30. 6. 2023

KVIFF 2023 – Festival začíná

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná sice až dnes (tedy v pátek 30. června), nicméně lístky na první dny festivalu byly v předprodeji už ve čtvrtek v devět hodin dopoledne. V tutéž dobu se také začaly prodávat festivalové permanentky, přes které je možné si vstupenky rezervovat prostřednictvím mobilní aplikace. První zájemci o včasný nákup si přitom začali rozkládat tábořiště před festivalovými pokladnami už od středečního poledne, a tím pádem v chodbě hotelu Thermal, kde se pokladny i většina kinosálů nacházejí, také přespávali. Ve čtvrtek ráno už fronta na vstupenky čítala stovky lidí, mnozí navíc brali lístky hromadně pro sebe i pro své přátele. Brzy odpoledne už byly některé z projekcí beznadějně vyprodané. Tyto fronty se tvoří každé ráno i v následujících dnech, přičemž po sedmé hodině v nich přibývají též držitelé permanentek, jimž se nepodařilo ulovit v mobilní aplikaci nic kloudného, a tak zkoušejí své štěstí napodruhé ještě zde.


Největší zájem byl o vstupenky právě na sobotu, kdy mají některé z filmů osobně uvádět velké zahraniční hvězdy. Novozélandský herec Russell Crowe uvede ve Velkém sále dvěma Oscary oceněný film Master & Commander: Odvrácená strana světa z roku 2003, v němž ztvárnil hlavní roli námořního kapitána. Skotský herec Ewan McGregor o několik hodin později představí tamtéž svůj nový snímek Druhé šance, pojednávající o vztahu otce a jeho dospělé dcery. Russell Crowe krom toho obdrží na slavnostním zahájení Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a poté vystoupí před hotelem Thermal v rámci zahajovacího koncertu se svou kapelou Indoor Garden Party. Ewan McGregor obdrží pro změnu Cenu prezidenta MFFKV, stejně jako švédská herečka Alicia Vikander, která na festivalu uvede svůj nový film Královnin gambit, jenž bude zároveň zahajovacím filmem. Stejnou cenu si o pár dní později převezmou i další dvě filmové hvězdy – americká herečka Robin Wright, která bude přítomna na promítání filmu Princezna nevěsta z roku 1987, a česká herečka Daniela Kolářová, kvůli níž festival zařadil do programu komedii Kulový blesk z roku 1978. Protagonistou letošní festivalové znělky bude herec Johnny Depp, jenž do Varů zavítal v roce 2021.

Kompletní program festivalu nabízí celkem 143 celovečerních hraných i dokumentárních filmů, já jich mám v plánu vidět okolo třiceti (uvidíme, jak to půjde). Na viděné filmy zde budu každopádně průběžně psát první dojmy a po skončení festivalu budu publikovat na vybrané tituly také několik plnohodnotných recenzí. Chystám se na filmy oceněné letos na zahraničních festivalech v Cannes (Anatomie pádu, Netvor, Karaoke Blues, Unavená naděje) a v Berlíně (Na lodi Adamant) a na americkém festivalu Sundance (Byt č. 10-01, Slow). Kromě toho mám v hledáčku i několik novinek české kinematografie, např. Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Brutální vedro, Citlivý člověk nebo Hadí plyn.  Také se budu muset uprostřed festivalu na den sbalit a odjet na svatbu, ale vrátím se, nebojte…



Žádné komentáře:

Okomentovat