18. 5. 2014

X-Men: Budoucí minulost (X-Men: Days of Future Past) – Recenze – 100%

Stoprocentní hodnocení v titulku dává tušit, že v následující recenzi budu hýřit superlativy. Málokdy se totiž stane, aby se sešlo tak libové herecké obsazení, inteligentní scénář s pečlivě vystavěným příběhem a věrohodnými trojrozměrnými postavami a ještě k tomu zkušený režisér, který by to všechno dokázal skloubit do smysluplného a konzistentně kvalitního celku. V mých očích se Bryanu Singerovi, režisérovi prvních dvou filmů ze série X-Men, podařilo překonat nejen sebe samotného, ale i do nebes vychvalovanou První třídu od Matthewa Waughna (kterou jsem kdysi hodnotil devadesáti procenty).

X-Men: Budoucí minulost

V roce 2023 je post-apokalyptický svět ovládán robotickými Sentinely, které byly stvořeny za účelem likvidovat mutanty, ale obrátily se i proti lidem. Na živu je už jen hrstka lidí a přeživší skupinka mutantů v čele s profesorem Xavierem (Patrick Stewart) a Magnetem (Ian McKellen). Aby spasili sebe i svět, musí se chopit jediné zbývající šance – vyslat Wolverina (Hugh Jackman) zpátky do minulosti do roku 1973, aby zde našel mladého Xaviera (James McAvoy) a mladého Magneta (Michael Fassbender) a spolu s dalšími mutanty je přesvědčil, aby mu pomohli zabránit Mystique (Jennifer Lawrence) v zabití vědce, který Sentinely vytvořil (Peter Dinklage), a zvrátili tak chod dějin. (Skutečně jde o to, aby ten vědec zůstal naživu). Problém je, že Xavier a Magneto se v roce 1973 nenáviděli a druhý zmíněný se navíc tou dobou nacházel v nejstřeženější cele v hlubokém podzemí pod Pentagonem…

Film sice podle potřeby přestříhává mezi dvěma časovými rovinami, ale naprostá většina se ho odehrává v sedmdesátých letech (velmi hezky dobově stylizovaných). V obou rovinách se vyskytuje dohromady okolo patnácti mutantů, přičemž v některých případech jde o mladou a starou verzi té samé postavy (Wolverine vypadá pořád stejně, protože nestárne). Přestože úvod filmu začíná krátkou rekapitulací předchozích dílů, k orientaci mezi úplně všemi postavami a v rychlosti shrnutými událostmi to moc nepomůže a divák neznalý tohoto universa může být lehce ztracen. Někteří jste možná zmatení už jen z naznačené zápletky a z množství jmen v předchozím odstavci. Domnívám se však, že to není zas až tak velkou překážkou. Děj je totiž vystavěn tak dobře, že ho lze snadno pochopit i bez znalosti předchozích dílů série. Vztahy mezi postavami jsou zas brilantně načrtnuty pomocí dialogů a výrazů jednotlivých hrdinů. Tudíž nehrozí, že byste nepochopili či nepochytili něco zásadního, maximálně se ochudíte o občasné vtípky nebo narážky na události z předešlých filmů. Jinak je ale tento snímek až překvapivě soudržný, soběstačný a dokonce i divácky přívětivý pro ty, kteří s X-Meny zatím nepřišli do styku.

X-Men: Budoucí minulost

Všichni herci jsou špičkoví. Reklamy sice lákají na to, že se staří známí sešli všichni pohromadě v jednom filmu, avšak u Halle Berry, Ellen Page a vlastně i u toho Patricka Stewarta s McKellenem se jedná spíš o kratší camea. Všichni zúčastnění ale bez debat podávají vynikající herecké výkony. I po technické stránce je film skvělý. Rozpočet čtvrt miliardy je sakra znát, triky jsou bezchybné a je vidět, že všechny finanční prostředky byly vynaloženy s maximální efektivitou tak, jak bylo třeba. Hudba Johna Ottmana je efektní a k filmu sedne dobře. Střih, kameru, zvuk a podobné kategorie snad ani nebudu zmiňovat.

Už v prvních několika minutách jsou hrdinové filmu vrženi do akce a od té doby se snímek nezastaví a ani jednou neztratí tempo (na rozdíl od První třídy, kde se sporadicky vyskytovala pomalejší a méně zajímavá místa). Je mimořádně našlapaný, a přestože má něco přes dvě hodiny, uteče jako voda. K tomu všemu je ještě opravdu neuvěřitelně dobře natočený (od půlky dál jsem byl už konstantně dojat jenom z toho, jak to celé krásně sedí pohromadě) a navíc překvapivě vyzrálý a inteligentní. Bryan Singer je skvělý režisér, světu X-Menů rozumí a umí krásně zachytit na plátně jeho atmosféru, emoce jeho hrdinů a i drobné nuance toho, že se někdo na někoho krátce podívá a vyplyne z toho něco dramatického a osudového. Příběh filmu je vystavěn s maximální pečlivostí, nezvykle přesným smyslem pro detail a s bravurní schopností vyprávět. Scénář je chytrý, dialogy nikdy nesklouznou do banalit či klišé a do překvapivého finále film plynule doplachtí po tak sofistikovaně vymyšlených cestičkách, že mu odpustíte i to, že zápletka založená na cestování časem se vlastně ani na okamžik nezačne zabývat způsobováním nesmyslných časových paradoxů.

Není to ale od začátku do konce naspeedovaná akční řezanice, jak by se mohlo zdát. Právě naopak – většina filmu stojí spíš na dialozích a na změnách v motivacích jednotlivých hrdinů. Jejich psychologie je velmi propracovaná, jsou díky tomu mnohovrstevnatými postavami, které diváka zajímají a záleží mu na nich. Jejich vzájemné konfrontace jsou podávány realisticky, dialogy ani na chviličku nezašustí papírem a působí v rámci komiksového sci-fi až neobvykle chytře a vyspěle. Přitom si film zachovává komiksovou stylizaci a proporce hollywoodského velkorozpočtového blockbusteru.

X-Men: Budoucí minulost

X-Men: Budoucí minulost je zkrátka mistrovsky odvedený kus profesionální filmařiny. Jako celek je skvostný, přičemž některé jeho konkrétní pasáže jsou vyloženě lahůdkové (např. akční scéna s Quicksilverem, natočená z jeho pohledu, nebo když Magneto vyrve ze země fotbalový stadion a shodí ho na Bílý dům). Je to konzistentně zábavný, napínavý a po všech stránkách funkční film. Prakticky vzácný úkaz. Klenot. Kvůli takovým se chodit do kina vyplatí. Klidně i vícekrát.

P.S. Existují u nás 2D i 3D verze, 3D pouze dabované (dabing jsem sice neslyšel, ale být jeho příznivcem, tak bych si pořádně rozmyslel, jestli mi to stojí za to přijít u takhle megahvězdně obsazeného filmu o možnost slyšet tu plejádu herců v originále). A když vydržíte až do úplného konce titulků, čeká vás ještě krátký bonus.


Žádné komentáře:

Okomentovat