10. 3. 2016

Kung Fu Panda 3 – Recenze – 50%

Ona už Kung Fu Panda 2 vypadala jako recyklát jedničky a Kung Fu Panda 3 vypadá pro změnu jako recyklát obojího. Animace je opět skvělá a po výtvarné stránce je film mnohdy úchvatný, ale děj je díl od dílu slabší a nenabízí prakticky téměř nic nového, kromě toho, že koncept „nemotorná panda a kung-fu“ rozvíjí do konceptu „dva tucty nemotorných pand a kung-fu tak přehnané, že už prakticky nemá co dělat s bojovým uměním a místo toho má přesah do fantasy nadpřirozena“.
 
Kung Fu Panda 3 – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz
 
Tenkrát jde o to, že se na scéně objeví biologický otec titulního hrdiny, pandího kung-fu mistra Poa, který ho zasvětí do existence tajné vesnice v horách, kde žijí další pandy včetně Poovy rodiny (a kam se přesouvá v polovině filmu veškeré dění spolu se všemi zásadními postavami, takže pak už není tak tajná). Představování nových postav v pandí kolonii a jejich zvyklostí představuje však jediné oživení, které bohužel nelze spatřovat v hlavní zápletce, odvíjející se naprosto rutinně od toho, že se odněkud vyloupne zcela řadový záporák (konkrétně nesmrtelný a neporazitelný super-býk se dvěma noži na řetězu), který disponuje silou všech vlastnoručně poražených velmistrů a plánuje si podrobit celou čínskou říši, přičemž Po je pochopitelně jediný, kdo ho může zastavit.

Vlastně je to skoro až smutné, kolik práce muselo dát všem těm animátorům a návrhářům se takto patlat s filmem, jehož scénář je známkou scenáristické impotence, a v němž stereotypní příběh slouží pouze jako záminka pro groteskový humor typu vrážení do stromů, kutálení se z kopce a padání na tlamu. Jen pár vizuálních gagů a svižných bojových scén se slušnou choreografií je dostatečně zábavných, nápaditost však absentuje a i slovních vtipů je akutní nedostatek. Při představě, kolik originálních vtípků a nápaditých drobností dokáží do svých filmů nacpat v Pixaru a u Disneyho, tak nad přístupem Dreamworksu „necháme hrdiny hodně blbnout a hodně se smát a oni se diváci jistě budou smát s nimi“ nelze jen tak mávnout rukou, nehledě na to, že tato strategie nefunguje.

Stejně tak nelze mávnout rukou nad tím, jak strašlivě utahaný v některých momentech Kung Fu Panda 3 je, a jak je v jiných chvílích zas naopak neuvěřitelně zkratkovitý. Vývoj postav pak spočívá například v tom, že hlavní hrdina se stane z minuty na minutu skvělým učitelem bojových umění, i když v tomto směru na začátku filmu zoufale selhával. Vedlejší komická postava Poova adoptivního kačeřího otce celý film jen sype hlášky a tajtrdlíkuje a následně zničehonic rozdává zásadní životní moudra. Zavalité, těžkopádné a povalečské pandy se dokáží během pár dní tréninku bojových dovedností vyrovnat armádě kung-fu mistrů. A nejposvátnější kung-fu techniku, kterou někteří velmistři nedokáží praktikovat ani po mnoha letech meditování, si hned několik postav osvojí lusknutím prstu, protože scenáristy nenapadlo nic lepšího.

Kung Fu Panda 3 – Recenze

Je možné, že podobné kiksy by tolik nevadily, kdyby byl film lépe napsaný a lépe režírovaný. Přitom právě scénář je na Kung Fu Pandě 3 o dost horší než režie, ačkoli za ním stojí dvojice relativně zkušených scenáristů dětských a animovaných filmů (včetně obou předchozích dílů Kung Fu Pandy), zatímco režie se ujali dva víceméně nováčci, z nichž jeden tímto snímkem celovečerně debutoval a druhá režisérka má za sebou pouze Kung Fu Pandu 2. Než svalovat vinu na konkrétní jedince by však bylo trefnější označit toto pokračování za studiový produkt určený k finančnímu profitu a nikoli za srdeční záležitost, na níž by jejím tvůrcům nějak obzvlášť záleželo, a pokud některým z nich ano, tak jejich snaha protlačit do ní nějakou přidanou hodnotu byla převálcována nezájmem ostatních. Nebo to tak alespoň působí.
 
Hezký vizuál, sympatický hlavní hrdina, hudba Hanse Zimmera a pár akčních scén sice zachraňují ledacos, nicméně slabý a líný děj se jimi zakrýt nepodařilo. Potřetí to samé (a zatím nejhůř) opravdu nestačí a výsledek je skoro už tak nezáživný jako série Rio nebo poslední pokračování Doby ledové (jejíž pátý díl se blíží) od téhož studia. Těžce průměrnou Kung Fu Pandu 3 tak lze k návštěvě kina doporučit opravdu jen v případě, že už jste byli i na mnohem lepším Zootropolis, které je vyspělejší, uvědomělejší, naditější, příběhově propracovanější a také mnohem vhodnější a zábavnější i pro dospělého diváka.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat