu, která se následně pohybuje po fiktivním magickém světě (jehož podoba je závislá na představivosti a pohotovosti vypravěče, jenž zároveň plní funkci rozhodčího) a plní nejrůznější úkoly, účastní se bojů s nepřáteli a řeší všelijaké záhady. V Americe je hra Dungeons & Dragons legendou a kultovní záležitostí, zatímco v českém prostředí se uchytila spíš její variace známá jako Dračí doupě. Každopádně jako dobrý fantasy film si můžete snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů užít i coby diváci tímto tématem zcela nepolíbení.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) – Recenze
Zdroj fotek: CinemArt

Ve filmu režisérů a scenáristů Johna Francise Daleyho a Jonathana Goldsteina (kteří mají za sebou např. naprosto příšernou Bláznivou dovolenou, leč jsou společně podepsaní třeba i pod zdařilými scénáři k filmům Spider-Man: Homecoming nebo Šéfové na zabití) se jedna taková družina vytvoří, aby táhla za jeden provaz proti společnému nepříteli, úlisnému vévodovi a podvodníkovi (Hugh Grant). Tvoří ji hlavní hrdina – zlodějský bard (Chris Pine), jeho dávná kamarádka a udatná bojovnice (Michelle Rodriguez), nešikovný čarodějský samouk (Justice Smith) a mladá druidka, která se umí přeměňovat v různá zvířata (Sophia Lillis). Aby uspěla, tak se musí tato nesourodá skupinka především naučit spolupracovat a vzájemně si důvěřovat (a následně se vydat do podzemí, aby tam našla starodávnou magickou helmu, díky níž lze prolamovat mocná kouzla…, ale do detailů se není třeba pouštět). 

Spletitý děj plný zvratů a vypravěčských odboček (skvěle zvládnuté expoziční flashbacky a vysvětlivky) drží hezky pohromadě a svižné tempo se stará o to, aby nebyl čas na prostoje a na plátně se prakticky pořád něco dělo. Film má poutavou atmosféru, bohatou výpravu a zdařilé digitální efekty, odehrává se v pozoruhodně pojatém světě a leckteré jeho scény nebo gagy jsou až překvapivě vynalézavé. Hlavní hrdinové jsou zajímaví, vtipní, netriviální, a dokonce působí jako sehraný tým, nejen s ohledem na používání svých schopností, ale také co se týče vzájemných slovních interakcí a hereckých výkonů jejich představitelů. Nejzásadnější je ale pro film ta skutečnost, že se vůbec nebere vážně, což z něj spolu s výše uvedenými klady činí nejzábavnější a nejlépe zvládnutý fantasy blockbuster za mnoho posledních let. 

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) – Recenze

Film Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je výborně vybalancovaným mixem fantasy a dobrodružného žánru s komedií, u nějž se dá zasmát nahlas (památná scéna s vyslýcháním mrtvol na hřbitově) i žasnout (nápaditá sekvence s vniknutím do hlídaného vozu s pokladem pomocí teleportačního zrcadla nebo výtečně nasnímaný a strhující únik druidky z hradu). Za vyloženě originální podívanou jej označit nelze, neb je v podstatě seskládán z motivů a dějových prvků známých z jiných žánrově spřízněných snímků, a to včetně celé řady klišé. Až příliš častý výskyt šťastných shod okolností, úniků v poslední vteřině a absurdních náhod však lze snímku těžko vytýkat, protože jsou nedílnou součástí celého konceptu, pracujícího s ironickým pomrkáváním a s hromadou žánrové nadsázky. Příliš sem nezapadá snad jen trocha rodinného melodramatu (stesk po zesnulé ženě a náprava vztahu s odcizenou dcerou), jenž je ve filmu přítomen kvůli prokreslenější motivaci hlavního hrdiny. Naopak jakákoli romantika je téměř zcela ignorována, což lze též považovat za příjemné osvěžení. 

Pokud jste fanoušci Dungeons & Dragons, tak pravděpodobně zaznamenáte jako přidanou hodnotu i mnohé narážky na prvky známé z tohoto světa (třeba na lokace Waterdeep či Baldur’s Gate, které budou patrně známé i hráčům jiných deskových her), nicméně film si užijete jako velice výrazné a celkově nadstandardně zdařilé fantasy dobrodružství, i když vám tento fenomén nebo třeba i Dračí doupě vůbec nic neříkají. Po dlouhé době se zároveň jedná o příspěvek do žánru fantasy, jehož svět a postavy jsou natolik nosné, že by klidně ustály i několik pokračování. Protože po téhle dravé, hbité, vtipné, nápadité a akční jízdě zkrátka budete chtít nášup.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat